„Ozempic от природата“ – Могат ли добавките с берберин наистина да ви помогнат да отслабнете?

Могат ли добавките с берберин наистина да ви помогнат да отслабнете

Хранителната добавка, наречена берберин, набира скорост в социалните медии заради ефекта си върху загубата на тегло, като някои дори я наричат ​​„Ozempic от природата“.

Ozempic, лекарство, предназначено за лечение на диабет тип 2, наскоро се превърна в популярно средство за отслабване. Той обаче има дълъг списък от странични ефекти и огромното търсене на лекарството е причинило проблеми с предлагането, което води до недостиг за хора с диабет.

Сега интернет потребителите твърдят, че берберинът може да имитира ефектите на популярни лекарства за отслабване като Оземпик и Уегови. И така, берберинът добра алтернатива ли е?

реклама

Тук разглеждаме какво трябва да знаете за берберин, особено когато го използвате като помощно средство за отслабване.

Какво е берберин?

Берберинът е естествено срещащо се съединение, намиращо се в растения като Берберис (Кисел трън), Хидрастис и Орегонско грозде. Той е свързан с много ползи за здравето, включително загуба на тегло, като обикновено се предлага под формата на добавка.

Въпреки че няма изчерпателен профил на хранителни вещества като витамини или минерали, берберина е изследван за неговите потенциални ползи при управлението на нивата на кръвната захар, подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на затлъстяването, поддържане на сърдечно-съдовото здраве и намаляване на възпалението.

„Той проявява различни биологични активности и е доказано, че има фармакологични ефекти като разширяване на кръвоносните съдове, сваляне на кръвното налягане, регулиране на имунитета, предизвикване на ерекция, инхибиране на възпалението и лечение на рак.

Докато берберинът се предлага без рецепта, някои практикуващи лекари го предписват за загуба на тегло, особено за тези с инсулинова резистентност, какъвто е случаят с предиабет и диабет тип 2.

Как берберинът се различава от Ozempic?

Берберинът може да е наричан от хората „Ozempic от природата“ поради ефекта си върху загубата на тегло, но двете са значително различни.

„Въпреки че както берберинът, така  и агонистите на GLP-1 като Ozempic и Wegovy имат известен ефект върху теглото, те действат чрез различни механизми. GLP-1 агонистите имитират действието на хормон, наречен глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), който помага за намаляване на приема на храна и апетита чрез увеличаване на секрецията на инсулин, потискане на секрецията на глюкагон и забавяне на изпразването на стомаха.

От друга страна, смята се, че ефектите на берберина при загуба на тегло се медиират чрез различни пътища, като активиране на AMPK и подобрения в инсулиновата чувствителност.

Берберинът активира път в тялото, наречен AMPK. Този път включва гени като PGC-1α, който е известен като главен регулатор на митохондриалната биогенеза и други гени, които регулират метаболизма.

На свой ред, активирането на AMPK повишава клетъчното усвояване на глюкоза и инсулиновата чувствителност.

Също така берберина увеличава освобождаването на инсулин и намалява освобождаването на глюкагон, като и двете имат ползи за управление на теглото.

Колко ефективен е берберина за отслабване?

Ефектите на загуба на тегло на Ozempic са добре документирани.

В клинични изпитвания, пациенти, които са получили доза от 2,4 милиграма Semaglutide – активната съставка в Ozempic – са загубили средно 6% от теглото си след 12 седмици и 12% от теглото си след 28 седмици.

Дали берберинът е толкова ефективен?

Проучванията показват, че берберина може да подобри контрола на кръвната захар, инсулиновата чувствителност, кръвното налягане, кръвната глюкоза на гладно и да намали триглицеридите и така наречения „лош“ холестерол, особено при тези с диабет тип 2. Всичко това е много полезно, когато се опитвате да достигнете оптималното си здравословно тегло.

Едно проучване, проведено през 2012 г., установи, че приемането на 500 милиграма берберин три пъти на ден причинява средно около 2 килограма загуба на тегло и помага на участниците да загубят 3,6% от телесните си мазнини.

Междувременно преглед от 12 проучвания през 2020 г. установи, че добавките с берберин водят до значително намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса и коремните мазнини.

И така, берберин или Ozempic, кой е по-добър за отслабване?

Като цяло те не са сравними продукти – единият е билкова добавка, която има много приложения, но също така и доста мощни ефекти, а другият е лицензирано лекарство за диабетици и хора, борещи се с затлъстяване под наблюдението на лекар.

Освен това липсата на достатъчно проучвания върху ефектите на берберина върху загубата на тегло, ср разглеждат като проблемна област.

Аргументите срещу приемането на берберин вместо Ozempic и Wegovy включват ограниченото количество висококачествени проучвания върху хора, подкрепящи неговите ефекти при загуба на тегло. Въпреки че някои проучвания предполагат потенциални ползи, много от съществуващите проучвания са проведени върху животни или върху малка група хора.

Безопасен ли е берберина?

Берберинът има някои противопоказания и странични ефекти.

Например, никога не трябва да го приемате, докато сте бременна или кърмите, нито с лекарства, отпускани с рецепта, включително орални контрацептиви, имуносупресори, бета-блокери или антидепресанти.

Това е така, защото берберинът може да промени нивото на лекарството в тялото ви, което може да бъде опасно.

Берберинът не трябва да се приема повече от 8 последователни седмици, освен ако не е предписан от лекар.

Берберинът също така има доста силни антимикробни ефекти върху чревния микробиом, което означава, че приеман по грешен начин може да премахне всички добри бактерии в микробиома, причинявайки други здравословни проблеми, свързани с червата.

Има и много други странични ефекти, за които трябва да знаете, включително:

  • диария
  • запек
  • метеоризъм
  • гадене
  • повръщане

Освен това са необходими повече проучвания за това как берберинът засяга черния дроб и бъбреците при хората.

Берберинът не е супер средство за отслабване

Като цяло, трябва да имате предвид, че приема на добавка за отслабване не засяга основните навици в начина на живот, които са допринесли за наддаването на тегло.

Добавката сама по себе си няма да ви помогне да разберете текущите си навици за хранене и активност, няма да ви насърчи да направите положителни промени или да дадете приоритет на цялостното си здраве.

С други думи, управлението на теглото е малко по-сложно от простото изпиване на хапче за отслабване.

Постигането на здравословно тегло е малко като пъзел. Всички ние имаме своя собствена голяма картина и „лични елементи“, към които трябва да се обърнем внимание и да ги съчетаем, за да постигнем собственото си оптимално здравословно тегло.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: