Вземе щастието във ваши ръце! 23 съвета за щастлив живот

Вземе щастието във ваши ръце! 23 съвета за щастлив живот

Всеки има склонност да преувеличава неуспехите и провалите си, да се фокусира върху собствените си недостатъци.

„Нямам достатъчно пари, не харесвам работата си, отношенията ми не са добри, всички около мен са по-добре“, са само част от мислите, коти се натрапват в главата ти.

А защо да не може да се радвате на това, което имате и да живеете щастливо?

реклама

Следвайте тези 23 съвета за щастлив живот, и със сигурност ще намерите щастието във всичко около вас.

23 съвета за щастлив живот

Недоволството от това което имате, завистта към околните и постоянното чувство, че всички други са по-добре от вас, може да бъде изключително депресиращо. За да се избавите от всичко това и да преоткриете щастието, следвайте тези 23 съвета за щастлив живот.

1. Живейте тук и сега

Вчера свърши, утре предстои, животът е днес! Опитайте се да усвоите момента, насладете се на настоящето. Можете да го създавате, да му влияете. Не отлагайте живота си и не живейте в миналото.

2. Мислете позитивно

Тайната на щастието е в привличането на хубави неща. Ако се фокусирате върху недостатъците, тогава няма да видите доброто, което ви се случва.

3. Харесайте себе си

Не мислете лошо за себе си, не търсете недостатъци, а култивирайте добродетели. Всяка сутрин се поздравявайте в огледалото. Усмихнете се, помислете какъв човек сте, какви възможности имате. Наистина само от вас зависи кой сте.

4. Избирайте обкръжението си

Самотният човек не може да бъде щастлив. Важно е с какви хора се обграждаме. Дали не сме въвлечени в някаква токсична връзка, дали се караме с другите или сме способни да прощаваме. Околната среда влияе върху нашето благосъстояние. Не всяка връзка работи добре за нас, но най-ценните трябва да бъдат подхранвани.

5. Радвайте се на малките неща

В забързаното ежедневие не виждаме малки неща, които биха могли да подобрят настроението ни. Усмивка, добра дума, топъл жест. Нямате нужда от грандиозни събития, за да изпитате положителни емоции. Просто оценявайте малките неща и ще разберете колко лесно е да направите себе си щастливи.

6. Намерете добрите си страни и ги развийте

Помислете кое е вашето предимство, кое е вашата сила. Ако сте наясно със себе си, ще ви бъде по-лесно да се подобрите. Направете баланс между силните и слабите си страни и се фокусирайте върху развитието на предимствата и премахване на недостатъците. Помнете потенциала си и развийте талантите си.

7. Не се сравнявайте с другите

Сравняването с другите може да ви направи горди или комплексирани. Винаги ще има някой по-грозен, по-дебел, по-беден или напротив – някой, който е постигнал повече от вас, който изглежда по-умен, по-старателен от вас. Избягвайте да се сравнявате с другите, отнасяйте се към себе си като към автономна единица, не мислете какво имат и какво липсва на вашите близки, а се съсредоточете върху себе си.

8. Хранете се здравословно

Балансираната диета помага не само да поддържате стройна фигура, но и подобрява настроението. Минералите са важен източник на енергия за вашето тяло:

  • Желязо – осигурява кислород, необходим за работата на нервните клетки. Можем да го намерите например в червено месо, риба, черен шоколад, спанак и тиквени семки.
  • Калций – е вещество, което помага на нервните стимули. Големи количества от този минерал се съдържат в млечните продукти, рибата и ядките.
  • Магнезий – важен за поддържане на правилните връзки за еуфоричните пептиди, известни като хормони на щастието. Храни, богати на магнезий, са например спанак, листа от цвекло, шоколад, риба, соя, авокадо и банани.
  • Калий – важен в процеса на проводимост. Най-много този елемент се съдържа в сушени смокини, банани, авокадо, картофи, домати, целина, грейпфрут и киви.

Не забравяйте обаче, че тялото се нуждае от минерали в определени количества. Най-добре е да си ги набавяте от хранителни продукти, но понякога си струва да се подкрепите с хранителни добавкивитамини и минерали, кондензирани в едно хапче.

9. Спортувайте

Доброто състояние се отразява на благосъстоянието ви. Опитайте се да намирате време за упражнения всеки ден. Това може да бъде сутрешна гимнастика, джогинг, колоездене, игра на тенис, танци. Изберете физическата активност, която ви харесва най-много. По време на спорт в тялото ви се отделят ендорфини.

10. Любов

Щастието е най-ценно, когато може да бъде споделено с някого. Бъдете отворени към любовта, не се страхувайте да обичате. Като сте с любимия човек, вие ставате най-добрата версия на себе си. Култивирайте връзката си, грижете се за обичта си, прекарвайте време заедно и се забавлявайте. Щастието, подарено на друг човек, ни се връща с двойна сила

11. Медитирайте

Простите дихателни упражнения насищат мозъка с кислород, което повишава концентрацията ви. Прекарвайте поне 20 минути на ден в съзерцание. Първо седнете и се съсредоточете върху дишането си. Дишайте през носа си и се фокусирайте върху въздуха, който тече през него. Връзката между дишането и психиката е доста важна. Под влияние на емоциите, които изпитваме, ритъмът на дишане се променя. Фокусирайте се върху момента. Опитайте се да се успокоите, съберете мислите си.

12. Поставете си цел

В живота е важно да знаеш към какво се стремиш. Ако приемем предизвикателство и го постигнем, тогава ставаме по-щастливи. Колкото повече се ангажирате с плановете си и ги изпълнявате, толкова по-добре се чувствате, защото доказвате на себе си, че няма невъзможни неща за вас.

13. Спете достатъчно

Сънят регенерира тялото ви, позволява ви да си починете и консолидира спомените. Нощният сън е най-ефективен, благодарение на него функционирате правилно през деня. Това се дължи на вашия биологичен часовник – около 21:00 ч. тялото ви започва да отделя мелатонин, хормон, който ви кара да се чувствате сънливи. Това е моментът, в който трябва да заспите, което позволява умствена регенерация.

Вижте още: Дълбокият сън осигурява дълбоко почистване на мозъка ви

14. Намерете работа, която ще бъде вашата страст

Теоретично прекарвате 1/3 от деня на работа. Ако правите нещо само за пари, тогава няма да получите удовлетворение от работата си и ще се почувствате претоварени. Помислете какво бихте искали да правите в живота, каква дейност ще ви достави радост, ще ви развие и ще ви накара да искате да се усъвършенствате в нея.

15. Пътуване

Опознаването на нови култури и интересни общества ви развива и предотвратява рутината. Посетете непознати места, посетете далечни кътчета, опитайте се да опознаете света около вас колкото е възможно повече.

16. Смейте се!

Смехът е здраве, когато се смеем, нашият мозък отделя ендорфини, които намаляват както психическото страдание, така и физическата болка. Смехът повишава чувството на удовлетворение, насища мозъка с кислород, облекчава стреса и помага за облекчаване на напрежението и безпокойството. Струва си да се смеете и поради друга причина – когато сте щастливи, средата ви възприема като позитивни хора и имате по-добри отношения с другите.

17. Доставяйте си малки удоволствия

Слушайте любимата си песен, отидете на разходка, срещнете се с приятел, купете си нещо хубаво, прочетете книга. Отделяйте момент всеки ден, за да извършвате дейност, която ви харесва. Дори малките, на пръв поглед незначителни занятия облекчават напрежението и подобряват настроението ви.

18. Насладете се на тишината

Затрупани сме от звуци, а в информационния шум не обръщаме внимание на важното. Миг мълчание през деня ще успокои сетивата ни. Изключете телефона и медиите, облегнете се и прекарайте известно време насаме със себе си.

19. Приемайте предизвикателства

Не се страхувайте да опитвате нови неща. Целете се високо и амбициозно. Всяко предизвикателство повишава вълнението и готовността ви за действие.

20. Израствайте духовно

Опитайте се да опознаете себе си. Придобийте нови преживявания и преодолейте ограниченията си. Отделете време за молитва, успокойте се. Слушайте тялото си и живейте в хармония със себе си.

21. Правете грешки

Ако не го получите веднага, не се притеснявайте. Всеки провал трябва да бъде урок за бъдещето. Нямате влияние върху всичко, ако нещо не ви върви, опитайте се да намерите решение на този проблем.

22. Прощавайте на другите

Като култивирате злоба и не прощавате на другите за греховете, които са ви причинили, се оказвате в капан на миналото. Не можем да се наслаждавате на тук и сега. Изкуството да прощаваш не е лесно, но не забравяйте, че го правите не само за някого, но и за себе си.

23. Благодарете

Бъдете благодарни за това, което имате. Оценявайте здравето си, наслаждавайте се на работата си, благодарете на приятелите си, че сте наоколо. Грижете се за това, което сте получили от съдбата и благодарете за това всеки ден.

Щастлив живот- Резюме

Тайната на щастливия живот е много проста. Достатъчно е да живеете в хармония със себе си, да се радвате на малките неща, да цените това, което имате. Щастието ви зависи само от вас, в крайна сметка вие оформяме вашата реалност. Не трябва да се предавате, но не трябва и да се борите със себе си. Помислете какво е важно за вас и се стремете да го постигнете.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: