Зехтин и лимон: митове, ползи и недостатъци

Зехтин и лимон

Зехтин и лимон са често срещани съставки в много кухни.

Някои хора твърдят, че комбинацията от лимон и зехтин сутрин на гладно може да лекува редица състояния, като камъни в жлъчката, болки в ставите и преждевременно стареене.

Има проучвания, които показват потенциалните ползи за здравето от хранителните вещества, открити в зехтина и лимоновия сок поотделно.

реклама

В тази статия ще обсъдим дали има изследвания, които да подкрепят предполагаемите ползи от комбинацията от зехтин и лимон. Също така ще прегледаме предимствата и потенциалните недостатъци на всяка от тези съставки поотделно.

Ползи от зехтина

Зехтинът се извлича чрез изстискване на маслото от узрелите маслинови плодове чрез различни методи, включително центрофуга. Зехтинът екстра върджин се счита за най-качествения вариант. ( 1 ) ( 2 )

Екстра върджин зехтина се състои от приблизително 73% олеинова киселина, здравословна за сърцето мононенаситена мастна киселина (MUFA). Освен това е чудесен източник на витамин Е и К. ( 3 )

Друго привлекателно качество на зехтина е изобилието от естествени съединения, наречени полифеноли. Това са мощни антиоксиданти, които почистват вредните съединения, наречени свободни радикали в тялото ви, предпазвайки ви от оксидативен стрес. ( 4 )

Ползите от лимоновия сок

Киселата течност, изцедена от лимоните, е известна като лимонов сок. Лимонът  е цитрусов плод, който произхожда от Средиземноморието и е част от семейството растения Rutaceae. ( 5 )

Лимоновият сок е богат източник на антиоксиданти, особено на витамин С. Лимоните също съдържат флавоноиди, които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни качества. ( 5 ) ( 6 )

Комбинацията на зехтин и лимон

Някои хора твърдят, че консумацията на зехтин и лимонов сок заедно води до положителни резултати за здравето. Хората твърдят, че ги използват за прочистване и детоксикация, за лечение и предотвратяване на камъни в жлъчката и за насърчаване на отслабване.

Нека разгледаме всяко от тези твърдения поотделно.

Претенции за почистване и детоксикация

С бързо онлайн търсене ще намерите различни смеси, за които се казва, че помага за детокс на организма и за пречистване на черния дроб с лимон и зехтин.

Прочистващите и детоксикиращи средства се предполага, че изхвърлят отпадъците и токсините, които са се натрупали в тялото ви с течение на времето. ( 7 )

Изглежда обаче, че няма много проучвания за това дали лимоновият сок и зехтинът могат да помогнат за прочистване или детоксикация.

Преглед от 2018 година на 27 висококачествени проучвания разглежда здравните ефекти от консумацията на зехтин в сравнение с други растителни масла.

Учените установяват, че когато хората консумират зехтин през периода на проучването, те имат по-ниски нива на LDL (лош) холестерол и по-високи нива на HDL (добър) холестерол в кръвта си в сравнение с хората, които консумират други растителни масла. ( 8 )

Нито едно проучване в нашето търсене на висококачествени изследвания не показва, че консумацията на зехтин облекчава проблемите с храносмилането.

Въпреки това, антиоксидантите и полифенолите в зехтина и лимоновия сок могат да се нарекат „почистващи“, тъй като те неутрализират или „почистват“ вредните свободни радикали, които иначе причиняват увреждане на клетките и могат да допринесат за различни заболявания. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 ) ( 12 )

Човешкото тяло има различни биологични методи за премахване на токсините и поддържане на оптимално функциониране. 

За да помогнете на тялото си да функционира по най-добрия начин, е добре да спазвате диета с разнообразни храни, която съдържа плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена и постни източници на протеини. ( 13 ) ( 14 )

Отслабване

Изследванията показват, че специфични компоненти в лимоновия сок и зехтина – витамин С в лимоновия сок и MUFA в зехтина – играят роля в управлението на теглото.

Лимоновият сок е с високо съдържание на витамин С. Порция от 100 грама съдържа 38,7 мг, което е 43% от препоръчителния хранителен прием (ПХП) за мъже и 52% от ПХП за жени. ( 15 )

В човешкото тяло витамин С е важен компонент, необходим за производството на карнитин.

Карнитинът е съединение, което транспортира мастните молекули в клетките, където те се разграждат и използват като източник на енергия. Следователно, неадекватният прием на витамин С може да доведе до намалено разграждане на мазнините. ( 16 )

В по-старо проучване от 2006 година, здрави възрастни с незначително нисък витамин С изгарят 25% по-малко мазнини при ходене на бягаща пътека за 60 минути в сравнение с хора, които имат адекватни нива на витамин С. ( 17 )

В друго проучване, склонни към затлъстяване мишки получават аскорбинова киселина (витамин С) и се хранят с диета с високо съдържание на мазнини в продължение на 15 седмици. Мишките са натрупали по-малко телесни мазнини и са имали други маркери за по-добро здраве в сравнение с мишките, които са били хранени с диета с високо съдържание на мазнини, но не са получавали витамин С. ( 18 )

Изглежда, че няма проучвания, които да наблюдават ефектите върху теглото от консумацията на смес от зехтин и лимон. Въпреки това, отделните компоненти могат да продължат да бъдат ефективни, когато се комбинират.

Също така е важно да се отбележи, че са необходими по-нови проучвания при хора.

Камъни в бъбреците и жлъчката

Вашите хранителни навици могат да играят решаваща роля за образуването на камъни в бъбреците и жлъчката. Известно е, че ниският прием на витамин С и високият прием на наситени мазнини допринасят за тези състояния. ( 19 ) ( 20 )

Жлъчните камъни са втвърдени отлагания от храносмилателни течности и холестерол, които се образуват в жлъчния мехур. В зависимост от размера и местоположението на камъните в жлъчката, може или не може да изпитате никакви симптоми.

Някои източници предполагат, че някои хора използват комбинация от лимонов сок и зехтин за насърчаване на движението на камъни в жлъчката като народен лек. Въпреки това, няма изследвания, които да подкрепят това твърдение.

Има много насоки за здравословно хранене за предотвратяване на камъни в жлъчката, включително препоръката за консумация на здравословни мазнини като зехтин.

Някои доказателства сочат, че яденето на здравословни мазнини, като зехтин, може да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката чрез свиване и изпразване на жлъчния мехур редовно. ( 21 ) ( 22 )

Дефицитът на витамин С също е свързан с повишен риск от развитие на камъни в жлъчката. Витамин С може да инхибира кристализацията на холестерола, като го превръща в жлъчни киселини, като по този начин предотвратява образуването на камъни в жлъчката. ( 23 )

Едно голямо, но по-старо проучване от 2000 година установи, че за всеки 27 микромола/л увеличение на аскорбиновата киселина (витамин С) в кръвта, има 13% намаление в образуването на камъни в жлъчката при жени на възраст от 20 до 74 години. ( 24 )

Като цяло изследванията са ограничени и по-стари, така че са необходими повече проучвания.

Добра комбинация ли са?

Много хранителни вещества, открити в зехтина и лимоновия сок, могат да имат положителен ефект върху вашето здраве. Всяка съставка има своите мощни ползи за здравето.

Но когато се комбинират, може ли зехтина и лимоновият сок да се разглеждат като супер дуо с по-големи ефекти за отслабване, отколкото всеки един има, когато се консумира поотделно? Накратко, не.

Хората твърдят, че тази смес може да подобри храносмилането, да пречисти тялото, да намали болките в ставите, да предотврати преждевременното стареене и да лекува това състояние съвместно със спазване на диета при камъни в жлъчката. Въпреки това, нито едно проучване не показва, че техните ефекти се засилват, когато се комбинират.

Потенциални недостатъци

Няма проучвания или доклади за случаи, които да показват, че комбинирането на зехтин и лимонов сок има вредни ефекти. И все пак не е добра идея да се очаква сместа да лекува болести, както някои анекдотични източници твърдят. ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Няма сериозни недостатъци на комбинацията от зехтин и лимонов сок, но всеки от тези компоненти идва с няколко незначителни недостатъци, които трябва да знаете.

При някои хора, лимона или зехтина може да предизвика алергична реакция. ( 28 ) ( 29 )

Киселите храни като лимонов сок също могат да навредят на зъбния емайл, ако ги консумирате често. ( 30 )

Освен това не забравяйте, че зехтинът е много калоричен. Една супена лъжица (13,5 грама) зехтин осигурява 119 калории. Така че, ако се опитвате да ограничите приема на калории за загуба на тегло или по други причини, консумирайте зехтин в умерени количества. ( 31 )

Ако имате някакво здравословно състояние и се чудите какви лечения биха могли да ви помогнат, говорете със здравен специалист.

Трябва ли да комбинирате зехтин и лимонов сок?

Ако ви допада комбинирането на лимонов сок и зехтин, правете го!

Нито едно проучване не показва, че лимоновият сок и зехтинът са вредни, когато се комбинират. Освен това те са популярна комбинация от вкусове и хората често ги използват заедно в рецепти, особено в средиземноморската кухня.

В допълнение към предоставянето на някои от потенциалните ползи за здравето, изброени по-горе, лимоновият сок и зехтинът са страхотен дресинг за салата.

Ако получите алергична реакция или други здравословни последици след консумацията им, не забравяйте да спрете да ги консумирате и се консултирайте със здравен специалист.

Заключение

Анекдотични източници предполагат, че зехтинът и лимоновият сок са мощен лек, когато се комбинират. Някои хора твърдят, че тази комбинация може да подобри храносмилането, да помогне за прочистване на организма, да намали болките в ставите, да предотврати преждевременното стареене и да лекува камъни в жлъчката.

Въпреки това, няма проучвания в подкрепа на тези твърдения. Здравословните качества на зехтина и лимоновия сок не изглеждат подобрени, когато двете съставки се комбинират.

Някои отделни компоненти на зехтина и лимоновият сок може да имат ползи за здравето, подкрепени от проучвания.

Те също така са вкусни, която можете да използвате в готвенето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: