Какво е ябълков пектин?

ябълков пектин

Ябълковият пектин e вид разтворими фибри в клетъчните стени на растенията. Приема на ябълков пектин се свързва с различни предимства за здравето, като намаляване на нивата на холестерола и подобряване на регулирането на кръвната захар.

Приблизително 15-20% от пулпата на ябълката се състои от пектин. Той се смята за един от най-добрите източници на диетични фибри.

Пектинът се използва също за сгъстяване на конфитюри и консерви, но се приема и като хранителна добавка.

реклама

Тази статия разглежда как се използва ябълков пектин, какво казват проучванията, възможни нежелани реакции, как да го приемате и как да до извлечете от ябълки.

Какво е ябълков пектин?

Пектинът е вид киселина. Намира се в клетъчната стена на растенията. Основният компонент е галактуронова киселина (вид захарна киселина). ( 1 )

Вашите храносмилателни ензими не могат да разграждат пектина. Но чревните бактерии могат. ( 2 )

Производителите на добавки модифицират пектина, за да го направят по-лесно смилаем. Те правят това с химикали като оцетна киселина и калциев хлорид. ( 3 )

Смята се, че това го прави по-ефективен.

Компаниите обикновено използват пектин в храните като желиращ агент, особено в конфитюри и желета. Използва се също в пълнежи, лекарства, лаксативи, таблетки за смучене за гърло, сладкиши, плодови сокове, млечни напитки и като източник на диетични фибри.

Ябълките, крушите, гуавата, сливите, портокалите и други цитрусови плодове естествено съдържат големи количества пектин, докато меките плодове като череши и ягоди съдържат малки количества.

Една опаковка (приблизително 50 грама) неподсладена, суха смес от пектин има около: ( 4 )

 • 163 калории
 • 45,2 грама въглехидрати
 • 0,1 грама протеин
 • 0,1 грама мазнини
 • 4,3 грама диетични фибри
 • 0,2 милиграма мед 11 % Препоръчителен дневен прием (ПДП)
 • 1,4 милиграма желязо 8 % ПДП
 • 0,2 милиграма цинк 2 % ПДП

Можете да го извлечете от плодове или можете да закупите суха смес от пектин в местния магазин за здравословни храни.

Как действа ябълковия пектин в тялото?

Проучванията показват, че пектина е повлиял положително микробиома (чревните бактерии) чрез увеличаване или намаляване на различни чревни бактерии.

В червата пектинът се смесва с вода. Това образува гелообразно вещество, което може да улесни движенията на червата. Има сведения, че ябълковия пектин ви помага за:

 • Подобрено храносмилане
 • Предотвратяване или лечение на стомашно-чревни разстройства
 • Предотвратяване или лечение на метаболитни нарушения

История

От 18-ти век конфитюри и желета се правят с желиращ пектин – особено конфитюри от ябълки, касис и дюли. Субстанцията на желето е изолирана за първи път през 1820 година, когато е открита като ключов елемент на конфитюри и желета.

След откриването му богатите на пектин плодове са добавени към плодове с по-малко пектин, като ягоди и цариградско грозде, за да се ускори процеса на приготвяне на сладко.

Колонистите в Нова Англия обикновено произвеждали свой собствен пектин, като го извличали от ябълкови обелки. Години по-късно, по време на ерата на индустриализацията, производителите на плодови консерви скоро се обръщат към производителите на ябълков сок, за да получат изсушено ябълково кюспе, което се готви, за да се извлече.

През 20-те и 30-те години на миналия век са построени фабрики за извличане на пектин от натрошени сушени ябълки и цитрусови кори. По това време се продаваше като течен екстракт, но сега най-често се използва като изсушен прах, защото е по-лесен за съхранение и обработка от течения.

Ползи от ябълков пектин

ябълков пектин

Практикуващите алтернативна медицина вярват, че ябълковият пектин може да предотврати или лекува много заболявания. Те включват:

 • Рак на дебелото черво
 • запек
 • Диабет
 • Диария
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
 • Висок холестерол
 • Синдром на раздразнените черва (IBS)
 • Метаболитен синдром
 • Язвен колит

От тези възможни употреби най-доброто изследване досега е за диария, висок холестерол, диабет и рак.

Ето 9 обещаващи ползи и приложения на ябълковия пектин.

1. Диария

Някои ранни проучвания показват, че ябълковия пектин може да помогне за облекчаване на диарията.

Германско проучване дава ябълков пектин и екстракт от лайка на деца с пристъпи на диария. ( 5 )

В него участваха 255 деца на възраст между 6 месеца и 6 години. Някои получиха плацебо.

Други взеха търговска добавка, която съдържа:

 • 320 милиграма ябълков пектин
 • 250 мг екстракт от лайка

Учените установяват, че децата, лекувани приемали добавка, са имали повече подобрения на симптомите, отколкото тези, които не са.

Друго проучване от 2015 година разглежда пектина на прах. Това включваше: ( 6 )

 • 87 възрастни с синдром на раздразнените черва (IBS-D)
 • 24 грама ябълков пектин на ден
 • Курс от 29 месеца

В сравнение с контролната група, тези, които приемат пектин, имат по-голям спад в симптомите.

2. Висок холестерол

Ябълковият пектин може да помогне за понижаване на холестерола. Едно проучване предполага, че може да понижи „лошия“ LDL холестерол между 7% и 10%. ( 7 )

LDL холестеролът се натрупва върху артериалните стени. Това води до атеросклероза (втвърдяване на артериите).

Пектинът действа като се свързва с жлъчката в червата. Жлъчката разгражда мазнините, за да може да се абсорбира в кръвния поток.

3. Може да помогне за отслабване

Ябълковият пектин може да помогне за отслабване чрез забавяне на изпразването на стомаха.

По-бавното храносмилане може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. На свой ред това може да намали приема на храна, което води до сваляне на килограми. ( 8 )

В едно 2-дневно проучване 74 възрастни приемат 5-20 грама пектин с портокалов сок след гладуване през нощта. Дори тези, които приемат най-малката доза, изпитват по-голяма ситост и намален прием на храна. ( 9 )

Въпреки това, друго 3-седмично проучване при 11 възрастни отбелязва, че добавянето на 27 грама пектин от кората на цитрусови плодове дневно не оказва влияние върху пълнотата или загубата на тегло. ( 10 )

Ето защо са необходими повече проучвания.

4. Може да контролира кръвната захар

Някои пектини могат да намалят кръвната захар. Те се свързват с въглехидратите в стомаха и червата. Това помага на въглехидратите да не се разграждат до захари, а именно:

 • Глюкоза
 • Фруктоза
 • Галактоза

Въпреки това, преглед от 2016 година съобщава, че ябълковият пектин не намалява кръвната захар. Отговорът на инсулина е същият като при плацебо. ( 11 )

Друг преглед отбелязва, че стандартните дози от който и да е вид пектин изглежда не  намаляват нивата на кръвната захар.  ( 12 ) ( 13 )

И все пак изглежда, че соевият пектин има по-голям ефект върху нивата на кръвната захар. Може да помогне при контрола на диабета, когато се добави към други лечения.

5. Може да е ефективен срещу Рак

В алтернативната медицина често ябълковия пектин се споменава, като средство за борба с рака. Това е така, защото може да се свърже с чревен ензим, наречен β-глюкуронидаза.

Ензимът идва от фекални бактерии. Той е тясно свързан с рака на дебелото черво.

реклама

Преглед на проучвания в епруветка потвърди, че ябълковият пектин може да потисне β-глюкуронидазата в проучвания в епруветка. Проучванията върху животни също предполагат полза.

Все пак все още няма доказателства, че действа при хора. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 )

Освен това, изглежда, че модифицираният цитрусов пектин намалява риска от метастази (разпространяващ се рак) при мишки. Това става чрез блокиране на образуването на кръвоносни съдове, които „хранят“ туморите.

Тази дейност се случва в кръвта. Ябълковият пектин работи в червата.

6. Може да направи косата и кожата по-здрави

Косопадът засяга милиони хора и се счита за труден за лечение. ( 10 )

Анекдотични доказателства свързват ябълковия пектин с по-силна коса и кожа. Дори се добавя към козметични продукти, като шампоани, с обещанието за по-плътна коса. ( 11 )

Въпреки това, няма научни доказателства, които да свързват пектина със  здравето на косата или кожата.

Най-добре е да ядете цели ябълки, тъй като тяхното съдържание на витамин С поддържа здрава кожа. ( 12 )

7. Може да подобри усвояването на желязо

Съществуват проучвания, които показват, че ябълковият пектин може да подобри усвояването на желязото.

Желязото е основен минерал, който пренася кислород в тялото ви и произвежда червени кръвни клетки. ( 13 ) ( 14 )

Това може да е особено важно за хора с  анемия, състояние, свързано със слабост и умора, което често се причинява от дефицит на желязо. По-специално, Световната здравна организация (СЗО) твърди, че над 30% от жените в световен мащаб, които са в детеродна възраст, са анемични. ( 15 )

Тези с менструация и всеки, който следва веган или вегетарианска диета, са изложени на особено висок риск от дефицит на желязо. Менструацията може да предизвика загуба на желязо, докато желязото, съдържащо се в диети на растителна основа, не се усвоява толкова добре, колкото желязото от животински храни. ( 16 ) ( 17 )

И все пак проучванията върху ябълковия пектин дават смесени резултати. Следователно са необходими изследвания, които включват хора.

8. Насърчава детоксикацията

Изследванията показват, че консумацията на пектин насърчава детоксикацията на тежки метали и други токсини, които допринасят за хронични заболявания и пречат на способността на тялото да се възстановява от заболяване. ( 18 )

Тъй като структурата на пектина има желиращ механизъм, той е в състояние да се свързва с тежки метали (включително олово и живак), докато се движи през стомашно-чревния тракт и да ги елиминира от тялото чрез изпражненията. ( 19 )

9. Богат източник на фибри

Пектиновите фибри са нещо повече от регулатор – това са богати на ползи фибри, които са водоразтворими и помагат за понижаване на холестерола и подобряват здравето на храносмилането.

Като разтворими фибри, той действа чрез свързване с мастни вещества в храносмилателния тракт, включително холестерол и токсини, и насърчава тяхното елиминиране. Това означава, че пектинът е от полза за детоксикиращите способности на тялото, помага за регулиране на използването на захари и холестерол от организма и подобрява здравето на червата и храносмилането.

Проучване от 2014 година, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установи, че пектинът намалява степента на храносмилането на липидите, което се дължи на неговите свързващи взаимодействия със специфични стомашно-чревни компоненти. ( 20 )

Храносмилането на липидите е, когато големи мастни капки се разграждат на по-малки капчици. Това улеснява усвояването на ензима за смилане на мазнини.

Това помага на тялото ви да разгражда мазнините до мастни киселини.

Проучване от 1994 година, публикувано в Journal of Nutrition, установи, че плъхове, които са били хранени на диета, съдържаща пектин, са имали по-ниски LDL и концентрации на чернодробен холестерол в сравнение с контролната група след 28-дневна диета с добавен пектин. ( 21 )

Възможни нежелани реакции

Ябълковият пектин като цяло е безопасен. Въпреки това може да причини странични ефекти като:

 • диария
 • Газове
 • Стомашни болки

Те обикновено са леки. Те могат да изчезнат с намаляване на дозата.

Пектинът може да попречи на усвояването на бета-каротин. Това е важен антиоксидант в цветните растения и плодове.

Ниският бета-каротин може да доведе до дефицит на витамин А. Това може да причини:

 • Суха кожа
 • Сухи очи
 • Нощна слепота
 • Нарушена плодовитост
 • По-висок риск от инфекция на гърлото и гърдите

Пектинът също може да попречи на това как усвоявате определени лекарства. Те включват:

 • Дигоксин
 • Ловастатин
 • Тетрациклинови антибиотици

Уведомете вашия лекар, ако използвате ябълков пектин.

Дозировка и начин на употреба

Можете да закупите добавки с ябълков пектин онлайн или в магазини, които предлагат добавки. Те обикновено идват под формата на капсули или като прах. Прахът може да се смеси с вода или сок.

Не са установени насоки за безопасна и ефективна употреба на ябълков пектин. Повечето производители препоръчват дневна доза между 1000 мг и 1400 мг.

Най-добре е да го приемате 30 минути преди хранене. След това може да се свърже с излишната вода, мазнини или въглехидрати в червата.

Потърсете сертифицирани органични добавки, които са тествани от организации на трети страни. Не използвайте повредени, желирани или на бучки добавки. Да се ​​съхранява на стайна температура.

Как се използва?

За да използвате праха, просто го разтворете в течност и го приемете на празен стомах. Проучванията показват, че дози пектин от 10-20 грама на ден могат да помогнат за контролиране на диарията.

Някои проучвания показват, че приемането на до 60 грама модифициран цитрусов пектин на ден може да помогне за насърчаване на детоксикацията и подобряване на нивата на холестерола.

Въпреки че се предлага под формата на капсули и прах за терапевтични цели, имайте предвид, че всички плодове са съставени от поне 5 процента до 10 процента от тези фибри. Ябълки, праскови, портокали, къпини, грозде, грейпфрут и кайсии съдържат най-голямо количество сред плодовете.

Морковите, доматите, картофите и грахът също са с високо съдържание на това съединение. Само като ядете тези здравословни и вкусни храни, вие се възползвате от предимствата на пектина.

Можете също така да го добавите, или суха смес, или извлечена от плодове, към конфитюри и консерви, за да ги приготвите бързо. Всъщност с помощта на пектин можете да направите сладко от ягоди само за 10 минути.

Как да извлечете пектин от ябълки:

ябълков пектин как

За да извлечете пектин от ябълки, следвайте този прост процес:

 1. Нарежете 2 килограма тръпчиви зелени ябълки, с кожата, на парчета.
 2. Добавете парчета към 4 чаши вода и 1 супена лъжица лимонов сок.
 3. Оставете ябълките да врят 30 минути, докато обемът им намалее наполовина.
 4. Прецедете ябълките през тензух.
 5. Сварете ябълките още 20 минути.
 6. Изсипете соковете в дезинфекциран буркан и го съхранявайте в хладилника.

Често задавани въпроси

Какво е ябълков пектин?
Ябълковият пектин е вид разтворими фибри. Произлиза от ябълки. Пектинът се използва за сгъстяване на конфитюри и консерви. Но се използва и като хранителна добавка.

За какво е полезен ябълковия пектин?
Смята се, че може да подобри холестерола, кръвното налягане, здравето на червата и стабилността на червата, въпреки че резултатите са смесени и са необходими повече проучвания.

Заключение

Пектинът идва от растителни клетки. Ябълковият пектин може да помогне при лечение на диария, висок холестерол и диабет. Макар и по-малко вероятно, може да има някои противоракови ползи. Необходими са повече проучвания.

Следете за странични ефекти. Попитайте лекар дали ябълковият пектин е безопасен за вас.

Добавките с ябълков пектин са широко достъпни. Следвайте инструкциите за дозиране на етикета.

Изберете продукти, които са органични и тествани от трети страни, за да сте сигурни, че съдържат това, което пише на етикета.

реклама