Цьолиакия (Целиакия): симптоми, диета и хранене, лечение

Цьолиакия

Цьолиакия или наричана още целиакия, причинява проблеми в храносмилателната ви система, когато ядете глутен, протеин, открит в пшеницата и други зърнени храни.

Това състояние е по-сериозно от нормалната хранителна непоносимост.

Цьолиакията кара имунната ви система да атакува глутена в тънките черва. Атаката уврежда тънките ви черва и ги спира да работят правилно.

реклама

Това уврежда червата (тънките черва), така че не можете да приемате хранителни вещества.

Целиакията може да причини редица симптоми, включително диария, коремна болка и подуване на корема.

Тази статия разглежда причините за поява на Цьолиакия, какви са симптомите, диета и начин на хранене и лечение на това състояние.

[ez-toc]

Какво е цьолиакия?

Цьолиакията е наследствено автоимунно разстройство, което причинява реакция на тялото ви към протеина глутен. ( 1 ) ( 2 )

Глутенът във вашата храносмилателна система задейства имунната ви система да произвежда антитела срещу него. Тези антитела увреждат лигавицата на тънките черва. Увреждането на лигавицата в тънките черва нарушава способността им да абсорбират хранителни вещества от храната, което води до хранителни дефицити.

целиакия симптоми

Глутенът е протеин, намиращ се в зърнените култури – особено пшеница, ечемик и ръж. Тези зърна, особено пшеницата, съставляват много от основните храни на стандартната диета, от хляб и зърнени храни до тестени изделия и печива.

Освен това, глутенът често се появява като добавка в хранителни продукти, където не бихте очаквали да го намерите, като сосове, супи и пакетирани храни. Бирата обикновено се прави от ечемик или ръж.

Как целиакията засяга тялото ми?

Цьолиакията засяга тънките черва. Това е мястото, където повечето от хранителните вещества от вашата храна се абсорбират, включително протеини като глутен. Но когато имате целиакия, глутенът в тънките черва предизвиква имунен отговор.

Вашата имунна система изпраща възпалителни клетки и антитела, за да унищожат молекулите на глутен. Тези клетки увреждат лигавицата (мукоза), покриваща тънките черва.

Лигавицата в тънките ви черва, е обширна, но е свита на много гънки и подобни на пръсти издатини, наречени власинки.

Ако я разпънете напълно, ще покрие тенис корт. Гънките и издатините увеличават повърхността, за да се абсорбират възможно най-много хранителни вещества по време на храносмилането. Но имунните клетки, предизвикани от целиакия, ерозират и изравняват тези проекции, намалявайки повърхностната площ.

Сериозна ли е цьолиакията?

Увреждането на тънките черва може да има сериозни последствия. Вашето тънко черво абсорбира хранителни вещества от вашата храна през лигавицата.

Ако лигавицата е повредена, тя няма да може да абсорбира хранителните вещества, както трябва. Това се нарича малабсорбция. Това може да доведе до недохранване и много други състояния, които произтичат от липсата на различни хранителни вещества.

При деца може да причини забавяне на растежа и развитието.

Кой получава целиакия?

Целиакията се среща най-често при хора от северноевропейски произход. Смята се, че засяга 1% от населението на Европа и Северна Америка.

Имате 10% шанс да развиете заболяването, ако имате роднина от първа линия с това състояние. Около 97% от хората, диагностицирани с целиакия, имат разпознаваема генна мутация, свързана с нея ( HLA-DQ2 или HLA-DQ8 ).

Какво причинява целиакия?

Много автоимунни заболявания, като целиакия, са поне малко частично наследени ( генетични заболявания ). Това означава, че определена генна мутация, която се предава по семейна линия, ви прави по-податливи на развитие.

Но не всеки с генна мутация развива болестта и не всеки, който я развива, има един от известните гени. Други фактори изглежда участват в задействането.

Как човек се разболява от целиакия?

Една теория е, че се задейства от някакъв вид значителен физически стрес, който засилва много имунната ви система.

Лекарите са забелязали, че заболяването често се проявява след физическо събитие като операция, заболяване или бременност, или тежко емоционално събитие.

Друга теория е, че участват микроорганизми, живеещи в червата ви. Необходими са повече проучвания, за да се изследват тези теории.

Кога се развива целиакия?

Цьолиакия може да се появи на всяка възраст, след като вие или вашето дете сте започнали да ядете глутен.

Лекарите най-често виждат, че се появява през два различни възрастови прозореца: ранно детство, между 8 и 12 месеца, и средата на живота, между 40 и 60 години.

Прозорецът в ранното детство обикновено е, когато децата започват да ядат твърди храни, които може да включва бисквити или зърнени храни с глутен в тях.

Какви са симптомите на цьолиакия?

цьолиакия симптоми

Симптомите на целиакия варират значително, което може да затрудни разпознаването. ( 3 )

Някои хора изобщо не забелязват никакви симптоми. Други изпитват нарушено храносмилане и други стомашно-чревни симптоми след консумация на глутен.

Някои имат само неясни симптоми на хранителни дефицити, дори когато са нанесени реални щети. При тези хора симптомите на анемия може да са първите, които се появяват.

Може да имате:

Стомашно-чревни симптоми, като:

 • Болки в стомаха
 • Подут стомах
 • газове
 • Запек
 • диария
 • Мазни изпражнения

Симптоми на желязодефицитна анемия, като:

 • Слабост и умора
 • Блед тен
 • Студени ръце
 • Чупливи или вдлъбнати нокти
 • Главоболие
 • Рани в устата

Други симптоми на недохранване, като:

 • Нежелана загуба на тегло
 • Забавяне на растежа и неуспех при децата
 • Мускулна загуба или нисък мускулен тонус
 • Дефекти на зъбния емайл, като вдлъбнатини, петна или полупрозрачни зъби.
 • Затруднено забременяване
 • Промени в настроението, най-често раздразнителност при деца и депресия при възрастни.

Херпетиформен дерматит:

Около 15% от хората с целиакия развиват това хронично кожно заболяване като страничен ефект.

Наричан още „глутенов обрив“ или „целиакичен обрив“, същите глутенови антитела, които увреждат тънките ви черва при цьолиакия, причиняват това състояние.

Херпетиформният дерматит се проявява като сърбящ обрив, който прилича на групи от подутини или мехури. Обикновено засяга лактите, коленете, задните части или скалпа.

Как да разберете дали имате целиакия?

Може да подозирате, че имате целиакия, ако имате стомашно-чревни симптоми след консумация на глутен. ( 4 )

Много хора изглежда имат чувствителност към глутен или пшенични продукти в диетата си. Хранителната непоносимост може да причини неприятни симптоми след хранене, но те не увреждат червата по начина, по който го прави целиакията.

За да диагностицират целиакия, доставчиците на здравни услуги ще търсят доказателства за това увреждане.

Важно е да се изследвате за цьолиакия, преди да опитате безглутенова диета, така че тестовете да разкрият как глутенът всъщност влияе на тялото ви.

След като започнете да приемате храни без глутен, червата ви ще започнат да се лекуват.

Как лекарите тестват за целиакия?

Използват се два метода за изследване на целиакия. Лекарите предпочитат да използват и двата заедно, за да потвърдят диагнозата.

Първият метод е кръвен тест. Лекарите тестват проба от кръвта ви за антитела срещу глутен, които увреждат червата ви. След това ще търсят самата щета. Това изисква вземане на малка тъканна проба от тънките ви черва ( биопсия ) за изследване под микроскоп.

За да вземе пробата, гастроентеролог ще извърши ендоскопско изследване на тънките ви черва. Ендоскопските процедури включват преминаване на малка камера през тялото ви в края на дълъг, тънък катетър.

Горната ендоскопия прекарва ендоскопа надолу по гърлото ви в първата част на тънките черва. Насочван от камерата, ендоскопистът може да прекара инструменти през катетъра, за да вземе биопсия.

Допълнителни тестове

След потвърждаване на цьолиакия, вашият лекар ще иска да изследва кръвта ви за специфични дефицити на витамини и минерали.

Тежките недостатъци могат да имат широкообхватни ефекти върху тялото ви и може да се наложи да се лекуват директно с добавки. Честите находки включват анемия с дефицит на желязо, анемия с дефицит на витамини, като витамин D.

Може също така да имате ниско ниво на електролити, като калций.

Как лекувате целиакия?

Първата и най-важна стъпка в лечението на целиакия е да спрете да ядете глутен. ( 5 ) ( 6 )

Не можете да промените начина, по който тялото ви реагира на глутен, но можете да попречите на глутена да предизвика тази реакция. Когато спрете да ядете глутен, тънките ви черва ще започнат да се лекуват и скоро отново ще могат да абсорбират хранителни вещества.

Все пак трябва да поддържате стриктна безглутенова диета за цял живот, за да избегнете повторно нараняване на тънките си черва.

Допълнителното лечение може да включва:

 • Хранителни добавки за заместване на сериозни дефицити.
 • Специфични лекарства за лечение на херпетиформен дерматит, като дапсон.
 • Кортикостероиди за тежко възпаление, което не реагира достатъчно бързо на целиакия диетата.
 • Непрекъснати последващи грижи, включително редовно изследване, за да се уверите, че заболяването е контролирано.

Колко време отнема лечението да подейства?

Повечето хора установяват, че симптомите им започват да се подобряват почти веднага след започване на диета без глутен.

Може да отнеме няколко седмици, за да замените хранителните ви дефицити и няколко месеца, за да се излекуват напълно червата ви.

В някои случаи може да отнеме повече време, в зависимост от степента на увреждането и колко време продължава. Можете също така да попречите на тялото си да се излекува, ако не спазвате стриктна диета.

Какви са перспективите за хората с целиакия?

Повечето хора, които са били диагностицирани и са спрели да ядат глутен, имат отлична прогноза.

Повечето от щетите, причинени от целиакия, могат да бъдат отстранени. Ако продължавате да имате симптоми, може да се окаже, че консумирате малки количества глутен, без да го осъзнавате, или може да имате вторично заболяване.

Само 5% от хората имат наистина рефрактерна цьолиакия, която не реагира на диета.

Какво се случва, ако не избягвате глутена?

Ако изминете много години преди да бъдете диагностицирани или не успеете да избегнете глутена след това, ефектите от целиакия могат да бъдат по-тежки и дълготрайни.

Недохранването може да повлияе на вашата нервна система и скелетната система и някои от тези ефекти са трудни за обръщане, особено когато се появят по време на детското развитие.

Хроничното възпаление може да доведе и до други проблеми в червата.

Какви са възможните дългосрочни усложнения на целиакия?

Усложненията на хроничното недохранване могат да включват:

 • Рахит при деца или остеомалация при възрастни.
 • Остеопения и остеопороза.
 • Трайни дефекти на зъбния емайл.
 • Ефекти върху нервната система ( периферна невропатия ), включително изтръпване и изтръпване, мускулни спазми и проблеми с баланса и координацията ( атаксия ).
 • Забавяне на растежа и развитието на децата, нисък ръст.
 • Нарушено внимание и затруднения в ученето.

Усложненията на хроничното възпаление могат да включват:

 • Компрометиран имунитет. Когато имунната ви система е хронично свръхактивна, тя разполага с по-малко ресурси за справяне с остра атака, като например инфекция. Това може да ви направи по-уязвими към разболяване. Освен това прави други автоимунни заболявания по-вероятно да се отключат. Проучванията показват, че шансът ви да развиете друго автоимунно заболяване нараства колкото по-дълго не се лекува цьолиакия. Самата цьолиакия също може все по-бавно да реагира на лечението. Тези, които не се лекуват по-дълго, са изложени на най-голям риск от развитие на рефрактерно заболяване.
 • Допълнителни хранителни непоносимости. Когато чревната ви лигавица непрекъснато намалява, може да загубите способността си да разграждате хранителни вещества, които преди сте могли да разграждате. Хората с нелекувана цьолиакия също често развиват непоносимост към лактоза и други често срещани непоносимости могат да последват. Тъй като лигавицата ви намалява, намалява и разнообразието от храни, които можете да ядете.
 • Язви. Тежкото възпаление може да доведе до язви в тънките черва. Тежка язва може да премине през цялата чревна стена (стомашно-чревна перфорация), което е спешен медицински случай. Възпалението може също да доведе до белези в червата. Прекомерната белезна тъкан може да причини стесняване на червата (стриктура), което може да доведе до запушване на червата.
 • Колагенова ентеропатия. Това рядко заболяване на тънките черва е тясно свързано с целиакия, въпреки че връзката не е напълно ясна. То причинява трайни отлагания на колаген в лигавицата на тънките черва, което му пречи да абсорбира или отделя. За разлика от ерозията, причинена от целиакия, тези колагенови отлагания не зарастват. Те причиняват постоянни проблеми с малабсорбцията.
 • Чернодробно заболяване. Цьолиакия засяга черния дроб на някои хора повече от други. Ранните кръвни изследвания може да покажат повишени чернодробни ензими. С течение на времето те развиват хронично чернодробно заболяване и прогресивно чернодробно увреждане. Доставчиците на здравни услуги не са сигурни защо това е така, но подозират, че е свързано с хронично възпаление.
 • Рак. Хроничното възпаление води до повишен риск от рак на тънките черва. Проучванията показват, че около 7% от хората с целиакия развиват чревни лимфоми, обикновено след няколко десетилетия. Съществува и леко повишен риск от чревен аденокарцином и рак на хранопровода.

Заболявания, свързани с целиакия ( 7 )

Автоимунни Идиопатичен Хромозомни
Захарен диабет тип 1 Разширена кардиомиопатия Синдром на Даун
Тиреоидит на Хашимото Епилепсия с или без тилни калцификации Синдром на Търнър
Болест на Грейвс Церебеларна атаксия Синдром на Уилям
Автоимунен хепатит Периферна невропатия
Първичен билиарен холангит Множествени миоклонични
припадъци
Първичен склерозиращ холангит Множествена склероза
Херпетиформен дерматит Церебрална атрофия
витилиго Хронични възпалителни чревни заболявания
Болест на Адисон саркоидоза
алопеция Атопия
Псориазис
дефицит на IgA
Автоимунен атрофичен гастрит
Автоимунна хемолитична анемия
Синдром на Sjogren
склеродермия
Системен еритематозен лупус
Полимиозит
Ревматоиден артрит
Миастения гравис
IgA нефропатия (болест на Бергер)

Tab. 1 (свързани с целиакия заболявания)

Как да се придържам към диета без глутен?

целиакия диета

Избягването на глутен във всичките му форми в началото може да бъде обезсърчително. Ще трябва да се научите да четете внимателно етикетите и да внимавате за случайно кръстосване. ( 8 ) ( 9 )

Добрата новина е, че има изобилие от налични ресурси, които да ви помогнат да се ориентирате в новата си диета. Вашият лекар ще ви насочи към регистриран диетолог, за да започнете.

Кои храни предизвикват симптоми на целиакия?

Глутенът се намира естествено в определени зърнени храни и продукти, направени от зърна, включително:

 • Пшеница (включително грис, твърда каша, емер, булгур, лимец, фарина, кус-кус).
 • Ечемик (и малц, произведен от ечемик).
 • ръж.

Тези зърна се използват за направата на:

 • Хляб и хлебни изделия.
 • Топли и студени зърнени храни.
 • Юфка и паста.
 • Бира и ейл.
 • Малцови ликьори.
 • Малцов оцет.

Добавя се и към много преработени хранителни продукти, като например:

 • Супи и сосове.
 • Дресинги и подправки.
 • Преработени меса, като хот-дог и деликатеси.
 • Топено сирене, кисело мляко и сладоледени продукти.
 • Пакетирани вечери.
 • Захарни изделия.

Не забравяйте да проверите етикетите за скрит глутен, преди да ядете преработени храни.

Бързи съвети за живот с целиакия:

 • Разработете начално меню. Консултирайте се с някои ръководства за рецепти и измислете няколко рецепти, които смятате, че можете да ядете често и лесно да комбинирате. Изградете си навика да съхранявате тези съставки, така че винаги да имате нещо, което можете да ядете, без да мислите за това.
 • Дръжте няколко безглутенови храни под ръка в колата, чантата или офис бюрото си, в случай че не можете да намерите нищо друго за ядене, когато сте далеч от дома.
 • Намерете няколко любими ресторанта с надеждни менюта без глутен или където знаете, че можете да поръчате определени ястия безопасно. Проверете менютата онлайн преди да пристигнете и говорете с персонала предварително, ако е необходимо, за да сте сигурни, че могат да ви предложат безглутенова храна.
 • Носете тест ленти за глутен, които могат да тестват съдържанието на глутен в храни, когато не сте сигурни какво има в тях.

Заключение

Диагнозата целиакия ще промени вашата диета и начин на живот завинаги. Това също ще промени живота ви към по-добро. Преди диагнозата почти сигурно сте яли глутен и сте причинявали прогресивно увреждане на тънките си черва.

Може да сте имали странни и неудобни симптоми в продължение на години, без да знаете защо. Сега, когато знаете, силата е във вашите ръце да възстановите здравето си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: