Може ли протеина за вегани да подпомогне изграждането на мускули толкова ефективно, колкото животинския?

протеин за вегани

Ново проучване, установи, че микопротеина, получен от гъбички Fusarium venenatum (Quorn), е също толкова ефективен в подпомагането на изграждането на мускулите по време на тренировка за резистентност, колкото и животинския протеин.

Проучването включва две части. В първата част на изследването 16 млади и здрави възрастни (осем мъже и осем жени) бяха разделени на две групи.

И двете групи правеха упражнения за крака всеки ден, но една група (на име OMNI1) следва диета с високо съдържание на протеини от животински източници, докато другата група (VEG1) яде диета с високо съдържание на протеини от неживотински източници.

реклама

Учените измерват колко протеин за мускулен растеж се произвежда по време на тренировка и в покой.

Във втората част на проучването 22 млади и здрави възрастни (11 мъже и 11 жени) изпълняват 10-седмична програма за упражнения за крака пет дни в седмицата.

Някои от тях са следвали диета с високо съдържание на протеини от животински източници (OMNI2), а други са яли храни с високо съдържание на протеини от неживотински източници (VEG2).

Екипът от учени измерва размера на мускулите на краката, общите мускули на тялото, мускулната сила и функция преди и след програмата, както и пет седмици след нея.

По време на проучването учените установиха, че упражняването на краката увеличава скоростта на производство на мускулен протеин с около 12% в сравнение с времето, когато краката са в покой.

Подобни нива на производство на мускулен протеин

И двете групи натрупаха сходно количество мускулна маса и размер на мускулните влакна, както и увеличиха мускулната сила в различни мускулни групи, въпреки че имат различни източници на протеини в диетата си.

това проучване добавя към нарастващия брой доказателства за способността на някои растителни протеини да поддържат изграждането на мускули толкова ефективно, колкото животинските протеини като суроватка.

Трябва да се има предвид баче проучването има някои ограничения, а именно липсата на контролна група и малкия брой участници.

Поради тези ограничения не можем да знаем със сигурност дали подобни резултати ще се видят или не за общото население.

Освен това, тъй като проучването беше при млади възрастни, ние също не можем да сме сигурни дали подобни резултати биха се наблюдавали при по-възрастните. Расата не е докладвана, така че не можем да правим заключения за това дали резултатите могат да варират в зависимост от расовия или етническия произход.

Други добри източници на протеини на растителна основа

Обикновено, когато избираме между растителни и животински източници на протеини, често чуваме аргумента, че тъй като в растителен източник на протеин липсват някои аминокиселини – „непълен“ източник на протеин.

Въпреки това, много от тези растителни източници на протеин се считат за „пълноценни“, особено соя, киноа или шамфъстък.

Протеинът на растителна основа може да бъде полезна възможност за допълване, когато се питате колко протеин на ден и как да си го набавите. Това е вярно не е само за тези, които искат да бъдат 100% вегани или вегетарианци. Много е възможно (всъщност много диети и експерти го препоръчват) да имате няколко хранения през седмицата, които са на растителна основа, като веган храни богати на протеин.

Животинският протеин не е от съществено значение за изграждането на мускулите

Констатациите от това проучване са значими, защото оспорва общоприетото убеждение, че животинският протеин е необходим за изграждането на мускули.

Резултатите са обещаващи и дават основание на повече хора да опитат веган диета и да се откажат от месо. Както виждаме, това проучване също така подчертава значението на източниците на животински и растителен протеин при разработването на диети за хора, които се занимават със силови тренировки.

Виждам изместване на фокуса върху персонализираните диети, а не типичното убеждение, че веган диетите са по-предизвикателни за хората, които изграждат мускули и тренират за устойчивост.

Растителни протеинови източници на бъдещето

Въпреки че Quorn е използван в това проучване, други видове гъби или микроводорасли също се проучват като потенциални източници на растителен протеин.

Базираният на мицел протеин от гъби има високо съдържание на протеини и може да се отглежда от селскостопански отпадъци.

Спирулина и хлорела също са добри източници на растителен протеин. Тези богати на протеини микроводорасли изискват малко вода и площ, за да процъфтяват, което прави производството по-устойчиво и екологично.

В крайна сметка нови източници на протеини, като протеинови продукти на базата на микроводорасли, ще продължат да се разработват, увеличавайки възможностите, достъпни за широката общественост.

Това ще направи по-достъпно за хората да включват по-големи количества растителни протеинови източници в диетата си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: