Липса на витамин C – 15 признака и симптоми

Липса на витамин C

Индикаторите за липса на витамин С могат да включват умора, лесно натъртване и неравна кожа. Може да е по-вероятно да имате този дефицит, ако имате определени медицински състояния, включително анорексия.

Витамин С е жизненоважно хранително вещество, което трябва редовно да се включва във вашата диета, за да предотвратите дефицит.

Въпреки че дефицитът е относително необичаен в развитите държави поради достъпността на пресни плодове и зеленчуци и обогатяването на определени храни и добавки с витамин С, той все още засяга някои хора. ( 1 )

реклама

Няколко често срещани рискови фактора за дефицит на витамин С включват неадекватна диета, алкохолизъм, анорексия, тежки психични разстройства, тютюнопушене и подлагане на диализа. ( 2 ) ( 3 )

Докато симптомите на тежък дефицит на витамин С може да отнеме месеци, за да се проявят, има фини индикатори, които трябва да имате предвид. Тук ще разгледаме 15-те най-разпространени признака и симптоми на дефицит на витамин С.

1. Груба, неравна кожа

Витамин С има критична роля в производството на колаген, протеин, който присъства в голяма степен в съединителните тъкани като кожата, косата, ставите, костите и кръвоносните съдове. ( 4 )

Когато нивата на витамин С са ниски, това може да доведе до развитие на състояние на кожата, известно като кератоза пиларис.

Това състояние води до образуването на груби, „пилешка кожа“ подутини на гърба на горната част на ръцете, бедрата или задните части поради натрупване на кератинов протеин в космените фоликули. ( 5 )

Кератозата пиларис произтича от липса на витамин С и обикновено става забележима след три до пет месеца неадекватен прием и може да бъде разрешена чрез добавяне на витамин С. ( 6 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че има различни други потенциални причини за кератоза пиларис, така че самото му присъствие не е достатъчно за диагностициране на дефицит.

2. Аномалии в растежа на косата

В случаите на дефицит на витамин С, косата може да покаже необичаен модел на растеж, да изглежда огъната или навита. ( 7 )

Тази нередност възниква поради структурни дефекти, които се развиват в протеиновия състав на косата по време на процеса на растеж.

Въпреки това, този симптом може да не се забелязва веднага, тъй като тези повредени косми са по-податливи на накъсване или падане. ( 8 )

За щастие, аномалиите на косата, свързани с дефицит на витамин С, обикновено се подобряват в рамките на един месец, когато се лекуват с достатъчно добавки с витамин С. ( 9 )

3. Ярко червени космени фоликули

Космените фоликули, разположени на повърхността на кожата, са заобиколени от множество малки кръвоносни съдове, отговорни за доставянето на кръв и основни хранителни вещества в този регион.

В случаите, когато на тялото липсва достатъчно количество витамин С, тези деликатни кръвоносни съдове стават крехки и склонни към разкъсване. В резултат на това се появяват малки, ярки червени петна около космените фоликули, състояние, наречено перифоликуларен кръвоизлив. Това явление е широко признат индикатор за значителен дефицит на витамин С.

За щастие, приемането на добавки с витамин С обикновено води до разрешаване на този симптом в рамките на период от две седмици.

4. Нокти с червени петна или линии

Нокти, които показват отличителна вдлъбната форма и са склонни да бъдат по-тънки и по-податливи на чупливост.

Обикновено тези нокти са тясно свързани с желязодефицитна анемия; обаче има и връзка между появата им и липса на витамин С. ( 10 )

Дефицитът на витамин С понякога може да се прояви като червени петна или вертикални линии в нокътното легло. Това се случва, защото кръвоносните съдове в близост до нокътното легло стават крехки и могат лесно да се спукат.

Въпреки това е изключително важно да се подчертае, че докато външният вид на ноктите на ръцете и краката може да даде признаци за възможността за дефицит на витамин С, това не е убедителен диагностичен метод.

5. Суха, увредена кожа

Витамин С играе важна роля в поддържането на здрава кожа, особено във външния слой на кожата, известен като епидермис. ( 11 )

Една от основните му функции е да предпазва кожата от окислително увреждане, резултат от фактори като излагане на слънце и контакт със замърсители като цигарен дим. ( 12 ) ( 13 )

Освен това, витамин С стимулира производството на колаген, жизненоважен компонент за поддържане на кожата да изглежда плътна и млада. ( 14 )

Проучванията разкриват връзка между по-високата консумация на витамин С и подобреното качество на кожата. Обратно, по-ниският прием на витамин С е свързан с 10% повишен риск от развитие на суха и набръчкана кожа. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

Важно е да се отбележи, че въпреки че сухата и увредена кожа може да бъде свързана с липса на витамин С, множество други фактори също могат да доведат до тези състояния. Следователно този симптом сам по себе си не е достатъчен за диагностициране на дефицит.

6. Лесно натъртване

Синините възникват, когато кръвоносните съдове под кожата се разкъсат, което води до изтичане на кръв в околните тъкани.

Честите синини служат като общ индикатор за дефицит на витамин С, главно поради неадекватно производство на колаген, което води до крехки кръвоносни съдове. ( 18 )

Тези синини, свързани с дефицит, могат да се проявят по различни начини, покривайки обширни участъци от тялото или изглеждащи като малки лилави точки под кожата. ( 19 ) ( 20 )

Лесното образуване на синини често представлява един от първоначалните и очевидни признаци на дефицит, което сигнализира за необходимостта от по-задълбочена оценка на нивата на витамин С. ( 21 ) ( 22 ) ( 23 )

7. Бавно зарастващи рани

Дефицитът на витамин С има ефект на забавяне на процеса на образуване на колаген, което води до забавяне на зарастването на рани.

Научните изследвания показват значителна връзка между индивиди, страдащи от хронични, незаздравяващи язви на краката и дефицит на витамин С, като в тази група се наблюдава по-висока честота на дефицит в сравнение с тези без такива язви. ( 24 )

При тежки случаи на недостиг на витамин С е възможно заздравели рани да се отворят отново, като по този начин се повишава рискът от инфекция. ( 25 )

Важно е обаче да се признае, че бавното зарастване на рани представлява една от по-напредналите индикации за дефицит, като обикновено става очевидно само след продължителен период на дефицит, обхващащ няколко месеца.( 26 ) ( 27 )

8. Болезнени, подути стави

Ставите съдържат богата на колаген съединителна тъкан и могат да изпитат последствията от дефицита на витамин С.

Множество документирани случаи свързват болките в ставите с дефицит на витамин С, което понякога води до силен дискомфорт до степен на предизвикване на накуцване или нарушаване на способността за ходене. ( 28 )

Освен това, ставното кървене е потенциална проява на дефицит на витамин С, което води до подуване и засилена болка. Заслужава обаче да се отбележи, че и двата симптома обикновено реагират добре на лечение с добавки с витамин С и често изчезват в рамките на приблизително една седмица.

9. Слаби кости

Дефицитът на витамин С може да повлияе на здравето на костите, като ниският прием се свързва с по-висок риск от фрактури и остеопороза, според резултатите от изследването. ( 29 ) ( 30 ) ( 31 )

Витамин С е от решаващо значение в процеса на формиране на костите, така че дефицитът може да ускори загубата на костна маса, което го прави особено важен при деца, чиито скелети растат и се развиват активно. ( 32 ) ( 33 )

10. Кървящи венци и загуба на зъби

Липсата на витамин С често се проявява като червени, подути и кървящи венци, главно защото недостатъчното количество витамин С отслабва тъканта на венците и води до възпаление, което прави кръвоносните съдове по-склонни към кървене. ( 34 )

При тежки случаи на дефицит на витамин С венците могат да покажат лилав и гниещ вид и може да възникне загуба на зъби поради нездрави венци и отслабен дентин, вътрешния калциран слой на зъбите.

11. Слаб имунитет

Изследванията показват, че витамин С се натрупва в различни имунни клетки, като засилва способността им да отблъскват инфекциите и да елиминират болестотворните агенти. ( 35 ) ( 36 )

Дефицитът на витамин С е свързан с отслабен имунитет и повишена чувствителност към инфекции, включително тежки като пневмония. ( 37 ) ( 38 ) ( 39 )

Трябва да се отбележи, че хората със скорбут, състояние в резултат на дефицит на витамин С, често се поддават на инфекции поради компрометираната им имунна система.

12. Устойчива желязодефицитна анемия

Дефицитът на витамин С и желязодефицитната анемия често се появяват едновременно.

Желязодефицитната анемия се проявява със симптоми като бледност, умора, задух при усилие, суха кожа и коса, главоболие и вдлъбнати нокти. ( 40 )

Недостатъчните нива на витамин С могат да влошат желязодефицитната анемия, като възпрепятстват усвояването на желязо от растителни източници и нарушават метаболизма на желязото. ( 41 ) ( 42 ) ( 43 )

Освен това, липсата на витамин С повишава риска от прекомерно кървене, което може да допринесе за анемия. ( 44 )

Ако желязодефицитната анемия продължава без видима причина, препоръчително е да оцените нивата на витамин С.

13. Умора и лошо настроение

Две от първите индикации за дефицит на витамин С са умора и смущения в настроението.

Тези признаци могат да се появят дори преди да се прояви пълният дефицит. ( 45 )

Въпреки че умората и раздразнителността може да са сред първите предупредителни признаци, те обикновено се подобряват само с няколко дни достатъчен прием или в рамките на 24 часа след добавяне на високи дози.

14. Необяснимо наддаване на тегло

Витамин С потенциално може да играе роля в предпазването от затлъстяване чрез регулиране на освобождаването на мазнини от мастните клетки, намаляване на хормоните на стреса и облекчаване на възпалението. ( 46 )

Многобройни проучвания са установили последователна връзка между ограничения прием на витамин С и излишните телесни мазнини, въпреки че причинно-следствената връзка остава неясна. ( 47 ) ( 48 )

Трябва да се отбележи, че недостатъчните нива на витамин С в кръвта са свързани с по-големи коремни мазнини, дори при хора с нормално тегло. ( 49 )

Въпреки че излишната телесна мазнина сама по себе си не предполага непременно дефицит на витамин С, може да изисква разглеждане, след като бъдат изключени други фактори.

15. Хронично възпаление и оксидативен стрес

Витамин С се откроява като решаващ водоразтворим антиоксидант в тялото.

Неговата роля включва предотвратяване на клетъчните увреждания чрез противодействие на свободните радикали, които притежават потенциала да предизвикат оксидативен стрес и възпаление в тялото.

Оксидативният стрес и възпалението са силно свързани с различни хронични състояния, включително сърдечни заболявания и диабет, което подчертава потенциалните предимства от намаляването на тяхното присъствие. ( 50 ) ( 51 )

Проучванията показват, че недостатъчният прием на витамин С може да бъде свързан с повишени нива на възпаление и оксидативен стрес, заедно с повишен риск от сърдечни заболявания. ( 52 ) ( 53 )

Например, изследване разкри, че възрастни с най-ниски нива на витамин С в кръвта имат почти 40% по-висока вероятност от развитие на сърдечна недостатъчност в рамките на 15-годишен период в сравнение с тези с най-високи нива на витамин С в кръвта, дори и да не страдат от дефицит на витамин С. ( 54 )

Най-добрите хранителни източници на витамин С

Препоръчителният дневен прием на витамин С (ПДП) е 90 мг за мъже и 75 мг за жени. ( 55 )

Пушачите се насърчават да добавят допълнителни 35 мг дневно поради влиянието на тютюна върху усвояването и използването на витамин С. ( 56 )

Трябва да се отбележи, че само малко количество витамин С, около 10 мг дневно, е необходимо за предотвратяване на скорбут, което е приблизително еквивалентно на съдържанието в една супена лъжица пресен черен пипер или сока от половин лимон. ( 57 ) ( 58 ) ( 59 )

Няколко плода и зеленчуци са отлични храни богати на витамин С: ( 60 )

 • череша ацерола
 • гуава
 • касис
 • червен пипер
 • киви
 • личи
 • лимон
 • портокал
 • ягода
 • папая
 • броколи
 • магданоз

Важно е да се отбележи, че витамин С е чувствителен към топлина и бързо се разгражда, когато е изложен на нея. Следователно суровите плодове и зеленчуци са по-добри източници в сравнение с варените.

Като се има предвид, че тялото не съхранява значителни количества витамин С, препоръчително е да включите пресни плодове и зеленчуци в ежедневната си диета.

Докато добавянето на витамин С като цяло е безопасно и не е свързано с токсичност, надвишаването на 2000 мг дневно може да доведе до коремни спазми, диария, гадене и повишен риск от образуване на оксалатни камъни в бъбреците при мъжете. ( 61 ) ( 62 )

Освен това, дози, надвишаващи 250 мг на ден, могат да повлияят на тестовете, предназначени за откриване на кръв в изпражненията или стомаха, и трябва да бъдат прекратени две седмици преди такова изследване. ( 63 )

Заключение

Дефицитът на витамин С не е често срещан в развитите държави, но все пак засяга повече от 1 на 20 души.

Тъй като хората не могат да синтезират или натрупват значителни количества витамин С, редовната му консумация е жизненоважна за предотвратяване на дефицита, което в идеалния случай се постига чрез диета, богата на пресни плодове и зеленчуци.

Съществуват множество признаци и симптоми на дефицит, свързани най-вече с нарушения в производството на колаген или недостатъчен прием на антиоксиданти.

Сред най-ранните индикатори за дефицит са умора, зачервяване на венците, чувствителност към синини и кървене, дискомфорт в ставите и наличието на груба, неравна кожа.

С напредването на дефицита костите могат да станат крехки, косата и ноктите могат да развият аномалии, заздравяването на рани може да се забави и имунната система може да отслабне.

Възпаление, желязодефицитна анемия и необяснимо наддаване на тегло са други признаци, които си струва да се наблюдават.

Добрата новина е, че симптомите на дефицит обикновено отзвучават при възстановяване на адекватните нива на витамин С.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: