Страничен ефект, който може да изпитате, докато използвате инжекции за отслабване

Отслабване Страничен ефект „Дупето на Ozempic“ от хапчета и инжекции

Семаглутид (Semaglutide), известен под марките Оземпик (Ozempic) и Уегови (Wegovy), придоби популярност като помощно средство за отслабване и според слуховете се използва от много знаменитости по света и у нас.

Това лекарство действа като подтискащо апетита и може да доведе до значителна загуба на тегло. Но докато килограмите се топят, някои хора забелязват загуба на мускули и намаляване на еластичността на кожата в по-извитите части на тялото си.

Страничен ефект, който привлече вниманието, е известен като „Ozempic Face“, при който може да се появи отпусната и опъната кожа след значителна загуба на тегло, докато се използват тези лекарства.

реклама

Сега също се обсъжда подобен страничен ефект, наречен „Ozempic Butt“, който се отнася до въздействието върху областта на задните части.

Какво причинява „Ozempic Butt?“ (отпусната кожа на дупето)

„Въпреки че терминът „Ozempic Butt“ може да е нов, концепцията да останеш с отпусната кожа след бърза загуба на голямо тегло не е.

Не е изненадана, че много хора изпитват този страничен ефект, когато използват инжекции за отслабване Ozempic и Wegovy, тъй като лекарството може да причини бърза загуба на тегло, особено, ако току-що сте започнали да го използвате.

За да разберете защо това се случва, трябва да разберете как действа лекарството.

Ozempic действа като средство за потискане на апетита, тъй като семаглутида подмамва мозъка да мисли, че стомаха е пълен, въпреки че не е.

Има обаче нещо повече от това. Докато намаляването на апетита е частично отговорно за бързото отслабване, семаглутид също така променя начина, по който тялото разглежда глада.

Всъщност се променя метаболизма на тялото ви и лекартовото за отслабване не позволява на мозъка ви да изпраща сигнали за глад, които ви карат да се чувствате гладни.

Когато се използва за отслабване, има вероятност да видите резултати много бързо, тъй като реакциите ви на глад са блокирани. На телата ни обаче им трябва известно време, за да наваксат.

Когато напълняваме, това става постепенно, което дава на кожата ни време да се разшири и разтегне, за да поеме допълнителното тегло

Кожата ни всъщност е изненадващо еластична, благодарение на състава си от еластин и колаген, което я прави способна да се върне обратно към нормалното след разтягане, за да поеме бременност, например.

Но ако отслабнете твърде бързо, кожата ви ще остане в по-отпуснато състояние, вместо незабавно да се върне към състоянието си преди наддаването на тегло, особено ако сте били с наднормено тегло от няколко години.

Ето защо след значителна загуба на тегло може да почувствате отпусната кожа в определени части на тялото.

По-извитите области, като корема, дупето, бедрата и бузите, са най-податливи на този страничен ефект.

Кой е най-вероятно да изпита „Ozempic Butt?“

Не всеки ще почувства отпусната кожа на дупето си или на която и да е друга част от тялото си, след като е загубил значително количество тегло.

Всъщност вероятността от отпусната кожа зависи от няколко фактора, като вашата възраст, колко сте тежали, преди да започнете да наддавате, и колко дълго сте живели със затлъстяване или наднормено тегло.

Както споменахме по-рано, кожата ни е много еластична – обаче тази естествена еластичност намалява с възрастта, което означава, че кожата ни не запазва формата си толкова добре, когато остареем. Ето защо, ако използвате Wegovy или Ozempic в по-младите си години, е по-малко вероятно да видите значително отпусната кожа в сравнение с някой, който ги използва в по-зрелите си години.

Добавете към това, колкото повече тегло сте натрупали, толкова повече кожата ви ще се е разтегнала и следователно е по-вероятно да останете с отпусната кожа след загуба на тегло.

Ако някой използва семаглутид и е бил с наднормено тегло само за кратък период от време, е вероятно кожата му да може да се възстанови по-бързо, тъй като не е била в разтегнато състояние толкова дълго, колкото някой, който е с наднормено тегло от дълго време.

Какво да правим отпусната кожа след отслабване

И така, ако имате отпусната кожа след загуба на тегло, какво можете да направите?

Препоръчват се процедури за стягане на кожата като LPG Endermologie, които в идеалния случай трябва да се използват веднага щом започнете да отслабвате.

Други възможни решения за лечение е лифтинг на седалището (бразилско повдигане на дупето) с дермални филъри. Въпреки че е добре да дадете на тялото си известно време да се адаптира след загубата на тегло, преди да обмислите лечение.

В някои случаи отпуснатата кожа може да се коригира сама, ако пациентите поддържат новото си тегло за дълъг период от време, например година или повече.

Също така лекар може да препоръча операция за отстраняване на кожата, за да се отстрани част от кожата, ако има прекалено много отпусната кожа. Това ще бъде препоръчано само ако е абсолютно необходимо, след като са били използвани други методи.

Като оставим настрана хирургическите и нехирургичните възможности, има много начини за справяне с отпуснатата кожа и у дома.

Упражненията са един от най-добрите начини да помогнете на кожата си да се върне към нормалното след отслабване. По-специално трябва редовно да се използват упражнения като вдигане на тежести и тренировки със съпротивление.

Това не само изгражда мускули, които ще запълнят част от пространството, останало след отслабване, но също така може да насърчи повече еластичност на кожата, което ще й помогне да се възстанови.

В допълнение, поддържането на хидратация може да поддържа кожата да изглежда плътна, докато яденето на храни с високо съдържание на витамини А, С и Е може да увеличи колагена и еластина, придавайки на кожата ви повече еластичност.

Други странични ефекти на Ozempic и Wegovy

В крайна сметка все още научаваме за страничните ефекти на тези лекарства като средство за отслабване. Освен „Ozempic Butt“, известните странични ефекти на тези лекарства могат да включват:

Бързата загуба на тегло е свързана с повишен риск от камъни в жлъчката, дехидратация, недохранване и електролитен дисбаланс.

Ако търсите начин да отслабнете, най-добре е да обмислите плюсовете и минусите, преди да изберете лекарства, като инжекции и хапчета за отслабване.

Ако решите да използвате Ozempic или Wegovy, трябва да сте наясно с всички потенциални странични ефекти, за да избегнете чувството на разочарование от „дупето на Ozempic“ или други подобни случаи, след като сте отслабнали.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: