15 Храни афродизиак, които повишават вашето либидо

Храни афродизиак

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои храни като гинко билоба и шафран могат да увеличат вашето сексуално желание. Храните афродизиак обаче могат да имат и странични ефекти.

Афродизиакът е храна, напитка или вещество, което стимулира сексуалното желание, повишава сексуалното удоволствие или представяне.

Вярва се, че някои храни като шафран и гинко билоба могат да повишат сексуалното ви влечение.

реклама

Въпреки че са налични много лекарства за повишаване на либидото, някои хора предпочитат естествените алтернативи, тъй като те обикновено са по-безопасни и с по-малко странични ефекти.

В тази статия ще научите какво е афродизиак, кои храни да ядете, за да повишите либидото, да подобрите издръжливостта и да подобрите сексуалния си живот, както за мъже, така и за жени.

Какво е афродизиак?

Афродизиак се определя като всяка храна или лекарство, което възбужда сексуалния инстинкт, предизвиква сексуално желание и увеличава удоволствието и ефективността. ( 1 )

Тази дума произлиза от „Афродита“, гръцката богиня на любовта, а различните вещества се извличат от растения, животни или минерали и от незапомнени времена.

В днешната култура има определени храни, които се използват като афродизиаци, включително ягоди и сурови стриди. Смята се също, че шоколада, кафето и меда имат афродизиачен потенциал.

Въпреки че тези естествени храни се смятат за афродизиаци, няма достатъчно научни потвърждения в подкрепа на тези твърдения.

Храни афродизиак

Някои храни придобиват статус на афродизиак, защото съдържат високи нива на витамини или минерали, за които се смята, че са полезни за здравословното либидо.

За други е известно, че задействат невротрансмитери, променящи настроението – например шоколада стимулира производството на серотонин. Още няколко са станали известни като храни-афродизиаци само заради внушителната им форма.

По принцип храните, считани за афродизиаци, са тези, които имат за цел да стимулират любовните сетива (зрение, мирис, вкус и допир).

Вижте 15 храни афродизиак за мъже и жени, които могат да помогнат да подобрите издръжливостта и да подобрите сексуалния си живот.

1. Мака

мака

Мака представлява сладък кореноплоден зеленчук, за който се твърди, че има различни ползи за здравето.

Проучванията при животни установяват повишаване на либидото и еректилната функция при гризачи след консумация на мака. Четири други проучвания показват, че може да повиши либидото и при хора ( 2 ) ( 3 ) ( 4 ) ( 5 ) ( 6 )

Според друго проучване, мака може да има известен потенциал за лечение на индуцирана от антидепресанти сексуална дисфункция при жени след менопауза. Освен това мака исторически се е използвала за повишаване на плодовитостта и сексуалното желание. ( 7 )

В повечето проучвания са давани 1,5–3,5 грама мака на ден в продължение на 2–12 седмици. ( 8 )

Участниците като цяло са понасяли добре тези приеми и са имали малко странични ефекти.

Въпреки че проучванията са обещаващи, скорошен преглед отбелязва, че някои от твърденията около мака може да са малко пресилени.

2. Шафран

Шафранът в козметиката Луксозна грижа за кожата

Шафранът е подправка от цветето Crocus sativus и е една от най-скъпите подправки в света.

Тази подправка често се използва като алтернативно средство за лечение на депресия, намаляване на стреса и подобряване на настроението. ( 9 )

Нещо повече, шафранът е популярен и заради потенциалните си афродизиачни свойства, особено при хора, приемащи антидепресанти.

Едно проучване установи, че група мъже, които са приемали 30 мг шафран на ден в продължение на 4 седмици, са имали подобрения в еректилната функция, отколкото мъжете, получавали плацебо. ( 10 )

В друго проучване жени, приемащи антидепресанти, наблюдават значително подобрение на сексуалната възбуда след прием на шафран в продължение на 4 седмици. ( 11 )

Въпреки това, докато това проучване установи подобрение в сексуалната възбуда, то не видя подобрение в сексуалното желание.

Освен това проучванията върху свойствата на афродизиак на шафрана при хора без депресия дават противоречиви резултати. ( 12 ) ( 13 )

3. Гинко билоба

Традиционната китайска медицина използва гинко билоба за лечение на много заболявания, включително депресия и лоша сексуална функция.

Твърди се, че гинко билоба действа като афродизиак, като помага за отпускане на кръвоносните съдове и увеличаване на притока на кръв. ( 14 )

Въпреки това проучванията дават смесени резултати.

Едно малко проучване съобщава, че гинко билоба намалява загубата на либидо, причинена от употребата на антидепресанти при около 84% от участниците.

Както мъжете, така и жените участници казаха, че са изпитали повишено желание, възбуда и способност за оргазъм след консумация на 60-240 мг от добавката дневно, въпреки че ефектите изглеждат по-силни при жените участници. Това обаче беше проучване с ниско качество и неговите констатации може да не са надеждни. ( 15 )

В друго проучване, публикувано през 2004 година, също се наблюдават подобрения в подобна група участници, които са приемали гинко билоба. ( 16 )

Гинко билоба обикновено се понася добре, но може да действа като разредител на кръвта. Ето защо, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да приемете гинко билоба. ( 17 )

4. Бабини зъби

Бабини зъби (Tribulus terrestris) е едногодишно растение, което расте в сух климат.

Проучванията предполагат, че може да повиши нивата на тестостерон при някои животни, но науката не е доказала, че може да повиши нивата на тестостерон или плодовитостта при хората ( 18 ) ( 19 )

Ограничени данни сочат, че може да помогне за повишаване на сексуалната функция и желание при мъже и жени. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

5. Женшен

Ползи от женшен за кожата

Женшенът е друга популярна билка в китайската медицина.

Един конкретен вид – червен женшен – обикновено се използва за лечение на различни заболявания при мъже и жени, включително ниско либидо и сексуална функция. 

Няколко проучвания показват, че червеният женшен е по-ефективен от плацебо за подобряване на еректилната функция. ( 23 ) ( 24 )

Също така, едно малко проучване установи, че червеният женшен може да подобри сексуалната възбуда по време на менопаузата. ( 25 )

Някои експерти обаче поставят под въпрос силата на тези изследвания. Те предупреждават, че са необходими повече проучвания, преди да се правят сериозни заключения. ( 26 ) ( 27 )

В повечето проучвания участниците приемат 1,8–3 грама червен женшен дневно в продължение на 4–12 седмици.

Хората обикновено понасят добре женшена, но той може да повлияе на лекарствата за разреждане на кръвта и лечението на чувствителни към хормони ракови заболявания. 

В някои случаи женшенът може също да причини главоболие, запек или леко стомашно разстройство.

6. Шам фъстък

14 ползи за здравето от шам фъстък

Шам фъстъците е с висока хранителна стойност и са храна богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. ( 28 )

Шам фъстъкът може да има различни ползи за здравето, включително помага за понижаване на кръвното налягане, управление на теглото и намаляване на риска от сърдечни заболявания. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Те също могат да помогнат за намаляване на симптомите на еректилна дисфункция.

В едно малко проучване мъже, които са консумирали 100 грама ядки от шам-фъстък на ден в продължение на 3 седмици, са имали повишен приток на кръв към пениса и по-твърди ерекции. ( 32 )

Експертите предполагат, че тези ефекти може да се дължат на способността на шамфъстъка да подобрява холестерола в кръвта и да стимулира по-добър кръвен поток в тялото.

Това проучване обаче не използва плацебо група, което затруднява тълкуването на резултатите. Необходими са повече проучвания, преди да могат да се направят сериозни заключения.

7. Сминдух

Сминдухът е едногодишно растение, култивирано в цял свят.

Той е популярен в аюрведическата медицина като противовъзпалително и повишаващо либидото лечение.

Тази билка изглежда съдържа съединения, които тялото може да използва, за да произвежда полови хормони, като естроген и тестостерон. ( 33 )

В едно малко проучване мъже, които са приемали 600 мг екстракт от сминдух на ден в продължение на 6 седмици, съобщават за повишена сексуална възбуда и повече оргазми.

Въпреки това, тази добавка също съдържа 17 мг магнезий, 15 мг цинк и 5 мг пиридоксин, които биха могли да допринесат за резултатите. Цинкът е хранително вещество, което играе ключова роля в мъжката плодовитост. ( 34 ) ( 35 )

По подобен начин, малко проучване изследва ефектите от дневна доза от 600 мг екстракт от сминдух при жени, които са съобщили, че имат ниско сексуално желание.

Резултатите от проучването показват значително увеличение на сексуалното желание и възбуда в групата на сминдух до края на 8-седмичното проучване в сравнение с плацебо групата. ( 36 )

Сминдухът обикновено се понася добре, но може да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта и може да причини леко стомашно разстройство. ( 37 )

Освен това, поради влиянието си върху половите хормони, сминдухът може също да повлияе на лечението на хормонално чувствителни ракови заболявания. 

8.Черен шоколад

Черен шоколад за отслабване

Отдавна се смята, че какаото и шоколада повишават сексуалното желание, което може да обясни защо е толкова популярен подарък за Свети Валентин.

Той включва съединение, наречено фенилетиламин, лек стимулант, който може да повлияе положително на настроението ви.

Но съществуват проучвания, които показват, че жените, които ядат шоколад, всъщност може да са по-малко заинтересовани от секса, отколкото жените, които не ядат. ( 38 )

9. Стриди

Въпреки че едно проучване съобщава, че те могат да имат някои ефекти за повишаване на либидото при плъхове, не съществуват проучвания, които да подкрепят свойствата на стридите за повишаване на либидото при хора. ( 39 )

10. Мед

Твърди се, че древногръцкият лекар Хипократ е предписвал мед на пациенти, които се нуждаят от малко помощ при възбуда, но днес няма научни доказателства, показващи, че той действа.

11. Ягоди

Думата „афродизиак“ кара ли ви да мислите за ягоди, покрити с шоколад? Малките червени плодове са се превърнали в символ на секси храни. Но те нямат специални сексуални сили.

11. Люти чушки

Според общоприетото схващане, капсаицинът, съединението, което придава пикантността на лютите чушки, стимулира нервните окончания на езика, причинявайки освобождаването на химикали, стимулиращи сексуалното влечение. Въпреки това, нито едно проучване не подкрепя това убеждение.

12. Алкохол

Алкохолът може да действа като афродизиак, като помага на мъжете и жените да се отпуснат и да се заредят с настроение. Високият прием на алкохол обаче може да намали възбудата и сексуалната функция, така че умереността е ключова. ( 40 ) ( 41 )

13. Диня

Любимият плод на лятото е богат на цитрулин, аминокиселина, за която е известно, че отпуска и разширява кръвоносните ви съдове по същия начин, както правят лекарствата за еректилна дисфункция. ( 42 )

Въпреки това съдържанието е малко и кората е частта, която е най-пълна с цитрулин. Ясно е, че кората не се яде, а и не бихте могли да консумирате достатъчно диня за да има огромен ефект.

14. Аспержи

Този фалически зеленчук е с високо съдържание на витамин Е, аспержите могат да увеличат притока на кръв и кислород към гениталиите, казва д-р Уорън. Този влакнест зеленчук също съдържа високи нива на калий, който е свързан с производството на полови хормони.

15. Смокиня

Този мек, деликатен плод е бил популярен афродизиак в Древна Гърция и се свързва с плодородието поради многото си семена. Но няма проучвания, които да показват, че може да увеличи либидото.

Други храни, смятани за афродизиак

По света се смята, че много храни попадат в категорията на афродизиаците. Някои храни имат хранителни вещества, витамини и минерали, за които се смята, че имат пряко въздействие върху вашето сексуално желание, докато други просто имат свойства, свързани с повишена възбуда: ( 43 )

  • Сугестивно оформени: Смята се, че храните с форма на гениталии (стриди, аспержи, кореноплодни зеленчуци) имат афродизиакални качества само като ви карат да мислите за секса.
  • Храни, свързани с репродукцията: Твърди се, че продукти като хайвер, пъдпъдъчи яйца, месо от репродуктивни органи (например тестиси на бик) повишават сексуалната ви енергия.
  • Горещи и пикантни храни: Идеята тук е, че лютите храни – помислете за люти чушки, халапеньо и къри – също могат да ви направят „по-горещи“.

За какво да внимавате

Някои добре познати вещества, рекламирани като афродизиаци, наистина са твърде опасни, за да се опитат. Те включват:

  • Испанска муха. Няколко проучвания показват, че това може да бъде смъртоносно. Испанската муха идва от бръмбар и съдържа отрова, наречена кантаридин. Може да причини увреждане на бъбреците, генитално и стомашно-чревно кървене и парене в устата, наред с други неща.
  • Луд мед. Медът се използва като народна медицина от хиляди години. Но така нареченият луд мед е опасно вещество, което понякога се използва като афродизиак. Той идва от нектара на храст рододендрон и е замърсен с отрова, наречена граянотоксин. Може да причини сърдечни проблеми, объркване и други сериозни симптоми. Ако вземете луд мед и се почувствате зле, незабавно потърсете медицинска помощ.
  • Йохимбе. Това се прави от кората на дърво, което расте в някои части на Африка. Използва се като афродизиак от векове. Предполага се, че може да помогне на мъжете да получат ерекция. Но йохимбе се свързва с високо кръвно и други проблеми. Не се препоръчва да се използва без лекарско наблюдение.

Кога да посетите лекар

Ако се интересувате от афродизиаци, защото изпитвате ниско сексуално желание или сексуална дисфункция, може да се обърнете към медицински специалист.

Посетете лекар, ако имате еректилна дисфункция, ниско либидо, вагинална сухота или други проблеми, които могат да попречат на способността ви да я получите. В зависимост от причината, вашият лекар може да предпише лекарства, терапия или други стратегии за лечение.

Заключение

Когато става въпрос за повишаване на сексуалното желание, списъкът с храни с потенциални свойства на афродизиак е много дълъг.

Важно е обаче да запомните, че всеки човек е различен. Може да отнеме малко експерименти, за да разберете какво работи най-добре за вас.

Най-безопасният вариант е да изберете храни-афродизиаци, които могат естествено да увеличат възбудата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: