Комедогенност на козметиката – какво означава и коя козметика не запушва кожата?

Комедогенност на козметиката - какво означава и коя козметика не запушва кожата

Всеки е чувал за комедогенност на козметиката. Както и комедогенността на растителните масла и силата им, тоест нещо, което може да изглежда обратното на първото, но изобщо не е така. Какво точно е комедогенността и качествата на козметиката и какво всъщност представлява това запушване на порите? Маслата запушват порите или не? Кои масла са сред най-комедогенните и кои не? Ще научите всичко от останалата част от тази публикация.

Комедогенност – запушване на кожата от козметика

Комедогенността на козметиката е склонността й да запушват порите на кожата, което се изразява в образуването на черни точки, започва да се тества през 70-те години на миналия век. Тогава се тества основно цветната козметика. Оказва се, че повече от половината от тях съдържат комедогенни субстанции и в резултат на изследването е разработена скала за комедогенност, определяща кои субстанции и в каква степен могат да запушат кожата. Въз основа на тази скала по-късно бяха създадени няколко списъка с вещества с най-висока и най-ниска степен на комедогенност, благодарение на които производителите на козметика могат да започнат да избират съставките за своите продукти така, че употребата им да не допринася за влошаване на състоянието на кожата.

реклама

Това обаче не реши проблема със запушването на кожата от козметика, тъй като комедогенността е много индивидуален въпрос и всичко зависи от предпочитанията на вашата кожа. Ето защо дори днес във вашата баня може да има козметика, която при редовна употреба в продължение на няколко седмици може ефективно да запуши порите на кожата, което ще научите едва след известно време.

Комедогенността на козметиката – какво си струва да знаете?

Чуваме за комедогенност най-често във връзка с масла и растителни масла, както и козметични продукти, съдържащи тези съставки в техните рецепти. Най-честите оплаквания от него имат притежателите на мазна, склонна към акне и черни точки кожа.

Комедогенността , т.е. популярното запушване, е реакцията на кожата към използването на дадена козметика, която се изразява в образуването на черни точки.

Кожата се запушва, когато козметични съставки, смесени с мъртви кожни клетки и себум, започнат да блокират порите на кожата и да им пречат да функционират правилно.

Това обаче не е незабавна реакция. Запушването се получава при продължителна, поне няколко седмици употреба на козметика с комедогенен ефект. Ето защо, когато избухне, може да имате проблем да определите какво наистина е причинило запушването на кожата и кое козметично средство е допринесло най-много за това. И въпреки че най-бързо ще обвините в това маслата или растителните масла, струва си да се знае, че не само естествените, но и синтетичните съставки запушват кожата.

Какво запушва кожата?

Съставките с най-висок комедогенен потенциал включват ланолин, някои силикони, кокосово масло, какаово масло, масло от пшеничен зародиш, SLS. Маслата, които могат да запушат мазната кожа, също са лешниковото масло, маслото от кайсиеви ядки и маслото от шафран. Списъкът с тези съставки е доста дълъг, но си струва да запомните, че комедогенността на дадена съставка наистина ще зависи от нейната концентрация в козметиката. Колкото по-висок е в състава, толкова по-голяма е вероятността от запушване на порите. Ето защо, ако знаете, че кокосовото масло запушва кожата ви, не го използвайте в чист вид и избягвайте кремове, в които е високо в списъка на INCI.

Не забравяйте, че козметиката, която остава върху кожата, има най-силен комедогенен потенциал – кремове, масла, лосиони и пудри, ружове и основи.

Ето защо, ако гореспоменатото кокосово масло е съставка на душ гел, който ще отмиете от кожата си след няколко минути, не е нужно да се притеснявате за това.

И както споменах преди – комедогенността е много индивидуален въпрос.

Само защото кокосовото масло може да запуши мазната кожа, не означава, че ще причини черни точки върху суха кожа.

Същото се отнася за всички комедогенни съставки и козметика, които могат да се считат за такива.

Комедогенни масла – кой трябва да ги избягва?

Комедогенните масла са масла, които могат да допринесат за образуването на черни точки, които са трудни за отстраняване. В състава им преобладават наситени киселини (включително олеинова, арахидова, стеаринова, палмитинова, миристинова и лауринова киселини), с доста тежка консистенция и абсорбиращи се по-дълго от т.нар. изсушаващи масла.

От своя страна най-малко комедогенните масла са тези, които съдържат основно линоленова, линолова и гама-линоленова киселини. Именно тези масла могат успешно да се използват в грижата за мазна, склонна към акне и смесена кожа, защото не оставят мазен филм върху кожата и отпушват порите.

Ако имате мазна, комбинирана или акнеична кожа – избягвайте масла, които са комедогенни. Можете обаче да посегнете към т.нар изсушаващи масла, които се абсорбират бързо и отпушват порите.

Комедогенните масла ще се докажат в грижата за сухата кожа, тъй като ще оставят защитен филм върху повърхността й, който ще предпази от загуба на влага.

Комедогенни масла, които запушват кожата

По-долу ще намерите списък с масла, които се считат за най-комедогенни, т.е. запушват порите на кожата. Ако имате проблемна кожа (мазна, склонна към акне, комбинирана, склонна към запушване и борба с черни точки), трябва да избягвате тези масла не само в чист вид, но и в козметиката. Не забравяйте обаче, че дали комедогенното масло в крема, който използвате, ще запуши порите ви, зависи от количеството, добавено към крема (колкото е по-високо в състава, толкова повече е) и дали освен добавката INCI съдържа и други масла, които могат да запушат, или само естествени овлажнители.

Също така си струва да запомните, че запушването винаги е индивидуален въпрос и маслата може да не навредят (или да помогнат) на всеки по един и същи начин.

1. Кокосово масло

Кокосовото масло е едно от най-популярните растителни масла. Успешно може да се използва за грижа за коса и тяло, вани и домашна козметика. Когато обаче става въпрос за грижа за лицето с кокосово масло, трябва да внимавате, тъй като високото съдържание на лауринова киселина прави това масло силно комедогенно.

Освен лауринова киселина кокосовото масло съдържа палмитинова, каприлова, олеинова и линоленова киселина. Така че това е масло, което може да запуши мазна, склонна към акне и комбинирана кожа и е добро за суха кожа.

2. Масло от пшеничен зародиш

Маслото от пшеничен зародиш е богат източник на витамин Е, който е един от най-добрите естествени антиоксиданти. Перфектен е за грижа за суха, зряла и раздразнена кожа, както и за коса със средна и висока порьозност. Естественият състав на маслото от пшеничен зародиш включва: палмитинова киселина, стеаринова киселина, линолова киселина, линоленова киселина, лецитин и витамини A, D и E. За съжаление, маслото от пшеничен зародиш има доста висока степен на комедогенност и може да насърчи образуването на черни точки.

3. Маслото от памучно семе

Маслото от памучно семе е страхотно масло за коса и масло, което сухата кожа ще хареса. Съставът му е богат на витамин Е, благодарение на който маслото има антиоксидантни свойства. Освен антиоксидантните си свойства, маслото от памук проявява и регенериращи, защитни и стягащи свойства. Поради високото съдържание на олеинова, палмитинова и арахидова киселина, може да запуши кожата и се счита за комедогенно масло.

4. Масло от авокадо

Маслото от авокадо осигурява на кожата пълен витаминен комплекс и показва интензивни подхранващи свойства. Също така укрепва естествената защитна бариера на кожата, успокоява раздразнения и възпаления, регенерира и подобрява еластичността на кожата. Доста е плътно, така че трябва да го комбинирате с по-леки базови масла. В състава на маслото от авокадо (освен витамини) влизат олеинова, линолова, палмитинова, стеаринова и линоленова киселини.

5. Палмово масло

Палмовото масло, подобно на кокосовото масло, е масло, което има твърда консистенция при стайна температура. Това е масло, което се отличава с високо съдържание на наситени мастни киселини, главно лауринова и олеинова киселини. Това масло се счита за силно комедогенно и следователно не се препоръчва за мазна и склонна към акне кожа.

Некомедогенни масла, които не запушват порите на кожата

Некомедогенните масла са масла, които се състоят главно от линоленова, линолова и гама-линоленова киселина. С малки изключения, некомедогенните масла са с лека консистенция и принадлежат към групата на изсушаващите масла. След като ги нанесете върху кожата, виждате, че маслото много бързо прониква в епидермиса и не оставя мазен, лепкав филм, кожата след него е матова, не блести и не я омазнява.

Изключително важно е обаче маслото да се нанася правилно върху кожата! Защото ако го използваме твърде много, има голяма вероятност да се абсорбира дълго време и да остане видимо върху кожата. За да избегнете това, нанесете маслото в количество 2-3 капки върху кожата, навлажнена с растителен хидролат или в комбинация с гел от алое вера или хиалуронова киселина.

Маслото може да се комбинира и с крем или серум с гелообразна консистенция. Използвайки маслата по този начин, имате добри шансове да постигнете напълно матов ефект на кожата, което ще ни позволи да нанесете грим върху така подготвената кожа, която ще изглежда добре и ще се задържи грима за дълго време.

Най-добрите масла, които не запушват кожата

Некомедогенните масла се препоръчват предимно за проблемна кожа – мазна, комбинирана и склонна към акне кожа. Повечето от тях имат противовъзпалителни и успокояващи свойства, не запушват порите на кожата, имат положителен ефект върху подобряването на състоянието на кожата, грижат се за нейната защитна бариера и предпазват от неблагоприятното въздействие на външни фактори.

Кои вещества се препоръчват за грижа за мазна, комбинирана и акнеична кожа? В този случай най -добрите некомедогенни масла са:

  • масло от черен кимион
  • масло от пореч
  • конопено масло
  • масло от малинови семена
  • масло от Перила

1. Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион в почти 85 процента, се състои от незаменими мастни киселини. Това са главно Омега-6 и Омега-9 киселини и Омега-3 киселина. Другите съставки на маслото от черен кимион са:

  • фитостероли;
  • флавоноиди;
  • алкалоиди (включително нигелин);
  • антиоксиданти;
  • витамин Е;
  • каротини;
  • биотин;
  • витамини от група В;
  • минерали: калций, магнезий, желязо, селен, цинк и калий.

Маслото от черен кимион също съдържа значителни количества етерично масло и уникална съставка, наречена тимохинон (TQ), подкрепена от две други съединения: тимол и тимохидрохинон.

Свойства на маслото от черен кимион:

  • антибактериално
  • противовъзпалително
  • противоалергично
  • успокояващо
  • регенериращо
  • антиоксидант
  • регулиране
  • защитено

Маслото от черен кимион ефективно успокоява всякакъв вид възпаления, отпушва запушените пори, намалява количеството на черните точки, регулира нивото на себума и ускорява процесите на регенерация на епидермиса.

Благодарение на своите антиалергични свойства, той отлично облекчава симптомите на всички видове кожни алергии (парене, сърбеж, обрив, зачервяване на кожата), помага при грижата за атопична и псориатична кожа. Освен това осигурява защита срещу неблагоприятното въздействие на външни и атмосферни фактори, неутрализира действието на свободните радикали и забавя процеса на стареене на кожата. При нанасяне върху кожата попива много бързо и не оставя мазен филм върху нея.

2. Масло от пореч

Маслото от пореч действа много добре в грижата за склонна към акне кожа. Благодарение на интензивните си успокояващи и регенериращи свойства, бързо и ефективно успокоява кожни раздразнения и възпаления. Намалява зачервяването, успокоява сърбежа и ускорява заздравяването. Има противовъзпалителни, бактерицидни и антисептични свойства. Грижи се за правилното ниво на хидратация на кожата. Регулира работата на мастните жлези, забавя процеса на стареене. Предпазва кожата от неблагоприятното въздействие на външните фактори. Така че действа точно както трябва да действат най-добрите некомедогенни масла.

реклама

Съставът на маслото от пореч е гама-линоленова киселина, Омега-6 киселина, флавоноиди, танини, органични киселини и минерални соли.

Свойства на маслото от пореч:

  • противовъзпалително
  • успокояващо
  • регулира
  • регенерира
  • изглажда
  • бактерицидно
  • антисептик
  • защитен

Маслото от пореч е идеално за грижа за суха, зряла, лющеща се, раздразнена и чувствителна кожа. Може да се използва като помощно средство за облекчаване на симптомите на себореен дерматит, екзема, атопичен дерматит и други кожни заболявания.

3. Конопено масло

Конопеното масло съдържа около 75 процента, незаменими ненаситени мастни киселини (EFAs), включително до 57 процента, линолова киселина и 19 процента, алфа-линоленова киселина.

Също така съдържа около 4 процента, гама-линоленова киселина. Съставът му е обогатен с антиоксиданти, протеини, аминокиселини, каротин, фитостероли, фосфолипиди, минерали (включително калций, магнезий, калий, цинк, желязо и фосфор) и витамини – A, B1, B2, B3, B6, C, D и д.

Свойства на конопеното масло:

  • успокоява
  • антисептик
  • регенеративна
  • противовъзпалително
  • регулира
  • укрепва
  • защитено

Конопеното масло се препоръчва за грижа за мазна, комбинирана, склонна към акне, чувствителна, суха и зряла кожа. Перфектное за успокояване на всички видове раздразнения и възпаления, препоръчва се за грижа за атопична, сърбяща, лющеща се и зачервена кожа. Подхранва кожата, предпазва я от сухота и неблагоприятното въздействие на външните фактори. Регулира нивото на себума, има противовъзпалителни и антисептични свойства, ускорява регенерацията на кожата и подобрява нейната еластичност.

4. Масло от малинови семена

Маслото от малинови семена е едно от най-препоръчваните и най-харесваните некомедогенни масла. Цели 80 процента в състава на това масло влизат незаменими мастни киселини (ЕМК) – Омега-3 и Омега-6. В допълнение, маслото от малинови семена съдържа елагова киселина, каротеноиди, флавоноиди и витамин Е под формата на алфа-токоферол и уникален гама-токоферол. При нанасяне върху кожата попива почти моментално, като не оставя мазен и лепкав филм върху нея.

Свойства на маслото от малинови семена:

  • защитно
  • противовъзпалително
  • изглажда
  • регенерира
  • омаслява
  • укрепва
  • антиоксидант
  • регулира
  • изсветлява

Маслото от малинови семена предпазва кожата от слънчевата радиация, регулира нивото на себума, изравнява тена на кожата и помага за изсветляване на пигментни петна. Прониквайки в по-дълбоките слоеве на кожата, има противовъзпалителни свойства, предотвратява образуването на черни точки. Регенерира, грижи се за подходящото ниво на влага в епидермиса и забавя процеса на стареене на кожата. Има антибактериални и антисептични свойства, успокоява раздразнението, зачервяването и сърбежа по кожата.

5. Масло от Перила

Маслото от перила съдържа най-високото количество есенциална мастна киселина Омега-3 от всички растителни масла, както и Омега-6 и Омега-9. Съдържа значителни количества флавоноиди, розмаринова киселина, лутеолин, катехини и апигенин. Това е масло, което е идеално за грижа за почти всички типове кожа. Успешно може да се прилага при суха, мазна и комбинирана кожа.

Свойства на масло от перила:

  • противовъзпалително
  • антивирусно
  • антиоксидант
  • успокояващо
  • регенериращо
  • антибактериално
  • защитно
  • регулиращо

Маслото от перила успокоява раздразнения, лезии от акне и симптоми на алергични реакции като сърбеж, парене и зачервяване на кожата. Следователно се характеризира с това, с което са известни най-добрите некомедогенни масла.

Има регенериращи свойства, повишава еластичността на кожата и я предпазва от вредното влияние на външните фактори. Укрепва защитната бариера на кожата и стените на кръвоносните съдове. Предпазва мастните жлези от запушване, има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Когато използвате масло от перила за грижа за кожата, не прекалявайте с количеството му.  За разлика от маслото от черен кимион или конопа, то може да се абсорбира доста дълго време.

Други некомедогенни масла

В допълнение към изброените масла, следните също се считат за некомедогенни:

  • масло от опунция – отлично масло с много висок антиоксидантен потенциал;
  • масло от семена на морков – чудесно за грижа за зряла кожа, изравнява тена на кожата, има противовъзпалителни свойства;
  • масло от жожоба – овлажнява
  • ленено масло – богатството на Омега киселините. Често се препоръчва за грижа за кожата и косата;
  • масло от тиквени семки – подпомага борбата с акнето;
  • масло от касис – силни противовъзпалителни свойства;
  • орехово масло – предотвратява образуването на черни точки;
  • слънчогледово масло – забавя процеса на стареене на кожата;
  • масло от ягодови семена – силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства;
  • масло от гроздови семки – омекотява, изглажда и стяга кожата;
  • рициново масло – омекотява и овлажнява кожата, и стимулира производството на колаген и еластин;
  • масло от таману.

Рициновото масло и маслото от таману са масла, които може да са малко изненадващи с присъствието си в списъка на некомедогенните масла. Тези масла са доста тежки и гъсти (особено рициновото). Но поради своите регенериращи, противовъзпалителни и успокояващи свойства са идеални за грижа за проблемна кожа.

Рициновото масло е базовото масло, следователно е най-добре да се използва в комбинация. Структурата му е близка до тази на човешкия себум. В резултат на това рициновото масло ефективно почиства кожата, регулира нивото на себума и подобрява състоянието на кожата.

Но масло от таману действа като пластир върху раздразнената кожа. То кара кожата да заздравява по-бързо, успокоява възпалението, има антибактериални, противовъзпалителни и антивирусни свойства. Може да се използва точково върху гнойни петна и пъпки, както и в комбинация с друго (по-леко) масло за цялото лице.

Как да разберете дали дадена козметика запушва кожата?

Да разберете какво уврежда кожата, запушва порите и причинява черни точки не е никак лесно. На първо място, защото комедогенността е дълготраен процес и понякога е необходимо да се изчака няколко седмици за реакцията на кожата към дадена козметика. И през това време използвате много други козметични продукти! Следователно понякога може да бъде наистина трудно да се определи, че именно този конкретен продукт или дори тази конкретна съставка е вредна за вас.

Ако имате проблем с черни точки, трябва да опростите грижата си доколкото е възможно. Необходимо е да намалите използваната козметика до минимум. Избирайте тези с най-прости съставки и внимателно въвеждайте нови продукти.

Какво представлява комедогенната скала?

Въпросите за комедогенността често са тема номер едно в работата на козметика. Така че нека разгледаме по-подробно 6-точковата скала за комедогенност, която е създадена специално за определяне на степента на комедогенност на козметичните съставки:

0 – няма комедогенност,
1 – много ниска комедогенност,
2 – умерено ниска комедогенност,
3 – умерена комедогенност,
4 – доста висока комедогенност,
5 – висока комедогенност.

Тези стойности са получени от проучвания, публикувани в признати, рецензирани медицински списания.

Веществата, които са най-комедогенни, включват:

  • екстракт от водорасли;
  • алгин (Algin);
  • цетилов алкохол (Cetyl Alcohol);
  • карагенан (Carrageenan);
  • кокосово масло (Cocos Nucifera Oil);
  • мастни киселини (напр. Isopropyl Myristate, Myristyl Myristate).

Важно е да знаете, че ако съставката е комедогенна, изобщо не е задължително да е комедогенна и в продукта.

Ако дадена козметика не съдържа комедогенни съставки, продуктът все още може да има комедогенни ефекти върху кожата.

Ако козметиката съдържа съставки с ниска комедогенност, продуктът все още може да проявява комедогенни ефекти.

Следователно мащабът на комедогенност сам по себе си не трябва да бъде основният или единственият критерий за избор/отхвърляне на козметика. Към комедогенната скала трябва да се подхожда със здрав разум.

Кога е полезна скалата за комедогенност?

Когато се опитвате да определите дали именно тази козметика е причинила черните ви точки. Наличието на силно комедогенни съставки в продукта (4,5) може да бъде ценна следа.

Скалата за комедогенност е добра отправна точка да разберете, защо новата козметика е довела до ръст на черните точки по лицето ви.

В случай на грижа за кожата с акне, може да е добре внимателно и постепенно да въведете новия продукт. Ако дадена козметика съдържа потенциално комедогенни съставки и кожата я понася добре, не е необходимо да изключвате такъв продукт от рутинната си грижа за кожата.

Когато избягвате неразредени съставки, които се считат за комедогенни – например естествени масла и растителни масла. Внимателно ги тествайте върху малък участък от кожата.

Какво е акнегенност?

Фактът, че козметиката не е комедогенна, не означава, че е акнегенна.

Наличието на козметика предизвиква кожни реакции, които причиняват или изострят лезиите от акне. И те няма да бъдат само – както в случая с комедогенността – черни точки, но и гнойни пъпки, подкожни петна и болезнени подутини, пъпки и пустули. Не е нужно да чакате дълго за ефекта на козметиката за акнегенност. Понякога е достатъчно да я нанесете няколко пъти, благодарение на което бързо може да забележите, че даден крем, фон дьо тен или масло са вредни за вас.

Акнегенните съставки, които запушват кожата и причиняват акне, са главно онези вещества, които прекъсват в по-голяма или по-малка степен доставката на кислород на кожата и позволяват развитието на анаеробни бактерии. В резултат на това себумът, замърсен с бактерии, навлиза в кожните тъкани и причинява възпаление.

Акнегенни съставки в козметиката

Веществата с акнегенен ефект са преди всичко минерални масла с парафин, глицерин, ланолин, някои силикони, стеарини и гликоли. Тоест съставки, използвани в козметиката като емолиенти, предпазващи кожата от изсушаване и създаващи оклузивен слой върху кожата, който затруднява газообмена и допринася за развитието на анаеробни бактерии.

Но не само богатите масла и емолиенти могат да имат енергизиращ ефект, така че преди да спрете всички кремове, лосиони и масла, обърнете внимание и на цветната козметика. Използваните в тях червени бои също могат да действат акнегенно! Подобно на синтетичните аромати, използвани в повечето козметични продукти.

Резюме

Проблемът с комедогенността и красотата на козметиката засяга предимно хората със смесена, мазна и акнеична кожа. Грижата за тези типове кожа, не е лесна, преди всичко трябва да бъде много проста. Благодарение на това ще можете лесно да забележите кои козметични продукти запушват порите ви и кои влошават акнето. И така да разграничите, кои са комедогенни и кои са акнегенни.

реклама