Какво представлява чаят Oolong и какви са ползите от него?

Оолонг

Чаят Oolong (Улонг или Оолонг) съчетава качествата на тъмния и зеления чай, като притежава няколко предполагаеми ползи за здравето.

Например, консумацията на чай oolong може да помогне за отслабване и намаляване на стреса.

Тази статия обяснява всичко, което трябва да знаете за чая улонг и неговите ползи за здравето.

реклама

Какво е чай Оолонг?

Чаят Oolong е традиционен китайски чай.

Прави се от листата на растението Camellia sinensis, същото растение, което се използва за приготвяне на зелен чай и черен чай. Разликата е в начина на обработка на чая.

Процесът на окисляване е това, което създава зелени, тъмни или оолонг чайове.

Зеленият чай се произвежда от пресни чаени листа, които не са претърпели окисление, химическа реакция, която започва, когато листата са изложени на въздух и която е отговорна за цвета и вкуса на различните видове чай. Черният чай се създава, когато листата са напълно смачкани, за да се подобри окисляването, а оолонг се създава, когато листата са изсъхнали на слънце и леко намачкани, за да се създаде частично окисление. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

Хранителни вещества в чая улонг

Подобно на черния и зеления чай, чаят оолонг съдържа няколко витамини, минерали и полезни антиоксиданти.

Чаша сварен чай улонг съдържа малки количества калций, магнезий и калий. Съдържа и около 38 мг кофеин. За сравнение, чаша зелен чай съдържа около 29 мг кофеин. ( 4 ) ( 5 )

Някои от основните антиоксиданти в чая улонг, известни като чаени полифеноли, са теафлавините, теарубигините и EGCG. Те са отговорни за много от неговите ползи за здравето.

Чаят Oolong също съдържа L-теанин, аминокиселина, за която е доказано, че има положителен ефект върху релаксацията и когнитивното представяне. ( 6 )

Чаят Oolong може да помогне за предпазване от диабет

Като цяло е доказано, че чаят помага за предпазване от диабет и усложнения от диабет, вероятно чрез облекчаване на инсулиновата резистентност и намаляване на възпалението, наред с други механизми. ( 7 )

Проучване от 2021 година и преглед от 2019 година съобщават за връзки между редовната консумация на чай, подобреното управление на кръвната захар и по-ниския риск от развитие на диабет тип 2. ( 8 ) ( 9 )

Въпреки това, специфичните ефекти на чая оолонг обикновено не са толкова добре проучени, както тези на зеления или черния чай.

Като се има предвид това, едно по-малко, по-старо проучване сочи възможната ефективност на чая оолонг при понижаване на плазмената глюкоза при пациенти с диабет тип 2. ( 10 )

Независимо от това, не всяко проучване доказва способността на чая улонг да помага за предотвратяване или облекчаване на симптомите на диабет тип 2, като проучване от 2011 година, включващо приблизително 5000 мъже от Япония, заключава, че консумацията на чай може да бъде предиктор за появата на заболяването. ( 11 ) ( 12 )

Чаят Oolong може да подобри здравето на сърцето

Редовната консумация на чай с антиоксиданти също може да подобри здравето на сърцето. ( 13 )

Няколко проучвания на редовно пиещи чай показват понижено кръвно налягане и нива на холестерол, както и намален риск от сърдечни заболявания. ( 13 ) ( 14 ) ( 15 )

В голямо проучване от 2003 година хората, които пият повече от шест чаши чай на ден, са имали „значително“ по-нисък процент на коронарна болест на сърцето, отколкото хората, които не пият чай. ( 16 )

Няколко проучвания също са изследвали специално чая oolong.

Едно проучване на повече от 76 000 възрастни японци наблюдава, че мъжете, които пият 240 мл или повече чай оолонг на ден, имат 61% по-нисък риск от сърдечни заболявания. ( 17 )

Нещо повече, проучване, направено в Китай, съобщава, че възрастните, които пият 1 до 2 чаши на ден зелен или улонг чай, „значително“ намаляват риска от инсулт. ( 18 )

Едно нещо, което трябва да запомните е, че чаят улонг съдържа кофеин, който може да повиши леко кръвното налягане или хипертонията при някои хора. Има обаче противоречиви резултати, когато става въпрос за проучвания, разглеждащи връзката между кръвното налягане и кофеина, така че са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят окончателни заключения. ( 19 ) ( 20 )

Освен това, тъй като съдържанието на кофеин в чаша от 240 мл е само около една четвърт от това, което се намира в същото количество кафе, всеки отрицателен ефект по отношение на хипертонията вероятно ще бъде доста малък. ( 21 )

Чаят Oolong може да помогне за отслабване

Консумацията на чай и загубата на тегло отдавна са свързани; и наистина много проучвания илюстрират връзката между биоактивните съединения в чая и загубата на тегло или превенцията на затлъстяването. ( 22 )

Въпреки че дълго време се смяташе, че антиоксидантната активност на чая е единствено отговорна за способността му да намалява телесните мазнини, изследователите започват да предполагат, че способността на чая да засилва ензимното инхибиране и антиоксидантните взаимодействия по-специално с чревната микробиота може всъщност да е причината за способност за загуба на тегло. ( 23 )

Интересното е, че става дума за самия чай улонг. Скорошно проучване върху животни показа, че екстрактите от оолонг действително помагат за увеличаване на окисляването на мазнините – което означава, че спомагат за директно намаляване на телесните мазнини.

Въпреки това, когато става дума за проучвания върху хора, само едно малко, по-старо проучване разглежда способността му да увеличава разхода на енергия при възрастни, което е основно броят калории, които тялото изгаря, докато е в покой, но не и окисляването на мазнините. Ясно е, че трябва да се направят повече изследвания, преди да могат да се правят заключения. ( 24 ) ( 25 )

Важно е да се отбележи, че това, че антиоксидантните активности, кофеинът и потискащите апетита качества на чая са свързани със загуба на тегло в проучвания, не означава непременно, че пиенето на няколко чаши чай всеки ден е ключът към отслабването.

Други фактори, като основни състояния и поведение, играят голяма роля, когато става въпрос за загуба на тегло, а количеството чай, което може безопасно да се консумира, варира от човек до човек. ( 26 ) ( 27 ) ( 28 )

Чаят Oolong може да подобри мозъчната функция

Скорошни прегледи показват, че консумацията на чай може да помогне за поддържане на мозъчната функция и паметта, както и вероятно да предпази от упадък, свързан с възрастта. ( 29 ) ( 30 )

Всъщност няколко компонента на чая могат да помогнат на мозъчната функция.

Като за начало, кофеинът може да увеличи освобождаването на норепинефрин и допамин. Смята се, че тези два мозъчни пратеника благоприятстват настроението, вниманието и мозъчната функция. ( 31 )

Допълнителни изследвания показват, че теанинът, аминокиселина в чая, може също да помогне за повишаване на вниманието и облекчаване на тревожността. Преглед от 2014 година съобщава, че чай, съдържащ както кофеин, така и теанин, повишава бдителността и вниманието през първите 1 до 2 часа след консумация. ( 32 ) ( 33 )

Малко проучвания са разглеждали конкретно чая улонг, но проучване от 2008 година установи, че „високото ниво“ на консумация на чай е свързано с по-нисък риск от когнитивно увреждане и когнитивен спад. Този ефект е особено силен при редовно пиещите черен чай и чай улонг. ( 34 )

Друго по-малко проучване от 2010 година свързва редовното пиене на зелен, черен или оолонг чай с подобрени когнитивни способности, памет, изпълнителни функции и скорост на обработка на информация при по-възрастни възрастни китайци. ( 35 )

Чаят Oolong помага за укрепване на зъбите и костите

Антиоксидантите, открити в чая улонг, могат да помогнат за поддържането на зъбите и костите ви здрави.

Едно проучване показа, че хората, които пият черен, зелен или улонг чай всеки ден в продължение на 10 години, имат 2% по-висока обща костна минерална плътност. ( 36 )

Няколко други рецензии съобщават за подобни положителни ефекти на чая върху минералната плътност на костите. ( 37 ) ( 38 )

По-високата минерална плътност на костите може да намали риска от фрактури. Пряката връзка между чая улонг и фрактурите обаче все още не е проучена.

И накрая, изследванията свързват консумацията на чай с по-добро здраве на зъбите, включително намалена плака и гингивит, което се равнява на по-здрави зъби като цяло. ( 39 )

Чаят Oolong може да помогне за облекчаване на екзема

Както черният, така и зеленият чай са изследвани за способността им да помагат за облекчаване на симптомите на атопичен дерматит, известен още като екзема, и въпреки че резултатите са обещаващи, са необходими повече изследвания, за да се осигурят окончателни резултати. (40 ) ( 41 )

По подобен начин, едно малко проучване от 2001 година разглежда способността на чая оолонг да помогне за справяне с екзема при 118 индивида с тежки случаи на екзема. Те бяха помолени да пият 1 литър чай оолонг на ден, в допълнение към поддържането на нормалното им лечение.

След един месец е имало „отбелязано до умерено“ подобрение на състоянието им, като признаците на подобрение са забележими още 1 до 2 седмици след началото на проучването.

Нещо повече, подобрението продължава и все още се наблюдава при 54% от индивидите 5 месеца по-късно. ( 42 )

Странични ефекти

Чаят Oolong се консумира от векове и обикновено се счита за безопасен.

Важно е да се знае, че той съдържа кофеин.

Когато се консумира в излишък, кофеинът може да доведе до безпокойство, главоболие, безсъние, неправилен сърдечен ритъм и в някои случаи високо кръвно налягане. ( 43 ) ( 44 )

Освен това, консумацията на твърде много полифенолни антиоксиданти може да ги накара да действат като прооксиданти, което не е добро за вашето здраве. Може да възникне прекомерен прием от приема на полифенолни добавки, но това е малко вероятно от нормално пиене на чай. ( 45 )

Възможно е също така флавоноидите в чая да нарушат хомеостазата на желязото в организма, правейки усвояването на желязото по-трудно, но количеството консумирани флавоноиди и точните механизми на този проблем се нуждаят от повече изследвания. ( 46 )

Като се има предвид, че средната чаша е 240 мл, можете да пиете общо 6-10 чаши чай оолонг на ден, без да консумирате твърде много кофеин.

Въпреки това, бременните жени се съветват да се придържат към максимум 200 мг кофеин, което е около 3-5 чаши чай улонг на ден. ( 47 )

Заключение

Чаят Oolong може да не е толкова известен или популярен като зеления или черния чай, но има подобни предполагаеми ползи за здравето. Те включват ползи за здравето на сърцето, мозъка, костите и зъбите.

В допълнение, чаят oolong може да помогне за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, да ви предпази от някои видове рак и да предложи поддържащи ползи, ако се опитвате да отслабнете.

Освен това има по-малко кофеин от кафето, което го прави добро решение за тези, които са чувствителни към кофеина.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: