Прием на пробиотици – Колко време е необходимо за да подействат?

Прием на пробиотици - Колко време е необходимо за да подействат?

Пробиотиците се използват за контрол на различни състояния, като времето, което е необходимо за да подействат може да варира от няколко дни до няколко месеца, в зависимост от конкретната причина за приема им.

Популярността на пробиотиците, расте все повече, а продажбите в целия свят надминават 40 милиарда долара и се очаква тази тенденция да продължи да нараства.

Ако сте приемали пробиотик, сигурно сте се запитвали – колко време трябва да го вземете – или колко дълго трябва да продължите да го приемате. Освен това, като се има предвид изобилието от налични продукти, избора на правилния може да бъде труден.

реклама

Времето, необходимо на пробиотика да подейства, зависи от фактори като целта, за която се приема, вида на пробиотика и дозировката.

Индивидуалните реакции могат да варират и е важно да вземете предвид тези фактори, за да определите ефективността и продължителността на употребата на пробиотик за вашите специфични нужди.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроби (дрожди или бактерии), които осигуряват ползи за здравето, когато се приемат в точните количества.

Според експертна група на Международната научна асоциация за пробиотици и пребиотици (ISAPP) производителите трябва да използват повече проучвания, базирани на доказателства, за да претендират за ползи за здравето.

За съжаление, днес има много продукти на пазара, за които се споменава, че нямат доказателства за техните ползи.

Нека да разгледаме по-подробно как да изберем правилния пробиотик и да разберем как действат, така че следващия път, когато трябва или искате да приемате, да изберете най-добрия за вас.

Какво казват проучванията?

Пробиотичните дози се определят количествено в единици, образуващи колонии (CFU), представляващи броя на живите щамове във всяка доза.

От решаващо значение е да разберете предоставената информация, тъй като различните марки предлагат различни дози и щамове.

Последните проучвания подчертават значението на фактори като микробен щам, здравословно състояние, формула на продукта, доза и качество на продукта за ефективността на пробиотиците.

Състоянието или симптомът, който се опитвате да лекувате, може да повлияе на това как работи пробиотикът и кога ще видите резултати.

За здраве на червата или имунното здраве може да изисква по-дълъг период на прием на пробиотици.

При проблеми като диария, резултатите могат да се проявят по-бързо.

Например, проучвания от 2010 г. показват, че пробиотиците, когато се използват заедно с рехидратираща терапия, могат да намалят продължителността и честотата на инфекциозната диария само за 2 дни.

Друго проучване показва, че пробиотична напитка с висока доза в продължение на 12 седмици води до по-малко инфекции на горните дихателни пътища и грипоподобни симптоми, стимулирайки имунната система чрез повишаване на нивата на антитела.

В контекста на синдрома на раздразнените черва (IBS), проучване от 2011 г. разкри, че добавянето на Saccharomyces boulardii в продължение на 4 седмици води до значително подобрение на симптомите, свързани с IBS.

Saccharomyces Boulardii пробиотик

Срокът за наблюдаване на подобрения с пробиотиците може да варира в широки граници, вариращ от няколко дни до няколко месеца, в зависимост от целта на добавките и конкретното здравословно състояние, което се лекува.

Защо пробиотика може да не подейства или може да отнеме повече време, за да подейства

Пробиотиците проявяват различна степен на ефективност, дължаща се на индивидуални фактори като вашия генетичен състав, възраст, цялостно здраве, съществуващ бактериален състав в тялото ви и хранителни навици.

Въпреки потенциалните им ползи, има случаи, когато пробиотиците може да не дадат желаните резултати.

Няколко причини, поради които пробиотиците може да не действат, включват:

реклама

 • Неправилна доза (твърде малко CFU): Ефикасността на пробиотиците често е свързана с единиците, образуващи колонии (CFU), присъстващи във всяка доза. Неадекватните CFUs могат да попречат за тяхната ефективност.
 • Неправилно приложение: Приемът на пробиотици със или без храна може да повлияе на тяхната ефективност. Важно е да прочетете етикета и да се придържате към указанията на продукта за оптимални резултати.
 • Грешен щам: Не всички пробиотични щамове са универсално ефективни за всеки симптом или състояние. Идентифицирането на подходящия щам въз основа на доказани проучвания е от решаващо значение за целенасочените ползи.
 • Лошо качество на продукта (живи култури): Пробиотиците са деликатни и тяхната ефикасност зависи от оцеляването на живите култури. Поддържането на жизнеспособност чрез производство, съхранение и устойчивост на стомашна киселина е от съществено значение за тяхната ефективност.
 • Неправилно съхранение: Фактори като влажност, топлина и светлина могат да повлияят неблагоприятно на пробиотиците. Някои разновидности може да изискват съхранение на хладно, за да запазят ефективността си.

Разбирането на тези фактори и адресирането им по подходящ начин може да допринесе за по-успешно действие. Ако усещате, че пробиотиците не действат, може да си струва да преразгледате тези съображения и да се консултирате със здравен специалист за персонализирани насоки.

Как да изберете правилния пробиотик за вас

Изборът на правилния пробиотик зависи от конкретната причина за приемането му, тъй като ефективността варира в зависимост от щама и това, защо се приема.

Пробиотиците могат да бъдат получени чрез пробиотични храни като кисело мляко или в хранителни добавки, включващи различни популярни щамове.

Въпреки че съществуват множество твърдения относно пробиотичните продукти, надежден, основан на доказателства преглед показва, че някои щамове, като Lactobacillus, Bifidobacterium (бактерии) и Saccharomyces boulardii (дрожди), като цяло са безопасни и полезни при специфични състояния.

Пробиотиците са показали ефективност при различни състояния, включително:

 1. Профилактика и лечение на пътническа диария
 2. Синдром на раздразнените черва (IBS)
 3. Свързана с антибиотици диария
 4. Язвен колит
 5. Екзема

Скорошен преглед също предполага, че пробиотиците са полезни за поддържане на здравето на червата, вагината и имунната система при здрави индивиди.

Ключовите принципи за успешна употреба на пробиотици са:

 • Правилно диагностицирано състояние: Пробиотиците не са универсално ефективни за всяко заболяване, така че е от решаващо значение да се съпостави симптомът с конкретния щам.
 • Правилният щам: Щамът на пробиотиците има значение и правилният избор е от съществено значение. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди започване прием на добавка.
 • Правилна доза (CFU): Дозировката зависи от здравословното състояние или симптома, който се лекува. Като цяло доза от 5 милиарда CFUs или по-висока се оказа по-ефективна за лечение на стомашно-чревни състояния. Дозировките варират в зависимост от марката и е необходимо внимателно четене на етикета, особено след като много марки включват множество щамове. Дозировките също са различни за деца и възрастни.

Как да сте сигурни, че вашият пробиотик ще действа

Гарантирането на ефективността на избрания от вас пробиотик включва избор на реномирана марка и спазване на указанията за прием на етикета.

Кога се приема преди, след или по време на хранене?

Всяка марка има специфична информация, съобразена с нейния продукт, като спазването на тези насоки увеличава вероятността от положителни резултати.

Производителите непрекъснато се стремят да подобрят ефективността на пробиотиците чрез иновации като микрокапсулиране, което предпазва пробиотиците, като по този начин увеличава шансовете им за оцеляване и ефективност.

Ето някои съвети за ефективна употреба на пробиотици:

 1. Избор на високо качество (живи култури): Изберете продукт, който предоставя доказателства за ефективност и съдържа живи култури.
 2. Правилно съхранение: Спазвайте инструкциите за съхранение на етикета, независимо дали препоръчва охлаждане, стайна температура и т.н.
 3. Правилно приложение: Приемайте пробиотика според указанията, като следвате инструкциите на етикета относно времето (преди хранене, преди лягане и т.н.).
 4. Способност на пробиотика да оцелее в тялото: Пробиотикът трябва да бъде проектиран да оцелее при пътуването през стомашната киселина и жлъчката, като в крайна сметка се колонизира червата.
 5. Безопасност: Прочетете внимателно етикета, като обърнете внимание на добавените съставки. Бъдете внимателни с пълнители и свързващи вещества, които могат да причинят нежелани реакции.

Типичният етикет на пробиотична добавка включва името на конкретния щам (напр. Lactobacillus acidophilus), дозировката (CFU), срок на годност и инструкции за употреба и съхранение.

Срокът на годност е от решаващо значение, което означава продължителността на жизнеспособността на живите култури. 

Заключение

Избирането на най-подходящия пробиотик от множеството налични продукти наистина може да бъде объркващо. За да рационализира процеса на вземане на решения, насоките на Световната гастроентерологична организация предлагат изчерпателен списък със състояния, при които пробиотиците могат да окажат положително влияние. Този списък включва и специфични пробиотични щамове и препоръчителни дози.

При избора на пробиотик е изключително важно да прочетете внимателно етикета, като обърнете внимание на щама, дозировката, препоръчителния прием, срока на годност и инструкциите за съхранение.

Въпреки това е важно да се отбележи, че пробиотиците може да не са подходящи за всеки. Преди да включите каквито и да е добавки, включително пробиотици, във вашата рутина, препоръчително е да се консултирате с лекар. Това е особено важно, ако имате притеснения относно потенциални странични ефекти или взаимодействия с други лекарства, които приемате в момента.

Прочети още:

реклама