Има ли ползи от алкохола и какви вреди нанася?

Има ли ползи от алкохола и какви вреди нанася

Полезен ли е алкохола в малки количества? Пиенето на умерени количества алкохол може да има някои ползи за здравето, но прекомерната консумация може да повлияе неблагоприятно на функционирането на мозъка, сърцето и други телесни системи.

Интернет е пълен с противоречива информация за алкохола.

От една страна, умереното пиене се свързва с ползи за здравето.

реклама

От друга страна, той води до пристрастяване и може да бъде силно токсичен, особено в прекомерни количества.

Реалността е, че въздействието на алкохола върху здравето е различно за всеки човек и може да бъде повлияно от фактори като количеството и вида на консумирания алкохол.

Тази статия изследва ефектите на алкохола върху вашето здраве.

Какво представлява алкохола?

Основният психоактивен компонент в алкохолните напитки е етанолът, това е веществото, отговорно за предизвикване на пиянство.

Етанолът се произвежда от дрожди, които разграждат захарта, намираща се в определени храни, богати на въглехидрати, като грозде, използвано за вино, или зърнени храни, използвани за бира.

Като едно от най-широко употребяваните психоактивни вещества в световен мащаб, алкохолът може да има дълбок ефект върху настроението и психическото състояние.

Има способността да намалява самосъзнанието и срамежливостта, като насърчава безпрепятственото поведение. Това обаче също така влошава преценката, което води до действия, за които хората могат по-късно да съжаляват. ( 1 ) ( 2 )

Някои хора консумират малки количества алкохол, докато други са склонни да препиват с големи количества наведнъж.

Ролята на вашия черен дроб

Черният дроб е забележителен орган с множество жизненоважни функции.

Една от основните му отговорности е да неутрализира токсичните вещества от вашата диета. Поради тази причина вашият черен дроб е особено уязвим към увреждане от приема на алкохол. ( 3 )

Състоянията, произтичащи от консумацията на алкохол, които засягат черния дроб, се наричат ​​общо алкохолни чернодробни заболявания.

Началният етап е мастен черен дроб, характеризиращ се с натрупване на мазнини в чернодробните клетки.

Затлъстяването на черния дроб обикновено се развива при 90% от хората, които консумират повече от 15 мл алкохол дневно. ( 4 ) ( 5 )

При хора, които редовно злоупотребяват с алкохол, това може да доведе до възпаление на черния дроб. В тежки случаи чернодробните клетки могат да умрат, заместени от белези, което води до сериозно състояние, известно като цироза. ( 6 ) ( 7 )

Цирозата е необратима и е свързана с различни сериозни здравословни проблеми. В напреднал стадий чернодробната трансплантация може да бъде единствената жизнеспособна възможност за лечение.

Въздействие върху мозъка ви

Прекомерната консумация на алкохол може да има различни вредни ефекти върху мозъка.

Етанолът, основният компонент на алкохола, временно възпрепятства комуникацията между мозъчните клетки, което допринася за симптомите на пиянство.

Прекомерното пиене, по-специално, може да доведе до състояние, характеризиращо се с временна загуба на памет по време на епизоди на тежко пиене. ( 8 )

Докато тези ефекти са преходни, продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до трайни промени в мозъка, водещи до нарушена функция. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Хроничната злоупотреба с алкохол повишава риска от деменция и може да доведе до свиване на мозъка, особено при хора на средна възраст и по-възрастни. ( 12 ) ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )

В тежки случаи мозъчното увреждане, причинено от алкохол, може да попречи на способността на човек да се справя сам в ежедневието.

Обратно, умерената консумация на алкохол е свързана с намален риск от деменция, особено при възрастни хора. ( 16 )( 17 ) ( 18 )

Депресия

Връзката между приема на алкохол и депресията е тясно преплетена, но сложна. ( 19 )

Въпреки че приемът на алкохол и депресията изглежда увеличават риска един от друг едновременно, злоупотребата с алкохол може да бъде по-силният причинен фактор. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )

Много хора, борещи се с тревожност и депресия, могат умишлено да се обърнат към алкохола, за да облекчат стреса и да подобрят настроението. Въпреки че пиенето може да предложи временно облекчение, то в крайна сметка може да влоши цялостното психично здраве. ( 23 ) ( 24 )

Всъщност тежкото пиене може значително да допринесе за депресията в някои случаи, а лечението на злоупотребата с алкохол може да доведе до подобрения. ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Телесно тегло

Затлъстяването е сериозен проблем за здравето.

Алкохолът, който е второто най-калорично хранително вещество след мазнините, съдържа около 7 калории на грам.

Бирата има подобен брой калории като сладките безалкохолни напитки, а червеното вино съдържа два пъти повече калории. 

Въпреки това проучванията, изследващи връзката между алкохола и теглото, са довели до противоречиви констатации. ( 28 )

Трябва ли да намалим алкохола, за да отслабнем?

Изглежда, че навиците и предпочитанията за пиене могат да повлияят на резултата. Лекото до умерено пиене е свързано с намалено наддаване на тегло, докато тежкото пиене е свързано с повишено наддаване на тегло. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Интересното е обаче, че докато редовната консумация на бира може да допринесе за по-голяма обиколка на талията, известна като „бирен корем“, консумацията на вино може да има обратен ефект. ( 32 ) ( 33 )

Здраве на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в съвременното общество, включвайки различни състояния като коронарна болест на сърцето, инфаркти и инсулти.

Връзката между алкохола и сърдечните заболявания е сложна и зависи от множество фактори.

Лекото до умерено пиене се свързва с намален риск от сърдечни забоявания, докато обилното пиене изглежда повишава риска. ( 34 ) ( 35 ) ( 36 ) ( 37 )

Въпреки това, Американската сърдечна асоциация подчертава, че ако все още не пиете, няма нужда да започвате. За тези, които пият, е от решаващо значение да ограничат приема на алкохол. ( 38 )

Няколко фактора допринасят за потенциалните ползи от умерената консумация на алкохол:

  • Може да увеличи нивата на „добър“ HDL холестерол в кръвта ви. ( 39 )
  • Може да понижи концентрацията на фибриноген, вещество, което допринася за образуването на кръвни съсиреци. ( 40 )
  • Може да намали риска от диабет, важен фактор за сърдечни заболявания. ( 41 )
  • Може да осигури временно облекчение от стреса и безпокойството. ( 42 )

Диабет тип 2

Диабетът тип 2 засяга приблизително 8% от населението на света. ( 43 )

Това състояние, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, произтича от намалено усвояване на глюкоза или кръвна захар от вашите клетки – феномен, известен като инсулинова резистентност.

Умерената консумация на алкохол изглежда противодейства на инсулиновата резистентност, борейки се с основните симптоми на диабета. ( 44 ) ( 45 ) ( 46 ) ( 47 )

Пиенето на алкохол по време на хранене може дори да намали повишаването на кръвната захар с 16–37% повече от водата. Нивата на кръвната захар на гладно между храненията също могат да намалеят. ( 48 ) ( 49 )

Умерената консумация на алкохол е свързана с по-нисък общ риск от диабет. Обилното пиене и прекомерното пиене обаче са свързани с повишен риск.

Рак

Ракът, тежко заболяване, характеризиращо се с анормален клетъчен растеж, се влияе от различни фактори.

Консумацията на алкохол се идентифицира като рисков фактор за ракови заболявания, засягащи устата, гърлото, дебелото черво, гърдата и черния дроб. ( 50 ) ( 51 ) ( 52 )

Клетките, покриващи устата и гърлото, са особено податливи на вредното въздействие на алкохола. Дори лекият прием на алкохол, до едно питие на ден, се свързва с 20% повишен риск от рак на устата и гърлото. ( 53 )

Рискът ескалира с по-високо потребление. Консумацията на повече от четири напитки дневно е свързана с петкратно увеличение на риска от рак на устата и гърлото. Освен това повишава риска от рак на гърдата, дебелото черво и черния дроб. ( 54 ) ( 55 )

Може да причини вродени дефекти

Злоупотребата с алкохол по време на бременност е предотвратима причина за вродени дефекти.

Консумацията на алкохол по време на бременност може да доведе до необичайни черти на лицето, ниско тегло при раждане, проблеми с централната нервна система и други сериозни проблеми. ( 56 ) ( 57 )

Прекомерното пиене в ранните етапи на бременността представлява значителен риск за развиващото се бебе. ( 58 )

Това може да има трайни ефекти върху развитието, растежа, интелигентността и поведението, потенциално да повлияе на детето през целия му живот.

Опасности от пристрастяване

Някои хора развиват пристрастяване към ефектите на алкохола, състояние, известно като алкохолна зависимост или алкохолизъм.

Това състояние представлява значителен риск за различни заболявания. ( 59 )

Няколко фактора, включително семейна история, социална среда, психично здраве и генетика, могат да предразположат хората към проблемно пиене.

Има различни подвидове алкохолна зависимост, всяка от които се характеризира със симптоми като глад за алкохол, неспособност за въздържане или загуба на самоконтрол по време на пиене. ( 60 )

Като обща насока, ако алкохолът влияе отрицателно на качеството ви на живот, може да има проблем с алкохолна зависимост или алкохолизъм.

Злоупотребата е пагубна за здравето

Тежкото пиене представлява най-разпространената форма на злоупотреба.

Продължителната злоупотреба с алкохол може да има тежки последици за здравето, като засяга цялото ви тяло и води до редица здравословни проблеми.

Например, може да доведе до увреждане на черния дроб, включително цироза, увреждане на мозъка, сърдечна недостатъчност, диабет, рак и повишена уязвимост към инфекции. ( 61 ) ( 62 ) ( 63 )

Ако пиете много и редовно, спазването на здравословно хранене и рутинни упражнения ще бъде от полза за вашето здрав. Тези мерки обаче не са толкова ефективни, колкото постигането на контрол върху консумацията на алкохол или пълното въздържане.

Кой вид алкохолна напитка е най-добра?

Някои алкохолни напитки могат да предложат повече ползи за здравето от други.

Червеното вино, по-специално, изглежда полезно поради високото си съдържание на здравословни антиоксиданти. Всъщност червеното вино може да бъде свързано с повече ползи за здравето, отколкото всяка друга алкохолна напитка. ( 64 ) ( 65 ) ( 66 ) ( 67 ) ( 68 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че консумацията на големи количества алкохолни напитки не увеличава ползите за здравето. Обилното пиене може да доведе до здравословни проблеми, независимо от вида на напитката. Умереността е ключова.

Колко много е твърде много?

Препоръките за прием на алкохол обикновено се въртят около броя на стандартните напитки на ден.

Предизвикателството обаче се крие във факта, че много хора не са сигурни какво представлява „стандартна напитка“. Този проблем се усложнява от факта, че официалната дефиниция на стандартна напитка варира в различните страни.

Умереното пиене обикновено се определя като консумация на най-много една стандартна напитка на ден за жените и най-много две за мъжете. От друга страна, тежкото пиене се определя като надвишаване на три питиета на ден за жените и четири за мъжете. ( 69 )

От решаващо значение е да вземете предвид не само количеството, но и моделите на пиене.

Преяждането, характеризиращо се с консумация на големи количества алкохол за кратък период от време, се счита за форма на злоупотреба с алкохол и може да доведе до значителни вреди.

Разбирането и спазването на тези насоки може да допринесе за по-здравословна връзка с алкохола и да смекчи потенциалните рискове, свързани с прекомерната консумация.

Заключение

Алкохолът е широко използван от милиони по целия свят, но също така е изпълнено с рискове.

Консумацията на малки количества, особено червено вино, се свързва с различни ползи за здравето.

Въпреки това е важно да се отбележи, че злоупотребата с алкохол и пристрастяването могат да доведат до значителни отрицателни ефекти както върху физическото, така и върху психическото здраве.

Изключително важно е да сте наясно, че рискът от рак може да се увеличи, независимо от консумираното количество.

Ако установите, че пиете прекомерно или забележите, че алкохолът причинява проблеми в живота ви, препоръчително е да ограничите или избягвате алкохола, доколкото е възможно.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: