Подкисляване на косата – защо си струва да го използвате и как да го направите у дома

Подкисляване на косата - защо си струва да го използвате и как да го направите у дома

Вероятно сте се сблъсквали с темата за подкисляване на косата в контекста на боядисване или къдрава коса.

Но това лечение се препоръчва на всички! Защо? По проста причина: естественото pH на косата е кисело и повечето продукти за грижа за косата са алкални. Подкисляването е за възстановяване на естественото pH на косата.

Поддържането на правилното pH на косата и скалпа е от решаващо значение за цялостното им здраве. Важна е не само правилната грижа, но и продуктите, към които посягате. Има определени видове продукти, които могат да ви помогнат да контролирате pH на косата си. Става въпрос за така наречената кисела козметика като подкисляващи шампоани или емулсии, както и домашно приготвени съставки като лимон или оцет. Те ще ви помогнат да предотвратите изсушаване и увреждане на косата.

реклама

Какво е подкиселяване на косата?

Подкиселяването на косата е процедура, която трябва да се извърши като последен етап от грижата за косата. Можете да го направите у дома, като използвате специална козметика или домашно приготвени продукти, като си приготвите балсам или отвара за изплакване. Използваните продукти трябва да са кисели, което ще направи рН на скалпа и косата по-ниско след измиване.

Козметиката за коса обикновено има алкална реакция, подкиселяването ви позволява да се върнете към физиологична реакция. Благодарение на подкиселяването, косата става лъскава и гладка и спира да се наелектризира, тъй като кутикулите се затварят и структурата се изглажда.

Ползите от лечението с подкиселяване на косата включват:

 • запечатва кожичките, правейки ги гладки
 • придава на косата мекота
 • предотвратява накъдрянето и наелектризирането на косата
 • фиксира цвета след боядисване на косата
 • предпазва косата от неблагоприятни външни фактори, като слънцето
 • улеснява разплитането и оформянето

Нека добавим, че киселините реакции могат да бъдат свързани с дразнещи вещества. В случай на подкиселяване на косата си струва да вземете предпазни мерки. На първо място, това не трябва да се извършва твърде често, защото може да доведе до изсушаване и дразнене на скалпа. Оптимално е подкиселяването да се извършва 1-2 пъти седмично.

Защо си струва да се грижим за правилното pH на кожата и косата?

Стойността на pH на продуктите за грижа може да повлияе на състоянието на косата и скалпа, т.е. както да подобри състоянието и външния им вид, така и да ги влоши, което води до увреждане.

Ето няколко причини, поради които трябва да се грижите за вашето pH:

 • Балансираното pH е важно за поддържане на косата ви здрава. Алкалната козметика унищожава кератина, което прави косата по-податлива на накъсване. Те също така отварят кутикулите на косъма, правейки структурата по-порьозна, а различни химикали и замърсители отварят пътя си към вътрешността на косъма. От друга страна, киселинната козметика може да причини повече къдрене и заплитане на косата.
 • Оптималното рН помага да се поддържа косата влажна. Козметиката с балансирано pH предпазва от загуба на ценна влага, без да оставя отлагания или натрупвания върху скалпа. Важно е, че себумът, секретиран от скалпа, има естествено ниско pH, което може да бъде нарушено от продукти с високо pH, в резултат на което косата губи своя блясък и естествена защита.
 • Балансираното pH е бариера срещу микробите. Бактериите и гъбичките могат да растат само при определено pH. Поддържането на здравословно pH ще гарантира, че главата ви не е огнище на бактерии и гъбички, които причиняват инфекции и болести. Здравословното pH също ще помогне за поддържането на нормална кожна флора с приятелски бактерии, които помагат за защита на кожата и косата.

Козметика, която подкиселява косата

Козметиката със стойност на pH от 3,5 до 5,5 е полезна за косата и скалпа. Всичко това, защото естественото pH на кожата е между 4,5 и 6,0, а на косата – около 3,6. Тази лека разлика и подобна реакция правят възможно използването на едни и същи шампоани за измиване както на скалпа, така и на косата. Освен това с продуктите за коса можете да контролирате pH на косата си в зависимост от резултатите, които искате да постигнете.

Ролята на pH в грижата за скалпа и косата:

 • Когато стойността на pH падне под 6,0 , епидермалният слой се свива и стяга.
 • Киселинната козметика (рН по-малко от 7) запечатва кожичките, което спомага за постигането на красив блясък, тъй като гладката повърхност е в състояние да отразява повече светлина. Тази процедура се препоръчва за боядисана коса, тъй като помага да се отървете от остатъчните замърсявания. Силните киселини обаче увреждат косата и могат да доведат до изсушаване.
 • Когато стойността на pH стане по-алкална (над 7,0), епидермалният слой се омекотява и разширява. Това е изгодно особено в процеса на боядисване, тъй като помага за отлагането на пигментите в структурата на косъма. Следователно боите имат по-високо pH, а балсамът, използван след боядисване, е кисел. Въпреки това, ако pH стане твърде алкално, е лесно да се увреди косата.

Подкиселяване на косата с ябълков оцет

За да намалите pH на косата си, не се нуждаете от козметика от магазините (въпреки че те гарантират оптимална стойност на pH и са обогатени със съставки, които увеличават ползите от грижата). Просто изплакнете с ябълков оцет. Но внимавай! Не използвайте чист оцет, той винаги трябва да се разрежда.

Ябълковият оцет има киселинно pH около 2-3, което е по-ниско от pH на косата.

Как да подкиселим косата си с оцет?

 1. След измиване с шампоан поръсете косата с оцетната смес или я напръскайте с бутилка със спрей;
 2. Оставете го за около 30 секунди, след което го изплакнете;
 3. Не се притеснявайте за миризмата на оцет – тя обикновено изчезва, докато косата ви изсъхне.

Подкиселяване на косата с лимон

Друг популярен метод е да подкиселите косата си с лимон. Сигурно сте чували за естествения метод за изсветляване на косата с лимон – използването на лимонова мъгла кара пигментите да се окисляват под въздействието на слънчева светлина, което дава ефект на фино изсветляване на кичурите. Ето защо подкиселяването на лимона е толкова популярно сред блондинките.

Освен това има привърженици на изплакването на косата с лимон след всяко измиване. Не забравяйте обаче, че подкиселяването не се препоръчва много често. Всичко зависи от състоянието на косата – най-добре е да наблюдавате как косата ви реагира на седмичното подкиселяване и ако е необходимо, намалете или увеличете честотата на третирането.

Как действа лимонът за косата?

Лимоновият сок, нанесен върху скалпа, ще го почисти, но може да причини и дразнене. При нанасяне върху косата може да изсъхне. Ето защо е толкова важно пресният сок да се разрежда с вода, за да се избегнат странични ефекти.

Подкисляване на косата с алое

Алое вера може да се прилага директно върху косата и скалпа за възстановяване на естественото pH, тъй като pH на сока от алое вера е около 4,5, което е близко до естествената киселинност на косата.

Можете да направите подкиселяваща инфузия за коса със сок от алое вера – след като измиете косата си, просто трябва да напръскате косата си от корените до краищата. Това ще помогне за понижаване на pH, ще затвори кожичките и ще се бори с накъдрянето. Можете също да използвате гел от алое вера, но не забравяйте да го изплакнете добре.

Подкисляваща маска за коса с алое вера

 1. Като алтернатива можете да направите маска за коса, като използвате 1 чаша сок от цели листа от алое, 1 чаена лъжичка мед и 2 чаени лъжички ябълков оцет, като добавите вода за по-добра консистенция;
 2. Нанесете тази маска и я оставете да престои 20 минути, след което изплакнете.

Домашно подкиселяващо изплакване на косата

Можете да направите домашен подкиселяващ балсам без изплакване или с изплакване, за да възстановите pH баланса на косата си. За целта можете да използвате ябълков оцет, сок от алое и дори ръжено брашно. Последното се използва основно за измиване на косата, но се препоръчва и за приготвяне на подкиселяваща паста за коса.

Домашните изплаквания са най-често използвани за подкиселяване на косата, което определено е най-лесно за приготвяне. Всичко, от което се нуждаете, е вода и избрания продукт с кисело pH.

Най-популярни са изплаквания с оцет и изплаквания с лимонов сок, но маниаците на косата препоръчват също кафе или дори бира и кола (и двата продукта се използват без разреждане). Както подсказва името, изплакванията се използват за изплакване на косата, за предпочитане веднага след измиване. Можете да ги оставите да изсъхнат или да изплакнете допълнително с вода, ако смятате, че имат нужда от това.

Рецепта за бързо подкиселяващо изплакване – само с оцет или лимон

Стойността на pH за изплакването трябва да бъде между 4,5 и 5,5. Дори без да измервате, можете да получите тази стойност, като използвате правилните пропорции.

Например, 1 чаена лъжичка ябълков оцет трябва да се добави към 1 чаша вода, а лимонов сок – 1 чаена лъжичка на половин литър вода.

Изплакнете за подкиселяване на косата след боядисване с оцет и лимон

Съставки:

 • 1 супена лъжица оцет
 • 1 супена лъжица лимонов сок
 • 1 литър вода

Приготвяне:

 1. Това изплакване е най-силното, така че се нанася еднократно върху косата веднага след боядисването;
 2. Може да го направите отново след няколко седмици, за да удължите трайността на цвета;
 3. Просто трябва да смесите отделните съставки и да изплакнете косата си след измиване.

Рецепта за домашен подкиселяващ балсам с алое

Съставки:

 • 2 супени лъжици балсам без силикони
 • 2 супени лъжици сок от алое
 • 2 чаени лъжички масло от жожоба

Приготвяне:

 1. Разбъркайте добре съставките и проверете дали pH не е по-малко от 4,5;
 2. Нанесете върху измита и мокра коса
 3. Оставете да изсъхне.

Подкиселяване на косата – обобщение

Продуктите за коса и химическите обработки могат да повлияят на pH на косата ви – те могат да увеличат алкалността, така че pH ще бъде твърде високо. Какво означава? Косата ви може да стане скучна и суха. Може дори да имате проблеми с бактериите. Ето къде идва добрата козметика за подкиселяване на косата и помага за възстановяване на естествения баланс!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: