Инжекции за отслабване в корема

Инжекции за отслабване

Някои инжекции за отслабване, прилагани веднъж седмично, могат да помогнат за намаляване на теглото, въпреки че се предписват и за други причини. Цялостното ви здравословно състояние и страничните ефекти са фактори, които трябва да имате предвид, когато решавате коя е подходяща за вас.

Ако ви притесняват проблеми, свързани с наднормено тегло и затлъстяване, опитвали сте с диета и спорт, но не виждате резултат, вероятно сте търсили лекарства и хапчета за отслабване.

Агонистите на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) стават все по-популярни поради подкрепата на известни личности и влиятелни лица в социалните медии.

реклама

Но дали различните инжекции за отслабване, като агонистите на GLP-1 – Ozempic и Wegovy – наистина помагат за отслабване?

Продължете да четете, за да научите повече за тези инжекции за сваляне на килограми, дали са ефективни и как функционират.

Инжекциите за отслабване винаги ли се правят през стомаха?

Коремът обикновено е предпочитаното място за инжектиране на GLP-1 агонисти поради лесния начин за инжектиране. Въпреки това, има и други места за инжектиране, които включват:

 • горната част на ръцете
 • външната част на бедрата
 • горната част на задните части
 • бедрата
 • долната част на гърба

Семаглутид

Семаглутид е лекарство, което действа подобно на инкретиновите хормони, открити в храносмилателната система. Той подтиква панкреаса ви да засили производството на инсулин, хормон, който сигнализира на клетките ви да абсорбират захар от кръвта и да я използват за енергия.

В допълнение, Semaglutide има способността да намалява чувството за глад, което потенциално води до загуба на тегло.

Инжекциите за отслабване на Semaglutide се предлагат на пазара под търговските марки Wegovy и Ozempic.

Wegovy

Wegovy е лекарство за инжектиране веднъж седмично, което е одобрено, като средство за отслабване.

Предписва се от лекари за загуба на тегло при лица със затлъстяване, имащи индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-висок. Може да се предписва и на лица с ИТМ 27 или по-висок, ако имат поне едно свързано съпътстващо заболяване, като диабет или хипертония.

Имайте предвид, че използването на ИТМ, число, получено от вашето съотношение тегло/ръст, е обект на противоречия и потенциални пристрастия.

Wegovy се предписва заедно с промени в начина на живот, включително диета за отслабване с калориен дефицит и повишена физическа активност.

Ozempic

Ozempic (Оземпик) е инжекция веднъж седмично, предписана от лекари за хора с диабет тип 2, които са изложени на риск от сърдечно-съдови усложнения. Помага за регулирането на нивата на кръвната захар и намалява глада, като потенциално помага за предотвратяване на инсулти.

Оземпик не се използва като заместител на инсулина. Въпреки че не е одобрен от FDA за отслабване, някои лекари може да го предписват не по предназначение за тази цел.

И така, как се различават Ozempic и Wegovy?

И Wegovy, и Ozempic съдържат семаглутид като активна съставка. Основната разлика между тях е максималната доза на инжекция: Ozempic има максимум 2 милиграма, докато Wegovy е 2,4 мг.

По отношение на практическите различия, те са одобрени за различни цели. Ozempic е одобрен за управление на нивата на кръвната захар и намаляване на риска от усложнения като сърдечни заболявания и инсулт. От друга страна, Wegovy е одобрен за управление на теглото.

Лираглутид

Подобно на семаглутид, лираглутид (Saxenda) подтиква панкреаса ви да произвежда инсулин, когато нивата на кръвната захар са повишени. Той също така ограничава апетита и забавя храносмилането, което го прави полезен за управление на нивата на кръвната захар и насърчаване на загуба на тегло.

Когато се използва заедно с диета и режим на упражнения, лираглутид може да помогне за загуба на тегло при лица на възраст 12 и повече години, които са с наднормено тегло или затлъстяване, като също може да помогне за предотвратяване на възстановяването на свалените килограми.

Проучване от 2022 г., проведено в Белгия, изследва ефектите на лираглутид върху 115 индивида със среден ИТМ от 34,8. След четири месеца средното телесно тегло на групата е намаляло с 9,2%.

Друг преглед от 2017 г. също установи, че лираглутид е ефективен при загубата на тегло и предлага допълнителната полза от управлението на нивата на кръвната захар.

Лираглутид също се предлага на пазара под марката Victoza. Victoza обаче не е одобрена за отслабване. Използва се за лечение на диабет тип 2 при лица на възраст 10 и повече години.

Тирзепатид

Тирзепатид (Mounjaro) се отличава от другите GLP-1 агонисти, защото действа и като глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (GIP) агонист. Тази двойна функционалност му позволява да бъде още по-ефективен. Предварителните проучвания показват, че някои хора губят повече от 20% от теглото си след 72 седмици, което е приблизително 18 месеца.

Mounjaro е одобрен за подпомагане на хора с диабет при управлението на нивата на кръвната им захар. Някои лекари могат да го предписват не по предназначение за отслабване, когато други методи са се оказали неефективни. Производителите очакват одобрение на лекарството за употреба с цел отслабване до края на 2023 г., след приключването на допълнителни клинични изпитвания.

Тирзепатид се прилага като инжекция веднъж седмично. Може да забави храносмилането, като ви помага да се чувствате сити за по-дълго време. Когато се комбинира с диета и режим на упражнения, това потискане на апетита може да допринесе за загуба на тегло.

Botox

Ботулиновият токсин (ботокс) се различава от останалите по това, че не е GLP-1 агонист. Вместо това, той е мощен невротоксин, произведен от бактерията Clostridium botulinum.

Ботоксът се използва както козметично, така и терапевтично за лечение на мимически бръчки, мигрена, спастични разстройства и други медицински състояния. Механизмът му на действие включва временно парализиране на мускулите.

Някои хора със затлъстяване използват ботокс за подпомагане на загубата на тегло, въпреки че изследванията за неговата ефективност са дали смесени резултати.

Преглед от 2017 г. на шест клинични проучвания заключава, че ботокса не помага на хора със затлъстяване да отслабнат.

Обратно, преглед на проучвания от 2022 г. установи, че хората със затлъстяване са отслабнали след инжектиране на ботокс при определени условия. Например следването на диетата е бил решаващ фактор. Изследователите обаче отбелязват, че всички опити са сравнително малки по размер.

Коя е най-добрата инжекция за отслабване?

Единствените стомашни инжекции за отслабване, одобрени за регулиране на теглото, са семаглутид (Wegovy) и лираглутид (Saxenda). Те не са обстойно изследвани при лица без наднормено тегло или затлъстяване.

Преглед на от 2022 г. установи, че Wegovy е най-ефективният за загуба на тегло в сравнение с плацебо и други антидиабетни лекарства. Хората също са имали по-голяма загуба на тегло с Wegovy, отколкото със Saxenda.

Wegovy намалява риска от смърт от инфаркт при хора с диабет и наднормено тегло или затлъстяване. Степента на нефатални инфаркти и нефатални инсулти също намалява в проучването.

Това проучване обаче не включва Mounjaro. Изследване от 2022 г. установи, че ниска доза тирзепатид (5 мг) е толкова ефективна, колкото доза от 2 мг семаглутид, но по-високите дози (10 и 15 мг) са по-ефективни.

Това сравнение е косвено, тъй като двете лекарства не са изследвани директно. Други изследователи подчертаха необходимостта от директно сравнение.

Какви са възможните странични ефекти от инжекциите за отслабване?

Страничните ефекти могат да варират в зависимост от конкретната инжекция, която приемате.

Като цяло страничните ефекти на агонистите на GLP-1 могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • замаяност
 • Повишена сърдечна честота
 • Главоболие
 • Разтройство
 • Инфекция

Възможно е също така да има повишен риск от рак на щитовидната жлеза и медуларен рак на щитовидната жлеза, особено ако сте използвали GLP-1 агонисти от 1 до 3 години.

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако:

 • Изпитвате силна коремна болка.
 • Имате алергична реакция, като подуване на очите, устата, гърлото, лицето, глезените, краката.
 • Имате затруднения с дишането или преглъщането.
 • Имате треска, жълтеница или глинести изпражнения.

Инжекциите с ботокс като цяло са безопасни и носят нисък риск от сериозни странични ефекти, когато се използват за отслабване. Могат да се появят незначителни странични ефекти като главоболие. Алергичните реакции са редки, но могат да се случат.

Колко струват инжекциите за отслабване?

Цената на инжекциите за отслабване може да бъде повлияна от различни фактори.

Тъй като в момента няма налични генерични версии, инжекциите с агонист на GLP-1 могат да струват над 1000 лева на месец.

Заключение

Някои лекарства за инжектиране на стомаха могат да бъдат ефективни за отслабване при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Към май 2023 г. само две такива лекарства са получили одобрение и имат изследвания, подкрепящи тяхната ефективност: семаглутид (Wegovy) и лираглутид (Saxenda). Въпреки това, лекарите могат да предписват и други опции.

Важно е да се отбележи, че тези лекарства са одобрени за употреба при лица със затлъстяване или с наднормено тегло. Има ограничени изследвания за тяхната ефективност при лица с по-нисък ИТМ.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: