8 Ползи за здравето от масло от авокадо, основани на доказателства

масло от авокадо ползи за здраве, кожа, коса

Употребата на маслото от авокадо обикновено се свързва с кулинарията, но предлага огромни ползи за здравето и е чудесна съставка в грижата за кожата и косата. То служи като съставка в различни кремове, овлажнители и слънцезащитни продукти.

Авокадото се отличава от другите плодове поради своя отличителен състав. За разлика от познатите ни плодове, авокадото е богато на полезни мазнини, които се използват за производството на масло от авокадо. Въпреки че не е толкова известно като зехтина, маслото от авокадо може да се похвали с прекрасен вкус.

Освен това маслото от авокадо може да се похвали с многобройни ползи за здравето, които се дължат главно на съдържанието му на антиоксиданти и наличието на полезни мазнини.

реклама

Научете кои са 8-те ползи за здравето от маслото от авокадо, които са основани на доказателства.

1. Подобрява здравето на сърцето и понижава холестерола

Маслото от авокадо е богато на ненаситени мастни киселини, които се свързват с подобрено сърдечно-съдово здраве. ( 1 )

В малко кръстосано проучване, включващо 13 участници, първоначално им е дадено или контролно хранене, съдържащо масло (с 25 грама наситени мазнини), или тестово хранене, обогатено с масло от авокадо (с 25 грама ненаситени мазнини). ( 2 )

По време на 240-минутен период след хранене кръвните проби показват, че групата с тестово хранене е имала значително по-ниски нива на триглицериди, общ холестерол, LDL (лош) холестерол, възпалителни цитокини и кръвна захар в сравнение с контролната група.

В проучване на плъхове, продължило 45 дни, маслото от авокадо е сравнено с лосартан, лекарство за кръвно налягане. Резултатите показват, че маслото от авокадо намалява диастоличното и систоличното кръвно налягане съответно с 21,2% и 15,5%, демонстрирайки подобни ефекти на лосартан при понижаване на кръвното налягане. ( 3 )

Друго проучване при плъхове демонстрира, че маслото от авокадо ефективно намалява нивата на триглицеридите и LDL холестерола, без да засяга HDL холестерола. Тези ефекти са сравними със зехтина, друго полезно за сърцето масло. ( 4 )

Въпреки че тези констатации са обещаващи, все още са необходими по-мащабни клинични изпитвания, включващи хора, за да се предоставят по-убедителни доказателства.

2. Богато на олеинова киселина

Маслото от авокадо се извлича естествено от авокадо. Съдържа приблизително 70% полезна за сърцето олеинова киселина, която е мононенаситена омега-9 мастна киселина, открита в източници като зехтин. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Освен олеинова киселина, маслото от авокадо също съдържа около 12% наситени мазнини и приблизително 13% полиненаситени мазнини.

Маслото от авокадо има относително високо съотношение на омега-6 към омега-3, по-специално 13:1, докато предпочитаното съотношение за по-добро здраве е около 3:1 или 2:1. Въпреки това, общото количество омега-6 в маслото от авокадо е сравнително ниско, така че няма съществено безпокойство.

Изследванията показват, че консумацията на диета, богата на ненаситени мазнини, като тези в маслото от авокадо, може да има положителен ефект върху здравето и потенциално да намали риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и деменция. ( 8 )

3. Високо съдържание на лутеин, който е полезен за очите

Авокадото и неговото масло съдържат значително количество лутеин, който е каротеноид и антиоксидант, естествено присъстващ в очите. ( 9 ) ( 10 )

Проучванията показват, че включването на лутеин и друг каротеноид, наречен зеаксантин, във вашата диета е от решаващо значение за поддържане на добро здраве на очите и потенциално намаляване на риска от свързани с възрастта очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата. ( 11 ) ( 12 )

Тъй като тялото не произвежда лутеин самостоятелно, той трябва да се набавя чрез хранителни източници. За щастие, включването на авокадо и масло от авокадо в храната ви осигурява лесен и ефективен начин да поддържате здравето на очите си. ( 13 ) ( 14 )

4. Подобрява усвояването на важни хранителни вещества

Някои хранителни вещества, като мастноразтворимите витамини A, D, E и K, изискват наличието на мазнини за оптимално усвояване от тялото. ( 15 )

Каротеноидите, включително бета-каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин, по-специално, имат лоша абсорбция без мазнини. За съжаление, много плодове и зеленчуци, които са богати на каротеноиди, като диня и домати, са с ниско съдържание на мазнини. ( 16 )

За да подобрите усвояването на тези хранителни вещества, включването на масло от авокадо или друг вид мазнина в храната ви може да бъде полезно.

Малко проучване показа, че добавянето на масло от авокадо към салата, състояща се от моркови, римска салата и спанак, значително подобрява усвояването на каротеноидите. В сравнение със салата без мазнини, увеличението варира от 4,3 до 17,4 пъти. ( 17 )

Други проучвания също показват, че зехтинът, който има подобно съдържание на олеинова киселина като маслото от авокадо, е много ефективен за повишаване на бионаличността на каротеноидите. ( 18 ) ( 19 )

Следователно включването на масло от авокадо в салата, марината или други ястия може да насърчи по-доброто усвояване на хранителните вещества от тялото ви.

5. Може да намали симптомите на артрит

Артритът е често срещано състояние, характеризиращо се с възпаление и болка в ставите, засягащо голям брой хора по света. ( 20 )

Остеоартритът е най-честата форма на артрит, основно свързан с влошаване на ставния хрущял. ( 21 )

Проучванията показват, че екстракти, извлечени от авокадо и соево масло, известни като неосапуняеми вещества от авокадо/соя (ASU), могат да помогнат за облекчаване на болката и сковаността, свързани с остеоартрит. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

ASU изглежда особено полезен за хора с остеоартрит на тазобедрената и колянната става. ( 25 )

Добавките ASU могат да бъдат намерени в уелнес магазини и онлайн, но е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да ги използвате, за да сте сигурни, че са подходящи.

6. Подобрява здравето на кожата

Маслото от авокадо съдържа различни мастни киселини и хранителни вещества, които могат да бъдат полезни за кожата. Той е ценен източник на витамини А и Е, които са известни с поддържането на здравето на кожните мембрани. ( 26 )

Проучване, включващо 24 индивида с плакатен псориазис, откри, че крем, съдържащ 20% масло от авокадо и витамин B12, води до подобрения на симптомите на псориазис след 12 седмици лечение. ( 27 )

По-нататъшни изследвания, както при хора, така и при животни, показват положителни ефекти на маслото от авокадо върху лечението на псориазис и заздравяването на рани. ( 28 ) ( 29 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че много от тези проучвания използват масло от авокадо в комбинация с други съставки, което затруднява определянето на специфичното въздействие само на маслото от авокадо.

В допълнение към локалната употреба, поддържането на диета, богата на ненаситени мастни киселини, витамини А и Е и антиоксиданти, е свързано с по-здрава кожа. ( 30 ) ( 31 ) ( 32 )

Когато използвате масло от авокадо за лице или друга част на кожата, препоръчително е да избягвате директно нанасяне върху отворени рани. Вместо това помислете за закупуване на продукти, които съдържат масло от авокадо, от реномирани компании.

7. Богато на антиоксиданти

Храните, богати на антиоксиданти, играят решаваща роля в борбата със свободните радикали, които са нестабилни съединения, способни да причинят клетъчни увреждания с течение на времето.

Когато има дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите, това може да доведе до оксидативен стрес, увеличавайки риска от заболявания като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. ( 33 ) ( 34 )

Антиоксидантите действат, като неутрализират и предотвратяват вредните ефекти от свободните радикали. ( 34 ) ( 35 ) ( 36 )

За щастие маслото от авокадо е богато на антиоксиданти, които подпомагат цялостното здраве. Тези антиоксиданти включват каротеноиди, токофероли (форми на витамин Е) и различни растителни стероли.

8. Лесно за използване

Въпреки че не е пряко свързано с ползите за здравето, маслото от авокадо предлага голяма гъвкавост и може лесно да бъде включено във вашата диета.

Например, можете да му се насладите в неговата сурова, студена форма или да го използвате като олио за готвене поради високата му устойчивост на топлина (издържа на температури до приблизително 271°C), без да се нарушава целостта на неговите мастни киселини.

Ето някои предложения за добавяне на масло от авокадо към вашата диета:

 1. Подобрете хранителната стойност на вашите смутита, като добавите супена лъжица масло от авокадо.
 2. Полейте го върху салати, за да подобрите вкуса им и да извлечете ползите.
 3. Използвайте го като марината за печене на месо, вдъхвайки му приятен вкус.
 4. Включете го във вашите рецепти за печива.
 5. Създайте домашна майонеза с включване на масло от авокадо.
 6. Преди печене, намажете зеленчуците с масло от авокадо за допълнително богатство.
 7. Подобрете вкуса на хумуса, като го допълните със струйка масло от авокадо.
 8. Добавете финален щрих към студените супи.

Като включите тези предложения, можете лесно да се насладите на гъвкавостта на маслото от авокадо в различни аспекти на вашата диета.

Как да го използвам за здравето на кожата?

Маслото от авокадо предлага различни приложения за грижа за кожата и може да се използва по различни начини, без да причинява неблагоприятни ефекти.

Като овлажнител за лице

 1. Вземете вътрешността на кора от авокадо и нежно я масажирайте върху лицето. Оставете остатъка да действа около 15 минути, след което изплакнете с топла вода.
 2. Като алтернатива използвайте бутилирано масло от авокадо като нощен овлажнител за лице. Измийте го на следващата сутрин.

В банята

 1. Добавете няколко супени лъжици масло от авокадо във ваната, за да овлажните цялото тяло и да предотвратите изсушаването на кожата поради гореща вода.
 2. Смесете масло от авокадо с предпочитаното от вас масло за баня, като лавандула или алое вера, за допълнителни ползи.

Като общ овлажнител

 1. Комбинирайте маслото от авокадо с други етерични масла, масажирайте сместа в кожата след къпане и подсушете кожата с кърпа.
 2. Маслото от авокадо може да се прилага и самостоятелно върху цялото тяло, за да се поддържа мека кожа.

За грижа за скалпа

 1. Използвайте масло от авокадо в лечение с горещо масло за сух скалп. Загрейте 3–5 супени лъжици масло, като поставите малък стъклен буркан в тенджера с преварена вода.
 2. Проверявайте често температурата на маслото, за да избегнете прегряване. След като се затопли, извадете буркана от водата и нежно масажирайте маслото в скалпа.
 3. Оставете маслото да действа през нощта и го измийте с шампоан на следващата сутрин. Това лечение може да помогне за намаляване на пърхота и да успокои сухата, лющеща се кожа на скалпа.

Третиране на суха, възпалена кожа

 1. Смесете равни количества масло от авокадо и зехтин, за да заздравите и омекотите грубата, суха кожа. Нанасяйте сместа веднъж или два пъти дневно.
 2. За приятен аромат помислете за добавяне на една или две капки етерично масло, като лавандулово, към сместа.

Странични ефекти

Рядко някои хора могат да получат странични ефекти от маслото от авокадо, особено ако имат алергия към авокадо или масло от авокадо.

За да определите дали имате алергия, препоръчително е да направите тест с пластир. Нанесете малко количество масло от авокадо върху 1-инчов участък от кожата на вътрешната страна на ръката. Наблюдавайте зоната за всякакви признаци на дразнене в продължение на 24 часа. Ако не възникне нежелана реакция, обикновено е безопасно да използвате маслото върху други области на кожата.

Ако имате известна алергия към авокадо, най-добре е да избягвате всякакъв контакт с масло от авокадо, за да предотвратите алергична реакция.

Заключение

Маслото от авокадо е универсален и питателен вариант, който предлага както вкус, така и ползи за здравето.

С високото си съдържание на мононенаситени мазнини, полиненаситени мазнини, каротеноиди и антиоксиданти, маслото от авокадо е известно, че поддържа здравето на сърцето, подобрява състоянието на кожата и насърчава здравето на очите.

Включването на масло от авокадо във вашата диета е лесно и приятно. Може да се използва в салати, дипове, маринати или като заместител на други растителни масла.

За тези, които търсят промяна в своята рутинна грижа за кожата, органичното масло от авокадо е лесно достъпно. Може лесно да бъде закупен онлайн или в различни магазини за здравословни храни.

Въпреки че маслото от авокадо обикновено крие минимални рискове, хората с предшестващи кожни заболявания може да поискат да се консултират със здравен специалист, преди да опитат нови домашни средства.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: