Диета при язва на стомаха

Диета при язва на стомаха

Яденето на определени храни, включително къпини, броколи и храни, съдържащи пробиотици, може да бъде полезно срещу бактериите, причиняващи язва.

Стомашните язви се характеризират с отворени рани, които се образуват в стомашната лигавица.

Според експертите гастроентеролози, няма конкретна диета за хора с язви. Язвите не се предизвикват или обострят от избора на храна.

реклама

Настоящите диетични препоръки се основават на изследвания, които предполагат, че специфични храни съдържат компоненти, които могат да се борят с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori), основна причина за язви.

Причини и рискови фактори за язва

В повечето случаи на язви основните фактори, допринасящи за тяхното развитие, са инфекцията с H. pylori и продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта като аспирин и ибупрофен.

Какви храни са полезни при стомашни язви?

Тъй като учените са идентифицирали бактерията H. pylori като важен фактор за развитието на язва, те изследват потенциала на определени храни в борбата с тази инфекция.

В допълнение към спазването на предписаните антибиотици и лекарства за блокиране на киселината, препоръчани от лекар за лечение на язва, включването на следните храни във вашата диета също може да помогне в борбата срещу бактериите, отговорни за язва:

Защо са полезни?

Ако вашата стомашна язва се дължи на инфекция с H. pylori, консумацията на храни, богати на антиоксиданти, може да бъде от полза.

Тези антиоксиданти имат потенциала да защитят и активират имунната ви система, помагайки в борбата срещу инфекцията, и могат също да осигурят защита срещу рак на стомаха.

Храни като боровинки, череши и чушки са богати на антиоксидантни свойства.

Листните зеленчуци като зеле и спанак са не само източник на антиоксиданти, но също така осигуряват калций и витамини от група В.

Броколите съдържат сулфорафан, съединение, известно със своите анти-H. pylori свойства. Съществуват проучвания, които показват, че мастните киселини, открити в зехтина, могат да помогнат при лечението на инфекция с H. pylori.

Клиничните проучвания показват обещанието на ферментирали пробиотични храни при лечението на язви. Продукти като мисо, кисело зеле и кимчи са показали потенциал за предотвратяване на повторно заразяване.

В момента куркумата се изследва като потенциална терапия за язви.

Освен това, чесън, безкофеинов зелен чай и женско биле са сред продуктите, които може да обмислите да включите в диетата си.

Добавките също могат да бъдат от полза

Ако сте подложени на лечение на стомашна язва с антибиотици, трябва да помислите за включване на пробиотична добавка във вашия хранителен режим.

Тази добавка може да служи за облекчаване на симптомите, свързани с употребата на антибиотик, и потенциално да подобри ефективността на антибиотика.

Препоръчително е да се консултирате с лекар, за да определите най-подходящите пробиотици, които да допълнят вашето антибиотично лечение. Добавките Lactobacillus, Bifidobacterium и Saccharomyces са показали своите ползи при индивиди с язви на H. pylori.

Деглициризиран сладник/женско биле (да се приема един час преди хранене) и екстракти от куркумин са показали обещаващи резултати в някои проучвания, свързани с язви, поради тяхната ефективност срещу H. pylori.

Храни, които да избягвате при язва и киселинен рефлукс?

При хора с язви и киселинен рефлукс специфични храни могат да имат ефект на отпускане на долната част на хранопровода, наричан долен езофагеален сфинктер.

Това улеснява връщането на стомашна киселина в хранопровода, което води до симптоми като киселини, лошо храносмилане и дискомфорт.

Хранителните продукти, които могат да влошат киселинния рефлукс, включват:

  • Кафе
  • Шоколад
  • Пикантни ястия
  • Алкохол
  • Кисели храни, като цитрусови плодове и домати
  • Кофеин

Освен това преяждането и приемането на храна в рамките на два до три часа преди лягане също може да допринесе за влошаване на симптомите на рефлукс.

Възможности за лечение на язви

Язвите в резултат на инфекция с H. pylori обикновено изискват антибиотично лечение.

Лечението и редовните прегледи при лекар са най-ефективните методи за гарантиране на успеха на Вашето лечение и заздравяването на язвите.

Освен това вашият лекар ще предпише лекарство, което временно намалява производството или секрецията на стомашна киселина. Това лекарство може да попадне в категорията на инхибитори на протонната помпа или H2 блокери.

Често задавани въпроси

Какви напитки помагат при язви?
Можете да опитате напитки, които съдържат пробиотици, като комбуча. В допълнение, изследване установи, че пиенето на сок от червена боровинка може да помогне в борбата с инфекция с H. pylori.

Как бързо да облекчим язвата?
Можете да получите бързо облекчение, като приемате киселинни блокери като фамотидин.

Ще изчезне ли стомашната язва от само себе си?
Стомашната язва може да изчезне сама, но това се случва рядко. По-често симптомите от стомашната язва продължават седмици или дори месеци, докато човек не потърси лечение.

Заключение

Повечето язви, предизвикани от H. pylori, са напълно лечими. Въпреки това, ако не се лекуват, стомашните язви могат да прераснат в по-тежки проблеми като вътрешно кървене и рак на стомаха.

Ако подозирате наличието на язва, важно е да не го пренебрегвате. Консултирайте се с доставчик на здравни услуги, установете курс на действие и потърсете лечение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: