Какви са причините за висока долна граница на кръвно (диастолично кръвно налягане)?

висока долна граница на кръвно

Високото диастолно кръвно или висока долна граница на кръвно налягане е вид хипертония. Лекарите не знаят точно защо се случва, но затлъстяването, високите нива на триглицеридите, тютюнопушенето и алкохолът могат да допринесат за това състояние. Приема на лекарства и промяна в начин на живот често може да помогнат за справянето с проблема.

Лекарите използват две числа, систолно (горно) и диастолно (долно), за да опишат кръвното налягане. Систолното измерва налягането по време на свиването на сърцето, докато диастолното е налягането в периода между ударите на сърцето.

Въпреки че често има повече фокус върху систоличното число, не трябва да се пренебрегва значението на диастолното налягане.

реклама

Нормалното кръвно налягане при възрастни се определя като систолично кръвно налягане от 120 mmHg и диастолично кръвно налягане от 80 mmHg. Хипертонията се дефинира като систолично кръвно налягане, равно на или над 140 mmHg и/или диастолично кръвно налягане, равно или над 90 mmHg.

Изолираната диастолна хипертония (IDH), характеризираща се с висока долна граница на кръвно налягане над 90 mm Hg при индивиди с нормално систолично кръвно налягане, е проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Тази статия разглежда причините и рисковете, свързани с високото диастолично кръвно налягане, предоставя насоки за предотвратяване на високо кръвно налягане и изследва възможностите за лечение.

Причини

Принципно, ако човек има хипертония, той има повишаване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане.

Въпреки това, повишено диастолно кръвно налягане възниква при изолирана диастолна хипертония (IDH).

Според министерството на здравеопазването на Република България, за високо кръвно налягане се смята:

Категория Систолно АН /mmHg/ Диастолно АН /mmHg/
Оптимално <120 <80
Нормално 120-129 80-84
Високо нормално 130-139 85-89
Хипертония І степен 140-159 90-99
Хипертония ІІ степен 160-179 100-109
Хипертония ІІІ степен ≥180 ≥110
Изолирана систолна ≥140 <90

Причините за висока долна граница на кръвно налягане

Ако сте попадали на статия, посочваща различни стойности, то имайте предвид, че в Америка определят хипертонията като:

 • Систолично кръвно налягане (горно число) от 130 mmHg или по-високо
 • Диастолично кръвно налягане (долно число) от 80 mmHg или по-високо

Ето защо, според насоките в Америка, лекарите класифицират етап 1 хипертония като диастолично кръвно налягане от 80–89 mm Hg диастолично кръвно налягане. Те класифицират стадий 2 IDH като диастолично кръвно налягане над 90 mm Hg.

Изолираната диастолна хипертония е необичайна и представлява по-малко от 20% от случаите на хипертония.

Лекарите не разбират защо човек може да развие диастолна хипертония. Те предполагат, че стесняването на артериолите се причинява от хормони в тялото.

Честите причини за изолирана диастолна хипертония са:

 • ендокринни нарушения
 • реноваскуларни нарушения
 • сънна апнея

Проучване демонстрира връзката между тежката сънна апнея и по-високото диастолично кръвно налягане.

Въпреки това, някои потенциални и предотвратими причини за изолираната диастолна хипертония също включват следното:

Затлъстяване

Лекарите обикновено свързват хипертонията със затлъстяване. Също така свързват наднорменото тегло и затлъстяването с изолираната диастолна хипертония.

За да се намали риска от изолирана диастолна хипертония, човек може да предприеме стъпки за достигане на умерено тегло чрез диета и упражнения.

Ако на човек му е трудно да направи промени в диетата или да увеличи физическата активност, лекарят може да предложи алтернативни възможности за управление на теглото.

Консумация на алкохол

Някои проучвания показват, че консумацията на алкохол допринася за висока долна граница на кръвно налягане.

За да се предотврати високо кръвно налягане, AHA препоръчва мъжете да не консумират повече от две алкохолни напитки на ден, а жените не повече от една алкохолна напитка на ден.

AHA заявява, че една напитка е или:

 • 350 мл бира
 • 120 мл вино
 • 30-50 мл спиртни напитки

Проучване свързва пушенето с изолирана висока долна граница на кръвно налягане. Например, проучване в Китай установи, че сред лица на възраст 90 и повече години, настоящото или предишно тежко пушене повишава диастоличното кръвно налягане.

Повишените триглицериди или мазнините в кръвта са друга потенциална причина за изолирана диастолна хипертония, която лекарите свързват и с други рискове за здравето.

Ако хората имат повишени триглицериди в кръвта и висок „лош“ LDL холестерол, това увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Хората могат да намалят триглицеридите, като направят промени в диетата. Например, спазването на диета в средиземноморски стил, богата на мазна риба, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да помогне за намаляване на триглицеридите в кръвта.

Рискови фактори

Има определени рискови фактори за високо диастолично кръвно налягане, които човек не може да контролира.

Те включват:

 • Възраст: Диастолната хипертония е често срещана при хора под 50-годишна възраст и е рядкост при възрастни хора.
 • Фамилна анамнеза: Наличието на членове на семейството с хипертония увеличава индивидуалния риск от диастолна хипертония.
 • Сърдечносъдови събития: Ако дадено лице е преживяло инцидент, който е увредил сърдечния мускул, това увеличава риска от висока долна граница на кръвно налягане.
 • Диабет: Хората с диабет и повишени нива на кръвната захар може да са по-склонни да развият диастолна хипертония.
 • Хипотиреоидизъм: Около 30% от хората с ниски нива на тиреоидни хормони имат диастолна хипертония.
 • Бъбречно заболяване: Индивиди с хронично бъбречно заболяване може също да имат диастолна хипертония.
 • Пол: В голямо проучване от 2019 г. с почти 2,5 милиона участници, изследователите установиха, че разпространението на изолирана диастолна хипертония е значително по-високо при мъжете – 4,5% от общото население в сравнение с жените при 2,2%.

Здравословни рискове

Ако човек има нормално систолично кръвно налягане, понижаването на диастоличното кръвно налягане може да повлияе на регулирането на кръвния поток в мозъка, което води до инсулт.

Според проучване уичените свързват изолираната диастолна хипертония с повишен риск от последващи сърдечно-съдови събития.

Изолираната диастолна хипертония увеличава риска на индивида от различни здравословни състояния, включително:

 • сърдечно заболяване
 • сърдечен удар
 • сърдечна недостатъчност
 • аневризма
 • предсърдно мъждене
 • периферно артериално заболяване

Симптоми на висока долна граница на кръвно налягане

Често повишеното диастолично кръвно налягане не причинява забележими симптоми.

Голямо проучване от 2019 година  установи, че много хора не са знаели, че имат изолирано диастолично кръвно налягане. От 2 351 035 участници, 3,2% са имали това състояние. Над 86% не са били лекувани и само 10,3% от тези лица са знаели, че имат повишено кръвно налягане.

AHA отбелязва, че общоприетото схващане, че високото кръвно налягане ще причини изпотяване, зачервяване на лицето или чувство на нервност, е мит.

Въпреки това, човек трябва да потърси спешна медицинска помощ, ако изпита следните симптоми. Те могат да показват сериозно усложнение като инфаркт или инсулт:

 • болка в гърдите
 • затруднено дишане
 • замаяност
 • внезапна поява на слабост
 • промени в речта
 • загуба на съзнание

Лечение

Намаляването на диастоличното кръвно налягане може да причини сърдечни проблеми, особено при млади хора с нормално систолично кръвно налягане. Следователно в тази група лекарите могат да изберат да не лекуват изолирана диастолна хипертония.

Изолираната висока долна граница на кръвно е необичайно при възрастни хора, но лекарите могат да изберат нехирургичен подход, ако има такъв. Най-добрият подход е лекарите да лекуват по-възрастните индивиди в зависимост от тяхното специфично основно сърдечно-съдово заболяване.

Опциите за лечение на изолираната висока долна граница на кръвно налягане включват:

 • блокери на калциевите канали
 • инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим
 • ангиотензин рецепторни блокери
 • диуретици

Лекарите могат също така да препоръчат на хората да направят промени в начина си на живот, за да намалят изолирана диастолна хипертония, включително:

 • намаляване на консумацията на алкохол
 • поддържане на умерено тегло
 • ежедневна активност
 • здравословно хранене
 • избягване на тютюна
 • проследяване на кръвното налягане у дома

Предотвратяване

Някои хора могат да предотвратят появата на високо диастолично кръвно налягане, като избягват пушенето, алкохола, намалят мазнините в кръвта и поддържат умерено тегло.

В други случаи някои неконтролируеми фактори – като биологичен пол, фамилна анамнеза (наследствено високо кръвно) и живот с диабет – може да означават, че някой не може да предотврати високото диастолично кръвно налягане.

Може ли тревожността да причини висока долна граница на кръвно налягане? 

Липсата на проучвания, които да предполагат, че тревожността предизвиква повишаване на диастоличното кръвно налягане само по себе си. Въпреки това, безпокойството може да повиши диастоличното кръвно налягане при някои хора.

Проучване от 2016 година посочва, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как точно тревожността повишава кръвното налягане и защо това се случва само при някои хора, особено при по-млади възрастни.

Едно от предположенията е, че психическият стрес може да активира определена част от нервната система, която задейства каскада от хормони, пречейки на регулирането на кръвното налягане.

Кога да се консултирате с лекар

Ако човек следи кръвното си налягане у дома и не вижда по-ниски показания въпреки прилагането на промени в начина на живот, той трябва да се свърже с медицински специалист. Лекарите могат да помогнат да се определи основната причина за тяхното високо кръвно налягане.

Човек трябва незабавно да потърси медицинска помощ, ако има две показания от 180/120 mm Hg или по-високи в рамките на 5 минути, особено ако изпитва главоболие или има кървене от носа.

Заключение

Диастоличното налягане е долното число на показанието на кръвното налягане.

Изолираната диастолна хипертония възниква, ако някой има повишено диастолично кръвно налягане, което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Пушенето, консумацията на алкохол, затлъстяването и високите кръвни мазнини могат да доведат до изолирана висока долна граница на кръвно налягане. Освен това определени групи хора имат повишен риск, включително по-млади мъже и хора с диабет или предишни сърдечно-съдови инциденти.

Високото диастолично кръвно налягане е рядко при по-млади хора и лекарите може да не лекуват тази група. Те могат да препоръчат лечение при по-възрастни хора въз основа на текущото им здравословно състояние на сърцето.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: