Хлорофил: ползи, употребa, рискове

Хлорофил

Хлорофил е пигмент, който е естествено съединение, присъстващо в зелените растения. Той придава на растенията техния зелен цвят и им помага да абсорбират енергия и да получават хранителни вещества от слънчевата светлина.

Въпреки че е от съществено значение за живота на растението, хлорофилът има и много предполагаеми ползи за здравето на хората.

Течният хлорофил, например, е популярна добавка, която детоксикира тялото, укрепва имунната система, повишава енергията и др. Въпреки че наистина може да има някои ползи за здравето от хлорофила, липсват достатъчно проучвания.

реклама

Тази статия разглежда хлорофила, неговите потенциални ползи за здравето и как да приемате повече хлорофил в диетата си. Също така обхваща добавките с хлорофил и техните потенциални странични ефекти.

Какво е хлорофил?

хлорофил
Под микроскоп, хлорофилът е концентриран в образувания, наричани хлоропласти

Хлорофилът придава зеления цвят на растенията. Помага на растенията да абсорбират енергия от слънчевата светлина и да получат нужните им хранителни вещества, докато преминават през процеса на фотосинтеза.

Присъства в зелените зеленчуци и други храни, като водорасли. По-зелените е зеленчуци, са с по-високо е съдържанието на хлорофил.

В растенията съществуват два вида хлорофил: хлорофил а и хлорофил b. Всички растения съдържат една от тези две разновидности. И двете са мастноразтворими съединения, които имат антиоксидантни свойства.

Хлорофилът има много предполагаеми ползи за здравето при хората.

Когато се консумира, хлорофилът се транспортира в тялото в малки клъстери от молекули, наречени мицели, които съдържат мазнини. Докато проучванията все още не са определили точното количество мазнини, необходими за метаболизирането на хлорофила, се смята, че консумацията на малки количества здравословни мазнини заедно с храната може да помогне на тялото да ги преработи.

Докато хлорофилът е естествено съединение в растенията, хлорофилинът е добавка. Хлорофилинът е водоразтворим, полусинтетичен, а не мастноразтворим и обикновено се използва като добавка към лекарства или хранителни оцветители.

Какви са ползите от хлорофил?

Счита се за мощен антиоксидант и че може да помогне за предотвратяване на увреждане на клетките, което ги кара да стареят преждевременно.

Някои експерти също предполагат, че хлорофила може да помогне за лечение на кожни заболявания, да намали миризмата на тялото и дори да предотврати някои видове рак.

Хлорофилът понякога се използва и за лечение или профилактика на: ( 1 )

 • Артрит
 • Хронична умора
 • запек
 • фибромиалгия
 • Чернодробна токсичност
 • затлъстяване
 • Орална млечница (гъбична инфекция в устата)
 • Вагинална гъбична инфекция

Към днешна дата обаче има малко доказателства в подкрепа на тези и други твърдения. ( 2 )

Броят на червените кръвни клетки

Някои учени са нарекли течния хлорофил „строител на кръвта“, предполагайки, че той може да увеличи броя на червените кръвни клетки и/или да подобри тяхното качество. Това се основава на факта, че хлорофилът е химически подобен на хемоглобина, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото.

Проучване от 2016 година, включващо 72 души на хемодиализа стигат до извода, че участниците, получавали течен хлорофил за пиене два до три пъти дневно в продължение на три седмици, са имали по-добър брой червени кръвни клетки от тези, получавали плацебо. Смята се, че хлорофилът може да помогне за намаляване на риска от анемия – липса на здрави червени кръвни клетки – често срещана сред хората на диализа. ( 3 )

Здраве на черния дроб

Предполага се също, че хлорофилът може да подобри способността на черния дроб да премахва токсините от тялото, въпреки че констатациите досега са ограничени до проучвания върху животни. ( 4 )

Детоксикация и рак

Учените са изследвали ефекта на хлорофила и хлорофилина върху рака.

Едно проучване върху животни при пъстърва установи, че в зависимост от дозата хлорофилът намалява честотата на чернодробни тумори с 29 до 63 процента и стомашни тумори с 24 до 45 процента. ( 5 )

Проучване от 2018 година оценява ефекта на хлорофила върху растежа на  раковите клетки на панкреаса. ( 6 )

Учените открили, че приемането на течен хлорофил всеки ден значително намалява размера на тумора при мишки, които са били трансплантирани с човешки ракови клетки на панкреаса.

Въпреки че резултатите от проучванията върху животни са обещаващи, едва наскоро имаше опити върху хора. Малко проучване на четирима доброволци установи, че хлорофилът може да ограничи погълнатия афлатоксин, съединение, за което е известно, че причинява рак. ( 7 )

Това е в съответствие със старо проучване от Китай, където консумацията на хлорофилин при всяко хранене води до 55% намаление на биомаркерите за афлатоксин в сравнение с плацебо. ( 8 )

Планират се и опити, за да се проучи как богатата на хлорофил диета може да повлияе на риска от рак на дебелото черво. Такава диета би включвала увеличаване на приема на листни зеленчуци като спанак и магданоз.

Заздравяване на рани

Има някои доказателства, че хлорофилът, когато се прилага локално (върху кожата), може да помогне за заздравяването на рани.

Използването на хлорофил за заздравяване на рани датира от 50-те години на миналия век. Някои лекари все още предписват хлорофилин – полусинтетична смес от водоразтворими натриево-медни соли, получени от хлорофил – за насърчаване на заздравяването на рани и намаляване на миризмите, свързани с отворени рани.

Акне и стареене на кожата

Проучване от 2018 година заключава, че локалният хлорофил е полезен при хора с акне. Въпреки положителните констатации, резултатите са ограничени от малкия размер на проучването (24 участници) и липсата на контролна група (група от участници, на които е дадено плацебо). ( 9 )

Друго проучване от 2016 година, заключава, че локалният хлорофил има свойства против стареене, които могат да намалят признаците на стареене от излагане на слънце. Тези констатации обаче са ограничени и от малкия размер на изследването и липсата на контролна група. ( 10 )

Хлорофилът може да има и други ползи за кожата, въпреки че са необходими повече проучвания.

Отслабване

Едно от най-популярните твърдения, свързани с течния хлорофил, е това, че помага за отслабване. Проучванията по тази тема обаче в момента са много ограничени.

Проучване от 2014 година, включващо 38 участнички, установи, че тези, които са приемали добавка от зелена растителна мембрана, която включва хлорофил, са имали по-голяма загуба на килограми, отколкото група, която не е приемала добавката. ( 11 )

Учените също предполагат, че добавката намалява нивата на вредния холестерол. Механизмът зад тези открития и дали включва хлорофил, засега не е известен.

Странични ефекти на хлорофила

Въпреки че обикновено се счита, че хлорофилът е безопасен под формата на добавка, някои хора могат да получат леки странични ефекти, особено когато използват течен хлорофил.

Те включват:  ( 12 )

 • Зелени изпражнения
 • гадене
 • Стомашни болки
 • диария
 • повръщане

В допълнение, добавките с течен хлорофил могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето и да увеличат риска от слънчево изгаряне.

Добавките с хлорофил могат потенциално да взаимодействат с определени лекарства, така че не забравяйте да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да започнете да ги приемате.

Не са изследвани ефектите от приема на хлорофил при бременни или кърмещи жени. Консултирайте се с лекар преди да го приемете.

Хранителни източници

Независимо дали сте решили да приемате добавка с хлорофил или не, експертите по хранене са съгласни, че не е лоша идея да включите в диетата си зеленчуци, съдържащи хлорофил.

Тъмнозелените листни зеленчуци обикновено са богати на хлорофил, но има и други храни, които също съдържат здравословни количества хлорофил. Те включват:

 • Люцерна
 • Рукола
 • Аспержи
 • Ечемична трева
 • босилек
 • Броколи
 • Кориандър
 • Зеленчуци
 • Зелени ябълки
 • Зелено грозде
 • Конопени семена
 • Киви
 • Чай матча
 • Магданоз
 • Шам-фъстъци
 • Морски водорасли
 • Спанак
 • Спирулина
 • Житна трева

Житната трева има ползи, свързани с хлорофила

сок от житна трева
сок от житна трева

Житната трева може да бъде добър подход за алтернативна медицина за някои състояния.

Преглед на терапията със сок от житна трева установи, че може да бъде полезен за хора, които се нуждаят от: ( 13 )

 • кръвопреливане
 • противоракова терапия
 • зарастване на язва
 • детоксикация на черния дроб
 • лаксативи
 • за предотвратяване на кариес

Маслото от пшенична трева може да помогне за лечение на белези. Можете да направите масло от пшенична трева, като изпечете пшеничната трева, докато почернее и след това изцедите маслото. Както при хлорофила, са необходими допълнителни проучвания за потенциалните ползи за здравето от житната трева.

Добавки с хлорофил

течен хлорофил
Течен хлорофил за пиене

Хранителните добавки, съдържащи хлорофил, често се извличат от пшенична трева, спирулина, ечемична трева, хлорела и синьо-зелени водорасли. Предлагат се под формата на таблетки, капсули и течност. Течният хлорофил често всъщност е хлорофилин.

Няма препоръчителна доза за добавки с хлорофил. Като общо правило не превишавайте дозата, отпечатана върху етикета на продукта.

Винаги говорете с лекар, преди да вземете хлорофил или каквито и да било билки или добавки. Те могат да причинят нежелани странични ефекти, особено ако вече приемате лекарства или имате съществуващи здравословни проблеми.

Често задавани въпроси

Здравословно ли е да се пие течен хлорофил?
Течният хлорофил е безопасен за пиене в умерени количества, но може да не е здравословният еликсир, за който се твърди, че е. Течният хлорофил съдържа хранителни вещества и антиоксиданти, но малко научни доказателства подкрепят употребата му за предотвратяване или лечение на всякакви състояния.

Хлорофилът кара ли косата ви да расте?
Хлорофилът съдържа антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да подобрят здравето на косата, но няма пряка научна връзка между здравето на косата и хлорофила.

Заключение

Хлорофилът е пигмент, който придава зеления цвят на растенията. Хлорофилът има хранителна стойност, когато се консумира в храната, но също така се смята, че някои предлагат значителни ползи за здравето. Това включва лечение на акне, анемия и запек, както и предотвратяване на чернодробна токсичност, гъбични инфекции и дори рак.

Към днешна дата има малко доказателства в подкрепа на някое от тези твърдения.

Тъмнозелените листни зеленчуци са отличен източник на хлорофил, но хлорофил може да се намери и в други зелени плодове, билки и зеленчуци.

Когато се приема като добавка, хлорофилът може да причини зелени изпражнения, гадене, диария и други стомашно-чревни странични ефекти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: