Мога ли да наследя високо кръвно налягане (хипертония)?

Мога ли да наследя високо кръвно налягане

При хора, при които високото кръвно налягане се наблюдава в семейството им, са по-склонни да развият заболяването хипертония, вероятно поради генетични фактори и фактори на околната среда.

При възрастни се смята за нормално кръвно налягане под 140/90. Голяма част от възрастните в света имат високо кръвно налягане, което ги излага на риск от сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт и инфаркт.

Някои фактори повишават индивидуалния риск от развитие на хипертония, включително възраст, тегло, диета и генетика.

реклама

Продължете да четете, за да научите повече за хипертонията (високо кръвно налягане), включително ролята на генетиката в нейното развитие и може ли да стане наследствена, както и други потенциални рискови фактори.

Наследяване на високо кръвно налягане

Ако дадено лице има членове на семейството с високо кръвно налягане (хипертония), те имат повишен риск от развитие на състоянието.

Хипертонията може да се появи в семейства поради споделени гени, среда и навици в начина на живот. Рискът се увеличава още повече, ако човек с генетична връзка с хипертония също се ангажира с избор на нездравословен начин на живот.

Според някои проучвания, когато биологични родители и баби и дядовци имат хипертония, съществува риск същото състояние да се появи при техните деца и внуци. По-конкретно, най-големият риск е, когато индивидите в семейството развият хипертония преди 55-годишна възраст. И това не зависи от факторите, свързани с начина на живот, като физическа активност, прием на алкохол и диета с високо съдържание на сол.

Проучвания при близнаци и семейства предполагат, че до 30-50% от разликата в показанията на кръвното налягане може да се дължи на фамилна обремененост. Изглежда, че гените играят роля при хипертонията и членовете на семейството могат да предават тези генетични черти от едно поколение на друго.

Гените обаче са само част от причината за наследствената хипертония. Друг фактор е, че хората, които живеят в обща среда, могат да ядат една и съща нездравословна храна или да споделят навици като пушене или прекомерна консумация на алкохол. Заедно с генетиката, тези фактори увеличават вероятността от развитие на хипертония.

Какво може да направи някой с фамилна анамнеза за хипертония, за да намали риска от заболяване?

Ако човек има фамилна анамнеза за хипертония, той трябва да разбере рисковите фактори за състоянието и да ги намали, когато е възможно.

Човек може да се консултира с лекар, за да намали тези рискови фактори възможно най-много. Това може да включва поддържане на умерено тегло, питателна диета, отказ от цигари, ако е приложимо, и пиене на по-малко алкохол. Проучванията установиха, че придържането към здравословен начин на живот е свързано с по-ниско кръвно налягане, независимо от основния генетичен риск.

Освен предприемането на тези стъпки, лекарят може да предложи редовно проследяване на кръвното налягане, за да могат да оценят и установят всички промени в кръвното налягане с течение на времето.

Други причини за хипертония

Хипертонията може да се появи при хора по различни причини. Важно е да се отбележи, че в около 95% от случаите причината за състоянието е неизвестна.

Здравните експерти не разбират напълно какво причинява първичната хипертония, която те също наричат ​​есенциална хипертония.

При този тип хората могат да развият високо кръвно налягане с течение на времето. Освен това няма основна причина за това увеличение. Обратно, вторичната хипертония може да бъде резултат от други заболявания, които повишават кръвното налягане.

Есенциалната хипертония е сложна – много екологични и генетични фактори допринасят за нейното развитие. Има много генетични вариации при хората, които имат връзки с есенциалната хипертония. Примерите могат да включват гени, които играят роля в регулирането на следното:

Системата ренин-ангиотензин-алдостерон

Това играе роля в регулирането на кръвното налягане в тялото. Учените смятат, че генетичните промени в човек могат да нарушат способността на тялото му да контролира кръвното налягане и може да възникне хипертония.

Лигавицата на кръвоносните съдове или съдовият ендотел

Всички промени в гените, които допринасят за типичното функциониране на лигавицата, могат да доведат до разлика в структурата на кръвоносните съдове и да нарушат техните способности. Кръвоносните съдове могат да станат по-тесни, което може да доведе до високо кръвно налягане.

Факторите на околната среда също могат да допринесат за развитието на хипертония при някои хора.

Рискови фактори

Освен фамилна анамнеза за хипертония, различни рискови фактори могат да увеличат вероятността даден човек да развие заболяването.

Рисковите фактори в начина на живот за хипертония включват:

 • Нездравословна диета: Консумирането на храни с много натрий или сол може да увеличи риска от хипертония. Често преработените или бързите храни са с високо съдържание на този минерал. Освен това, липсата на достатъчно количество калий може да повиши кръвното налягане. Някои храни, като банани и боб, са богати на калий.
 • Липса на физическа активност: Редовните упражнения помагат на сърцето и кръвоносните съдове да останат здрави, което е важно за намаляване на хипертонията. Освен това помага на човек да поддържа умерено тегло, което от своя страна влияе положително на кръвното налягане.
 • Затлъстяване: Сърцето трябва да работи усилено, за да изпомпва кръв и кислород около тялото, ако човек има наднормено тегло или затлъстяване. За съжаление, лекарите също свързват затлъстяването с по-висок „лош“ холестерол, сърдечни заболявания и диабет.
 • Прекалено много алкохол: Пиенето на големи количества алкохол може да повиши кръвното налягане, така че хората трябва да се стремят да консумират алкохол умерено.
 • Употреба на тютюн: Пушенето уврежда сърцето и кръвоносните съдове. Освен това увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане. Въглеродният окис от цигарения дим също намалява количеството кислород, което кръвта може да пренесе.

Други рискови фактори за хипертония включват:

 • Диабет: Около 6 от 10 души с диабет също имат хипертония. Те също имат повишен риск от сърдечни заболявания.
 • Възраст: Рискът от хипертония нараства с възрастта.
 • Раса и етническа принадлежност: Хората с тъмна кожа имат повишен риск от хипертония в сравнение с други раси или етнически групи. Те също така са по-склонни да развият състоянието в ранна възраст. Има множество причини за това, включително фактори на околната среда като дискриминация, липса на достъп до здравеопазване, липса на достъп до питателни храни и живот в квартали с недостатъчни ресурси.

Лечение

Лекарят вероятно ще препоръча промени в начина на живот и лекарства, ако диагностицира някой с хипертония.

Промените в начина на живот включват:

 • спазване на питателна диета и намаляване на приема на сол
 • управление на телесното тегло
 • умерена консумация на алкохол
 • редовно упражняване
 • намаляване на стреса, когато е възможно

Човек може също да се възползва от антихипертензивни лекарства. Те могат да използват едно лекарство или да комбинират два или повече, за да контролират кръвното си налягане.

В зависимост от цялостното медицинско здраве на индивида, лекарят може да предпише едно или повече от следните:

 • диуретици, включително тиазиди, хлорталидон и индапамид
 • бета-блокери и алфа-блокери
 • блокери на калциевите канали
 • вазодилататори
 • инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим
 • ангиотензин рецепторни блокери

Заключение

Хипертонията или високото кръвно налягане е често срещано състояние, което може да доведе до сериозни здравословни усложнения без лечение.

Експертите смятат, че високото кръвно налягане (хипертонията), може да бъде наследено, ако родители, баби или дядовци имат това състояние. Много фактори обаче допринасят за риска, включително начин на живот, възраст, раса или етническа принадлежност и други здравословни условия.

Изборът на здравословен начин на живот, като поддържане на умерено тегло, питателна диета и редовни упражнения, може да помогне за намаляване на риска от развитие на хипертония. Ако промените в начина на живот не са достатъчни за контролиране и сваляне на високото кръвно налягане, лекарят може да предпише лекарства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: