Лептин и лептинова резистентност

лептин

Много хора вярват, че напълняването и отслабването зависят единствено от броя на калориите и волята, но съвременните проучвания върху затлъстяването показват, че е замесен хормон, наречен лептин. ( 1 )

Лептинът е хормон, който тялото ви освобождава и помага да поддържате нормално тегло в дългосрочен план. Нивото на лептин в кръвта ви е пряко свързано с това колко телесни мазнини имате.

Резистентността към лептин ви кара да се чувствате гладни и да ядете повече, въпреки че тялото ви има достатъчно запаси от мазнини. Смята се, че точно това е водещият двигател на натрупването на мазнини при хората. ( 2 )

реклама

Тази статия разглежда всичко, което трябва да знаете за хормона лептин и как той е замесен в наддаването на килограми и затлъстяването.

Какво е лептин?

Лептинът е хормон, който регулира телесното тегло. Той помага на тялото ви да поддържа нормалното ви тегло в дългосрочен план, като регулира глада и ви дава усещането за ситост. ( 3 )

Хормоните са химикали, които координират различни функции в човешкото тяло, като пренасят съобщения чрез кръвта до вашите органи, мускули и други тъкани. Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави.

Учените откриха лептина през 1994 година, така че те все още го изучават, за да разберат всичките му ефекти.

Каква е функцията на лептина?

Основната функция на лептина е да помага за регулирането на дългосрочния баланс между приема на храна от тялото ви и използването (разхода) на енергия (калории).

Лептинът помага за инхибиране (предотвратяване) на чувството за глад и регулира енергийния баланс, така че тялото ви да не предизвиква реакция на глад, когато не се нуждае от енергия (калории).

Той действа главно върху мозъчния ви ствол и хипоталамуса, за да регулира глада и енергийния баланс, въпреки че имате лептинови рецептори и в други части на тялото си. ( 4 )

Този хормон има по-дълбок ефект, когато отслабвате. Тъй като телесните ви мазнини (мастната тъкан) намаляват, нивата на лептин намаляват, което сигнализира на тялото ви, че имате нужда от храна. Това стимулира силен глад и апетит и може да доведе до повишена консумация на храна. ( 5 )

Учените все още изучават лептина и смятат, че той също влияе върху метаболизма ви, регулирането на ендокринната система и функцията на имунната система. ( 6 )

Въздействие върху вашия мозък

Лептинът се произвежда от мастните клетки на тялото ви. Колкото повече телесни мазнини, толкова повече лептин. ( 7 )

Пренася се от кръвния поток в мозъка ви, където изпраща сигнал до хипоталамуса – частта, която контролира кога и колко да ядете. ( 8 )

Високите нива на лептин казват на мозъка ви, че имате много натрупани мазнини, докато ниските, че запасите от мазнини са ниски и трябва да приемате храна. ( 9 )

Как се контролират нивата на лептин?

Вашата мастна тъкан (телесни мазнини) произвежда и освобождава лептин. Бялата мастна тъкан е основният вид мазнини в тялото ви. Намира се под кожата ви, около вътрешните органи и в средната кухина на костите ви.

Количеството лептин в кръвта ви е право пропорционално на количеството мастна тъкан, която тялото ви има. С други думи, колкото по-малко телесни мазнини, толкова по-малко лептин имате, и колкото повече телесни мазнини, толкова повече лептин имате. ( 10 )

Нивата на лептин се увеличават, ако мастната ви маса се увеличава с течение на времето, и намалява ако мастната ви маса намалява.

Какъв тест измерва нивата на лептин?

Кръвен тест може да провери количеството лептин в кръвна проба, взета от вена на ръката ви.

Лекарите не тестват рутинно нивата на лептин и тестът не се предлага от всички лаборатории. Лекарите обикновено обмислят назначаването на тестове за лептин само ако някой има затлъстяване и има постоянен глад или ако малко дете има затлъстяване клас III.

Какви са нормалните нива на лептин?

Диапазоните на нормалните стойности за нивата на лептин може леко да варират в различните лаборатории. Не забравяйте да погледнете диапазона от нормални стойности, посочени в лабораторния ви доклад, или попитайте вашия доставчик на здравни услуги, ако имате въпроси относно вашите резултати.

Като цяло нормалните граници за нивата на лептин включват:

 • Възрастни, родени жени: 0,5 – 15,2 нанограма на милилитър (ng/mL).
 • Възрастни, родени мъже 0,5 – 12,5 ng/mL.

Какво се случва, когато нивата на лептин са твърде високи?

Тъй като количеството лептин в кръвта ви е право пропорционално на количеството мастна тъкан (телесни мазнини), затлъстяването води до високи нива на лептин (хиперлептинемия). Това може да причини липса на чувствителност към лептин, състояние, известно като лептинова резистентност.

Други състояния, свързани с хиперлептинемия, включват:

 • Неалкохолна мастна чернодробна болест
 • Синдром на Rabson-Mendenhall
 • Невродегенеративни разстройства
 • депресия
 • Хранителна зависимост

Какво е лептинова резистентност

Ако имате резистентност към лептин, мозъкът ви не реагира както обикновено на лептин. Тъй като постоянно се стимулира, вие не получавате усещането за ситост. Въпреки че може да има обилно количество лептин, мозъкът не го вижда. ( 11 )

Това ви кара да ядете повече, въпреки че тялото ви има достатъчно запаси от мазнини.

Привидната липса на лептин при лептинова резистентност също кара тялото ви да влезе в режим на гладуване. В опит да спести енергия, мозъкът ви намалява нивата на енергия и ви кара да използвате по-малко калории в покой.

По този начин резистентността към лептин допълнително допринася за затлъстяването и причинява допълнително наддаване на тегло под формата на складиране на мазнини заради постоянното чувство на глада и намаляване на метаболизма. ( 12 )

За повечето хора, които се борят с лептинова резистентност, желанието да преодолеете предизвикания от лептин сигнал за глад е почти невъзможно.

В момента учените работят върху разработването на лекарства, които могат да лекуват резистентност към лептин.

Какви са симптомите на лептинова резистентност?

Резистентността към лептин води до намаляване на способността на лептина да потиска апетита или да увеличава изгарянето на калории от тялото ви. Поради това основните симптоми на лептинова резистентност са постоянно чувство на глад и повишен прием на храна, въпреки наличието на адекватни или излишни количества телесни мазнини.

Въпреки това, няколко други фактора и състояния могат да допринесат за тези симптоми – не само резистентност към лептин. Учените все още проучват лептина и може да открият и други симптоми на лептинова резистентност.

Какво причинява резистентност към лептин?

Идентифицирани са няколко потенциални механизма. Те включват: ( 13 ) ( 14 )

 • Възпаление: Възпалителната сигнализация във вашия хипоталамус вероятно е важна причина за резистентност към лептин както при животни, така и при хора.
 • Свободни мастни киселини: Повишените нива на свободни мастни киселини в кръвния поток може да повишат мастните метаболити в мозъка ви и да попречат на сигнализирането на лептин.
 • Висок лептин: Повишените нива на лептин на първо място изглежда причиняват лептинова резистентност.

Повечето от тези фактори се усилват от затлъстяването, което означава, че можете да попаднете в порочен кръг на наддаване на тегло и да станете все по-устойчиви на лептин с течение на времето.

Какво се случва, когато нивата на лептин са твърде ниски?

Много рядко се случва да имате по-ниски от нормалните нива на лептин (хиполептинемия). Основното състояние, свързано с ниски нива на лептин, се нарича вроден дефицит на лептин, което е генетично заболяване, с което сте родени и което пречи на мастната ви тъкан да произвежда лептин.

Без лептин тялото ви смята, че няма телесни мазнини, което след това сигнализира за силен, неконтролиран глад и консумация на храна. Поради това вроденият дефицит на лептин води до затлъстяване от клас III при деца и забавен пубертет. Също така е свързано със следните условия:

 • Чести бактериални инфекции.
 • Хиперинсулинемия (излишно производство на инсулин).
 • Затлъстяване на черния дроб.
 • Дислипидемия ( дисбаланс на липиди, включително холестерол и триглицериди )
 • Хипогонадотропен хипогонадизъм (ниски нива на полови хормони).

Как да повиша нивата на лептин?

За съжаление, не можете да направите много, за да повишите нивата на лептин, за да намалите глада и апетита, тъй като нивата на лептин са пряко свързани с това колко мастна тъкан има тялото ви.

Едно проучване установи, че хората с недоспиване имат високи нива на грелин, хормон, който сигнализира за глад, и по-ниски нива на лептин. Получаването на подходящи количества качествен сън е важно поради няколко причини, така че във всеки случай е полезно за цялостното ви здраве.

Учените също така разглеждат връзката между лептина и триглицеридите, вид мазнини, известни също като липиди.

Някои проучвания разкриват, че високите триглицериди изглежда оказват влияние върху начина, по който действа лептина, но тези изследвания са противоречиви.

Докато някои учени смятат, че диета, предназначена за понижаване на триглицеридите, може да помогне за повишаване на нивата на лептин, други учени не са съгласни.

Какви храни са с високо съдържание на лептин?

Тъй като лептина е хормон, който тялото ви произвежда, а не хранително вещество (като витамин С или протеин), нито една храна не съдържа лептин.

Заключение

Тъй като лептинът е сравнително ново откритие, учените все още работят, за да научат повече за него, включително как влияе върху затлъстяването и загубата на тегло.

Ролята на лептина в задействането на режима на гладуване на тялото ви, когато телесните ви мазнини намаляват, може да затрудни отслабването. Ако сте загрижени за телесното си тегло или искате насоки как да отслабнете по здравословен начин, говорете с лекар или помислете за посещение при ендокринолог, който е специалист по хормони и може да предложи програми за управление на теглото.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: