Защо хората са по-високи сутрин, отколкото вечер?

Защо хората са по-високи сутрин, отколкото вечер

Ако си направите експеримент и измервате височината си сутрин и вечер, най-вероятно ще забележите, че сте малко по-високи сутрин, отколкото сте вечер.

Трябва да се отбележи, че тази промяна във височината обикновено е малка, около 7 мм, като може да варира между отделните хора.

Какво кара хората да по-високи сутрин, отколкото вечер

Да, вярно е, че повечето хора са малко по-високи сутрин, отколкото вечер.

реклама

Височината ви варира с приблизително 7 мм от момента, в който се събудите, до момента, в който си легнете, поради натоварването и компресията на гръбнака ви през целия ден.

Също така се смята, че това явление може да се дължи на гравитационното притискане на хрущяла в гръбначния ни стълб и в други части на тялото ни, като например коленете ни, когато се изправяме или сядаме през целия ден.

От друга страна докато лежим в позиция за почивка, гръбначният стълб се „разтегля“ или декомпресира, така че когато се събудим сутрин, ние сме по-високи, защото сме лежали в хоризонтално положение през нощта.

Това е така, защото докато спим хоризонтално в позиция без гравитация и натоварване, дисковете на гръбначния стълб имат шанс да си върнат нормалния размер, правейки ни малко по-високи сутрин.

Сутрешната височина истинската ви височина ли е?

Височината на човек се променя през деня. Човек е най-висок сутрин, когато се събуди и постепенно губи част от височината си през деня.

Кое е най-доброто време за измерване на височина?

Няма най-подходящо време за измерване на височината. Въпреки това, както при наблюдението на теглото, най-добре е да сте последователни, като правите измерването всеки път в една и съща точка от деня.

Какви фактори влияят на височината на човек?

Основният фактор, който влияе върху ръста на човек, е неговата ДНК. Генетичните фактори играят значителна роля, като представляват приблизително 80% от височината на индивида. Това генетично предразположение означава, че високите родители вероятно ще имат високи деца.

Докато ДНК е основният определящ фактор за височината, други фактори също могат да повлияят на растежа на човек по време на развитието. Тези фактори включват:

  • Хормони: Хормонът на растежа, произвеждан от хипофизната жлеза, играе решаваща роля при определяне на височината. По време на пубертета освобождаването на растежен хормон се увеличава, което допринася за скока на растежа, наблюдаван през този период.
  • Медицински състояния: Някои медицински състояния могат да повлияят на растежа. Например, състояния, които засягат костите или хормоналния баланс, могат да повлияят на височината.
  • Хранене: Адекватното хранене е от съществено значение за правилния растеж. Здравословното хранене с достатъчно хранителни вещества, особено в детството и юношеството, подпомага оптималното развитие.
  • Фактори на околната среда: Околната среда също може да повлияе на височината. Фактори като излагане на определени токсини или хронични заболявания могат да повлияят на растежа.

Хората обикновено растат до около 18-годишна възраст, когато растежните пластини в костите се затварят. По време на детството и юношеството факторите на околната среда, включително храненето и цялостното здраве, играят решаваща роля при определянето на това колко висок ще стане човек.

Важно е да се отбележи, че докато генетиката до голяма степен определя височината на човек, няма гарантирани начини за значително увеличаване на височината над това, което е генетично предопределено.

Фактори като храненето и здравословния начин на живот допринасят за цялостното благосъстояние, но може да имат ограничено влияние върху промяната на генетично определената височина.

Що се отнася до възрастните, след като растежните пластини се затворят, няма естествен начин за увеличаване на височината. Хирургическите интервенции, като процедури за удължаване на крайниците, са налични, но обикновено се разглеждат само в случаи на медицинска необходимост и идват с рискове и усложнения.

Тестостеронът играе ли роля за това да сте по-висок?

По време на юношеството увеличаването на половите хормони, естроген при жените и тестостерон при мъжете, бележи началото на пубертета.

Този хормонален скок предизвиква различни физически промени и промени в развитието, включително съзряването на половите органи и общ скок на растежа, който допринася за увеличаване на височината.

Времето на пубертета може да варира при отделните индивиди и някои може да го преживеят по-късно от своите връстници. Забавянето на пубертета може да повлияе на правилния растеж и има различни причини за това забавяне.

Един пример е хипогонадизмът, състояние, характеризиращо се с хронично ниски нива на тестостерон. Хипогонадизмът може да доведе до забавен пубертет и свързания с него скок на растежа.

В случаите, когато юноши имат диагностицирано медицинско състояние, причиняващо нисък тестостерон или забавен пубертет, лекар може да предпише добавянето на тестостерон като лечение. Одобрените формулировки за тази цел включват тестостерон енантат и тестостеронови пелети.

Важно е да се отбележи, че добавянето на тестостерон се препоръчва само за лица с ясна медицинска нужда, като тези с хипогонадизъм. Решението за използване на терапия с тестостерон трябва да бъде взето под ръководството на здравни специалисти и не е предназначено за хора, които търсят увеличаване на височината без медицинско показание.

Като цяло, естествената прогресия на пубертета и свързаният скок на растежа допринасят за достигане на нормален ръст. Забавянето на пубертета трябва да бъде оценено от доставчици на здравни услуги, които могат да определят основните причини и подходящи интервенции, ако е необходимо.

Как да увеличим височината в периода на развитие?

Докато ДНК до голяма степен определя височината на човек, има определени фактори по време на детството и пубертета, върху които хората могат да повлияят, за да оптимизират растежа си.

Ето някои фактори, които могат да допринесат за максимизиране на височината:

Осигуряване на добро хранене

Адекватното хранене е от решаващо значение за правилния растеж. Децата и младите хора трябва да поддържат балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и разнообразни хранителни вещества.

Протеините и калцият са особено важни за здравето и растежа на костите. Храни като месо, домашни птици, морски дарове, млечни продукти и растителни източници на протеини допринасят за цялостния растеж.

Получаване на достатъчно сън

Качественият сън е от съществено значение за растежа и развитието, тъй като тялото освобождава хормони на растежа по време на дълбок сън, което спомага за естествено повишаване на хормона на растежа.

Липсата на достатъчно сън за продължителен период може да повлияе отрицателно на здравия растеж, да доведе до други здравословни проблеми и да засегне когнитивните функции.

Редовни упражнения

Физическата активност поддържа здравето на костите и мускулните тъкани, като допринася за цялостното физическо развитие.

Участието в редовни упражнения, игра на открито или спорт може да насърчи здравето на костите, да увеличи костната плътност и да укрепи мускулите.

Добро хранене по време на бременност

Осигуряването на правилно хранене по време на бременност е от решаващо значение за здравето на костите и растежа на плода.

На бременните се препоръчва да консумират разнообразни храни, включително плодове, зеленчуци, млечни продукти, протеини и други богати на хранителни вещества източници.

Важно е да се отбележи, че тези фактори играят роля по време на етапите на растеж и развитие, предимно през детството и пубертета. След като растежните плочи се затворят, обикновено около края на юношеството, по-нататъшното увеличаване на височината става ограничено.

Въпреки че хората могат да възприемат навици за здравословен начин на живот, за да поддържат оптимален растеж, акцентът трябва да бъде върху цялостното благосъстояние и здраве, а не само да се фокусира върху височината.

Освен това генетичните фактори остават основният определящ фактор за височината на възрастните. Консултациите със здравни специалисти, включително педиатри и специалисти по хранене, могат да предоставят персонализирани насоки за хора, които искат да оптимизират растежа си.

Заключение

Човешкото тяло е меко казано очарователно. И да си представим, че милиони клетки работят в тандем, за да ни помогнат да функционираме правилно всеки ден, е храна за размисъл.

Докато тялото функционира през деня и извършваме ежедневните си дейности, като стоене, седене и ходене, гръбначният стълб се компресира поради гравитационната сила, действаща върху тялото. Тази компресия може да ни накара да загубим част от височината си до вечерта.

Освен това през деня нашите междупрешленни дискове, които действат като амортисьори между прешлените, се притискат поради дейности, свързани с натоварване. В резултат на това те губят водно съдържание и стават по-тънки, което също допринася за намаляване на височината.

Въпреки това, когато вечер легнем да спим хоризонтално в позиция без гравитация и натоварване, дисковете имат шанс да се върнат към нормалния си размер, правейки ни малко по-високи, когато се събудим.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: