Глухарче – 15 ползи за здравето

Глухарче - 12 ползи за здравето

Листата, корените и цветята от глухарче могат да предложат различни ползи за здравето. Те могат да предложат ползи за здравето на черния дроб и борба с възпалението.

Глухарчето е истинска съкровищница от много ценни хранителни вещества, които включват множество витамини, танини, флавоноиди, както и тритерпенови съединения и минерали.

Благодарение на това растението глухарче има голям лечебен потенциал, като проявява противовъзпалително, антивирусно и антиоксидантно действие. ( 1 )

реклама

Тази статия разглежда какво представлява глухарчето, 15 потенциални ползи за здравето и някои често срещаните рискове и странични ефекти.

Какво е глухарче?

глухарче

Глухарчето е често срещано растение в България, известно още като Радика.

Тъй като има известно морфологично сходство с популярното Жълтурче, понякога се бърка с него.

Има характерни жълти цветове, тръбести стъбла, а след прецъфтяване създава красиви глухарчета.

Има много разновидности на глухарче, но най-популярни са видовете Taraxacum officinale и Taraxacum erythrospermum.

Растението е богато на множество витамини, антиоксиданти, фибри и минерали. По-ценните съставки включват инулин, каротеноиди, сесквитерпенови лактони, полифенолни киселини, холин и аспарагин.

Въпреки толкова много потенциални ползи за здравето, глухарчето е по-известно плевел или декорация, отколкото естествено лекарство. Въпреки това, то може да бъде билкова лекарствена съставка или ценна добавка към здравословна диета.

Най-важните ползи за здравето от използването на популярното глухарче ще бъдат обсъдени по-долу.

Глухарче – Свойства и ползи за здравето

Глухарчето е тревисто растение, познато от векове, с множество здравни приложения. По-долу представяме най-важните от тях.

1. Добро съдържание на хранителни вещества

От техните корени до техните цветове, глухарчетата са невероятно питателни растения, пълни с витамини, минерали и диетични фибри.

Зеленчуците от глухарче са универсални и могат да се консумират както варени, така и сурови, като предлагат богат запас от основни витамини, включително витамини А, С и К, заедно с витамин Е, фолиева киселина и следи от различни витамини от група В. Зелените глухарчета също осигуряват важни минерали като желязо, калций, магнезий и калий. ( 2 )

Корените на глухарчето са особено богати на инулин, разтворими фибри, които обикновено се срещат в растенията. Инулинът насърчава растежа и поддържането на полезни чревни бактерии в храносмилателната система. ( 3 )

Корените от глухарче често се сушат и се използват за приготвяне на чай от глухарче, но също така могат да се приготвят и консумират цели, подобно на други кореноплодни зеленчуци.

2. За здравето на черния дроб

Глухарчето може да помогне на черния дроб по много различни начини.

Съдържащите се в него антиоксиданти, като витамин С и лутеин, ефективно подпомагат оптималното функциониране на този толкова важен орган, а също така предпазват от бързото стареене.

В специфично изследване върху животни е наблюдавано, че екстракта от корен от глухарче предотвратява увреждане на черния дроб при плъхове с индуцирана чернодробна недостатъчност. ( 4 )

В допълнение, това растение може да помогне за поддържане на правилния поток на жлъчката, като същевременно стимулира черния дроб и храносмилането.

Правилното храносмилане намалява риска от запек, което от своя страна намалява риска от по-сериозни стомашно-чревни проблеми.

3. Положителен ефект за подобряване здравето на костите

Зелените глухарчета служат като ценен източник на калций и витамин К, като и двата играят ключова роля в поддържането на здравето на костите. ( 5 ) ( 6 )

Проучване в малък мащаб дори свързва увеличения прием на богати на витамин К листни зеленчуци, като глухарче, с намалени кръвни нива на остеокалцин, протеин, присъстващ в костите. Това предполага, че диета, богата на листни зеленчуци, включително глухарче, може да помогне за предотвратяване на загуба на костна маса. ( 7 )

Това растение също осигурява ценни антиоксиданти, които по-ефективно предпазват костите от увреждане, свързано с възрастта.

В напреднала възраст уврежданията от този тип са практически неизбежни и много често се дължат на действието на свободните радикали.

Най-често се възприема като костна чупливост, слабост и намаляване на плътността на масата. Глухарчето помага да се спре този много опасен процес.

Освен това инулина, диетични фибри, присъстващи в корена на глухарче, може да насърчи здравето на костите чрез подобряване на храносмилането и благосъстоянието на червата. ( 8 ) ( 9 )

Нещо повече, появяват се доказателства, които показват, че антиоксидантите в глухарчето и подобни листни зеленчуци допринасят значително за здравето на костите и предлагат защита срещу загуба на костна маса чрез намаляване на оксидативния стрес. ( 10 ) ( 11 )

4. По-добър контрол на кръвната захар и диабета

В глухарчето има две биоактивни съединения, цикорова и хлорогенна киселина, които имат потенциала да понижават нивата на кръвната захар.

Лабораторни изследвания и изследвания върху животни предполагат, че тези съединения могат да подобрят освобождаването на инсулин, хормона, отговорен за регулирането на кръвната захар и усвояването на глюкоза (захар) от вашите мускули.

Този механизъм води до подобрена чувствителност към инсулин и намаляване на нивата на кръвната захар. ( 12 )

Тъй като глухарчето има диуретични свойства, то може да накара хората с диабет да уринират по-често, което допринася за отделянето на излишната захар от тялото.

Диабетиците също са по-склонни да развият бъбречно заболяване. Диуретичните свойства на глухарчето също помагат за предпазване от допълнителни рискове.

Чрез увеличаване на честотата на уриниране ще се предотврати отлагането на захар в бъбреците.

Освен това сокът от глухарче има леко горчив вкус, който балансира нивото на захарта в организма. Действа като всички други горчиви вещества.

Постоянното понижаване на нивата на кръвната захар и по-регулираната система за освобождаване на инсулин предотвратява опасни пикове в нивата на кръвната захар и прогресиране на заболяването при диабетици. ( 13 )

Ето защо екстрактa от това лечебно растение може да бъде идеално решение за диабетици.

5. По-ефективна профилактика на рака

Може би едно от най-интригуващите здравни твърдения относно екстракта от глухарче се върти около потенциала му да инхибира пролиферацията на злокачествени клетки в различни системи на органи.

Глухарчето е богато на антиоксиданти, благодарение на които предотвратява вредното въздействие на свободните радикали.

Те са един от основните фактори, причиняващи рак в тялото. Ето защо може да има положителен ефект за намаляване на риска от рак.

Проучване, проведено в продължение на четири седмици, като са използвани плъхове като субекти, разкри, че прилагането на екстракт от корен от глухарче води до промени в специфични пътища, които са свързани с потискането на растежа и разпространението на клетките от рак на гърдата. ( 14 )

В допълнение, глухарчето силно детоксикира тялото, което може да предпази от развитието на тумори и други симптоми на рак.

Лутеинът, съдържащ се в глухарчетата има силно въздействие върху компонентите на раковите клетки. Той прави това, като се слива с тях, което ги прави неефективни, както и неспособни да се възпроизвеждат. ( 15 )

Този ефект е доказан предимно при рак на простатата.

Освен това, in vitro проучвания показват, че екстракта от корени от глухарче може да забави растежа на раковите клетки, присъстващи в тъканите на черния дроб, дебелото черво, простатата и стомаха. ( 16 ) ( 17 ) ( 18 ) ( 19 )

Тези открития са обещаващи, но е важно да се отбележи, че липсват изследвания с хора по тази тема.

6. Може да помогне в борбата с възпалението

Глухарчето има потенциала да намали възпалението, главно благодарение на вещества като полифеноли.

Възпалението е естествена реакция на имунната система към нараняване или инфекция. Независимо от това, постоянното възпаление може да доведе до трайно увреждане на телесните тъкани и ДНК.

Няколко лабораторни изследвания са наблюдавали забележително намаляване на маркерите за възпаление в клетките, третирани със съединения, извлечени от глухарче. ( 20 ) ( 21 )

В едно изследване на плъхове е установено, че тинктура, изработена от глухарче, ефективно намалява оксидативния стрес и проявява защитни ефекти за сърцето. ( 22 )

Независимо от това, по-нататъшното изследване, включващо хора, е от съществено значение за получаване на по-цялостно разбиране на тези ефекти.

7. Положителен ефект върху регулирането на кръвното налягане

глухарчета за салата

Докато някои твърдят, че глухарчето има потенциала да понижава кръвното налягане, изследванията по тази тема са ограничени.

В западната медицина диуретиците обикновено се използват за елиминиране на излишната телесна течност, което може да допринесе за намаляване на нивата на кръвното налягане. ( 23 )

Всъщност повечето от наличните днес лекарства за високо кръвно налягане се основават на това.

Сокът от глухарче, като естествен диуретик, влияе върху честотата и количеството на уринирането. ( 24 )

Освен това, глухарчето съдържа калий, минерал, свързан с понижаване на кръвното налягане, особено при хора с предишни повишени нива. В резултат на това растението може индиректно да повлияе на кръвното налягане поради съдържанието на калий. ( 25 ) ( 26 )

Струва си да се подчертае, че този ефект не е уникален за глухарчето и се отнася за всички богати на калий храни.

Вижте още: 20 начина как да свалите кръвното налягане

реклама

8. Може да поддържа здравословно храносмилане и да лекува запек

Глухарчето има история на употреба в традиционната медицина за лечение на запек и подобряване на храносмилането.

Някои от съставките в глухарчето, най-вече високото количество фибри, го правят полезна помощ за храносмилателните процеси и поддържането на нормално чревно здраве.

Диетичните фибри поддържат редовните движения на червата и предлагат защита срещу различни храносмилателни проблеми, като хемороиди и дивертикулит. ( 27 ) ( 28 )

Глухарчето влияе положително върху регулирането на изхождането, което може да предотврати появата на по-сериозни проблеми в храносмилателната система.

Едно по-старо проучване върху животни наблюдава значително увеличаване на стомашните контракции и скоростта на изпразване на стомаха при плъхове, които са получавали екстракт от глухарче като лечение. ( 29 )

Освен това, корена от глухарче служи като съществен източник на пребиотични фибри, известни като инулин, които са показали ефективност при облекчаване на запек и насърчаване на движението на храната през храносмилателния тракт. ( 30 )

9. Може да засили имунитета

Наличните изследвания показват, че глухарчето може да притежава антимикробни и антивирусни свойства, които могат да подобрят способността на организма да се бори с инфекциите.

Множество in vitro проучвания са открили, че екстракта от глухарче ефективно намалява способността за репликация на вирусите. ( 31 ) ( 32 ) ( 33 )

Освен това научните изследвания показват, че специфични активни компоненти в глухарчето предлагат защита срещу вредни бактерии и гъбички.

Независимо от това, по-нататъшни изследвания, включващи хора, са от съществено значение за установяване на степента на тези свойства.

10. Здраве на кожата

Сокът от глухарче, наричан още мляко от глухарче, е полезен при лечението на различни кожни заболявания, които най-често се причиняват от гъбички и микроорганизми.

Това е така, защото глухарчетата имат алкална реакция и също така имат бактерицидни, инсектицидни и фунгицидни свойства. Въпреки това, когато го използвате, трябва да внимавате и да избягвате контакт с очите.

Може да се използва за лечение на трихофития, акне, екзема и други кожни проблеми.

Изследвания, проведени върху животни и in vitro проучвания показват, че екстрактът от глухарче може да предложи защита срещу увреждане на кожата в резултат на слънчева светлина, процеса на стареене и акне.

В специфично проучване беше установено, че прилагането на бульон от ферментирал екстракт от глухарче непосредствено преди или непосредствено след излагане на UVB радиация, което е радиация, получена от слънчевата светлина, предотвратява увреждането на кожата. ( 34 )

По-ранно in vitro проучване показа, че екстракта от корен на глухарче допринася за генерирането на нови кожни клетки, като потенциално поддържа външния вид на кожата по време на процеса на стареене. ( 35 )

Освен това други изследвания показват, че екстракта от глухарче може да намали възпалението и раздразнението на кожата, като същевременно подобрява хидратацията на кожата и производството на колаген. Тези ефекти могат да бъдат полезни при превенцията и лечението на определени форми на акне. ( 36 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че последните изследвания за въздействието на глухарчето върху здравето на кожата са оскъдни и съществуващите проучвания са ограничени предимно до in vitro експерименти и животни.

11. По-ефективна профилактика на анемията

Билката глухарче има относително високо съдържание на желязо, както и на витамини и протеини.

Желязото е неразделна част от хемоглобина в кръвта, докато млечните компоненти като витамин B и протеин са необходими за образуването на червени кръвни клетки и някои други компоненти на кръвта.

Благодарение на това може да помогне на пациентите с анемия да поддържат добро здраве.

12. Профилактика на заболявания на жлъчния мехур

Съдържащите се в глухарчето активни вещества действат благоприятно не само на черния дроб, но и на жлъчния мехур.

На първо място подобряват цялостното им функциониране и ги предпазват от вредното въздействие на оксидантите и различни инфекции.

Може също така да помогне за регулиране на количеството секрети и в двата органа.

13. По-бърза загуба на тегло

чай от глухарче

Някои изследвания предполагат, че глухарчетата и техните компоненти могат да играят роля в управлението на теглото, въпреки че доказателствата остават неубедителни.

Някои изследователи спекулират, че потенциалът на глухарчето да засили метаболизма на въглехидратите и да намали усвояването на мазнини може потенциално да доведе до загуба на тегло. Важно е обаче да се подчертае, че тази хипотеза все още не е потвърдена чрез строги научни изследвания. ( 37 )

Изследване, проведено върху мишки, също предполага, че екстрактът от глухарче може да помогне при регулиране на теглото чрез намаляване на усвояването на мазнини. ( 38 )

Освен това, друго проучване, базирано на мишки, разкри, че хлорогенната киселина, съединение, присъстващо в глухарчето, води до намаляване на теглото, намалено натрупване на мазнини и промени в нивата на специфични протеини, свързани с контрола на теглото. ( 39 )

Също така, подобно на много други листни растения, той има ниско калорично съдържание. С това малко количество калории обаче вие ​​получавате голямо количество полезни хранителни вещества.

Въпреки това са необходими допълнителни висококачествени изследвания, включващи хора, за да се направят по-категорични заключения по този въпрос.

14. Подпомагане на лечението на бъбречна дисфункция

Обикновеното глухарче има ценни диуретични свойства, които спомагат за елиминирането на остатъчните токсични вещества в бъбреците и цялата пикочна система.

За да се получат максимални лечебни свойства, често се препоръчва комбинирането му с други растения, например червена боровинка, репей или коприва.

Дезинфекциращите свойства на глухарчето от своя страна потискат развитието на микробни организми в пикочната система.

15. Подкрепа и помощ при лечение на жълтеница

Жълтеницата е основно нарушение на черния дроб. Този орган произвежда твърде много жлъчка, което в крайна сметка я кара да изтече в кръвния поток, причинявайки хаос на метаболизма на тялото.

Излишната жлъчка се вижда на кожата и очите, които придобиват деликатен, но характерен нюанс. Лечението на жълтеницата протича в три основни етапа.

Първо, трябва да се ограничи производството на жлъчка. Второ, трябва да премахнете излишната жлъчка от тялото си. Трето, трябва да се борите с вирусната инфекция.

Глухарчето може да бъде много полезно във всички тези етапи. Поддържа здравето на черния дроб и помага за регулирането на производството на жлъчка.

Като естествен диуретик, той ефективно спомага за по-честото уриниране, което допринася за по-бързото изхвърляне на излишната жлъчка от организма.

Това растение е естествен дезинфектант и антиоксидант, съдържа витамин С и лутеин, който ефективно подпомага борбата с вирусните инфекции.

Как да използваме глухарче?

Много хора включват листа, стъбла и цветя от глухарче в диетата си в естествено, непреработено състояние.

Тези растителни части могат да се консумират както сурови, така и след готвене.

Корените от глухарче, от друга страна, обикновено се приготвят чрез изсушаване и смилане и често се използват като заместител на чай или кафе.

Глухарчето се предлага и в различни допълнителни форми, като капсули, екстракти или тинктури.

Това растение е една от храните с високо съдържание на фибри, благодарение на което подпомага храносмилането.

От своя страна, благодарение на високото съдържание на витамин С, в миналото популярното глухарче се е използвало за лечение на скорбут. Освен това има лечебен ефект при лошо храносмилане, стомашни, чревни и пикочни инфекции.

Ето някои популярни употреби на това много често срещано растение:

 • Здравословна салата – Листата от глухарче могат да бъдат основа за зеленчукови салати, в които те ще бъдат истинска съкровищница от ценни витамини. Това ще направи ястието ви много по-питателно. Много източници сочат, че те имат по-високо съдържание на витамин А от по-популярните моркови.
 • Оригинално вино – Една от най-популярните употреби на глухарчето е да се прави вино от цветовете му. Много рецепти препоръчват добавяне на лимони и портокали към него.
 • Чаят от глухарче – Обикновено се прави от цветовете на растението, пресни и сушени. Най-често се препоръчва да се използва около една супена лъжица изсушен цвят на 0,5 вряща вода. Трябва да се вари около 10 минути, под капак. Чаят от глухарче се пие еднократно по около 0,5 чаша, най-добре 2-3 пъти на ден.
 • Храна за домашни любимци – глухарчетата са обичани от зайци, хамстери, морски свинчета и дори костенурки.

Понастоящем няма добре дефинирани препоръки за дозиране, тъй като има ограничени налични изследвания върху хора. Въпреки това съществуващите данни предполагат следните диапазони на дозиране за различните форми на глухарче: ( 40 )

 • Пресни листа: 4-10 грама на ден
 • Сушени листа: 4-10 грама на ден
 • Тинктура от листа: 0,4–1 чаена лъжичка (2–5 мл) три пъти дневно
 • Пресен сок от листа: 1 чаена лъжичка (5 мл) два пъти дневно
 • Течен екстракт: 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) дневно
 • Пресни корени: 2-8 грама на ден
 • Изсушен прах: 250–1000 мг четири пъти на ден

Възможни странични ефекти и вреди от глухарче

Растенията от глухарче обикновено имат ниско ниво на токсичност и вероятно са безопасни за повечето хора, особено когато се консумират като част от редовната им диета. ( 41 )

Важно е да се има предвид, че изследванията в тази област все още са ограничени и глухарчето не е напълно без риск от приема му.

Могат да се появят алергични реакции, особено при хора с алергии към сродни растения като амброзия. Освен това, тези с чувствителна кожа могат да получат контактен дерматит. ( 42 ) ( 43 )

По-стар преглед предполага, че глухарчето може потенциално да взаимодейства с лекарства, включително специфични антибиотици, антикоагуланти и лекарства за кръвна захар. Ако в момента приемате лекарства с рецепта, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да включите глухарче в рутината си. ( 44 )

Заключение

Въпреки че много хора виждат глухарчето като обикновен плевел, то всъщност е цвете, което принадлежи към голямото семейство растения Taraxacum. Това е многогодишно тревисто цвете, което вирее много добре в умерен климат. Ето защо се среща предимно в Европа и Северна Америка.

Глухарчето се предлага в повечето магазини за здравословни храни и билкови магазини. Въпреки това си струва да си го набавите, като берете части от растението на чисти поляни и ливади.

Глухарчето е ценено тревисто растение поради потенциала си за много различни ползи за здравето. Има способността да детоксикира тялото, да поддържа черния дроб, да стимулира уринирането, както и да подпомага загубата на тегло или обща подкрепа и подобряване на имунната система.

Това често срещано растение може да бъде полезно и за поддържане на здравето на жените, тъй като балансира нивата на хормоните в тялото. Цветовете му осигуряват правилната доза витамини, минерали и антиоксиданти. Може дори да подпомогне лечението на диабетици.

Можете да използвате листата му като добавка към салатата, която ще й придаде уникални хранителни вещества. Може да се използва и при композиране на сандвичи, като по този начин замества традиционната маруля.

реклама