Пептиди за отслабване – Какво трябва да знаете?

Пептиди за отслабване

Пептидите играят решаваща роля при лечението на редица здравословни състояния, а някои са предназначени за отслабване при лица с наднормено тегло или затлъстяване и свързаните с тях проблеми.

Пептидите са къси вериги от аминокиселини, образуващи градивните елементи на протеините в тялото.

Терапевтичните пептиди са създадени за справяне с различни здравословни проблеми като диабет тип 2, ХИВ и синдром на раздразнените черва.

реклама

Наскоро лекарите започнаха да предписват пептиди като средство за подпомагане на загубата на тегло.

Ето кратък преглед на пептидите за отслабване, включително кои са най-ефективните, както и потенциалните странични ефекти, свързани с употребата им.

Могат ли пептидите да помогнат за отслабване?

Да, определено. Докато първоначално целта на пептидите не била специално за отслабване, с течение на времето се забелязало, че хората, които ги използват, са склонни да изпитват загуба на тегло.

Един конкретен тип, глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и неговите рецепторни агонисти, са показали потенциал за подпомагане на загубата на тегло.

Те основно стимулират освобождаването на инсулин, подобрявайки нивата на кръвната захар, което ги прави често използвани при лечение на диабет тип 2.

Освен това, GLP-1 и неговите агонисти могат да окажат влияние върху намаляването на апетита и насърчаване на чувството за ситост. Когато хората не чувстват глад и са сити, те вероятно ще консумират по-малко калории, което води до постепенна загуба на тегло.

Важно е да се отбележи, че пептидите може да не доведат до еднакви резултати за загуба на тегло за всички.

Други фактори, като диета, навици за упражнения, лична здравна история и индивидуални реакции към пептидни лекарства, също играят решаваща роля.

Кои са най-добрите пептиди за отслабване?

Няколко пептидни лекарства се предлагат на пазара, като инжекции за отслабване. Journal of Obesity & Metabolic Syndrome идентифицира някои от тях като „следващото поколение“ лекарства за отслабване.

Важно е да се подчертае, че изборът на конкретно пептидно лекарство за отслабване трябва да се направи след консултация със здравен специалист.

Вашият лекар може да ви помогне да определите най-подходящия вариант въз основа на вашите индивидуални здравни нужди и съображения.

Семаглутид

Семаглутидът в момента се смята за забележително пептидно лекарство. Като GLP-1 рецепторен агонист, той е етикетиран за лечение на диабет тип 2 под марката Ozempic и за затлъстяване под марката Wegovy. Обикновено се прилага чрез инжекция веднъж седмично.

Изследванията показват, че ефектите на семаглутид за загуба на тегло са обещаващи, особено в първата година от лечението. Въпреки това е важно да се отбележи, че ефикасността може да достигне плато около 60-та седмица от лечението.

Както при всяко лекарство, употребата и ефективността му трябва да се обсъдят със здравен специалист.

Лираглутид

Лираглутид, продаван под марката Saxenda, е друг GLP-1 рецепторен агонист, специално одобрен за загуба на тегло.

Признат е за намаляване на апетита и подпомагане на хората да поддържат загуба на тегло за поне една година. Това лекарство обикновено се прилага чрез инжекция веднъж дневно.

Струва си да се подчертае, че както семаглутид, така и лираглутид се считат за „значително ефективни“ инструменти за отслабване.

Въпреки това, някои експерти предполагат, че семаглутид може да предложи повече в сравнение с лираглутид.

Както при всяко лекарство, изключително важно е да се консултирате със здравен специалист, за да определите най-подходящия вариант въз основа на индивидуалните здравни нужди и съображения.

Тирзепатид

Тирзепатид, предлаган под търговската марка Mounjaro, е друг GLP-1 рецепторен агонист, използван предимно за лечение на диабет тип 2.

В проучване, включващо над 2500 възрастни, приемащи различни дози тирзепатид (вариращи от 5 мг до 15 мг), са имали „значително и продължително“ намаляване на теглото за 72 седмици в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

Въпреки че това лекарство е одобрено за лечение на диабет, то може да се използва не по предназначение за справяне с проблемите, свързани със затлъстяването.

Обикновено тирзепатид се прилага чрез инжекция веднъж седмично. Както при всяко лекарство, употребата му за отслабване или друга цел трябва да се обсъди със здравен специалист.

Колко можете да отслабнете с пептиди?

Ефективността на отслабването с пептиди може да варира между отделните индивиди и често се влияе от специфичния пептид и дозировката.

В клинично изпитване на Ozempic (семаглутид) участниците са имали значителна загуба на тегло, като 8,3% от телесното им тегло са загубили за една година в сравнение със само 2,2% в контролната група. 

Други доклади за различни пептиди установиха следното:

  1. Wegovy (семаглутид): Участниците са загубили средно 14,9% от телесното си тегло в сравнение с 2,4% в плацебо групата за период от 68 седмици.
  2. Лираглутид (Saxenda): Индивидите са загубили около 8% от телесното си тегло в сравнение с 2,6% в контролната група за период от 56 седмици.
  3. Тирзепатид (Mounjaro): Докладва се до 15% загуба на телесно тегло в края на 72-седмичен период на проучване.

Освен това, комбинирането на пептиди с упражнения е доказано дори по-ефективно.

В едно проучване на лираглутид участниците, които са приемали лекарството и са се занимавали с упражнения с умерена или голяма интензивност, са намалили теглото си и телесните си мазнини два пъти повече от тези, които са приемали само лекарството.

Също така подобрява инсулиновата чувствителност, сърдечно-съдовата форма и цялостното благосъстояние.

Имате ли нужда от рецепта, за да получите пептиди за отслабване?

Получаването на пептидни лекарства изисква рецепта и тяхното приложение може да бъде ежедневно или седмично, чрез инжекции или перорален прием.

Понастоящем Wegovy (семаглутид) е одобрен за употреба при лица с индекс на телесна маса (ИТМ) в категорията на затлъстяването (ИТМ 30 или повече) или такива с наднормено тегло (ИТМ 27 или повече) и имат поне един здравословно състояние, свързано с теглото, като високо кръвно налягане, диабет тип 2 или висок холестерол.

Важно е да се отбележи, че други пептидни лекарства може да имат различни показания за употреба и насоки за дозиране.

За да определите дали тези лекарства са подходящи за вас и отговарят на вашите здравни цели, се препоръчва да се консултирате с вашия лекар.

Те могат да предоставят персонализирани съвети въз основа на вашето индивидуално здравословно състояние и нужди.

Има ли странични ефекти от приема на пептиди за отслабване?

Най-честите странични ефекти, свързани с GLP-1 рецепторни агонисти, включително пептиди като семаглутид, лираглутид и тирзепатид, са стомашно-чревни проблеми като гадене, запек и диария.

Тези ефекти обикновено са леки до умерени и могат да станат по-забележими, когато дозите се увеличат.

Интересното е, че учените отбелязват, че хората, които изпитват стомашно-чревни проблеми, могат да постигнат малко по-голяма загуба на тегло в сравнение с тези, които не срещат тези странични ефекти.

Важно е да съобщите за всички странични ефекти на вашия лекар, тъй като той може да ви даде насоки за тяхното управление и да предпише коригиране на дозата, ако е необходимо.

Заключение

Загубата на само 5% от телесното тегло може да има значителни ползи за здравето, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

Пептидните лекарства могат да бъдат полезна опция за загуба на тегло и за лечение на състояния като диабет тип 2. Вашият лекар може да ви насочи за правилната употреба на тези лекарства и да наблюдава тяхната ефективност.

Освен това вашият лекар може да ви насочи към диетолог или други медицински специалисти, които могат да предоставят експертни насоки относно диетата и упражненията, като допълнително оптимизират целите ви за отслабване и постигане на по-добро здраве.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: