Житен Режим – Диетата на Петър Дънов за Пречистване

Житен Режим - Диетата на Петър Дънов за Пречистване

Петър Дънов представя житния режим като хранителна диета, която се спазва десет дни. Според Дънов този план на хранене е предназначен за пречистване на духа, ума и тялото, с цел подпомагане на жизнеността, енергията и общо чувство за благополучие.

Учителят Дънов споменава, че този режим на хранене допринася за здравословно физическо и умствено състояние, привличайки само положителни емоции.

Житното зърно според Дънов се издига като символ на човешката душа, представлявайки велика история в еволюцията на природата. Той заявявя, че ако можехте да разгънете листата на това зърно, да проследите историята му, щяхте да откриете цялата история на човешката душа.

реклама

В тази статия ще разгледаме какво представлява житния режим, кога се спазва и какво Дънов вижда в тази диета.

Правила за спазване на житен режим

Житният режим, предоставен от Петър Дънов, се провежда ежегодно през февруари, започвайки непосредствено след пълнолуние, когато се забелязва разсипът на Луната.

В цялостната си форма, режимът продължава 30 дни, включително 10 дни подготовка, 10 дни, посветени на основната част, и 10 дни на възстановяване.

Същинската част обичайно започва 2-3 дни след пълнолуние. Процесът включва консумация на 100 грама добре измито и накиснато жито всеки ден, разделено на три порции, които се консумират бавно.

Препоръчително е всяка хапка да се дъвче 100 пъти. Освен житото, всяка ден се консумират:

 • 3 ябълки (полезни за сърцето)
 • 9 ореха (полезни за мозъка)
 • 3 лъжици мед (полезни за кръвта)
 • минимум 1,5 л. преварена вода

Важно е да се отбележи, че плодовете трябва да бъдат не само красиви, но и здрави.

Водата, която се използва за консумация, следва да произлиза от чист извор, а не от чешмата, който често съдържа хлор. Минералната вода също не се препоръчва, тъй като може да бъде по-наситена с определени минерални соли в зависимост от произхода си.

Как се приготвя житото за житен режим, хранене и отпостване

За да спазите житната диета на Петър Дънов, процедурата е следната:

Житна вода

сто грама жито се измива внимателно вечерта, след което се слага в еднолитров съд, който може да запазва топлината на водата (термос).

Върху него се налива вряла вода до горе, след което термосът се затваря добре, запазвайки топлината.

Сутринта се излива от термоса само житената вода и се пие на гладно, половин-един час преди закуска, с добавка на мед и лимон по вкус (според последователи меда не трябва да се смесва с водата, а трябва да се приеме директно в устата).

Важно е водата да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се пие на едри глътки, тъй като тази вода представлява силна и концентрирана храна.

Този процес може да се изпълнява в продължение на 40 дни, особено когато се използва за лечение на нервни проблеми.

Учителя Петър Дънов е използвал само грухано Бяло жито през месец февруари. Не е използвал сурово или покълнало жито. Този аспект трябва да бъде взет под внимание от всички, които желаят да следват правилно житния режим.

Важно е да се подчертае, че използването на сурово жито е предмет на друга практика, обсъдена от Учителя в специфична беседа. Този метод, обаче, не е приложим за житния режим през февруари.

Хранене

Дневната порция от сто грама жито се разделя на три части, предпочитайки да се държат останалите части в добре запечатан термос. Това осигурява свежест и първоначално състояние на житото, като предпазва от окисление, което може да настъпи, ако бъде изложено на въздуха след отсипване.

При всяко хранене се консумират: съответната част от житото, една ябълка и три ореха.

Препоръчително е около час преди хранене да се изпият поне две чаши преварена вода с мед и лимон. Това може да се направи сутрин с житената вода.

Важно е да се поддържа достатъчно воден баланс, тъй като обезводняването на организма може да затрудни изпълнението на житния режим. Вода следва да се пие в изобилие, предпочитайки преварена вода и не трябва да е студена.

Отпостване

Отпостването се извършва на обяд на десетия ден, като към житото, ябълките и орехите се добавя и ангелска супа, но с малко сол.

Супата се приготвя от литър и половина леко подсолена вода, няколко картофа, няколко стръка нарязан магданоз – евентуално черен пипер – лук или праз.

Тази супа представлява единственото ястие за целия ден и може да се консумира и на следващия, след което последва захранване с плодове, прости растителни храни без подправки, хляб и други.

Захранване след житния режим

След житния режим е важно да се избягва преяждането, а преходът към обичайното хранене трябва да стане постепенно и в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка.

Всички отпадъци от храната по време на житния режим, като орехови черупки и обелки от ябълки, трябва да се събират. След приключването на режима, те трябва да бъдат захвърлени на чисто място в природата.

Целта на житния режим е да пречисти и извиси физическото и духовното ни състояние, правейки ни по-нови хора.

Житния режим следва да се спазва само ако човек се чувства бодър, радостен и готов за духовно и телесно пречистване. Ако се почувствате неудобно по време на режима, може да го съкратите.

Какви хранителни вещества има в житото?

Пълнозърнестите храни предоставят богат източник на фибри и разнообразни хранителни вещества, включително витамини и минерали. Те могат съдържат:

 • Витамин А
 • Витамин B-1 (тиамин)
 • Витамин B-2 (рибофлавин)
 • Витамин B-3 (ниацин)
 • Витамин B-6 (пиридоксин)
 • Витамин B-9 (фолат)
 • Витамин Е
 • Желязо
 • Магнезий
 • Фосфор
 • Селен

Тези хранителни вещества са важни за поддържане на здравословен метаболизъм, функции на нервната система, имунната система и други аспекти на общото здраве.

Консумирането на жито в житната диета може да допринесе за балансираното получаване на тези хранителни вещества.

Ползите от житото и други пълнозърнести храни

Витамините и минералите, които се съдържат в пълнозърнестите храни, са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве. Освен това, високото съдържание на фибри в тези храни има редица ползи за здравето, включително:

 1. Намаляване на нивата на лошия холестерол: Фибрите могат да помогнат в регулирането на нивата на холестерол и да намалят количеството лош холестерол (LDL).
 2. Повишаване на нивата на добрия холестерол: Някои видове фибри могат да подпомогнат увеличаването на нивата на добър холестерол (HDL).
 3. Намаляване на нивата на инсулин: Пълнозърнестите храни могат да играят роля в регулирането на нивата на инсулин, което е важно за контрола на кръвната захар.
 4. Понижаване на кръвното налягане: Фибрите и други хранителни вещества в пълнозърнестите храни могат да помогнат за поддържането на нормалното кръвно налягане.
 5. Създаване на усещане за ситост: Високото съдържание на фибри може да допринесе за усещането за ситост и контрола на апетита, което може да помогне при управлението на теглото.

Проучванията допълнително показват, че диетите, богати на фибри, могат да намалят риска от различни заболявания, включително болести на сърцето, удар, диабет тип 2 и рак на дебелото черво и ректума.

Какво казва наукат?

Въпреки това, е важно да разгледаме житния режим съгласно модерната наука и днешната медицина. Преди да се ангажирате с такава диета, е необходимо да обърнете внимание на следните факти:

 • Началото на февруари може да бъде неподходящо време за диети, поради ослабена имунна защита и повишена опасност от грипни заболявания. Преди да започнете режима, уверете се в здравословно състояние.
 • Изключително ограничителен режим, но трае само 10 дни. С приема на само 100 грама житна колтура вие си набавяте около 400 kcal, към 150-200 калории от 3 средни ябълки и около 120 калории от орехите. Това прави около 800 калории на ден, което е ултра нискокалорична диета.
 • Ползвайте био пшеница или не-GMO сортове, като спелта или лимец, за да избегнете консумация на ГМО пшеница.
 • Хора с целиакия или непоносимост към глутен трябва да се въздържат от този режим.
 • Важността на водата е от съществено значение; препоръчва се употребата на филтрирана и трапезна вода, избягвайки вода от чешмата.
 • За всяко по-рязко изменение в хранителния режим, консултирайте се със здравен специалист.

Заключение

Житният режим, предложен от Петър Дънов, представлява десетдневна практика, целяща духовно и телесно пречистване. Процесът включва десетдневна подготовка, последвана от десетдневна консумация на жито, ябълки и орехи, след което следва захранване с лека супа.

Важно е да се отбележи, че житният режим трябва да се спазва само от здрави хора, готови за духовно пречистване.

Според Дънов житният режим не е само физическо предизвикателство, но и духовен опит, който се провежда със съзнателност и почит към природата.

Спазването на режима поддържа организма в състояние на пречистване и може да има положителен ефект върху здравето, включително намаляване на риска от различни заболявания.

Все пак, преди да се пристъпи към този режим, е препоръчително консултиране със здравен специалист, особено при наличие на здравословни проблеми или хронични заболявания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: