Яденето на пържени картофи може да увеличи риска от депресия

Яденето на пържени картофи може да увеличи риска от депресия

Вероятно сте чували израза „Ти си това, което ядеш“. И може би, както подсказва фразата, сте забелязали, че се чувствате подути, мудни и уморени, когато не се храните добре.

Ново проучване установи, че това, което ядем, може да ни повлияе не само физически, но и психически.

По-конкретно, новото проучване, проведено в Медицинския факултет на Сейнт Луис във Вашингтонския университет, свързва диета с високо съдържание на пържени храни – особено пържени картофи – с повишени случаи на тревожност и депресия.

реклама

Експертите казват, че това се дължи на няколко причини, включително смущения в червата, увеличаване на възпалението и нарушаване на липидния метаболизъм.

За да намалите приема на пържени храни, можете вместо това да опитате да варите или печете на скара и във фурна.

Как е проведено проучването

Проучването включва 140 728 души и разкрива, че редовната консумация на пържени храни носи съответно 12% и 7% по-висок риск от тревожност и депресия.

Учените заключават, че честата консумация на пържена храна е „силно свързана“ с по-висок риск от тревожност и депресия поради замърсител в пържените храни, известен като акриламид.

Доказано е, че този замърсител предизвиква невровъзпаление и нарушаване на липидния метаболизъм, което може да повлияе на психичното здраве.

Като обръщаме по-голямо внимание на това, което ядем, може да сме в състояние да намалим риска от някои разстройства на психиката.

Връзката между храната и психиката

Връзката между храната и настроението е много по-сложна, отколкото понякога се смята.

Резултатите от това проучване са в съответствие с това, което бихме очаквали да видим, и са допълнително потвърждение на десетилетия изследвания, показващи, че пържените и нездравословни храни в стандартната западна диета увеличават риска от често срещани хронични заболявания и психични състояния.

Една от причините пържените храни да се свързват с по-високи случаи на тревожност и депресия е, че те причиняват възпаление в тялото, което е свързано със симптоми на тревожност и депресия.

Едно проучване от 2017 година, наречено SMILES Trial, отбелязва, че резултатите от психичното здраве са значително подобрени, когато контролна група следва диета с високо съдържание на противовъзпалителни храни в продължение на 12 седмици.

Възпалението може да причини хаос

Диета с високо съдържание на пържени храни допринася за невровъзпаление или възпаление в мозъка, тъй като пържените храни произвеждат съединения, известни като крайни продукти на напреднала гликация, които прилепват към тъканите, увреждат ги и причиняват възпаление.

Все още се правят проучвания по тази тема, но се предполага, че възпалението може да намали освобождаването на допамин и също така да притъпи областите на мозъка, които са свързани с отделянето му.

Освен това в пържените храни обикновено липсват фибри, фитонутриенти и здравословни мазнини, за които е доказано, че влияят положително върху здравето на мозъка. От своя страна това може да окаже влияние върху червата ви.

Липсата на тези съединения може да причини срив в това как червата и мозъка комуникират помежду си. Повече от 90 до 95% от нашия серотонин (хормон на щастието) се произвежда в червата и затова се предполага, че дисбалансите в нашата чревна микробиота влияят върху производството на тези невротрансмитери, което от своя страна се отразява негативно на нашето настроение.

Също така според авторите на проучването акриламидът може да е основният химикал, който нанася щети, когато става въпрос за психичното здраве.

Акриламидът е химикал, който може естествено да се образува в определени нишестени храни, когато се пече, пържи или пече на високи температури. Проучванията показват, че акриламида е канцерогенен при животните и може да бъде канцерогенен за хората.

Важно да се отбележи обаче, че при проучвания върху животни концентрациите на използвания акриламид са били в много високи дози.

В момента няма солидни доказателства, че акриламида представлява същата заплаха за хората дори след 20 години проучвания по темата.

След това идва липидния метаболизъм, процесът, при който мазнините се разграждат и съхраняват като енергия. Авторите на проучването казват, че високата консумация на пържени храни нарушава този процес.

Липидният състав в мозъка е разпознат като нещо, което играе роля във функцията на невроните и тези неврони играят важна роля в начина, по който мозъкът комуникира. Когато тази комуникация е нарушена, можем да видим функционални адаптации на поведението като тревожност и/или депресия.

Малките здравословни промени

Връзката между честата консумация на пържена храна и психичното здраве със сигурност е сложна и комплексна. Но едно е ясно – намаляването на приема на пържени храни е мъдър и здравословен избор за хранене.

Първият подход, който трябва да опитате, е да промените начина си на готвене.

Изберете методи на готвене като задушаване, готвене на пара и варене. Пърженето във фурна или с горещ въздух също може да бъде страхотна опция, защото използвате много по-малко мазнини.

Друг съвет е да внимавате с използването на определени масла за готвене.

Тропическите масла (като кокосово масло и палмово масло) са с високо съдържание на наситени мазнини и е по-добре да ги замените с екстра върджин зехтин, масло от авокадо или рапично масло.

Препоръчва се като цяло да замените пържените продукти с печени или приготвени на скара продукти (като печени картофи и пиле на скара) и да добавите повече цели храни като ядки, семена, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Също така имайте предвид, че подправките могат да повлияят положително на чревната микробиота, да намалят възпалението и да подобрят митохондриалната функция.

Използвате шестте стълба на здравословния начин на живот като основно правило:

  1. Хранене с разнообразни цели растителни храни с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, ядки и семена
  2. Редовно движение
  3. Управление на стреса
  4. Получаване на спокоен, качествен сън
  5. Избягване на вещества като тютюн и алкохол
  6. Приоритизиране на взаимоотношенията

Както и да намалите консумацията на пържени храни, като експертите препоръчват бавен, стабилен и устойчив подход.

Пържените храни са вкусни, успокояващи и вероятно ще осигурят няколко момента на удоволствие. Въпреки това, ако ги консумирате твърде често, може да откриете, че доброто ви настроение е краткотрайно.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: