Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Глухарче – 12 ползи за здравето

Цветът на глухарче има антиоксидантни свойства. Глухарчето също може да помогне за подобряване на имунната система. Билкарите използват корен от глухарче за детоксикация на черния дроб и жлъчния мехур, а листата от глухарче за подпомагане на бъбречната функция.

Глухарчето е истинска съкровищница от много ценни хранителни вещества, които включват множество витамини, танини, флавоноиди, както и тритерпенови съединения и минерали. Благодарение на това растението глухарче има голям лечебен потенциал, като проявява противовъзпалително, антивирусно, антиоксидантно и ангиатеросклеротично действие. ( 1 )

Глухарчето е често срещано растение в България, известно още като Радика. Тъй като има известно морфологично сходство с популярното Жълтурче, понякога се бърка с него. Има характерни жълти цветове, тръбести стъбла, а след прецъфтяване създава красиви глухарчета. Въпреки толкова много потенциални ползи за здравето, глухарчето е по-известно плевел или декорация, отколкото естествено лекарство. Въпреки това, то може да бъде билкова лекарствена съставка или ценна добавка към здравословна диета.

Какво е глухарче?

глухарче

Има много разновидности на глухарче, но най-популярни са сортовете,Taraxacum officinale и Taraxacum erythrospermum. Растението е богато на множество витамини, антиоксиданти, фибри и минерали. По-ценните съставки включват инулин, каротеноиди, сесквитерпенови лактони, полифенолни киселини, холин и аспарагин. Следователно не е чудно, че е съставна част на много природни лекарства и често се включва в диетата, особено по време на лечебни процеси. Най-важните ползи за здравето от използването на популярното глухарче ще бъдат обсъдени по-долу.

Глухарче – Свойства и ползи за здравето

Глухарчето е тревисто растение, познато от векове, с множество здравни приложения. По-долу представяме най-важните от тях.

1. Помощ при чернодробна дисфункция

Глухарчето може да помогне на черния дроб по много различни начини. Съдържащите се в него антиоксиданти, като витамин С и лутеин, ефективно подпомагат оптималното функциониране на този толкова важен орган, а също така предпазват от бързото стареене. За разлика от тях, други вещества от глухарче помагат при лечението на вътрешни кръвоизливи в черния дроб. В допълнение, това растение може да помогне за поддържане на правилния поток на жлъчката, като същевременно стимулира черния дроб и храносмилането. Правилното храносмилане намалява риска от запек, което от своя страна намалява риска от по-сериозни стомашно-чревни проблеми.

2. Подпомагане на лечението на бъбречна дисфункция

Обикновеното глухарче има ценни диуретични свойства, които спомагат за елиминирането на остатъчните токсични вещества в бъбреците и цялата пикочна система. За да се получат максимални лечебни свойства, често се препоръчва комбинирането му с други растения, например червена боровинка, репей или коприва.

Дезинфекциращите свойства на глухарчето от своя страна потискат развитието на микробни организми в пикочната система.

3. Положителен ефект за подобряване здравето на костите

Популярните глухарчета са богат източник на калций, който е от съществено значение за здравето и растежа на костите. Това растение също осигурява ценни антиоксиданти, които по-ефективно предпазват костите от увреждане, свързано с възрастта. В напреднала възраст уврежданията от този тип са практически неизбежни и много често се дължат на действието на свободните радикали. Най-често се възприема като костна чупливост, слабост и намаляване на плътността на масата. Глухарчето помага да се спре този много опасен процес.

4. По-добър контрол на диабета

Сокът от глухарче може да помогне на диабетици, главно чрез стимулиране на производството на инсулин в панкреаса, което помага да се поддържат ниски нива на кръвната захар. Тъй като глухарчето има диуретични свойства, то може да накара хората с диабет да уринират по-често, което допринася за отделянето на излишната захар от тялото. Диабетиците също са по-склонни да развият бъбречно заболяване. Диуретичните свойства на глухарчето също помагат за предпазване от допълнителни рискове.

Чрез увеличаване на честотата на уриниране ще се предотврати отлагането на захар в бъбреците. Освен това сокът от глухарче има леко горчив вкус, който балансира нивото на захарта в организма. Действа като всички други горчиви вещества. Постоянното понижаване на нивата на кръвната захар и по-регулираната система за освобождаване на инсулин предотвратява опасни пикове в нивата на кръвната захар и прогресиране на заболяването при диабетици. ( 2 ) Ето защо екстрактът от това лечебно растение може да бъде идеално решение за диабетици.

5. По-ефективна профилактика на рака

Глухарчето е богато на антиоксиданти, благодарение на които предотвратява вредното въздействие на свободните радикали. Те са един от основните фактори, причиняващи рак в тялото. Ето защо може да има положителен ефект за намаляване на риска от рак. В допълнение, той силно детоксикира тялото, което може да предпази от развитието на тумори и други симптоми на рак. Лутеинът, съдържащ се в глухарчетата, наистина има силно въздействие върху компонентите на раковите клетки. Той прави това, като се слива с тях, което ги прави неефективни, както и неспособни да се възпроизвеждат. ( 6 ) Този ефект е доказан предимно при рак на простатата.

5. Подкрепа и помощ при лечение на жълтеница

Жълтеницата е основно нарушение на черния дроб. Този орган произвежда твърде много жлъчка, което в крайна сметка я кара да изтече в кръвния поток, причинявайки хаос на метаболизма на тялото. Излишната жлъчка се вижда на кожата и очите, които придобиват деликатен, но характерен нюанс. Лечението на жълтеницата протича в три основни етапа. Първо, трябва да се ограничи производството на жлъчка. Второ, трябва да премахнете излишната жлъчка от тялото си. Трето, трябва да се борите с вирусната инфекция.

Глухарчето може да бъде много полезно във всички тези етапи. Поддържа здравето на черния дроб и помага за регулирането на производството на жлъчка. Като естествен диуретик, той ефективно спомага за по-честото уриниране, което допринася за по-бързото изхвърляне на излишната жлъчка от организма. Това растение е естествен дезинфектант и антиоксидант, съдържа витамин С и лутеин, който ефективно подпомага борбата с вирусните инфекции. В случай на жълтеница е опасно спадане на кръвната захар, което се дължи на излишната жлъчка. Недостигът на захар може да причини силна умора и слабост. Следователно активните съставки, съдържащи се в това растение, помагат за повишаване на енергийните нива след инфекция.

6. Профилактика на заболявания на жлъчния мехур

Съдържащите се в глухарчето активни вещества действат благоприятно не само на черния дроб, но и на жлъчния мехур. На първо място подобряват цялостното им функциониране и ги предпазват от вредното въздействие на оксидантите и различни инфекции. Може също така да помогне за регулиране на количеството секрети и в двата органа.

7. Положителен ефект върху регулирането на кръвното налягане

глухарчета за салата

Редовното уриниране е ефективен начин за понижаване на кръвното налягане. Всъщност повечето от наличните днес лекарства за високо кръвно налягане се основават на това явление. Сокът от глухарче, като естествен диуретик, влияе върху честотата и количеството на уринирането. ( 3 ) Това помага за понижаване на нивата на високо кръвно налягане. Фибрите, съдържащи се в него, от своя страна помагат за намаляване на количеството холестерол и по този начин допринасят за намаляване на прекомерното налягане. Холестеролът е един от основните фактори, причиняващи това много опасно състояние. И накрая, в глухарчетата има големи количества калий, който също е много ефективен при понижаване на нивата на кръвното налягане, главно чрез заместване на натрия. ( 4 ) Консумацията на салата с глухарче би била полезна и вкусна.

Вижте още: 11 начина как да свалите кръвното налягане

8. По-ефективна профилактика на анемията

Билката глухарче има относително високо съдържание на желязо, както и на витамини и протеини. Желязото е неразделна част от хемоглобина в кръвта, докато млечните компоненти като витамин B и протеин са необходими за образуването на червени кръвни клетки и някои други компоненти на кръвта. Благодарение на това може да помогне на пациентите с анемия да поддържат добро здраве.

9. Лечение на запек

Някои от съставките в глухарчето, най-вече високото количество фибри, го правят полезна помощ за храносмилателните процеси и поддържането на нормално чревно здраве. Диетичните фибри стимулират правилното движение в червата, а също така осигуряват правилната консистенция на изпражненията. Благодарение на това, тази билка предотвратява появата на запек и диария.

Глухарчето влияе положително върху регулирането на изхождането, което може да предотврати появата на по-сериозни проблеми в храносмилателната система. Широко се препоръчва за деца, които имат проблеми със запек, тъй като има и успокояващи стомаха свойства. Използва се и за стимулиране на апетита, особено при пациенти след хирургични процедури и след по-сериозни травми.

10. Естествена защита на кожата

Сокът от глухарче, наричан още мляко от глухарче, е полезен при лечението на различни кожни заболявания, които най-често се причиняват от гъбички и микроорганизми. Това е така, защото глухарчетата имат алкална реакция и също така имат бактерицидни, инсектицидни и фунгицидни свойства. Въпреки това, когато го използвате, трябва да внимавате и да избягвате контакт с очите. Може да се използва за лечение на трихофития, акне, екзема и други кожни проблеми. Няма риск от странични ефекти или други хормонални нарушения, които обикновено се причиняват от фармакологично лечение.

11. Ефективна профилактика на акне

Сокът от глухарче е добър диуретик, детоксикатор, стимулант и антиоксидант. Тези четири свойства също го правят идеален естествен лек за акне. Въпреки това, преди да проверите ефекта на това растение, първо трябва да разберете какво го прави ефективно в борбата с кожните възпаления. ( 7 )

Най-често акнето се появява при подрастващите през пубертета, когато настъпват интензивни хормонални и физиологични промени. Появата на нови хормони, които допринасят за промените в тялото, трябва да се регулира. Но ако това не е така, в тялото може да се появи излишък от токсични вещества. Токсините трябва да бъдат отстранени от тялото, също и с потта чрез потните жлези или мастните жлези в кожата.

По време на хормонални промени жлезите отделят повече себум, който, смесен с мъртвия епидермис, блокира порите. Така се затруднява отделянето на токсини. Ето защо токсичните вещества нямат изход и в резултат на това причиняват акне. Тези вещества влошават бактериалната инфекция в засегнатата област.

Диуретичният сок от глухарче, със стимулиращ и естествен декоративен ефект, може да помогне за поддържане на здравето. Може да допринесе за разширяването на порите и да увеличи процесите на изпотяване. Всички тези фактори улесняват изхвърлянето на токсините чрез потта и урината. В допълнение, когато се прилага външно върху акне, той може да потисне бактериалната инфекция и да намали появата на пъпки.

Поради значителното съдържание на витамин С, той също може да помогне за ускоряване на лечебния процес. Благодарение на това белезите и грозните зачервявания, които много често съпътстват акнето, ще бъдат много по-малко видими.

12. По-бърза загуба на тегло

чай от глухарче

Човешката урина съдържа около 4% мазнини. Следователно, колкото по-често уринираме, толкова повече вода и мазнини се отделят от тялото. ( 5 ) Глухарчето, което е естествен диуретик, подпомага уринирането и по този начин допринася за загубата на ненужни течности. Освен това, подобно на много други листни растения, той има ниско калорично съдържание. С това малко количество калории обаче вие ​​получавате голямо количество полезни хранителни ефекти. Ето защо понякога се използва като подсладител, тъй като не съдържа нездравословни въглехидрати.

Как да използваме глухарче?

Глухарчето може да се използва и като зеленчук. Това растение е една от храните с високо съдържание на фибри, благодарение на което подпомага храносмилането. От своя страна, благодарение на високото съдържание на витамин С, в миналото популярното глухарче се е използвало за лечение на скорбут. Освен това има лечебен ефект при лошо храносмилане, стомашни, чревни и пикочни инфекции.

Ето някои популярни употреби на това много често срещано растение:

  • Здравословна салата – Листата от глухарче могат да бъдат основа за зеленчукови салати, в които те ще бъдат истинска съкровищница от ценни витамини. Това ще направи ястието ви много по-питателно. Много източници сочат, че те имат по-високо съдържание на витамин А от по-популярните моркови.
  • Оригинално вино – Една от най-популярните употреби на глухарчето е да се прави вино от цветовете му. Много рецепти препоръчват добавяне на лимони и портокали към него.
  • Чай от глухарче – Обикновено се прави от цветовете на растението, пресни и сушени. Най-често се препоръчва да се използва около една супена лъжица изсушен цвят на 0,5 вряща вода. Трябва да се вари около 10 минути, под капак. Чаят от глухарче се пие еднократно по около 0,5 чаша, най-добре 2-3 пъти на ден.
  • Храна за домашни любимци – глухарчетата са обичани от зайци, хамстери, морски свинчета и дори костенурки.

Глухарче – мерки за безопастност

Глухарчето може да бъде полезно за понижаване на нивата на кръвната захар. Въпреки това, пациентите, които приемат лекарства за диабет, трябва да бъдат внимателни, тъй като комбинирането им с някои билки може да доведе дори до хипогликемия. Преди да започнете сами да използвате това растение, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар. Независимо за какво искате да използвате тази популярна билка.

Освен това е известно, че млякото от глухарче може да причини сърбеж, дразнене или различни алергични реакции. Затова ги дръжте далеч от очите си. Това растение може да съдържа рядко влакно инулин, към което сравнително малък процент от хората са алергични и чувствителни. В такива случаи билката може да причини сериозни странични ефекти. Така че, когато искате да започнете да го добавяте към ежедневната си диета, започнете с малки количества. Благодарение на това ще можете да наблюдавате реакцията на тялото към нова диетична съставка.

Глухарче – обобщение

Въпреки че много хора виждат глухарчето като обикновен плевел, то всъщност е цвете, което принадлежи към голямото семейство растения Taraxacum. Това е многогодишно тревисто цвете, което вирее много добре в умерен климат. Ето защо се среща предимно в Европа и Северна Америка.

Глухарчето се предлага в повечето магазини за здравословни храни и билкови магазини. Въпреки това си струва да си го набавите, като берете части от растението на чисти поляни и ливади.

Глухарчето е ценено тревисто растение поради потенциала си за много различни ползи за здравето. Има способността да детоксикира тялото, да поддържа черния дроб, да стимулира уринирането, както и да подпомага загубата на тегло или обща подкрепа и подобряване на имунната система. Това често срещано растение може да бъде полезно и за поддържане на здравето на жените, тъй като балансира нивата на хормоните в тялото. Цветовете му осигуряват правилната доза витамини, минерали и антиоксиданти. Може дори да подпомогне лечението на диабетици.

Можете да използвате листата му като добавка към салатата, която ще й придаде уникални хранителни вещества. Може да се използва и при композиране на сандвичи, като по този начин замества традиционната маруля.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")