Хинап – Хранене, Ползи и Употреба

Хинап - Хранене, Ползи и Употреба

Хинапът, или както е известен в България – финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фурма, е растение с удивителни качества и вкусни плодове.

Притежава уникални качества и ползи за човешкото здраве.

Тази статия за плодовете хинап, обхваща хранителния им състав, ползите за здравето и кулинарните приложения. Това гарантира, че разполагате с цялата необходима информация, за да включите този питателен плод във вашата диета.

реклама

Да се потопим в света на този изключителен плод и да открием какво го прави толкова специален.

Какво е хинап?

Хинапът (Zizyphus jujuba), известен още като червени или китайски фурми, е възхитителен плод, на който можете да се насладите по различни начини.

Дървото, от което се ражда хинапът, е ниско и разклонено, сякаш специално създадено, за да ни доближи до вкусните си плодове.

Тези плодове, сферични или удължени, с червено-кафяв цвят, примамват с изкусителния си сладък вкус.

Могат да се консумират както сурови, така и сушени, превръщайки се в любима съставка за сладка, компоти, мармалади и сокове.

Но хинапът е не само вкусен, но и много здравословен. Богат на витамини (C, A) и минерали (калий, магнезий), той е ценен източник на фибри.

Антиоксидантните му свойства го превръщат в съюзник на нашето здраве, с потенциал да подпомогне храносмилането, да подсили имунната система и да понижи кръвното налягане.

Освен това в практиките на алтернативната медицина те се оценяват заради потенциала им да подобрят качеството на съня и да намалят тревожността.

Хинапът е не просто плод, а символ на плодородие, изобилие и гостоприемство. Дървото му, сякаш пазител на дома, ни дарява с вкусните си плодове, сякаш слънчеви лъчи, уловени в дланите ни.

Вкусът му е наслада за сетивата, а ползите му за здравето – истински дар. Хинапът е съкровище, което ни е завещано от историята, за да ни напомня за простите радости на живота, за връзката ни с природата и за силата на традициите.

От къде идва хинапа?

Произхождащ от земите на Източна Азия, хинапът е пренесен в България през 19 век, където постепенно се е адаптирал към местния климат, превръщайки се в характерна част от южните ни пейзажи.

Днес хинапът е добре познат в България, отглеждан в много райони, главно в южната част на страната. Създадени са и изкуствени плантации, за да се отговори на нарастващия интерес към този вкусен и полезен плод.

Обича рохкави и варовикови почви с добър дренаж и издържа на голяма горещина през лятото.

Хранителна информация

Плодът от хинап е питателна опция, предлагаща нискокалорична, но богата на фибри храна към вашата диета.

Порция от 100 грама пресен хинап, еквивалентна на около 3 плода, осигурява следните хранителни вещества:

 • Калории: 79
 • Протеин: 1 грам
 • Мазнини: 0 грама
 • Въглехидрати: 20 грама
 • Фибри: 10 грама
 • Витамин C: 77% от препоръчителния дневен прием (ПДП)
 • Калий: 5% от ПДП

Със значителното си съдържание на фибри и минимално съдържание на калории, хинапът служи като идеален избор за здравословна закуска.

Въпреки че съдържат скромни количества различни витамини и минерали, тяхната отличителна черта е високото съдържание на витамин С.

Витамин С е от съществено значение заради неговите антиоксидантни свойства, подпомагащи имунната функция.

Освен това, хинапът предлага добро количество калий, което е от решаващо значение за мускулната функция и електролитния баланс.

Струва си да се отбележи, че сушените хинапи, които се консумират по-често в световен мащаб и се използват в готвенето, имат значително по-високо съдържание на захар и калории в сравнение с пресните плодове хинап.

По време на процеса на сушене захарите се концентрират и понякога може да се добави допълнителна захар по време на обработката.

За какво е полезен хинапа?

Плодовете на хинапа имат история в алтернативната медицина за справяне с проблеми като безсъние и тревожност.

Изследвания, проведени върху животни и в епруветки, предполагат, че може да има значителни ползи от хинапа за здравето на различни системи, включително нервната система, имунната функция и храносмилането.

Може да подобрят мозъчната функция и съня

Хинапът обикновено се използва в алтернативната медицина за подобряване на качеството на съня и когнитивната функция.

Последните проучвания показват, че техните уникални антиоксиданти могат да допринесат за тези ефекти.

Изследвания върху животни и лабораторни изследвания показват потенциални свойства на хинапа за подобряване на паметта, както и способността му да защитава мозъчните клетки от увреждане, причинено от невротоксични съединения.

Някои проучвания при мишки дори предполагат, че екстрактите от семена на хинап могат да бъдат полезни при лечението на деменция, свързана с Алцхаймер, въпреки че семената обикновено не се поглъщат.

Екстрактите както от плодовете, така и от семената на хинап са показали обещание за увеличаване на продължителността на съня и подобряване на качеството му при проучвания върху гризачи.

Освен това, практикуващите алтернативна медицина често препоръчват плодове от хинап за намаляване на тревожността.

Въпреки това са необходими повече изследвания върху хора, за да се разбере напълно въздействието на екстракта от хинап върху здравето на мозъка и нервната система.

Богати на антиоксиданти

Плодовете на хинап се гордеят с богат профил на антиоксидантни съединения, включително флавоноиди, полизахариди и тритерпенови киселини, заедно със значителни нива на витамин С, който също действа като антиоксидант.

Тези антиоксиданти играят решаваща роля в борбата и обръщането на щетите, причинени от прекомерните свободни радикали.

Свободните радикали са замесени в развитието на множество хронични състояния, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Като неутрализират свободните радикали, антиоксидантите предлагат редица потенциални ползи за здравето.

Проучване върху животни демонстрира антиоксидантните свойства на флавоноидите от хинап, демонстрирайки способността им да смекчават стреса и възпалението, предизвикани от увреждането на черния дроб от свободните радикали.

Като цяло, разнообразният набор от антиоксиданти, присъстващи в плодовете на хинапа, е в основата на много от техните благоприятни за здравето ефекти.

Може да засили имунитета и да се бори с рак

Полезен ли е хинапа за здравето и имунитета?

Хинапът проявява потенциал за укрепване на имунитета и борба с растежа на раковите клетки.

В проучване в епруветка полизахаридите от хинап, естествени захари с антиоксидантни свойства, демонстрират способността да се борят със свободните радикали, да неутрализират вредните клетки и да намаляват възпалението.

Тези ефекти могат да помогнат за предотвратяване на развитието на хронични заболявания като диабет тип 2 чрез намаляване на възпалението и нивата на свободните радикали.

Освен това изследванията показват, че лигнини от хинап, вид фибри, надарени с антиоксидантни свойства, могат да стимулират производството на имунни клетки и да подобрят способността им да неутрализират вредните съединения.

При проучване с плъхове, екстрактът от хинап е показал, че повишава активността на естествените клетки убийци, ключови компоненти на имунната система, отговорни за насочването към вредните нашественици.

Освен това плодовете от хинап се гордеят със значително съдържание на витамин С, известен с потенциалните си противоракови свойства.

Проучване с мишки разкри, че инжекциите с високи дози витамин С ефективно унищожават раковите клетки на щитовидната жлеза.

Освен това, различни проучвания в епруветка демонстрират способността на екстрактите от хинап да индуцират апоптоза или клетъчна смърт в няколко вида ракови клетки, включително тези, свързани с рак на яйчниците, шийката на матката, гърдата, черния дроб, дебелото черво и кожата.

Въпреки че тези открития са обещаващи, важно е да се отбележи, че повечето от изследванията са проведени върху животни или епруветки. Следователно са необходими допълнителни проучвания, включващи хора, за да се потвърдят окончателно тези потенциални ползи за здравето.

Може да подобри храносмилането

Изобилното съдържание на фибри в хинапа предлага потенциални ползи за здравето на храносмилането.

Приблизително половината от въглехидратите в плодовете на хинапа се състоят от фибри, известни с положителното си въздействие върху храносмилането.

Това основно хранително вещество помага за омекотяване и добавяне на обем на изпражненията, като по този начин насърчава бързото движение на храната през храносмилателния тракт и намалява вероятността от запек.

Освен това, екстрактите от хинап са показали обещание за укрепване на лигавицата на стомаха и червата, като по този начин намаляват риска от увреждане от язви, наранявания и вредни бактерии, живеещи в червата.

Например, в едно проучване екстрактите от полизахарид от хинап демонстрират способността да укрепват чревната лигавица при плъхове с колит, което води до подобрения на храносмилателните симптоми.

Фибрите, присъстващи в хинапа, могат да действат като подхранващ субстрат за полезните чревни бактерии, улеснявайки техния растеж и доминиране над вредните бактерии.

Потенциални недостатъци

За по-голямата част от хората консумацията на плодове от хинап се счита за безопасна.

Въпреки това, ако в момента приемате антидепресанта венлафаксин или други инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин, препоръчително е да избягвате хинапа поради потенциални взаимодействия с тези лекарства.

Освен това, констатациите от изследване с мишки показват, че екстрактът от хинап може да потенцира ефектите на някои лекарства за припадъци, като фенитоин, фенобарбитон и карбамазепин.

Ако ви е предписано някое от тези лекарства, разумно е да се консултирате с лекар относно всякакви потенциални притеснения, преди да включите плодове от хинап в диетата си.


Как се яде
 хинап?

Плодовете на хинапа са дребни и приятно сладки. Когато се изсушат, те придобиват дъвчаща текстура, подобна на фурмите.

Пресните плодове хинап имат сладък, напомнящ вкус на ябълки и често се консумират като полезна закуска.

Заслужава да се отбележи, че всеки плод съдържа костилка с две семки, които трябва да се извадят преди консумация.

Сушените плодове хинап често се използват в десерти или се консумират като отделни лакомства, особено в азиатската кухня.

Важно е обаче да имате предвид, че сушените плодове са по-калорични в сравнение с пресните им аналози. Освен това те са концентриран източник на захар, така че е препоръчително да намалите приема им в диетата си.

Хинапът може да се консумира още като:

 • Чай от хинап. От сушени плодове хинап може да се приготви вкусен и ароматен чай, с релаксиращо и успокояващо действие.
 • Компот от хинап. Хинапът е чудесен за приготвяне на компоти, както самостоятелно, така и в комбинация с други плодове.
 • Мармалади: Сладко-кисел вкус, съчетан с аромата на хинап, превръща мармалада в истински деликатес.
 • Сироп от хинап. От хинап може да се приготви сок, богат на витамини и минерали.

Начинът, по който го консумирате, зависи от вашите предпочитания.

Експериментирайте и открийте любимия си начин да се насладите на този дар от природата!

Засаждане и грижи

Ако решите да дадете място на хинапа в своя двор, есента и пролетта са идеални периоди за засаждане.

Дръвчетата се разполагат на разстояние 4×4 до 6×6 метра. Стволовете, клоните и короната придават характерна форма, което прави хинапа чудесно украшение за паркове и градини.

Важно е да се отбележи, че в България не са забелязани случаи на болести или вредители, които да вредят на този чудесен плод.

Засаждане:

 • Изберете подходящо място: Хинапът предпочита слънчеви места с добре дренирана почва.
 • Време за засаждане: Най-подходящото време за засаждане на хинап е през пролетта или есента.
 • Подготовка на почвата: Почвата трябва да е добре дренирана и богата на хранителни вещества.
 • Засаждане: Изкопайте дупка два пъти по-широка и по-дълбока от кореновата система на растението. Поставете растението в дупката и засипете с пръст. Утъпкайте добре и полейте обилно.

Грижи:

 • Поливане: Хинапът е сравнително устойчив на суша, но се нуждае от редовно поливане, особено през първата година след засаждането.
 • Торене: Препоръчително е да се тори хинапа два пъти годишно – през пролетта и есента.
 • Подрязване: Подрязването не е задължително, но може да се направи за оформяне на короната.
 • Вредители и болести: Хинапът е сравнително устойчив на вредители и болести.

кога се бере хинапа?


Сезонът на бране на хинапа зависи от климата и сорта, но обикновено е между края на септември и края на октомври.

Ето някои признаци, че хинапът е готов за бране:

 • Цвят: Плодовете стават от зелени на червено-кафяви.
 • Мекота: Хинапът трябва да е леко мек при допир, но не кашест.
 • Вкус: Зрелият хинап е сладък и сочен.

Ето няколко съвета за бране на хинап:

 • Изберете слънчев ден: Влажните плодове са по-податливи на гниене.
 • Използвайте ножица: Не късайте плодовете с ръце, за да не повредите клоните.
 • Събирайте само зрели плодове: Недозрелите хинапи са кисели и твърди.
 • Съхранявайте хинапа на хладно и сухо място: Зрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици.

Заключение

Плодовете от хинап, известни като червени или китайски фурми, се отличават с нискокалоричен профил, заедно с богато съдържание на фибри и хранителни вещества.

Техните антиоксидантни свойства предполагат потенциални ползи за здравето, въпреки че са необходими допълнителни изследвания върху хора за убедителни доказателства.

Хората, приемащи венлафаксин или специфични лекарства против гърчове, трябва да се въздържат от консумация на хинап.

Хинапът може да се консумира пресен, сушен, под формата на чай, сок, мармалад или компот.

Въпреки че както пресните, така и сушените плодове хинап предлагат забележителна хранителна стойност, важно е да се отбележи, че сушените варианти са с по-голямо съдържание на захар и калории на порция. Следователно, умереността е ключова, когато се отдадете на сушен хинап.

Също така той е чудесен избор за градината, тъй като е устойчив на суша и не се нуждае от много грижи.

Ако търсите плод, който е едновременно вкусен и полезен, хинапът е идеалният избор за вас!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: