Всичко, което трябва да знаете за електролитите

Какво представляват електролитите

„Електролит“ е общият термин за частици, които носят положителен или отрицателен електрически заряд. Електролитите в човешкия организъм са вещества, които участват в различни важни процеси в тялото ви.

Те помагат на тялото ви да регулира химичните реакции, свиването на мускулите, поддържането на добра хидратация и регулирането на нивата на pH на тялото ви.

Тази статия разглежда какво представляват електролитите, техните функции в тялото, дисбаланс и възможните източници.

реклама

Какво представляват електролитите?

Електролитите са основни минерали в кръвта и други телесни течности, които носят положителен или отрицателен електрически заряд.  Те са жизненоважни за много ключови функции в тялото. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

Тялото на възрастен се състои от около 60% вода, което означава, че почти всяка течност и клетка в тялото ви съдържа електролити. Те помагат на тялото ви да регулира химичните реакции, да поддържа баланса между течностите вътре и извън клетките ви и др.

Вашето тяло получава електролити или техните компоненти от храната и напитките, които консумирате. Вашите бъбреци филтрират излишните електролити от тялото ви в урината. Вие също губите електролити, когато се потите.

Балансът на електролитите е от решаващо значение за правилното функциониране на човешкото тяло.

Симптомите на електролитен дисбаланс могат да включват потрепвания, слабост и, ако не бъдат контролирани, гърчове и нарушения на сърдечния ритъм.

Основни електролити

Има няколко ключови елемента, от които тялото ви се нуждае, за да поддържа нормални нива на електролити.

Следващият раздел включва основните елементи, маркирани като положителни (+) или отрицателни (-), и какво се случва, когато има твърде много или твърде малко от този елемент.

Натрий (+)

Натрият играе критична роля в подпомагането на вашите клетки да поддържат правилния баланс на течности. 

Също така се използва, за да помогне на клетките да абсорбират хранителни вещества. Това е най-разпространеният електролитен йон в тялото.

 • Хипернатриемия (твърде много натрий): Може да причини объркване или промени в поведението, необичайно силни рефлекси и загуба на мускулен контрол, гърчове и кома.
 • Хипонатремия (недостатъчно натрий): объркване, раздразнителност, отслабени рефлекси, гадене и повръщане, гърчове и кома.

Магнезий (+)

Магнезият помага на вашите клетки, докато превръщат хранителните вещества в енергия. Вашият мозък и мускули разчитат в голяма степен на магнезия, за да вършат работата си.

 • Хипермагнезиемия (твърде много магнезий): промени в сърдечния ритъм и аритмии, отслабени рефлекси, намалена способност за дишане и сърдечен арест (сърцето ви спира).
 • Хипомагнезиемия (недостатъчно магнезий): мускулна слабост, потрепвания и загуба на контрол, сърдечни аритмии. Това обикновено се случва във връзка с дефицит на калций и калий.

Калий (+)

Вашите клетки използват калий заедно с натрий. Когато натриевият йон навлезе в клетката, калиевият йон напусне и обратно. 

Калият също е особено важен за сърдечната функция. Твърде много или твърде малко може да причини сериозни сърдечни проблеми.

 • Хиперкалиемия (твърде много калий): Слабост, невъзможност за движение на мускулите, объркване, неправилен сърдечен ритъм (аритмии).
 • Хипокалиемия (недостатъчно калий): Мускулна слабост и крампи, чувство на необичайна жажда и необходимост от често ходене до малка нужда, замаяност или припадане при твърде бързо изправяне. При по-високи нива мускулната тъкан започва да се разпада (състояние, наречено рабдомиолиза, което може сериозно да увреди бъбреците ви) и сърдечните аритмии стават сериозна заплаха.

Калций (+)

Калцият е ключов елемент в тялото ви, но той не просто изгражда здрави кости и зъби. Използва се и за контролиране на вашите мускули, предаване на сигнали в нервите ви, управление на сърдечния ви ритъм и др. 

Наличието на твърде много или твърде малко калций в кръвта ви може да причини широк спектър от симптоми в различни системи на тялото ви.

 • Хиперкалциемия (твърде много калции): Мозък: Главоболие, умора, апатия и объркване. Храносмилателен тракт: Запек, коремна болка и повръщане. Бъбреци: Честа нужда от пикаене, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност. Сърце: Аритмии, някои от които могат да бъдат тежки. Скелет: Болка в костите и ставите.
 • Хипокалциемия (недостатъчно калций): Мозък: Объркване и промени в поведението. Мускули: Необичайно силни рефлекси и загуба на мускулен контрол, мускулни потрепвания, спазми в мускулите на гърлото, което затруднява говора или дишането.

Хлорид (-)

Хлоридът (хлорен йон) е вторият най-разпространен йон в тялото. Това също е ключова част от начина, по който вашите клетки поддържат своя вътрешен и външен баланс на течности. 

Той също така играе роля в поддържането на естествения pH баланс на тялото.

 • Хиперхлоремия (твърде много хлорид): Това може да причини ацидоза, когато киселинността на кръвта ви е твърде висока. Това води до гадене, повръщане и умора, както и бързо, по-дълбоко дишане и объркване. Това обикновено се случва във връзка с твърде много или твърде малко калий.
 1. Когато е свързано с хиперкалиемия: Когато е свързано с твърде много калий, това може да причини сериозни бъбречни проблеми или бъбречна недостатъчност.
 2. Когато е свързано с хипокалиемия: Когато е свързано с твърде малко калий, може да причини диария, изтичане на течност от панкреаса и други сериозни проблеми с пикочните пътища.
 • Хипохлоремия (недостатъчно хлорид): Това кара кръвта ви да стане по-алкална, състояние, наречено алкалоза. Обикновено се случва с хипонатриемия или повръщане. Симптомите на алкалозата са апатия, объркване, аритмии и мускулни потрепвания или загуба на контрол.

Фосфат (-)

Фосфатът е молекула на основата на фосфор, която е ключова част от транспортирането на химични съединения и молекули извън вашите клетки. 

Той помага на вашите клетки да метаболизират хранителните вещества и също така е ключова част от молекулите, наречени нуклеотиди, които са градивните елементи, изграждащи вашето ДНК.

 • Хиперфосфатемия (твърде много фосфат): Това обикновено ви кара да изпитвате хипокалциемия, защото тялото ви се опитва да използва калций като заместител на фосфора. Обикновено не причинява симптоми, докато не стане тежко, а симптомите на хипокалцемия също често се случват с това. Може да бъде свързано и с прекомерен сърбеж.
 • Хипофосфатемия (недостатъчно фосфат): Ранният симптом на това състояние обикновено е мускулна слабост. Когато се влоши, се появяват по-тежки симптоми. Те включват рабдомиолиза (разрушаване на мускулна тъкан, което може да причини тежко увреждане на бъбреците), гърчове, намалена сърдечна функция и проблеми с дишането (причинени от мускулна слабост).

Бикарбонат (-)

Не целият въглероден диоксид, който тялото ви произвежда, се изпраща в белите ви дробове, за да го издишате. Вместо това някои се рециклират в бикарбонат, който тялото ви използва, за да поддържа нивата на pH на кръвта ви нормални.

 • Ацидоза: Твърде малкото бикарбонат причинява ацидоза, при която кръвта ви е твърде кисела. Това причинява умора, гадене и повръщане, а вие ще дишате по-бързо и по-дълбоко. Може също да причини объркване.
 • Алкалоза: Твърде много бикарбонат причинява алкалоза, при която кръвта ви става твърде алкална. Симптомите включват объркване, апатия, аритмии и мускулни потрепвания.

Поддържат на жизненоважни функции на тялото

Електролитите играят жизненоважна роля за поддържане на правилната функция на вашата нервна система и мускули, както и за осигуряване на баланс във вашата вътрешна среда.

Функция на мускулите

Калцият е от съществено значение за мускулната контракция, като позволява на мускулните влакна да взаимодействат и да се движат, докато мускулът се свива.

Магнезият също е необходим в този механизъм, за да улесни плъзгането навън на мускулните влакна и да даде възможност за мускулна релаксация след контракция.

Функция на нервната система

Вашият мозък предава електрически сигнали чрез нервни клетки, за да комуникира с клетките в цялото ви тяло.

Тези сигнали, известни като нервни импулси, се инициират от промени в електрическия заряд на мембраната на нервните клетки.

Тези промени се предизвикват от движението на натриевия електролит през мембраната на нервната клетка. Това действие инициира каскаден ефект, разпространявайки промяната в заряда и движението на повече натриеви йони по протежение на аксона на нервната клетка.

Нивата на pH

За да поддържате добро здраве, тялото ви трябва да регулира вътрешното си pH, което показва киселинността или алкалността му.

Химическите буфери, като слаби киселини и основи, играят решаваща роля в регулирането на рН във вашето тяло, помагайки за минимизиране на колебанията във вашата вътрешна среда.

Например рН на кръвта ви е строго регулирано в диапазон от приблизително 7,35 до 7,45. Отклоненията от този диапазон могат да доведат до дисфункция на тялото ви и заболяване.

Осигуряването на правилния баланс на електролитите е от съществено значение за поддържане на правилното ниво на pH на кръвта.

Правилна хидратация

Водният баланс вътре и извън всяка клетка в тялото ви е от решаващо значение за правилното функциониране.

Електролитите, особено натрият, играят ключова роля в регулирането на баланса на течностите чрез процес, наречен осмоза.

Осмозата включва движението на водата през клетъчната мембрана от области с по-ниска електролитна концентрация (повече вода и по-малко електролити) към области с по-висока концентрация (по-малко вода и повече електролити).

Този механизъм не позволява на клетките да се препълват прекомерно или да се свиват поради дехидратация, като запазва тяхната цялост и функционалност.

Какви са нормалните граници за нивата на електролити?

В кръвта нормалните количества за електролити са както следва: ( 5 )

ЕлектролитМилиеквиваленти на литър
mEq/L)
Милиграми на децилитър
(mg/dL)
Милимола на литър
(mmol/L)
    
Натрий136 – 144 mEq/L136 – 144 mmol/L
калий

· Серум (плазма)
· Цяла кръв

3,7 – 5,1 mEq/L
3,5 – 5 mEq/L

3,7 – 5,1 mmol/L
3,5 – 5 mmol/L

Хлорид97 – 105 mEq/L97 – 105 mmol/L
Бикарбонат22 – 30 mEq/L22 – 30 mmol/L
калций

· Общо
· Йонизирано


2,16 – 2,60 mEq/L

8,5 – 10,2 mg/dL

2,12 – 2,54 mmol/L
1,08 – 1,30 mmol/L

Магнезий

· Серум (плазма)
· Червени кръвни клетки
· Кръвно-газов тест

1,4 – 1,9 mEq/L
3,3 – 5,34 mEq/L
0,86 – 1,32 mEq/L

1,7 – 2,3 mg/dL
4,0 – 6,5 mg/dl
1,04 – 1,6 mg/dL

0,7 – 0,95 mmol/L
1,65 – 2,67 mmol/L
0,43 – 0,66 mmol/L

Фосфат0,87 – 1,55 mEq/L2,7 – 4,8 mg/dL0,87 – 1,55 mmol/L
Табл. 1

В урината, изпражненията или други измерими форми нормалните количества за електролити са както следва:

   
Натрий

· Урина (произволна)
· Урина (време)
· Урина (24 часа)

14 – 216 mmol/L
2 – 9 mmol/час*
40 – 220 mmol/24-час*

калий

· Урина (произволна)
· Урина (време)
· Урина (24 часа)

10 – 160 mmol/L
1 – 4 mmol/час*
30 – 99 mmol/24-час*

Хлорид

· Урина (произволна)
· Урина (24 часа)
· Пот

16 – 250 mmol/L
110 – 250 mmol/24-час*
По-малко от 30 mmol/L

БикарбонатN/A
калций

· Урина (произволна)
· Урина (време)
· Урина (24 часа)

0,0 – 21,0 mg/dL
4,2 – 12,5 mg/час*
100 – 300 mg/24 часа*
(Те варират в зависимост от диетата)

Магнезий

· Урина (произволна)
· Урина (24-часова)
· Изпражнения (произволна)
· Изпражнения (24-часови)

23,2 mg/dL или по-малко
12 – 291 mg/24 часа*
0 – 110 mg/dL
0 – 355 mg/24 часа*
(Изпражненията трябва да са течни)

Фосфат

· Урина (произволна)

7 – 140 mg/dL

Табл. 2

Дисбаланс

дисбаланс на електролити

Когато нивата на електролитите в кръвта станат твърде високи или твърде ниски, това води до дисбаланс. Нивата на електролита могат да се променят във връзка с нивата на водата в тялото, както и други фактори.

Важни електролити, включително натрий и калий, се губят с потта по време на тренировка. Бързата загуба на течности, като например след пристъп на диария или повръщане, също може да повлияе на концентрацията на електролити. При тази ситуации балансът на електролитите в тялото трябва да бъде възстановен.

Бъбреците и няколко хормона регулират концентрацията на всеки електролит. Ако нивото на единия е твърде високо, бъбреците го филтрират от тялото и различни хормони възстановяват баланса.

Дисбалансът причинява здравословен проблем, когато концентрацията на определен електролит стане по-висока, отколкото тялото може да регулира. Ниските нива на електролити също могат да повлияят на цялостното здраве.

Най-често срещаните включват натрий и калий. ( 6 )

Симптоми на електролитен дисбаланс

Симптомите зависят от това кой електролит е дисбалансиран и дали нивото му е твърде високо или твърде ниско.

Вредна концентрация на магнезий, натрий, калий или калций може да доведе до един или повече на следните симптоми: ( 7 )

 • неравномерен сърдечен ритъм
 • слабост
 • потрепвания и мускулни спазми
 • промени в кръвното налягане
 • прекомерна умора
 • изтръпване
 • объркване
 • костни нарушения
 • нарушения на нервната система
 • гърчове
 • конвулсии

Например, излишък на калций може да възникне при хора с рак на гърдата, рак на белия дроб или мултиплен миелом. Този тип излишък често е причинен от разрушаването на костната тъкан. ( 8 )

Признаците и симптомите на прекомерен калций могат да включват:

 • често уриниране
 • запек
 • гадене
 • стомашни болки
 • повръщане
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • жажда
 • сухота в устата или гърлото
 • летаргия
 • умора
 • капризност и раздразнителност
 • екстремна мускулна слабост
 • пълна загуба на апетит
 • объркване
 • кома

Тъй като тези симптоми могат също да са резултат от рак или лечение на рак, може да е трудно да се идентифицират високите нива на калций като причина.

Какви тестове помагат за идентифициране на електролитни проблеми?

Електролитните проблеми се откриват с помощта на няколко различни разновидности на лабораторни тестове.

Тестването обикновено включва по-широк тип тест, наречен метаболитен панел. Ако тези резултати са необичайни, вашият лекар може да нареди последващи тестове, които могат да стеснят какво причинява електролитния дисбаланс.

Тези последващи тестове са важни, тъй като конкретната причина за електролитен дисбаланс може да се нуждае от специфичен тип лечение, което няма да работи при други причини.

По-широките тестове, които могат да открият електролитни проблеми, включват следните кръвни тестове:

Основен метаболитен панел

Този тест разглежда няколко различни процеса в тялото ви и показва данни, свързани с:

 • BUN (уреен азот в кръвта). Това е тест, който показва колко добре функционират бъбреците ви и може да предполага дехидратация.
 • Балансът на течностите и няколко електролита, включително нивата на натрий, калий, въглероден диоксид и хлорид.
 • Кръвна захар. Този тест може да покаже диабет или предиабет.

Изчерпателен метаболитен панел

Този тест е подобен на основния метаболитен панел, но със събрани допълнителни данни. Допълнително събраните елементи включват:

 • Нива на калций.
 • Нива на албумин (протеин, произвеждан от черния дроб).
 • Общи нива на протеин в кръвта.
 • Билирубин (химическо съединение, произведено в черния дроб).
 • Нива на аспартат аминотрансфераза (AST) и аланин аминотрансфераза (ALT), ензими, които са свързани с функцията на черния дроб.

Електролитен панел

Това е по-широк тест като горните метаболитни панели, но той търси само електролити. Анализираните електролити включват натрий, хлорид, калий и бикарбонат.

Тестовете, които са по-специфични за електролитни проблеми, включват:

 • Кръвен тест за алдостерон. Този тест търси специфичен хормон, произвеждан от вашите бъбреци. Резултатите могат да показват определени видове електролитни проблеми.
 • Алдостерон в урина. Този тест също търси алдостерон, но го прави с помощта на няколко проби от урина, събрани в рамките на 24 часа.
 • Тест за антидиуретичен хормон. Този тест търси нива на антидиуретичен хормон. Може да помогне да се изключат определени медицински състояния, които имат общи симптоми – особено прекомерна жажда или дисбаланс на течности – със състояния, базирани на електролити.
 • Кръвен тест за въглероден диоксид. Този тест измерва количеството въглероден диоксид в кръвта ви. Това ниво може да покаже дали кръвта ви е твърде кисела или твърде алкална.
 • Кръвен тест за хлориди. Този тест анализира кръвна проба за нивото на хлорид в кръвта ви.
 • Тест за хлорид в урината. Този тест измерва количеството хлорид в проба от урина. В някои случаи може да включва няколко проби, взети за период от 24 часа.
 • Кръвен тест за магнезий. Този тест анализира нивата на магнезий в кръвта ви.
 • Кръвен тест за фосфор. Този тест измерва количеството фосфор в кръвта ви.
 • Тест за фосфор в урината. Този тест измерва количеството фосфор, което се намира в урината ви. Може да включва повече от една проба, взета за период от 24 часа.
 • Натриев кръвен тест. Този тест измерва нивото на натрий в кръвта ви.
 • Натриев тест за урина. Този тест измерва количеството натрий във вашата урина. Може да включва множество проби, събрани за период от 24 часа.
 • Тест за концентрация на урина. Този тест показва колко добре функционират бъбреците ви, особено способността им да управляват количеството течност в тялото ви. Той търси специално концентрацията на частици във вашата урина, нивата на електролита и концентрацията на частици.

Той също така измерва киселинно-алкалния баланс и бъбречната функция и още няколко други неща.

Лечение

Лечението на електролитен дисбаланс включва или възстановяване на нива, които са твърде ниски, или намаляване на концентрациите, които са твърде високи.

Ако нивата са твърде високи, лечението зависи от причината за излишъка. Ако тялото губи вода, без да губи електролити, това може да доведе до излишък и лечението включва инфузия на вода и глюкоза.

Ниските нива обикновено се лекуват чрез допълване на необходимия електролит. ( 9 )

Видът на лечението също ще зависи от тежестта на дисбаланса. Понякога е безопасно нивата на електролита на дадено лице да се попълват с течение на времето без непрекъснат мониторинг.

Въпреки това, симптомите на дисбаланс могат да бъдат тежки и може да се наложи човек да бъде хоспитализиран и наблюдаван по време на лечението.

Орална рехидратационна терапия

Лекарите използват това главно за лечение на недостиг на електролит, заедно с дехидратация, която има тенденция да следва тежка диария.

Световната здравна организация (СЗО) одобри решение за орална рехидратираща терапия, която съдържа: ( 10 )

 • 2,6 грама натриев хлорид
 • 1,5 грама калиев хлорид
 • 2,9 грама натриев цитрат
 • 13,5 грама глюкоза

Те се разтварят в 1 л вода, която човекът изпива.

Електролитна заместителна терапия

При по-тежки случаи на недостиг на електролит медицинските специалисти могат да приложат електролита перорално или чрез интравенозно вливане.

Инфузия на солен воден разтвор или съединение натриев лактат, например, може да помогне за лечение на недостиг на натрий.

Предотвратяване

Някои причини за недостиг на електролит, като бъбречно заболяване, не могат да бъдат предотвратени. Като цяло, наличието на добре балансирана диета може да помогне за намаляване на риска от ниски нива на електролити.

Освен това приемът на умерено количество спортни напитки по време или след всякакъв вид усилие или упражнение може да помогне за ограничаване на ефектите от загубата на електролит чрез потта.

Източници

храни източници на електролити

За хора, които не се нуждаят от лечение в болница, лекарят може да препоръча диетични промени или добавки за балансиране на електролитните концентрации.

Когато нивата на даден електролит са твърде ниски, важно е да имате храни и напитки, които съдържат големи количества от този електролит. Ето някои опции:

Необходим е електролитИзточници
Натрийкопър, кисели краставички,
доматени сокове и супи,
готварска сол
Хлориддоматени сокове, сосове и супи,
маруля,
маслини,
готварска сол
Калийкартофи с кората им,
обикновено кисело мляко,
банан
Магнезийкамбала,
тиквени семки,
спанак
Калцийкисело мляко,
мляко,
рикота,
зеле,
спанак,
сардини
Табл. 3

Струва си да знаете какво количество от всеки електролит има в даден вид храна или напитка. ( 11 )

Добавките също са опция за управление на ниски нива на електролит. Например възрастните хора често не консумират достатъчно калий и лечението с кортикостероиди или диуретици също може да намали тези нива. В този случай добавките с калий могат да повишат концентрацията в кръвта.

Някои електролити за пиене, като спортни напитки и гелове могат да възстановят нивата на електролити като натрий и калий по време и след тренировка. Те също могат да помогнат на тялото да задържа вода.

Въпреки това, тези продукти понякога съдържат високо съдържание на електролит и консумацията на твърде много може да доведе до излишък. Някои също съдържат високи нива на захар.

Важно е внимателно да следвате всяко лечение или план за добавки, които здравен специалист препоръчва.

Препоръчителен прием

Възстановяването на баланса на електролитите чрез промени в диетата трябва да доведе до подобряване на симптомите. Ако това не стане, лекарят може да назначи допълнителни тестове, за да идентифицира всички основни здравословни състояния, които може да са причина за дисбаланса.

Препоръчителният прием на някои от най-разпространените електролити е както следва: ( 12 )

ЕлектролитПрепоръчителен прием, в милиграми (mg)Препоръчителен прием за хора над 50 години, в мгПрепоръчителен прием за хора над 70 години, в мг
Натрий150013001200
калий4700
калций10001200
Магнезий420 за мъже, 320 за жени
Хлорид230020001800
Табл. 4

Заключение

Електролитите са съществена част от това как функционира тялото ви, засягайки всичко – от хидратацията до това как бие сърцето ви.

Дисбалансът може да повлияе на начина, по който функционира тялото и да доведе до редица симптоми. Например, ако човек се чувства зле след тренировка, електролитен дисбаланс може да е една от причините.

Разбирането на електролитите и потенциалните опасения, които ги заобикалят, може да ви помогне да се грижите за себе си и да избегнете бъдещи опасения за здравето.

Консумирането на електролити по време или след интензивни упражнения и други периоди на обилно изпотяване може да помогне за запазване на баланса. Уверете се, че сте хидратирани през цялото време. Всеки, който има притеснения, трябва да се свърже с лекар.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: