Диета при панкреатит – Храни за ядене и избягване

Диета при панкреатит

Следването на диета при панкреатит включва прием на високо съдържание на протеини, които включват плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и други източници на постни протеини. 

Панкреасът играе решаваща роля в регулирането на преработката на захарта и подпомага храносмилането чрез освобождаване на ензими. Когато панкреасът се възпали, това се нарича панкреатит.

В случаите на остър панкреатит възпалението често се предизвиква от камъни в жлъчката, засягащи панкреаса поради тясната му връзка с храносмилателния процес.

реклама

Хроничният панкреатит включва дългосрочно възпаление, което не се лекува напълно, оказвайки влияние върху способността за усвояване на хранителни вещества от храната.

В тази статия ще разгледаме как да следвате диета при панкреатит и кои са храните, които потенциално могат да защитят панкреаса и да поддържат оптималното му функциониране.

Полезни храни при панкреатит

По време на епизод на остър панкреатит първоначалното лечение често включва избягване на всякаква храна и напитки.

В някои случаи може да се приложи специална течна диета, интравенозни течности или ентерално хранене (хранителна сонда). По същия начин хората с хроничен панкреатит може да се нуждаят от тези методи, ако имат затруднения с усвояването на хранителни вещества от храната.

След обостряне на панкреатит вашия лекар ще ви насочи кога можете постепенно да възобновите храната и напитките. За да облекчите симптомите по време на възстановяване, вашия лекар може да препоръча да започнете с храни, съдържащи скорбяла, като ориз, тестени изделия и хляб.

Съчетаването на тези нишестени храни с богати на протеини и нискомаслени храни, като постно месо, домашни птици без кожа, боб, леща и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, може да облекчи натоварването на панкреаса.

Включването на зеленчуци и плодове във вашата диета също е от решаващо значение за плана за здравословно хранене по време на остър панкреатит.

Намаляването на приема на мазнини може да се постигне чрез приготвяне на повече ястия у дома. Когато консумирате готови храни или вечеряте навън, избирайте нискомаслени варианти, когато е възможно.

В случаите, когато панкреатита води до нежелана загуба на тегло или недостиг на хранителни вещества, Вашият лекар или диетолог ще предостави стратегии за увеличаване на приема на калории, витамини и минерали, ако е необходимо. Това може да стане чрез включването на определени висококалорични храни или добавки във вашата диета.

От съществено значение е да следвате съветите на вашия лекар или диетолог за вашите специфични нужди.

Постни меса и риба

Постни меса и риба, като пиле без кожа, пуешко или 95% постно смляно говеждо месо, могат да задоволят протеиновите нужди на хората с панкреатит.

Някои видове риба, като треска или пикша, и рибни консерви във вода (не масло), са с ниско съдържание на мазнини и богати на протеини.

Изследванията показват, че приемът на 2 до 3 порции риба на седмица може да помогне за предотвратяване на остър панкреатит, който не е свързан с камъни в жлъчката.

Средноверижни триглицериди (MCT)

При хроничен панкреатит, дългосрочно състояние, засягащо усвояването на хранителните вещества, ако диетичните промени и лекарствата не са достатъчни за правилното хранене, лекарят може да предпише перорални хранителни добавки със средноверижни триглицериди (MCT).

Европейското дружество за клинично хранене и метаболизъм (ESPEN) заявява, че тези добавки могат да бъдат полезни за някои хора с хроничен панкреатит.

Важно е да се отбележи, че тези добавки се различават от MCT маслените продукти, закупени за отслабване или фитнес цели.

MCT маслото, вид мазнина, може да не е подходящо за всеки. Например, тези, които се възстановяват от остър панкреатит, могат да бъдат посъветвани да следват диета с ниско съдържание на мазнини, ограничаваща добавените мазнини.

Следователно хората с панкреатит трябва да приемат добавки, съдържащи MCT, само под лекарско ръководство.

Забранени храни при панкреатит

След като преживеете остър панкреатит, лекаря обикновено ще ви посъветва да намалите приема на мазнини, докато симптомите се подобрят. Това може да включва ограничаване на храни с високо съдържание на мазнини, включително:

 • Червено месо
 •  Субпродукти
 • Пържени храни
 • Пържени картофи и картофен чипс
 • Сосове, като майонеза
 • Растителни масла, маргарин и масло
 • Пълномаслени млечни продукти
 • Сладкиши, торти и бисквити
 • Сладолед

Проучване от 2016 г. установи, че консумацията на червено месо е свързана с повишен риск от хроничен панкреатит.

Нещо повече, хората с по-висок прием на наситени мазнини и холестерол, съдържащи се в храни като червено месо и яйца, са имали по-голям риск от остър панкреатит, свързан с камъни в жлъчката.

Ако пиете алкохол, вашия лекар вероятно ще препоръча пълно въздържание след диагностициране на панкреатит. Консумацията на алкохол може да влоши панкреатита.

Пушенето също е свързано със сериозни усложнения на панкреатита, включително рак на панкреаса. Ако пушите, силно се препоръчва да спрете да пушите, за да защитите здравето си.

Диета за лечение на панкреатит

Ако имате панкреатит, силно се препоръчва напълно да спрете да пиете алкохол.

Освен това, ако пушите, отказването е силно препоръчително, тъй като и алкохола, и тютюна са свързани със сериозни усложнения на панкреатита.

По време на възстановяването от остър панкреатит фокуса често е върху поддържането на диета с ниско съдържание на мазнини, която няма да натоварва или възпалява панкреаса.

Поддържането на хидратация е от решаващо значение и носенето на бутилка вода с вас може да ви помогне да осигурите адекватен прием на вода през целия ден.

За хора, които се нуждаят от дългосрочни диетични промени поради панкреатит, лекарят може да ги насочи към диетолог. Диетолозите могат да предоставят насоки за промяна на хранителните навици за по-добро управление на симптомите и хранителните нужди.

Съвети за следване на диета при панкреатит

По време на възстановяването от остър панкреатит вашия лекар може да препоръча специална диета за облекчаване на болката и предотвратяване на повторното възникване на състоянието.

Хората с хроничен панкреатит може да имат различни диетични нужди, с акцент върху предотвратяването на недохранване. Хроничният панкреатит може да затрудни тялото да абсорбира хранителни вещества от храната, като обикновено липсват витамини A, D, E и K.

Изключително важно е да се консултирате с вашия лекар или диетолог, преди да направите каквито и да било промени в хранителните си навици. Ето някои съвети, които те могат да ви предложат:

 1. Чести малки хранения: Консумирането на пет до шест малки хранения през деня може да бъде по-лесно за храносмилателната система по време на възстановяването от панкреатит.
 2. Меки, нишестени въглехидрати: При остър панкреатит избягването на прекомерния прием на фибри и започването с меки, нишестени въглехидрати като хляб, картофи и тестени изделия може да подпомогне процеса на оздравяване преди повторното въвеждане на пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри.
 3. Диета с ниско съдържание на фибри при хроничен панкреатит: Хората с хроничен панкреатит може да се наложи да ограничат диетичните фибри, тъй като големи количества могат да направят храносмилателните ензими по-малко ефективни.
 4. Витамини: Ако сте диагностицирани с хроничен панкреатит, обсъдете с лекар или диетолог нивата на витамините. Някои хора може да се нуждаят от добавки, ако усвояването на хранителни вещества от диетата е недостатъчно.

Причини за панкреатит

Панкреатитът може да бъде предизвикан от различни фактори, като:

 • Камъни в жлъчката
 • Специфични генетични състояния
 • Някои лекарства
 • Инфекция или нараняване

Значителен рисков фактор за панкреатит, особено хроничната му форма, е продължителната тежка консумация на алкохол.

В много случаи причината за панкреатит остава неидентифицирана.

Други начини за лечение за панкреатит

Ако панкреатита е увредил панкреаса ви, коригирането на вашата диета може да подобри вашето благосъстояние, но може да не възстанови напълно функцията на панкреаса.

Вашият лекар може да предложи различни интервенции като ендоскопска процедура, операция, лекарства или други лечения. Това зависи от симптомите и вашата медицинска история.

В случаите на хроничен панкреатит панкреасът може да се бори да произвежда достатъчно ензими за правилното смилане на храната. В такива случаи може да се предпишат панкреатични ензими, които да се приемат с всяко хранене.

Заключение

Острият панкреатит обикновено отзвучава в рамките на няколко дни, ако се лекува. И все пак някои случаи може да са по-тежки.

Хроничният панкреатит обаче е постоянно състояние, което може да причини трайно увреждане на панкреаса.

Търсенето на медицинска помощ е от решаващо значение при панкреатит, тъй като както острата, така и хроничната форма могат да доведат до сериозни усложнения.

Спазването на диетичните препоръки може да помогне за подобряване на симптомите и да улесни по-бързото възстановяване в някои случаи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: