Йерба мате – Свойства, действие и приложения

Йерба мате - Свойства, действие и приложения

Йерба мате съдържа антиоксиданти, кофеин и няколко хранителни вещества. Някои проучвания предполагат, че може да подобри физическото представяне, да повиши енергийните нива и да подпомогне отслабването.

От много години слушаме за многобройните ползи за здравето от зеления чай, цистуса, гуараната и зеленото кафе.

Те влияят върху укрепването на имунната система, ускоряват загубата на тегло, повишават умствените способности и много други.

реклама

Все по-често в този контекст се появява темата за йерба мате.

Йерба мате е напитка, донякъде сходна по ефект и вкус с чая. Традиционно се консумира в Южна Америка, където го наричат ​​“чаят на боговете“.

В тази статия ви представяме с какво се характеризира и какви свойства може да ни предостави, както и как да го консумирате и кога е по-добре да го избягвате.

Какво е йерба мате?

Парагвайският падуб е вид растение от семейство Падубови (лат. Aquifoliaceae), с ботаническо наименование Ilex paraguariensis A.

Йерба мате се прави от изсушени листа на това вечнозелено растение. Когато расте диво, придобива формата на кръгло дърво.

При отглеждане обикновено приема формата на малък многослоен храст, благодарение на който е възможно да се получат по-качествени листа.

Това растение изисква специфични условия, както по отношение на климата, така и по отношение на почвата. Отглежда се за търговски цели само в сравнително малки региони на Аржентина, Парагвай и Бразилия.

В Аржентина дори се смята за национална напитка. По много различни причини той също набира популярност в почти целия свят, особено сред почитателите на здравословния начин на живот.

През 1964 г. институтът „Пастьор“ открива, че парагвайския падуб съдържа много от основните активни съставки, което потвърждава значителното му въздействие върху защитата на здравето.

Йерба мате съдържа малко по-малко кофеин от много по-популярното кафе или черен чай. Това го прави добър избор като естествен енергиен бустер, както и като източник на 196 активни съединения, включително антиоксиданти, минерали и витамини.

За сравнение, зеленият чай има около 144 активни съединения от този тип. Парагвайският падуб също съдържа множество аминокиселини и се характеризира с високо ниво на полифеноли, често сравнявани с билката цистус ( памуклийка).

Благодарение на тези свойства той има страхотен ефект върху цялостното здраве и осигурява много по-добро настроение. Нека се запознаем със свойствата и ефектите на тази необикновена напитка от Южна Америка.

Ползи от йерба мате

Ползите за здравето от йерба мате са доста широки и включват:

 • лечение и профилактика на рак
 • подпомагане на имунната система
 • намаляване на лошия холестерол.

Нещо повече, той е естествен източник на енергия, която се освобождава по-балансирано, отколкото при другите източници на кофеин. По-долу ви представяме най-важните свойства на парагвайския падуб.

1. Стимулиране на имунната система на организма

Освен полифеноли, листата от йерба мате чай съдържат и сапонини. Сапонините са фитохимикали или клас химични съединения, които се срещат в много растителни видове. Те имат благоприятен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, осигуряват по-ефективна защита срещу рак и поддържат здравето на костите.

Освен това е установено, че те стимулират имунната система по специфичен начин, както и помагат на тялото да се предпази от много видове инфекции и болести. Те също така показват значителни противовъзпалителни свойства, подобни на ефектите от прочистването.

Пиенето на чай йерба мате е чудесен начин да увеличите приема на фитохимикали, които могат да насърчат по-добро здраве и благополучие. Освен това може да осигури много ценни хранителни вещества, както и да подсили защитната система на организма.

2. Увеличаване на дозата на важни хранителни вещества

Парагвайският падуб съдържа витамин А, витамин С, витамин Е, витамин В1 и витамин В2, както и комплекс от ниацин В3 и витамин В5.

Нещо повече, той също така съдържа много основни минерали, включително:

 • калций
 • манган
 • желязо
 • селен
 • калий
 • магнезий
 • фосфор
 • цинк

Той също така съдържа такива полезни за здравето съединения като каротин, мастни киселини, хлорофил, както и флавоноли, полифеноли, инозитол, танини и най-малко 15 аминокиселини.

Може да изглежда невероятно, че толкова много хранителни вещества могат да бъдат получени от чаша от този необикновен чай, но е истина. Малко са напитките, които могат да се похвалят с толкова дълъг списък от хранителни вещества, поддържащи здравето ни.

3. Подпомагане на лечението на рак на дебелото черво

През 2021 г. е проведено проучване, което показва, че йерба мате има значителни противовъзпалителни и противоракови свойства. Това проучване също така показа, че CQA производните на кафеоилхинова киселина, присъстващи в йерба мате, могат ефективно да подпомогнат лечението на рак. Изследователите откриха, че in vitro раковите клетки умират след излагане на биоактивни съединения, открити в чая йерба мате. Тъй като изследователите са увеличили концентрацията на кафеоилхинова киселина CQA, те може да са починали в резултат на апоптотичния процес. Кофеиновите производни също намаляват нивото на общото възпаление, благодарение на което имат силен превантивен и защитен ефект.

4. Въздействие върху понижаването на холестерола

Проучванията показват, че редовната употреба на йерба мате може естествено да подобри нивото на липидите в кръвния серум, което помага за намаляване на прекомерните нива на холестерол. Парагвайският храст е ефективен за намаляване на нивото на лошия LDL холестерол при здрави пациенти с дислипидемия, т.е. с висок холестерол или триглицериди, или и двете. Пациентите нямат други значими оплаквания. Беше забелязано също, че йерба мате допълнително намалява нивото на LDL холестерола при хора, използващи статин. Доста общоизвестно е, че намаляването на нивото на лошия холестерол в организма намалява риска от различни сърдечно-съдови заболявания.

5. Подкрепа за здравословна загуба на тегло

Листата и стъблата на йерба мате съдържат сложна колекция от ценни активни съединения, главно гликозиди на урсолова киселина и олеанолова киселина. Проучванията върху животни също показват, че сапонините, съдържащи се в парагвайския чай от холи, могат да помогнат за намаляване на наднорменото телесно тегло.

Също така е отбелязано, че редовната консумация на този уникален чай увеличава степента на процеса на окисление на мазнините и увеличава консумацията на енергия по време на тренировка. Според проучвания се  потвърди ефекта на йерба мате върху поддържането на енергия, напр. по отношение на повишаване на ефективността на упражненията и подобряване на спортните резултати.

Друго рандомизирано двойно-сляпо проучване показа, че добавките с чай йерба мате имат положителен ефект върху намаляването на телесните мазнини, също и около талията.

Доказано е, че има силни свойства за отслабване, които обаче не причиняват значителни странични ефекти.

Това откритие предполага, че редовното пиене на чай от парагвайски падуб може да бъде ефективна подкрепа в борбата с наднорменото тегло. Той може да бъде толкова ефективен в това отношение, колкото зеленият чай или гуарана.

6. Може да повиши енергията и да подобри умствения фокус

Yerba mate съдържа приблизително 80 милиграма кофеин на чаша, което е подобно на съдържанието на кофеин в стандартна чаша кафе.

Както при другите източници на кофеин, йерба мате може да повиши енергийните ви нива и да намали чувството на умора.

Кофеинът може също да повлияе на определени невротрансмитери в мозъка ви, което може да бъде особено полезно за подобряване на умствения фокус.

Някои проучвания показват, че кофеинът, когато се консумира в единична доза от 40-300 мг, може да доведе до подобрена бдителност, внимание и време за реакция при индивидите.

В допълнение, редовните потребители на йерба мате често твърдят, че той повишава бдителността подобно на кафето, но без страничните ефекти на нервност.

Въпреки това си струва да се отбележи, че тези анекдотични доклади все още не са научно потвърдени.

Основните предимства и недостатъци от употребата на йерба мате

Йерба мате е възхваляван предимно за това, че съдържа почти толкова кофеин, колкото кафето, а също и за това, че съдържа полезни фитохимикали точно като зеления чай.

Една чаша парагвайски чай съдържа около 85 mg кофеин, но това съединение има малко по-малко интензивен ефект върху тялото ни и продължава по-дълго.

Освен това можете да намерите други естествени стимуланти в него, а именно теобромин, присъстващ в какаовите семена и теофилин, който осигурява сутрешна стимулация, без чувството на нервност и негативните ефекти на кафето.

Ползи от употребата на йерба мате

 • стимулиране на тялото и ума;
 • намаляване на високото кръвно налягане и лошия холестерол;
 • намаляване на риска от развитие на колоректален рак и диабет тип II;
 • намаляване на затлъстяването, предотвратяване на остеопороза;
 • естествено слабително средство, предотвратяващо възпаление и бактериални инфекции;
 • осигуряване на ценни антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и развитието на редица заболявания;
 • осигуряване на ценни минерали и биоактивни съединения;
 • насърчаване на дълголетието.

Недостатъци при използването на парагвайска падуба

Може да причини свръхчувствителност към кофеин при някои хора,
пиенето на много горещ чай може да бъде свързано с рак на устната кухина (както при всяка гореща течност).

Общи характеристики със зеления чай

 • висок антиоксидантен потенциал;
 • големи количества минерали и витамини, включително калий, манган, натрий, фосфор, азот, както и витамин А, витамин С, витамин Е и др.;
 • поддържане на здравето на храносмилателния тракт;
 • подобряване на храносмилателния процес;
 • защита на здравето на сърцето;
 • помага за намаляване нивото на лошия LDL холестерол и прекомерното кръвно налягане;
 • повишаване на когнитивните способности и осигуряване на умствена яснота;
 • помощ при регулиране нивата на кръвната захар при диабет тип II,
  противовъзпалително;
 • подпомагане на загубата на тегло и увеличаване на метаболизма на мазнините;
 • противораков ефект;
 • увеличаване на енергията;
 • помага за предотвратяване на остеопороза.

Как да закупите и как да използвате йерба мате

Най-добре е да купувате парагвайски чай в магазини за био храни, където можем да се доверите на доказани доставчици. Най-често се предлага под формата на изсушени листа, готови за варене торбички или под формата на бутилирана студена напитка.

Марките с добро качество използват ефекта на моменталното нагряване в производствения процес, за да защитят най-ценните антиоксидантни свойства и хранителни стойности. След това листата на парагвайския падуб се сушат при ниска температура. Накрая чаят отлежава около година в кедрови съдове. Това води до гладък, богат и балансиран вкус и аромат.

За да приготвите запарката от йерба мате, водата или млякото трябва да се сварят, но не и да кипват. Използването на вряла вода ще направи напитката по-горчива. Изсушено растение в количество около една чаена лъжичка се изсипва в чаша и се залива с гореща течност. Използвате малко по-малко чай, ако трябва да е по-слаб, и повече, ако трябва да е по-силен. Йерба мате трябва да вари около 3 до 5 минути. След това можете да го пиете топъл или студен, като понякога добавяте лимон, мента, както и мед или любимия си естествен подсладител. Чаят може да се приготви и с помощта на френска преса или чайник.

Свареното йерба мате има зеленикав цвят, както и земен и билков аромат. Вкусът на инфузията е доста мек. В това отношение той наподобява някои видове зелен чай. Въпреки че съдържа кофеин и танини като черния чай, вкусът му е по-малко стипчив.

Йерба мате противопоказания

Когато се консумира в умерени количества, йерба мате е напълно безопасен за повечето хора. Неговите странични ефекти най-често са свързани с кофеина, който съдържа. Много е важно да не го пиете в големи количества, както и да не го консумирате преди лягане. Най-честите странични ефекти от прекомерната консумация на кофеин включват:

 • разстроен стомах;
 • проблеми със съня, прекомерна нервност и възбуда;
 • гадене;
 • бърз и неправилен сърдечен ритъм;
 • по-бързо дишане;
 • високо кръвно налягане;
 • главоболие и шум в ушите.

Ако възникне някакъв неблагоприятен ефект от предозиране с кофеин след консумация на чай йерба мате, общата дневна консумация на това психоактивно вещество трябва да се намали.

Yerba mate не представлява заплаха за хората, които го пият от време на време. Проучванията обаче показват, че хората, които консумират големи количества горещ чай за дълъг период от време, могат да бъдат изложени на риск от някои видове рак, включително хранопровода, ларинкса и устната кухина. Тази заплаха е резултат от термично въздействие върху лигавицата и причиняване на изгаряния.

Въпреки че някои свързват консумацията на йерба мате с повишен риск от развитие на ракови заболявания на горната храносмилателна система, някои предупреждения си струва да се отбележат.

Проучванията показват, че тази връзка се дължи почти изцяло на консумацията на горещ чай. Свързва се с термичния ефект на напитката върху лигавицата и причиняване на изгаряния.

Факторите, които увеличават този риск, несъмнено са пушенето на цигари, пиенето на алкохол или дефицитът на определени хранителни вещества или недостатъчната орална хигиена.

Това се потвърждава от многобройни наблюдения на населението в Южна Америка. За да избегнете най-сериозните нежелани реакции, най-доброто решение е просто да консумирате охладен парагвайски чай.

Не се препоръчва консумацията на йерба мате от деца, бременни жени и кърмачки. Пациенти, които страдат от високо кръвно налягане, проблеми с кръвосъсирването, диабет, тревожност, алкохолизъм или други хронични здравословни проблеми, определено трябва да се консултират с лекаря си, преди да го включат в ежедневната си диета.

По принцип най-доброто решение е да се насладите на умерено количество чай, но е важно да не е прекалено горещ. Когато се съмнявате, винаги се консултирайте със специалист.

Йерба мате – резюме

Проучванията са показали, че използването на парагвайски падуб ви позволява по-ефективно да убивате раковите клетки на дебелото черво, както и да стимулира имунната система да функционира.

Освен това допринася за увеличаване на дневния прием на важни за здравето хранителни вещества, както и намалява нивото на лошия холестерол и подпомага процеса на загуба на излишно телесно тегло.

Парагвайският падуб често се хвали за наличието на кофеин, подобен на кафето, тъй като една чаша от запарката съдържа около 85 mg от това съединение. Съдържа и много ценни фитонутриенти, точно като световноизвестния чай.

Многобройните му свойства се определят от стимуланти, т.е. кофеин, теобромин и теофилин. Благодарение на това осигурява приятно сутрешно събуждане, без дразнещия ефект, който може да причини кафето.

Добра идея е да се насладите на умерено количество запарка от йерба мате и не трябва да се консумира при твърде висока температура. Ако имате някакви въпроси или съмнения относно действието му, винаги първо се консултирайте с вашия лекар и едва след това го включвайте в ежедневната си диета. Това е особено важно за хронично болни хора.

Благодарение на по-високото количество полифеноли и други антиоксиданти в сравнение със зеления чай, йерба мате може да предложи ефективна помощ за подобряване на цялостното здраве.

Освен това осигурява умерена доза енергизиращ кофеин, без нежеланото усещане за вътрешно треперене. Много хора вярват, че ползите от редовната употреба на йерба мате далеч надхвърлят възможните странични ефекти. Винаги обаче си струва да помните, че ключът към успеха винаги е умереността и здравият разум.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: