Какво е Скир и Защо е Супер Здравословна Храна

скир

Скир (Skyr) е храна, богата на хранителни вещества, които са полезни за здравето ви. Може да е полезен за здравето на сърцето и костите, да помогне за регулиране на кръвната захар и при желание за отслабване.

С нарастващата си популярност в световен мащаб, скир (култивиран исландски млечен продукт) е известен с високото си съдържание на протеини и богат набор от витамини и минерали.

Често консумиран за закуска с високо съдържание на протеини, здравословен десерт или междинно хапване.

реклама

Тази статия разглежда какво е скир и защо се счита за здравословен.

Какво е Скир (Skyr)?

Повече от хилядолетие скир е основна част от исландската кухня. Споделя прилики с киселото мляко, като може да се похвали със сравним вкус и малко по-плътна текстура.

Изработено от обезмаслено мляко след извличане на сметаната, млякото се подлага на затопляне, последвано от въвеждане на живи бактериални култури. След сгъстяване продуктът се прецежда, за да се елиминира суроватката.

Скирът става все все по-популярен и вече може да се намери в много хранителни магазини.

Скир е богат на важни хранителни вещества

Скир може да се похвали с впечатляващ набор от хранителни вещества. Има ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати, но е храна богата на протеини, витамини и минерали. 

Хранителна информация на 100гр
Енергия 258 kJ/61 kcal
Дебел 0,2 гр
Въглехидрати – от които захари 3,7 g 3,7 g
Протеин 11 гр

Скир съдържа цели 11 грама протеин на 100 грама продукт

Скир е естествено без мазнини, но в някои случаи може да се добави сметана по време на обработката, което потенциално увеличава съдържанието на мазнини.

Скир е от богатите на протеин млечни продукти, осигурявайки около 11 грама на 100 грама. За сравнение, цеденото кисело мляко съдържа около 7 грама протеин, а пълномасленото мляко има 3,2 грама в същото количество.

Високото му съдържание на протеин ви поддържа сити

Едно от основните предимства на скир е богатото съдържание на протеини.

Производството на скир включва използването на три до четири пъти повече мляко отколкото при киселото мляко, което води до плътен хранителен продукт с високо съдържание на протеини.

Изследванията показват, че протеинът, получен от млечни продукти, като този в скир, може да играе роля в регулирането на кръвната захар, да подобри здравето на костите и да помогне за задържане на мускулна маса по време на загуба на тегло. ( 1 ) ( 2 )

Освен това протеинът е полезен за регулиране на теглото, като насърчава усещането за ситост и намалява глада. Проучванията разкриват, че включването на млечни храни с високо съдържание на протеини, като кисело мляко, може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло и затлъстяване. ( 3 )

Едно сравнително проучване сравнява високопротеинови закуски като кисело мляко и по-малко питателни опции като шоколад и бисквити.

Наблюдава се, че консумацията на кисело мляко не само намалява апетита, но също така води до консумация на 100 калории по-малко по-късно през деня. ( 4 )

Друго проучване, изследва въздействието на киселите млека с ниско, умерено и високо съдържание на протеини върху глада и апетита.

То установи, че киселото мляко с високо съдържание на протеини води до намаляване на глада, увеличаване на чувството за ситост и забавяне на последващото хранене по-късно през деня. ( 5 )

Доказателствата сочат, че протеинът може също така да стимулира индуцираната от диетата термогенеза, повишавайки метаболизма и позволявайки на тялото да изгаря повече калории след хранене.

Може да предпази от остеопороза

Скир се отличава с високото си съдържание на калций, важен минерал за балансирана диета.

Приблизително 99% от калция в тялото ви е концентриран в костите и зъбите. Докато колагенът допринася за структурата на костите, комбинацията от калций и фосфат е тази, която ги укрепва, осигурявайки здравина и плътност.

При деца и тийнейджъри проучванията показват, че по-високият прием на калций корелира с повишена плътност и растеж на костната маса. ( 6 ) ( 7 )

С напредване на възрастта има естествено намаляване на костната плътност, което потенциално води до порести кости и остеопороза. ( 8 )

Изследванията подчертават, че увеличаването на приема на калций може да предпази от загуба на костна маса.

Тригодишно проучване при жени показа, че по-високият прием на калций от млечните храни помага за поддържане на костната плътност. ( 9 )

В случай на по-възрастни жени е установено, че дългосрочната добавка на калций възстановява свързаната с възрастта костна загуба. ( 10 )

Докато различни храни съдържат калций, само една порция скир може да допринесе значително, осигурявайки 20% от препоръчителното дневно количество.

Може да насърчи здравето на сърцето

Сърдечните заболявания, отговорни за почти 31% от смъртните случаи в световен мащаб, са сериозен проблем за здравето. ( 11 )

Изследванията предполагат потенциална връзка между млечните продукти, включително скир, и намаления риск от сърдечни заболявания. Тази връзка вероятно се дължи на наличието на полезни за сърцето минерали като калций, калий и магнезий в млечните продукти. ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

24-годишно проучване в Япония установи 14% намаление на смъртните случаи, свързани със сърдечни заболявания, за всеки 100 грама консумирани млечни продукти. ( 15 )

Освен това, доказателствата показват, че млечните продукти могат да допринесат за сваляне на високо кръвно налягане. Проучване наблюдава значителен спад на систолното кръвно налягане при мъже с високо кръвно налягане, които консумират три порции млечни продукти на ден. ( 16 )

Подпомага контрола на кръвната захар

Високото съдържание на протеини и ниското съдържание на въглехидрати в скир може да допринесе за по-добър контрол на кръвната захар.

Когато консумирате въглехидрати, тялото ви ги превръща в глюкоза.

След това хормон, наречен инсулин, е отговорен за транспортирането на глюкоза във вашите клетки, за да се използва за енергия. Въпреки това, прекомерният прием на въглехидрати може да наруши този процес, което води до повишени нива на кръвната захар.

Изследванията показват, че консумацията на протеини може да забави усвояването на въглехидрати, насърчавайки подобрен контрол на кръвната захар и по-ниски нива на глюкоза. ( 17 )

В 16-седмично проучване, сравняващо диети с високо и нормално съдържание на протеини, беше установено, че заместването на въглехидратите с протеин значително подобрява контрола на кръвната захар. ( 18 )

Mоже да не е за всеки

Въпреки че скир предлага множество предимства, той може да не е подходящ за всеки.

Ако имате алергия към казеин или суроватка, двата протеина, намиращи се в млякото и използвани в производството на скир, от решаващо значение е да го избягвате.

Алергичните реакции в такива случаи могат да варират от подуване на корема и диария до тежки реакции като анафилаксия. ( 19 )

За тези с непоносимост към лактоза, ще трябва да опитате за да разберете дали можете да понасяте скир.

Лактозата, захар в млякото, обикновено се разгражда от ензима лактаза. Хората с липса на този ензим могат да изпитат болки в стомаха и проблеми с храносмилането след консумация на продукти, съдържащи лактоза. ( 20 )

За щастие, процесът на прецеждане в скир премахва приблизително 90% от съдържанието на лактоза, което го прави поносим за много хора с непоносимост към лактоза.

Въпреки това е препоръчително да започнете с малко количество, за да сте сигурни, че няма нежелани реакции.

Как да се насладите на скир

Традиционният скайр обикновено се сервира чрез смесване с няколко супени лъжици с малко захар, но по-здравословен избор е консумацията му без захар.

Популярни са и ароматизираните варианти на скир, подсладени със захар или изкуствени подсладители. Често се комбинира с плодове или конфитюр, за да добави нотка сладост, превръщайки го в десерт.

Освен това скир е универсална съставка в различни рецепти, вариращи от хляб и фритати до пудинги и др.

Заключение

Скир е богата на хранителни вещества храна с потенциални ползи за здравето.

Може да поддържа здравето на костите и сърцето, да помогне за загуба на тегло, да помогне за регулиране на кръвната захар и да осигури значително количество протеин с минимални въглехидрати и мазнини.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: