Диета на Галвестън – Здраве за Всички Фази на Менопаузата

Диета на Галвестън - Здраве за Всички Фази на Менопаузата

Диетата Галвестън, е предназначена специално за тези в перименопауза, менопауза и след това.

Тази диета не се фокусира само върху намаляването на калориите, тя дава приоритет на времето за хранене, избора на храни и избягването на възпалителни храни.

Може да помогне на жените на средна възраст и във всички фази на менопаузата да отърват от нежеланите мазнини по корема и да се чувстват уверени в кожата си.

реклама

В тази статия ще какво представлява набиращата популярност диета Галвестън, като ще се водим от достоверни източници и проучвания.

Какво представлява диетата Галвестън?


През 2017 г., д-р Мери Клер Хейвър, сертифициран акушер-гинеколог, основава диетата Галвестън.

След като се борила да отслабне, когато преминавала през менопаузата, тя осъзнала че само с калориен дефицит не постига желаните резултати.

След това разработила програма за хранене, насочена към жените в средна възраст.

Тя основава диетата върху това, че вашето тегло се определя предимно от вашите хормони, които се влияят от качеството на храната, която приемате.

Поради тази причина, диетата на Галвестън акцентира върху качеството на храната, която консумирате – и кога я консумирате – вместо да се фокусира на намаляване на калориите.

Основната програма на диетата Галвестън се провежда онлайн, без краен срок за завършване.

Към програмата се присъединява чрез уебсайта. В зависимост от нивото на членство, потребителите получават достъп до пълния обхват на онлайн предложения, включващи видеотека, хранителни планове, образователни материали, както и групови коучинг сесии.

Като цяло диетата Галвестън се фокусира върху следните три компонента:

1. Периодично гладуване

Диетата Галвестън включва фастинг, познат като периодично гладуване 16/8. Това означава, че се консумират всички дневни калории в рамките на определен период от време.

Това е модел на хранене, който включва период на хранене, последван от период на гладуване. ( 1  ) ( 2  ) ( 3 )

По време на режима на периодично гладуване 16/8 индивидите консумират всичките си калории в рамките на 8-часов прозорец и след това се въздържат от ядене през следващите 16 часа.

По време на периода на гладуване не е разрешен прием на калории, въпреки че са приемливи напитки с нулево съдържание на калории като обикновена вода, неподсладен чай и кафе без захар.

Този метод на ограничено във времето хранене обикновено води до намаляване на общия прием на калории, като по този начин насърчава загубата на тегло. ( 4 )

Освен това периодичното гладуване се свързва с различни ползи за здравето, включително намалено възпаление, повишена инсулинова чувствителност и намаляване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания като хипертония. ( 5  ) ( 6 )

2. Противовъзпалително хранене

Диетата Галвестън включва противовъзпалително хранене като втори компонент.

Възпалението служи като естествен имунен отговор, който е от решаващо значение за борбата с инфекциите и за улесняване на заздравяването на рани.

Въпреки това, постоянното хронично възпаление е свързано с различни здравословни състояния като затлъстяване, сърдечни заболявания, рак и артрит.

Проучване, включващо 20 337 индивида, установи, че нискостепенното хронично възпаление е свързано с 44% повишен риск от смъртност от всякаква причина за период от 5 години. ( 7 )

Диетата на Галвестън насърчава консумацията на храни като зеленчуци и плодове, които са богати на растителни съединения, за които е известно, че се борят с възпалението.

3. Пренасочване на източника на гориво

Диетата Галвестън е по същество режим с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Тя е подобна стандартната кето диета в разпределението на макронутриентите, като преобладаващата част от дневните калории са от мазнини.

Диетата на Галвестън препоръчва получаването на около 70% от дневните калории от мазнини, 20% от протеини и 10% от въглехидрати .

Тази диетична промяна, наречена „Пренасочване на горивото“, дава приоритет на мазнините пред въглехидратите за енергия.

Обикновено въглехидратите служат като основен източник на енергия за тялото.

Въпреки това, по време на прием на ниско съдържание на въглехидрати, като гладуване или спазване на диети с ниско съдържание на въглехидрати, тялото метаболизира мазнините за гориво.

Изследванията показват, че за някои хора, диетите с високо съдържание на мазнини могат да бъдат по-ефективни за отслабване в сравнение с диетите с ниско съдържание на мазнини. ( 8 )

Въпреки това, това, което отличава диетата Галвестън от традиционните кето диети, е нейната интеграция на различни други компоненти.

Това води до силно ограничителна диета с ниско съдържание на въглехидрати, прилагана в рамките на 8-часов прозорец за хранене, включваща значителни количества противовъзпалителни храни.

Храни за ядене

 • Протеини: постно говеждо, пилешко, пуешко, яйца, постно свинско месо, сьомга, пъстърва, риба тон и миди
 • Млечни продукти: тежка сметана, сирене, заквасена сметана, обикновено българско кисело мляко и ядково мляко
 • Мазнини: зехтин, кокосово масло, MCT масло, масло, гхи, масло от авокадо и сусамово масло
 • Плодове: авокадо, ягоди, боровинки и малини
 • Листни зеленчуци: спанак, зеле, маруля, копър и зелена горчица
 • Други зеленчуци: карфиол, броколи, зеле, домат, чушка, краставица, лук и моркови
 • Ядки: кашу, шамфъстък, бадеми и фъстъци
 • Семена: тиквени, сусамови, слънчогледови, ленени и чиа семена
 • Чай: черен, зелен, оолонг и чай от лайка
 • Пресни билки: джинджифил, чесън, магданоз, мащерка и босилек

Храни, които да ограничавате или избягвате

 • Преработени храни: рафинирани зърна, пържени храни и преработени меса
 • Растителни масла с високо съдържание на омега-6 мазнини: соево, слънчогледово, шафраново и царевично масло
 • Подсладители: добавена захар и изкуствени подсладители
 • Хранителни добавки: изкуствени добавки (овкусители, оцветители и консерванти)
 • Алкохол: бира, вино и спиртни напитки
 • Подсладени със захар напитки: сладък чай, кола, безалкохолни напитки и сок

Помага ли за отслабване, следването на диета Галвестън?

По време на менопаузата жените са предразположени към повишено натрупване на коремна мазнина поради хормонални промени, които стимулират преразпределението на мастните депа към централните части на тялото. ( 9 )

Тази промяна към абдоминално затлъстяване, характеризираща се с увеличен размер на талията, представлява повишен риск от състояния като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт. ( 10 )

Въпреки че самата диета Галвестън няма специфични изследвания, два основни компонента – периодично гладуване и диета с ниско съдържание на въглехидрати – са обстойно проучени за тяхната ефикасност при насърчаване на загуба на тегло.

Например, тримесечно проучване, включващо 40 участници, демонстрира, че приемането на режим на периодично гладуване 16/8 води до намаляване на мазнините по корема и обиколката на талията средно с 5,3 см. ( 11 )

По същия начин, 40-седмично проучване с 36 мъже със затлъстяване установи, че тези, които практикуват периодично гладуване, са имали 53% по-голяма загуба на тегло в сравнение с тези, които се придържат към традиционна диета с ограничение на калориите, с по-добро поддържане на теглото през следващите 6 месеца. ( 12 )

Освен това, изследване, включващо жени с наднормено тегло, разкрива, че хората, следващи диета с периодично гладуване 5:2 с ниско съдържание на въглехидрати, са били с 18–25% по-успешни в постигането на значителна загуба на тегло в сравнение с тези, които спазват само ограничаване на калориите. ( 13 )

Други ползи за здравето от диетата Галвестън

Въпреки че прочутата диета на Галвестън е известна предимно с потенциала си да улеснява отслабването, тя може да предложи и допълнителни предимства за здравето.

Може да намали риска от заболяване

Периодичното гладуване и диетите с ниско съдържание на въглехидрати са показали защитни ефекти срещу редица заболявания, свързани с начина на живот, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулинова резистентност. ( 14 )

Освен това, те са свързани с понижени нива на висцерална мазнина, инсулин на гладно и инсулинова резистентност, всички от които са рискови фактори за диабет тип 2. ( 15 )

Може да се бори с възпалението

Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, неврологични разстройства, някои видове рак и диабет тип 2. ( 16 )

Установено е, че периодичното гладуване намалява нивата на възпалителни маркери и предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки и запушвания. ( 17 )

Изследванията показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати също могат да помогнат за облекчаване на възпалението и справяне с възпалителни състояния като мастно чернодробно заболяване, болест на Паркинсон и множествена склероза. ( 18 )

Въпреки това, кетогенните диети, съдържащи високи нива на наситени мазнини, биха могли потенциално да увеличат възпалението и да намалят инсулиновата чувствителност, като по този начин повишат риска от диабет тип 2. ( 19 ) ( 20 )

Може да насърчи здравословното управление на кръвната захар

В крайна сметка както периодичното гладуване, така и диетите с ниско съдържание на въглехидрати са показали подобрения в контрола на кръвната захар. ( 21  ) ( 22 )

В онлайн интервенция, включваща възрастни, диагностицирани с диабет тип 2, значително по-висок процент от хората, поставени на кетогенна диета с много ниско съдържание на въглехидрати, са имали подобрения в управлението на кръвната захар в сравнение с тези, които се придържат към диета, базирана на метода на хранене при диабет. ( 23 )

Недостатъци на диета Галвестън

Въпреки потенциалните ползи за здравето, диетата Галвестън не е без недостатъци.

Ниско съдържание на фибри

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати, особено тези с много ниско съдържание на въглехидрати, често нямат достатъчно диетични фибри, които идват предимно от източници с високо съдържание на въглехидрати като плодове, пълнозърнести храни, боб и зеленчуци.

Следователно, значително намаляване на приема на въглехидрати може да повлияе на консумацията на фибри.

Фибрите играят решаваща роля за насърчаване на редовните движения на червата, поддържане на здравето на сърцето и червата и дори могат да допринесат за намаляване на риска от рак на гърдата и общата смъртност. ( 24 )

В проучване, обхващащо 16 години и включващо 92 924 индивида, тези с по-висок прием на фибри показват 18–23% по-нисък риск от смъртност. Трябва да се отбележи, че това намаляване на риска е свързано с консумацията на фибри от източници като боб, плодове и зеленчуци. ( 25 )

Следователно е от съществено значение да се включат храни с ниско съдържание на въглехидрати, богати на фибри, като зеленчуци без скорбяла, авокадо и горски плодове в план за хранене с ниско съдържание на въглехидрати като диетата на Галвестън.

Други недостатъци

Хората, които се борят с ограничителния характер на диетите с изключително ниско съдържание на въглехидрати, може да сметнат за предизвикателство да се придържат към диетата на Галвестън в дългосрочен план. ( 26 )

Освен това, тъй като диетата на Галвестън е особено богата на мазнини, тя може да не е подходяща за хора, които обикновено изпитват повишени нива на холестерол, когато консумират диета с високо съдържание на мазнини. ( 27 )

Важно е да се отбележи, че въпреки че диетата на Галвестън не е била обект на специфични проучвания, хората със заболявания или анамнеза за хранителни разстройства трябва да бъдат внимателни.

Като предпазна мярка е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да започнете каквато и да е ограничителна диета или диета с високо съдържание на мазнини, като описаната диета на Галвестън.

Историята на д-р Мери Клер Хейвър

Животът, който д-р Мери Клер Хейвър познавала, изведнъж се превърнал в купчина от смущения. Тя започнала да усеща какво означава да бъдеш в менопауза, а смъртта на брат й оставила следа от тъга в сърцето й. Стресът и скръбта й натрупали около 9 килограма, които не били част от плановете й.

Доктор Хейвър винаги се е грижила за себе си, следвайки здравословния начин на живот, но внезапно била изправена пред предизвикателства.

Тя опитала да се върне към своето първоначално тегло със същите стратегии, който предписвала на пациентите си от години – „яжте по-малко, тренирайте повече“.

Подобно на тях, внезапно била въвлечена в порочен кръг от ограничаване на калориите и кардио, което не помагало за упоритите килограми.

Тя се почувствала деморализирана и разочарована. Било успокояващо да открие, че това, на което я учили в медицинското училище, не работи. Това я вдъхнови да се потопи дълбоко в науката зад промените в хормоналния състав на тялото.

Прекратете порочния кръг на ограничаването на калориите! Не може да се опише радостта и облекчението, които тя изпита, когато успя уверено да предложи на жените базирана на доказателства програма, която работи за нея, нейните приятели и пациентите й!

Жените не само губят мазнини и натрупват мускулна маса – те спят по-добре, имат намалели горещи вълни и липса на мозъчна мъгла.

Менопаузата не трябва да изважда жените от динамичния им живот и здрави, енергични тела. Тъй като рецензираната наука зад храненето, периодичното гладуване и хормоналните фактори за наддаване на тегло при менопауза непрекъснато се развиват, диетата Галвестън също се развива.

Тя е с вас в това здравословно пътуване и е непоклатима в ангажимента си да ви предоставя най-актуалната информация, така че да живеете пълноценно с увереност и жизненост. Време е жените да инвестират в най-ценното – здравето.

„Вярвам, че истинската промяна изисква време. Успехът не се постига за една нощ. Стъпка по стъпка можете да правите промени в храненето, за да отслабнете, да имате повече енергия, да намалите мозъчната мъгла и да подобрите общото благосъстояние. Ние сме тук, за да ви подкрепим в това пътуване.“ ( 28 )

– Мери Клер Хейвър, д-р

Заключение

Диетата Галвестън, на английски Galveston diet, е платена програма, предлагаща обучение по хранене и насоки за приготвяне на храна, съсредоточена около периодично гладуване с ниско съдържание на въглехидрати.

Въпреки че липсват научни доказателства, потвърждаващи ефективността на диетата Галвестън специално за загуба на тегло при жени в менопауза, някои елементи от диетата могат да предложат предимства за здравето, като намаляване на теглото, намаляване на възпалението и подобрен контрол на кръвната захар.

Хората със съпътстващи здравословни проблеми трябва да потърсят съвет от лекар, преди да приемат диетата Галвестън.

Trusted Sour

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: