Оземпик може скоро да бъде наличен като хапче

Оземпик таблетки за отслабване

Отслабването е труден процес за много хора, но с употребата на лекарства като Ozempic и Wegovy – хората намират по-лесен начин да се отърват от излишните си килограми. Ето защо Novo Nordisk разработва Оземпик таблетки, които ще са по удобни за прием при някои хора.

Семаглутид, лекарството в Оземпик и Уегови, понастоящем се инжектира в тялото чрез инжекции. Въпреки това, фармацевтичните компании изпробват перорална форма на хапчета за отслабване с обещаващи резултати.

В скорошно съобщение за пресата Novo Nordisk – компанията, която произвежда Ozempic и Wegovy, обяви обещаващи резултати все още във фаза нa проучване, оценяващо ефикасността и безопасността на това лекарство за управление на теглото.

реклама

Оземпик таблетки изглежда ефективно в ранните изследвания

Проучването включва 667 възрастни със затлъстяване или наднормено тегло с поне едно съпътстващо заболяване. Установено е, че пероралната форма на 50 мг семаглутид води до 15,1% загуба на тегло в сравнение с 2,4% в плацебо групата.

Изпълнителния вицепрезидент по развитието в Novo Nordisk, каза, че е доволен от резултатите и изборът между ежедневна таблетка или седмична инжекция за затлъстяване има потенциала да предложи на пациентите възможността да изберат най-подходящото индивидуални предпочитания за лечение.

Новите лекарства могат да променят нивата на затлъстяване

Според Харвардския университет се смята, че голям процент от възрастните имат наднормено тегло или затлъстяване. CDC съобщава, че към 2020 година случаите на тежко затлъстяване за се увеличили от 4,7% на 9,2%.

Затлъстяването и наднорменото тегло увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет и могат да повишат риска от развитие на някои видове рак.

Семаглутид е лекарство, разработено за лечение на диабет тип 2 чрез регулиране на инсулина чрез имитиране на хормон в тялото, наречен GLP-1.

GLP-1 също може да каже на мозъка, че стомахът е пълен, дори и да не е, което води до намален апетит, по-малко желание за ядене и евентуална загуба на тегло.

Понастоящем Ozempic е одобрен за лечение на диабет тип 2, но Wegovy – който използва същото лекарство семаглутид, е одобрен за загуба на тегло.

В сегашната си форма тези лекарства понастоящем се прилагат чрез инжектиране в кръста, бедрото или дори горната част на ръката веднъж седмично. Понякога това не само може да бъде неудобно за пациентите, но създава и по-голямо колебание при приемането на лекарствата.

Хапчето семаглутид вече е налично, но все още не е достатъчно ефективно

Орална форма на семаглутид вече се предлага под друга търговска марка Rysbelsus. Въпреки това, в предписаната доза, той не е показал ефикасност по отношение на желаното отслабване. Това лекарство се предписва максимално при 14 мг и при тази доза не помага за загуба на тегло.

Неотдавнашното изпитване на пероралното лекарство от Novo Nordisk показа резултати за загуба на тегло при 50 мг.

Вероятно по-високите дози, приемани през устата, за разлика от подкожната инжекция, да доведат до по-голямо стомашно-чревно разстройство при някои пациенти, но това остава да се види, след като лекарството излезе на пазара.

Някои пациенти може да са по-толерантни от други, когато става въпрос за странични ефекти, тъй като при всички лекарства има вариации.

Странични ефекти на лекарствата

Въпреки новата популярност на тези лекарства, те идват със странични ефекти, както в инжекционните, така и в пероралните форми. Проучването показа, че най-често срещаният страничен ефект, свързан с тези лекарства, е стомашно-чревно разстройство. Стомашно-чревни проблеми също са свързани с инжекционни форми, включително гадене, запек, диария, повръщане, оригване и генерализирана коремна болка.

Тъй като семаглутид причинява стомашно-чревни разстройства, специалистите съветват, че те трябва да се приемат на празен стомах поне половин час след храна и други лекарства и не можете да го приемате с други лекарства.

В допълнение към страничните ефекти, тези лекарства са и скъпи. 

Нови лекарства на хоризонта

Компаниите се надпреварват да създадат перорални лекарства за диабет и отслабване. Освен Оземпик таблетки се разработват и други алтернативи.

Pfizer в момента разработва дануглипрон, друго перорално лекарство за диабет и хапче за отслабване. Компанията наскоро публикува проучване в списанието JAMA Network относно таблетки, приемащи се два пъти на ден, за които се твърди, че може да се приемат с храна, което е различно от пероралните форми на семаглутид.

Подобно на семаглутид, това лекарство имитира GLP-1 не само за да помогне за регулирането на инсулина, но също така да каже на мозъка, че стомахът е пълен и помага да се регулира загубата на тегло.

Въпреки че тези лекарства са убедителни, не са подходящи за всеки.

Най-добре действа при хора с ИТМ над 30 или ИТМ над 27 плюс коморбидност, свързана със затлъстяването, като диабет тип 2,  хипертония, хиперлипидемия, обструктивна сънна апнея или затлъстяване на черния дроб.

Медикаментозната терапия е завладяващ начин за мнозина да отслабнат, ако диетата и упражненията не са подходящи опции за дадено лице.

Няколко компании вече работят за одобряване на перорални хапчета за отслабване, а така броят на хората, които могат да се възползват от тези лекарства и да отслабнат, може да нараства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: