Рязко отслабване – Кога отслабването е притеснително?

Рязко отслабване

Понякога може да настъпи нежелано рязко отслабване без диета или физическа активност. Тази неволна загуба на тегло може да е признак на основно здравословно състояние. Лекар може да ви помогне да намерите правилния вариант за лечение.

Необяснимата загуба на тегло се случва без целенасочена диета или повишена физическа активност. Това може да се случи, когато имате нисък апетит или когато приемате обичайното количество калории. Във всеки случай обикновено е причина за безпокойство.

Наличието на рязко отслабване може да бъде много тревожно, особено когато се губи значително количество тегло без ясно обяснение. Може да е потенциален индикатор за сериозно заболяване, но понякога може да е толкова незначително, колкото стомашен вирус.

реклама

Неволната загуба на тегло е по-често срещана при хора с предшестващи медицински състояния. Някои хора, които срещат този симптом, може да имат различни заболявания, включително рак, СПИН или ако са в депресия.

Общата насока е да се консултирате с вашия лекар, ако сте преживели значителна загуба на тегло, възлизаща на повече от 5% от телесното ви тегло в рамките на период от 6 до 12 месеца.

Какво причинява рязко отслабване?

Неволната загуба на тегло често се свързва с основно хронично заболяване. Въпреки това дори краткотрайни заболявания като грип или обикновена настинка могат да доведат до загуба на тегло поради коремен дискомфорт.

Депресия, диария, язви в устната кухина и вирусни инфекции (като обикновена настинка) често допринасят за неволната загуба на тегло, тъй като могат да повлияят на апетита.

По-рядко срещаните причини за неволна загуба на тегло включват състояния като рак, хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза), коремна инфекция, гастроентерит, деменция, цьолиакия и ХИВ или СПИН.

Продължителните периоди на рязко отслабване могат да доведат до недохранване, при което тялото не получава необходимите хранителни вещества. Това е особено важно за хора с храносмилателни разстройства като цьолиакия, което възпрепятства усвояването на хранителните вещества в тялото.

Какви заболявания причиняват необяснима загуба на тегло?

Не всяка загуба на тегло е тревожна, тъй като може да се случи след значими житейски събития или поради стрес. Въпреки това, необяснимо или рязко отслабване може да е показателна за определени медицински състояния:

 • Загуба на мускули (мускулна атрофия): Това може да е резултат от бездействие, особено при хора, които не спортуват или водят заседнал начин на живот.
 • Хипертиреоидизъм: свръхактивната щитовидна жлеза води до повишен метаболизъм и изгаряне на калории, дори при добър апетит.
 • Туберкулоза: Загубата на тегло и намаленият апетит са основни симптоми на туберкулоза, въпреки че причините не са напълно изяснени.
 • Рак: необяснимата загуба на тегло може да е ранен признак на рак поради възпаление, загуба на мускули и нарушен апетит.
 • Болест на Адисън: Това рядко състояние засяга производството на хормони, което потенциално води до лош апетит.
 • Ревматоиден артрит: Възпалението, причинено от ревматоиден артрит, може да ускори метаболизма и да допринесе за загуба на тегло.
 • Диабет тип 1: Недостигът на инсулин води до изгаряне на мазнини и мускули от тялото за енергия, което води до рязко отслабване.
 • Депресия: Това разстройство на настроението засяга апетита и може да доведе до загуба на тегло или повишен апетит.
 • Възпалително заболяване на червата (IBD): Хроничното възпаление нарушава хормоните на апетита, което води до намален апетит.
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ): Затрудненото дишане изгаря калории, което води до загуба на тегло в по-късните етапи.
 • Ендокардит: Възпалението на вътрешната обвивка на сърцето може да причини загуба на тегло и намален апетит.
 • ХИВ: Напредналите форми на ХИВ и СПИН могат да причинят загуба на тегло поради хранителен дефицит и намален апетит.
 • Застойна сърдечна недостатъчност: Гаденето, ранното усещане за пълнота и повишеният метаболизъм могат да доведат до загуба на тегло при това състояние.

Ако изпитвате необяснима загуба на тегло, важно е да се консултирате със здравен специалист, за да идентифицирате основната причина и да получите подходящо лечение.

Други рискови фактори

Някои фактори, които могат да увеличат вероятността от необяснима загуба на тегло, включват:

 • Възрастни хора: Изследванията показват, че приблизително 15-20% от хората на възраст 65 и повече години изпитват необяснима загуба на тегло. Тютюнопушенето и по-голямото разпределение на телесните мазнини също са свързани с това явление при възрастните хора.
 • Деца и юноши: Някои рискови фактори при децата могат да допринесат за необяснима или неволна загуба на тегло, като живот в бедност, предизвикателства при кърмене, алергии към специфични адаптирани млека и наличие на хранителни разстройства. От решаващо значение е родителите да следят теглото на детето си, да потърсят насоки от педиатър и да реагират незабавно на всички притеснения.

Какви са симптомите на неволната загуба на тегло?

Симптомите на рязко отслабване могат да варират в зависимост от основната причина. Някои хора може да забележат промени в това как им стоят дрехите или формата на лицето им, докато други може да не знаят, докато не се претеглят.

Свързаната с болестта неумишлена загуба на тегло може да бъде придружена от симптоми като треска, загуба на апетит, коремен дискомфорт или болка, диария или запек.

При деца неволната загуба на тегло може да бъде придружена от промени в апетита, нервност към определени храни, физически по-малък ръст (ако се случва за дълъг период от време), коремна болка или треска.

Някои лекарства също могат да доведат до неволна загуба на тегло като страничен ефект. Ако почувствате забележимо рязко отслабване, докато приемате някакво лекарство, важно е да се консултирате с Вашия лекар.

Как се диагностицира неволната загуба на тегло?

За да помогнете на Вашия лекар да диагностицира причината за неволната загуба на тегло, важно е да следите кога е започнала загубата на тегло и всички други симптоми, които сте изпитали през това време.

Рязкото отслабване може да бъде симптом на различни състояния, така че Вашият лекар ще прегледа симптомите и промените в начина ви на живот, за да определи основната причина.

Вашият лекар може да ви зададе въпроси като:

 • Правили ли сте някакви промени в диетата си?
 • Наскоро боледували ли сте или сте пътували в чужбина?
 • Чувствате ли се по-малко енергични от обикновено?
 • Имали ли сте храносмилателни проблеми като диария или запек?
 • Започнахте ли да приемате нови лекарства?

Ако вашият лекар подозира, че вашата диета или храносмилателен проблем допринасят за загубата на тегло, той може да извърши тестове, които може да включват кръвен тест за проверка на специфични нива на витамини и минерали. Това ще помогне да се идентифицират всички недостатъци или анемия, причинени от дефицит на желязо или витамин B.

Кръвните тестове също могат да помогнат да се определи дали хормоналното състояние е отговорно за неволната загуба на тегло.

Какви са възможностите за лечение на непреднамерено отслабване?

Ако имате хранителен дефицит, Вашият лекар може да препоръча консултация с диетолог или съставяне на диетичен план за справяне с дефицита. В случаите, когато храносмилателно разстройство като възпалително заболяване на червата причинява дефицита, може да е необходима специализирана диета по време на възпаление и добавки без рецепта.

Ако хормонално разстройство е отговорно за неволната загуба на тегло, вашият лекар вероятно ще предпише подходящи лекарства.

За общи заболявания като грип, обикновена настинка или хранително отравяне, почивката в леглото, увеличеното количество течности и лекарствата за успокояване на стомаха могат да помогнат за коригиране на неволната загуба на тегло. След като започнете да се чувствате по-добре, се препоръчва да се върнете към нормалната си диета.

Ако вашият лекар подозира по-сериозно основно заболяване като рак, може да се извършат допълнителни тестове за събиране на повече информация.

Заключение

Ако сте преживели рязко отслабване, без да сте опитвали да отслабнете, това не винаги е причина за безпокойство, но може да означава основен медицински проблем.

За по-сигурно се консултирайте с Вашия лекар, ако загубата на тегло е значителна или ако изпитвате други симптоми заедно с нея.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: