Действат ли Наистина Малиновите Кетони? Подробен Преглед

Малиновите кетони

Малиновите кетони са хранителна добавка, за която се казва, че може да помогне за отслабване чрез подобряване на по-ефективното разграждане на мазнините в клетките и подпомагане на регулирането на метаболизма. Въпреки това е важно да се отбележи, че липсват изследвания върху хора, които да потвърдят тези твърдения.

Предизвикателството за постигане на трайно отслабване произтича от трудността на традиционните методи, при които приблизително 85% от хората не успяват.

За да се улесни процеса, пазарът е наводнен с продукти, обещаващи лесно отслабване и за загуба на мазнини.

реклама

Различни билки, шейкове и хапчета се предлагат на пазара като инструменти за изгаряне на мазнини или ограничаване на апетита.

Една такава популярна добавка в тази категория са малиновите кетони.

Привържениците на малиновите кетони твърдят, че тези добавки могат ефективно да разграждат мазнините в клетките, улеснявайки по-бързото изгаряне на мазнини.

Освен това те твърдят, че малиновите кетони могат да повишат нивата на адипонектин, хормон, който играе роля в регулирането на метаболизма.

Тази статия разглежда по-отблизо научните изследвания, подкрепящи твърденията, свързани с малиновите кетони.

Какво представляват малиновите кетони?

Малиновите кетони, естествено съединение, отговорно за отличителния аромат на червените малини, също присъства в по-малки количества в различни плодове като къпини, червени боровинки и киви.

Традиционно са използвани в козметиката и включени в преработени храни и напитки за подобряване на вкуса. Ние консумираме скромни количества малинови кетони чрез плодове или като ароматни добавки.

Придобилите популярност наскоро като добавка за отслабване, малиновите кетони не се извличат директно от малини.

Процесът на извличане от малини е непосилно скъп, изисква огромно количество малини – 41 кг за една доза. Трябва да се отбележи, че 1 кг цели малини съдържат само 1-4 мг малинови кетони, съставляващи едва 0,0001-0,0004% от общото тегло.

Малиновите кетони, открити в добавките, са синтетично произведени, а не получени директно от малини.

Привлекателността на продукта също се дължи и на думата „кетони“, често свързвана с диети с ниско съдържание на въглехидрати, които насърчават изгарянето на мазнини и повишените нива на кетони в кръвта.

Важно е да се изясни, че малиновите кетони нямат пряка връзка с диетите с ниско съдържание на въглехидрати и не предизвикват подобни ефекти в тялото.

Как действат?

Молекулярната структура на кетоните много наподобява тази на две други съединения, капсаицин, открит в лютите чушки, и стимулантът синефрин.

Предишни проучвания показват, че тези съединения могат да подобрят метаболизма.

Следователно, изследователите предположиха, че малиновите кетони могат да предизвикат подобен ефект.

В лабораторни изследвания, включващи мастни клетки при мишки, малиновите кетони демонстрират следните ефекти:

  • Повишено разграждане на мазнини, главно чрез превръщане на клетките в по-чувствителни към изгарящия мазнините хормон норепинефрин.
  • Повишено освобождаване на хормона адипонектин.

Адипонектинът, освободен от мастните клетки, потенциално играе роля в регулирането на метаболизма и нивата на кръвната захар.

Хората с нормално телесно тегло обикновено показват по-високи нива на адипонектин в сравнение с индивидите с наднормено тегло. Освен това нивата на този хормон са склонни да се повишават със загубата на тегло.

Изследванията показват, че хората с ниски нива на адипонектин са изправени пред повишен риск от затлъстяване, диабет тип 2, мастно чернодробно заболяване и дори сърдечно заболяване.

Следователно идеята, че повишаването на нивата на адипонектин може да допринесе за загуба на тегло и да намали риска от различни заболявания, придобива значение.

Важно е обаче да се отбележи, че докато малиновите кетони могат да повишат нивата на адипонектин в изолирани мастни клетки от мишки, това не гарантира същия ефект върху хора.

Освен това съществуват алтернативни природни методи за увеличаване на адипонектина, които не включват малинови кетони.

Например, доказано е, че упражненията повишават нивата на адипонектин с 260% само за една седмица, а консумацията на кафе също е свързана с по-високи нива.

Проучванията могат да бъдат изкривени

Добавките с малинови кетони са показали ползи в проучвания, проведени върху мишки и плъхове.

Въпреки това, резултатите не са толкова забележителни, колкото се представя от производителите на добавки.

В конкретно проучване на мишките са били давани с малинови кетони докато са били подложени на диета с високо съдържание на мазнини.

В края на проучването мишките в групата с малинови кетони тежали 50 грама, докато тези, които не получавали кетони, тежали 55 грама – което отразява 10% разлика. Важно е да се отбележи, че мишките, на които са давани кетони, не са имали загуба на тегло; по-скоро те наддали по-малко тегло от своите колеги.

Друго проучване, включващо 40 плъха, разкри, че малиновите кетони водят до повишаване на нивата на адипонектин и предлагат защита срещу мастно чернодробно заболяване.

Важно е обаче да се подчертае, че това проучване включва използването на прекомерни дози.

За да се постигне еквивалентна доза, човек ще трябва да вземе 100 пъти препоръчаното количество, но това не се препоръчва.

Действат ли при хората?

Понастоящем няма специално проведено изследване за въздействието на малиновите кетони при хората.

В едно проучване, включващо хора, използва комбинация от вещества, включително кофеин, малинови кетони, чесън, капсаицин, джинджифил и синефрин.

По време на това осемседмично проучване участниците намалиха приема на калории и извършваха упражнения.

Групата, приемаща добавката, има 7,8% намаление на мастната маса, докато плацебо групата показва намаление от 2,8%.

Въпреки това остава несигурно дали малиновите кетони са допринесли пряко за наблюдаваната загуба на тегло, тъй като други компоненти като кофеин или допълнителни съставки може да са изиграли роля.

За обективна оценка на ефектите на малиновите кетони върху теглото при хората са необходими по-задълбочени проучвания.

Има ли други ползи?

Едно единствено проучване предполага потенциална връзка между малиновите кетони и козметичните ползи.

Когато се прилагат локално като част от крем, малиновите кетони се свързват с повишен растеж на косата при индивиди, страдащи от косопад.

Освен това се наблюдава потенциално подобрение на еластичността на кожата при здрави жени.

Важно е да се отбележи, че това проучване е ограничено по обхват и има няколко недостатъка.

За да се установят и потвърдят тези козметични ефекти, са необходими допълнителни изследвания, преди да се правят убедителни твърдения.

Странични ефекти

Тъй като не са провеждани задълбочени проучвания върху хора, потенциалните странични ефекти на малиновите кетони остават неизвестни.

Независимо от това, като хранителна добавка, малиновите кетони са класифицирани като „безопасни“.

Въпреки че някои анекдотични доклади предполагат нервност, висок пулс и високо кръвно налягане, тези твърдения нямат научна подкрепа, тъй като няма проучвания, потвърждаващи подобни ефекти.

Като се има предвид липсата на цялостни проучвания върху хора, няма установена научно обоснована препоръчителна доза.

Производителите обикновено предлагат дози, вариращи от 100-400 mg, 1-2 пъти на ден.

Заключение

Сред всички добавки за отслабване, малиновите кетони изглеждат най-малко обещаващи.

Въпреки че те показват ефикасност при изпитанията с животни, подложени на високи дози, това не се изразява в обичайно препоръчваните дози за хора.

За ефективна загуба на тегло е препоръчително да се даде приоритет на други стратегии, като увеличаване на приема на протеини и намаляване на консумацията на въглехидрати.

Правенето на трайни положителни промени в начина ви на живот вероятно ще има по-значително въздействие върху теглото, отколкото разчитането на приема на малинови кетони.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: