Защо много хора, които се опитват да откажат цигарите, напълняват

Качване на килограми след спиране на цигарите

Защо качвате килограми след спиране на цигарите?

Учените казват, че много хора наддават на тегло, когато се опитват да откажат цигарите, защото частта от мозъка, която жадува за никотин, се нуждае от заместващо гориво, когато това вещество бъде елиминирано.

Те казват също, че новият глад може да накара хората да консумират повече храни с високо съдържание на въглехидрати и захар, което води до качване на килограми след спиране на цигарите.

реклама

Експертите казват, че хората, които се опитват да откажат цигарите, трябва да са наясно с проблема с напълняването и да разработят план за заместване на глада за храна с дейности като упражнения или прекарване на време с приятели.

Проучване, публикувано в списание Drug and Alcohol Dependence, заключава, че хората, които се опитват да откажат цигарите, не просто хапват повечко.

Те посягат към сладки храни с високо съдържание на въглехидрати и захар.

Има определена част от мозъка, която се задейства при отказване тютюнопушенето и други зависимости.

Това кара човека, който се опитва да откаже пушенето, да посегне към онези храни с по-високо съдържание на въглехидрати и мазнини.

Това е „компенсаторно поведение“, което често води до наддаване на тегло, което спира много хора от успешното отказване.

Проучването

Проучването се провело с група пушачи и непушачи. На някои от тях е даден налтрексон, лекарство, използвано за лечение на разстройство, свързано с употребата на опиати, докато на други е дадено плацебо.

Участниците били помолени да спрат да пушат за 24 часа и след това им бил даден избор от храни.

Учените съобщават, че налтрексонът е помогнал за нормализиране на приема на калории в групата на пушачите до ниво, съответстващо на групата на непушачите.

По-голямата част от пушачите, които не са получавали налтрексон, са посягали към храни, богати на въглехидрати, захар и мазнини, за разлика от непушачите в проучването.

Това, което се случва е, че те подхранват своята никотинова зависимост с друг метод, вместо да се борят с нея, и може дори да не го осъзнават.

Случва се защото храната активира същия допамин в мозъка, както и пушенето.

Това може да означава, че фокусирането върху избора на храна може да помогне на повече хора да успеят да спрат да пушат и да не напълнеят.

Какво да правим по въпроса

И така, какво трябва да направи човек, който се надява да откаже пушенето?

Първото нещо е просто, казват експертите: Знайте, че усилията ще си заслужават. Качването на тегло не трябва да е причина да не се откажете.

Вашето тегло може да се покачи първоначално, но когато навлезете в рутината на новия си живот (без тютюн), в крайна сметка ще се върнете към естественото си тегло. То може да е малко повече от това, което сте били преди да спрете да пушите, но ако имате здравословни навици, това ще бъде естественото тегло, което трябва да имате.

Ако се притеснявате да не напълнеете след като спрете, опитайте се да запомните:

  • Спирането на пушенето е най-доброто нещо, което можете да направите за здравето си в момента.
  • Можете да направите неща, за да предотвратите наддаването на тегло, когато спрете да пушите. Правете малки стъпки като здравословна закуска, следене на размера на порциите или да се движите повече.
  • Ако все пак наддадете на тегло след отказване, не е задължително това да е завинаги. Има начини за здравословно отслабване.

Прекратяването на тютюнопушенето може да ви даде увереност и умения за постигане на бъдещи цели – като загуба на тегло, което може да сте качили, когато сте се отказали.

Поставете си реалистични цели

Когато се опитвате да отслабнете, помислете за стъпки, които са управляеми, положителни, под ваш контрол и конкретни.

Всяка стъпка към вашата цел е стъпка към вашето по-добро здраве. Ако някои от тези стъпки не са толкова малки, колкото си мислите, или ако текущият ви план не работи, променете го.

Може да отнеме няколко опита, за да откриете какво работи най-добре при отказване от тютюнопушенето, но изборът на здравословен начин на живот е от значение.

Здравословна загуба на тегло

Липсата на тютюнев дим ще ви даде повече енергия и увереност, което ще ви помогне за отслабване след спиране на цигарите.

Няма магическо число за здравословно тегло. Всеки е различен. Опитът да отслабнете с екстремни диети или прекомерни тренировки не работи в дългосрочен план.

Ключът е бавна и стабилна загуба на тегло. Намерете какво работи за вас и разпознайте успехите си. Отпразнувайте етапи като загуба на 5 процента от телесното си тегло, обуване на чифт дънки, които преди са ви били твърде тесни, или подобряване на темпото на джогинг.

Ако наддаването на тегло е голям проблем, помислете защо. Много жени се борят да променят тялото си, като имат нереалистични очаквания за това как трябва да изглеждат.

Телата ни са способни на невероятни неща и колкото по-добре се отнасяме към тях, толкова повече могат да направят. Опитайте се да бъдете по-благосклонни към себе си и намерете неща, които да обичате в тялото си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: