Какво е зависимост от алкохол (алкохолизъм) и има ли лечение?

алкохолизъм

Зависимостта от алкохол, известен като алкохолизъм, е състояние, при което човек има желание или физическа нужда да консумира алкохол въпреки негативните последици. Това също включва повишена толерантност, нужда от повече алкохол за постигане на желания ефект и изпитване на симптоми на абстиненция при рязко намаляване или спиране на консумацията на алкохол.

Преди хората с това състояние обикновено са били етикетирани като „алкохолици“, но този термин сега се счита за неблагоприятен и обезсърчаващ. Здравните специалисти сега използват термина „алкохолна зависимост“ или „злоупотреба с алкохол „, за да опишат това състояние.

През последните години проблемът с употребата на алкохол и негативните му последици става все по-значим както за развитите държави и общества, така и за България.

реклама

Според данни от Националния статистически институт (НСИ), в последните 15 години в страната наблюдаваме значително увеличение (с 12,1 литра) на консумацията на алкохолни напитки на домакинство, а разходите за алкохол се увеличават значително в абсолютни стойности.

Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че вредната консумация на алкохол води до около 3,3 милиона смъртни случая годишно по света.

Определение

Злоупотребата с алкохол, както е определено от Министерството на здравеопазването, се отнася до състояние, при което индивидът се бори да контролира или спре консумацията на алкохол, въпреки че е изправен пред негативни последици в различни области на живота.

Хората с това разстройство показват неспособност да регулират приема на алкохол, често мислят за алкохол и изпитват трудности при управлението на въздействието му върху техните социални, професионални и здравни аспекти.

Важно е да се отбележи, че прекомерната или неподходяща консумация на алкохол се различава от алкохолната зависимост (алкохолизъм). Умерената консумация на алкохол обикновено не води до психологически или физически увреждания. Въпреки това, ако човек, който пие често, започне да консумира алкохол прекомерно и редовно надвишава препоръчителните количества, това в крайна сметка може да доведе до алкохолизъм.

Симптоми на алкохолизъм

Хората, които консумират прекомерно алкохол, често не успяват да разпознаят собственото си поведение като проблематично. Има различни признаци и симптоми, които могат да показват наличието на зависимост към алкохола:

 • Пиене в самота или в тайно.
 • Трудност при контролиране на количеството консумиран алкохол.
 • Загуба на съзнание или пропуски в паметта поради консумация на алкохол.
 • Включване в специфични ритуали за пиене, като пиене преди, по време или след хранене или след работа. Както и раздразнение, когато другите коментират или нарушават тези рутини.
 • Загуба на интерес към предишни хобита.
 • Чувство на силно желание или жажда за пиене.
 • Раздразнителност при наближаване на времето за пиене, особено ако алкохола е недостъпен.
 • Скриване на алкохол на необичайни места.
 • Пие се бързо, за да се постигне желания ефект.
 • Изпитване на проблеми във връзки, правни въпроси, финанси или работа в резултат на пиене.
 • Развиване на толерантност и нужда от по-големи количества алкохол, за да усетите ефекта му.
 • Изпитване на симптоми като гадене, изпотяване или треперене, когато не пиете.

Струва си да се отбележи, че някои хора могат да проявят някои от тези признаци и симптоми, без да са зависими от алкохола. Консумацията на алкохол обаче става проблематична, когато има предимство пред другите дейности. Развитието на зависимост може да настъпи в продължение на няколко години, а последствията, свързани с алкохолната зависимост, могат да бъдат физически, психологически и социални.

Причини

Развитието на алкохолна зависимост може да варира по продължителност, варираща от няколко години до няколко десетилетия. Въпреки това, някои хора, които са особено податливи, могат да развият зависимост за няколко месеца.

Редовната консумация на алкохол с течение на времето може да наруши баланса на определени мозъчни химикали, включително гама-аминомаслена киселина (GABA) и глутамат. GABA играе роля в контролирането на импулсивността, докато глутаматът стимулира нервната система.

Консумацията на алкохол води до повишаване на нивата на допамин в мозъка, което може да подобри приятното изживяване от пиенето.

Въпреки това, прекомерната и продължителна консумация на алкохол може значително да промени нивата на тези мозъчни химикали. В резултат на това тялото развива жажда за алкохол, за да изпита положителни чувства и да избегне отрицателните емоции.

Възможни рискови фактори

Някои фактори могат да увеличат риска от прекомерно пиене:

 • Генетика: Специфични генетични фактори и фамилна анамнеза за пристрастяване могат да предразположат хората да развият зависимост от алкохол и други вещества.
 • Стрес: Високите нива на стрес и тревожност могат да допринесат за злоупотреба с алкохол, тъй като хората могат да се обърнат към алкохола като средство за справяне.
 • Влияние на връстниците: Хората, които имат приятели, които пият редовно или прекомерно, са по-склонни самите те да пият много, което може да доведе до проблеми, свързани с алкохола.
 • Ниско самочувствие: Индивидите с ниско самочувствие, съчетано с лесната наличност на алкохол, са изложени на по-висок риск от консумация на прекомерни количества.
 • Ранно започване: Започването на консумация на алкохол в ранна възраст, особено преди 15 години, се свързва с по-голяма вероятност от проблеми, свързани с алкохола, в по-късен етап от живота.
 • Наличност: Лесният достъп до алкохол, като достъпни цени, е свързан със злоупотребата с алкохол и свързаните с това смъртни случаи. Изследванията показват, че повишаването на данъците върху алкохола може значително да намали смъртните случаи, свързани с алкохола.
 • Депресия: Хората с депресия могат да използват алкохола като форма на самолечение, въпреки че прекомерната консумация на алкохол всъщност може да увеличи риска от развитие или изостряне на депресия.
 • Медии и реклама: Общественото представяне на алкохола като бляскав и желан, заедно с рекламата на алкохол, може да допринесе за по-висок риск.
 • Алкохолен метаболизъм: Хората, които се нуждаят от по-големи количества алкохол, за да почувстват ефекта му, имат повишен риск от развитие на свързани с алкохола здравословни проблеми в дългосрочен план.

Диагноза

Според министерството на здравеопазването за да се постави категорична диагноза на зависимост, три или повече от следните показатели трябва да са били налице едновременно в даден момент през последната година.

Тези критерии изискват индивидите да демонстрират модел на консумация на алкохол, който води до значително увреждане или дистрес.

През последните 12 месеца трябва да са налице поне три от следните критерии:

 • Алкохолна толерантност: Необходимост от по-големи количества алкохол за постигане на желания ефект, която може да намалее при увреждане на черния дроб или увреждане на централната нервна система.
 • Симптоми при спиране: Изпитване на физически симптоми като треперене, безсъние, гадене или тревожност, когато се опитвате да се въздържате или намалите консумацията на алкохол, което често води до повишено пиене.
 • Загуба на контрол: Пиене на повече или за по-дълъг период от предвиденото, с неуспешни опити за намаляване или отказване.
 • Време, прекарано в пиене на алкохол: Посвещаване на значително време за консумация на алкохол.
 • Пренебрегване на други дейности: Оттегляне на дейности, които преди са ви харесвали, като хобита или социални ангажименти, поради консумация на алкохол.
 • Продължаване на употребата въпреки вредата: Постоянна консумация на алкохол, въпреки осъзнаването на физическата и психологическата вреда, която причинява.

Важно е да се отбележи, че някои признаци и симптоми, свързани със злоупотребата с алкохол, могат да се припокриват с други състояния. Например, стареенето може да допринесе за проблеми с паметта, което не може да бъде приписано само на употребата на алкохол.

Когато хората страдащи от алкохолизъм, търсят медицинска помощ за други здравословни проблеми, те често не разкриват своята повишена консумация на алкохол. Това може да затрудни доставчиците на здравни услуги да идентифицират лица, които могат да се възползват от скрининга за алкохолна зависимост.

Здравните работници, които подозират проблеми, свързани с алкохола, могат да използват поредица от въпроси, за да оценят ситуацията. Въз основа на отговорите могат да се използват стандартизирани въпросници за събиране на по-подробна информация.

Тестове за алкохолизъм

Кръвните тестове са ограничени в способността си да определят дългосрочна злоупотреба с алкохол, тъй като те могат да открият само скорошна консумация на алкохол. Въпреки това, някои показатели в кръвните изследвания, като увеличаване на размера на червените кръвни клетки, могат да предполагат продължителна злоупотреба с алкохол.

Един специфичен кръвен тест, известен като трансферин с дефицит на въглехидрати (CDT), може да помогне за идентифициране на тежка консумация на алкохол. Допълнителни тестове могат да оценят увреждане на черния дроб или, при мъжете, намалени нива на тестостерон, което може да означава хронична консумация на алкохол.

Въпреки това, използването на подходящ въпросник за целите на скрининга се счита за ефективен метод за постигане на точна диагноза. Важно е да се отбележи, че хората, които консумират прекомерни количества алкохол, често отричат съществуването на проблем и могат да омаловажат степента на пиене.

В някои случаи включването на членове на семейството в дискусии може да предостави ценна информация за лекаря.

Усложнения

Първоначално консумацията на алкохол често повишава настроението на човека. Въпреки това, хората, които са консумирали прекомерни количества алкохол за продължителен период от време, вероятно няма да почувстват същия ефект.

Алкохолът има потенциала да наруши преценката, да намали задръжките и да промени мислите, емоциите и поведението. Редовното тежко пиене на алкохол може значително да повлияе на координацията и говора.

В тежки случаи многото пиене може да доведе до кома. С течение на времето редовната тежка консумация на алкохол може да доведе до различни проблеми, включително:

 • Умора: Чувство на умора през повечето време.
 • Загуба на памет: Особено засяга краткосрочната памет.
 • Слаби очни мускули: Значително отслабване на очните мускули.
 • Чернодробни заболявания: Повишен риск от развитие на хепатит и цироза, което е необратимо и прогресивно състояние.
 • Диабет: Повишен риск от развитие на диабет тип 2, а хората с диабет са по-податливи на усложнения, ако редовно превишават препоръчителната консумация на алкохол. Алкохолът инхибира освобождаването на глюкоза от черния дроб, което води до хипогликемия, която може да има сериозни последствия за хората, които вече използват инсулин за понижаване на нивата на кръвната захар.
 • Нарушена менструация: Прекомерната консумация на алкохол може да причини спиране или прекъсване на менструацията.
 • Еректилна дисфункция: Трудности при постигане или поддържане на ерекция.
 • Фетален алкохолен синдром: Консумацията на алкохол по време на бременност повишава риска от вродени дефекти, като малка глава, сърдечни проблеми, скъсени клепачи и проблеми с развитието и когнитивни проблеми.
 • Стомашно-чревни усложнения: възможна поява на гастрит или увреждане на панкреаса, което води до нарушено храносмилане, усвояване на определени витамини и производство на хормони за регулиране на метаболизма.
 • Хипертония: Редовното обилно пиене е вероятно да повиши кръвното налягане.
 • Сърдечни проблеми: По-висок риск от кардиомиопатия (увреден сърдечен мускул), сърдечна недостатъчност и инсулт.
 • Изтъняване на костите: Алкохолът пречи на производството на нова кост, което води до изтъняване на костите и повишен риск от фрактури.
 • Проблеми с нервната система: Може да се появи изтръпване на крайниците, деменция и нарушено мислене.
 • Рак: Повишен риск от няколко вида рак, включително тези, засягащи устата, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, ректума, гърдата, простатата и фаринкса.
 • Злополуки: По-голяма вероятност от наранявания при падане, пътнотранспортни произшествия и други инциденти.
 • Домашно насилие: Алкохолът е сериозен фактор за насилие над деца и конфликти със съседите.
 • Проблеми в работата или училището: проблемите, свързани с алкохола, често допринасят за трудности при намиране на работа или образование.
 • Самоубийства: Има по-висок процент на самоубийства сред лица с алкохолна зависимост или неподходяща консумация на алкохол в сравнение с тези, които не го правят.
 • Психични заболявания: злоупотребата с алкохол повишава риска от психични заболявания и може да влоши съществуващите психични заболявания.

Лечение

Първата важна стъпка към възстановяването е признаването на наличието на проблема алкохолизъм.

Търсенето на помощ е следващата важна стъпка и има различни източници на подкрепа, включително групи за поддръжка и професионални услуги.

Признатите възможности за лечение на алкохолизъм включват:

 • Самопомощ: Някои хора успяват да намалят или да се въздържат от пиене без професионална помощ. Онлайн ресурси и книги за самопомощ могат да предоставят ценна информация и насоки.
 • Консултации: Работата с квалифициран съветник позволява на хората да се справят с проблемите си и да разработят план за преодоляване на алкохолната зависимост. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е често използван подход.
 • Разглеждане на основните проблеми: Важно е да се обърне внимание на всички основни проблеми, като ниско самочувствие, стрес, тревожност, депресия или други проблеми с психичното здраве. Тези фактори могат да увеличат рисковете, свързани със злоупотребата с алкохол. Освен това трябва да се лекуват и специфични състояния, свързани с алкохола, като хипертония, чернодробни заболявания и потенциално сърдечни заболявания.
 • Медикаментозни подходи: Дисулфирам е лекарство, което предизвиква тежки нежелани реакции, когато се консумира алкохол, действайки като възпиращо средство. Въпреки това, той не се занимава с основната принуда да се пие или предоставя дългосрочно решение. Медикаменти като налтрексон и акампросат могат да помогнат за намаляване на апетита.
 • Детоксикация: Медикаментите могат да се използват за предотвратяване на симптоми на абстиненция, като делириум тременс (DTs), които могат да възникнат след спиране на алкохола. Детоксикацията обикновено продължава няколко дни, като за тази цел обикновено се използва хлордиазепоксид.
 • Въздържание: Някои хора успешно завършват детоксикацията, но може да се появят рецидиви малко след това или по-късно. Достъпът до консултиране, медицинска помощ, групи за подкрепа и семейна помощ може да помогне на хората да поддържат въздържание с течение на времето.
 • Анонимни алкохолици: Това е непрофесионална, самоподдържаща се, мултирасова, аполитична организация, достъпна по целия свят. Членството е отворено за всеки, който иска да спре да пие, независимо от възрастта или образованието.

Каква е перспективата за човек с алкохолизъм?

Възстановяването от алкохолна зависимост, може да бъде предизвикателство, но много хора, които търсят лечение, успяват да преодолеят зависимостта си и да постигнат пълно възстановяване.

Перспективата за възстановяване зависи от способността ви да спрете да пиете и да поддържате трезвост. Наличието на силна система за подкрепа може да бъде инструмент за постигане на дългосрочен успех.

В допълнение към спирането на пиенето, цялостната ви перспектива също ще бъде повлияна от всички здравословни усложнения, които са възникнали поради разстройство, свързано с употребата на алкохол.

Това състояние може да причини значително увреждане на черния дроб и да допринесе за различни здравословни проблеми, включително кървене в стомашно-чревния тракт, увреждане на мозъчните клетки, рак на стомашно-чревния тракт, деменция, депресия, високо кръвно налягане, панкреатит, увреждане на нервите и промени в психичното състояние като например синдром на Wernicke-Korsakoff, който се характеризира с объркване, промени в зрението и загуба на паметта.

Как можете да предотвратите алкохолизъм?

За да предотвратите алкохолизъм, е важно да контролирате и ограничите консумацията на алкохол. Следвайки насоките за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм, жените не трябва да надвишават едно питие на ден, докато мъжете трябва да се стремят към не повече от две напитки на ден.

Ако забележите поведение, което показва разстройство при употреба на алкохол, или ако подозирате, че имате проблем с алкохола, препоръчително е да се консултирате с лекар. Те могат да осигурят насоки и подкрепа при решаването на проблема.

Освен това, посещаването на местни срещи на Анонимни алкохолици (АА) или участието в програми за самопомощ също може да бъде от полза за справяне с опасенията, свързани с алкохола.

Заключение

Независимо колко мрачно може да изглежда алкохолизма, винаги има надежда с правилното лечение.

Ако подозирате, че имате проблем с алкохола, потърсете помощ, като се свържете с групи на Анинимни алкохолици или се консултирате с лекар. Те могат да осигурят ценна подкрепа, да ви помогнат да се справите със ситуацията, да създадат персонализиран план за лечение, да предпишат подходящи лекарства, ако е необходимо, и да ви насочат към подходящи програми за подкрепа, за да подпомогнат вашето възстановяване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: