8 уникални ползи от черно грозде

черно грозде

Черното грозде представлява малки, сладки плодове – известни с интензивния си синкаво-лилав цвят, който ги кара да изглеждат черни.

Техният уникален цвят идва от високата им концентрация на антоцианини, антиоксидант, отговорен за цвета на други черни, лилави и сини плодове и зеленчуци. Антоцианините също придават цвят на храни като къпини, боровинки, патладжан и лилав карфиол. ( 1 )

Предлагат се множество разновидности, включително видове със семки и без семки, повечето от които се използват предимно за направата на червено вино.

реклама

Черното или червеното грозде обаче може да бъде и питателна закуска или десерт.

Тази статия разглежда 8 ползи за здравето от консумацията на различните сортове червено грозде.

1. Вкусно и питателно

Първата очевидна полза за здравето от черното грозде е неговият хранителен профил. Една порция  от 138 грама черно грозде без семки осигурява: ( 2 )

  • Калории: 90
  • Въглехидрати: 24 грама
  • Фибри: 1 грам
  • Протеин: 1 грам
  • Мазнини: 1 грам
  • Витамин C: 17% от препоръчителния дневен прием (ПДП)
  • Витамин А: 11% от ПДП
  • Желязо: 2% от ПДП

Подобно на повечето плодове, черното грозде е източник на въглехидрати и практически не осигурява мазнини и протеини. И все пак е добър източник на витамин С и А.

Витамин С е водоразтворим витамин, който тялото ви използва, за да подобри усвояването на желязото, да произвежда колаген и да стимулира имунната ви система. Също така е мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на някои хронични заболявания. ( 3 )

От друга страна, витамин А е мастноразтворим витамин, участващ в имунната функция на тялото ви, растежа и развитието на клетките и здравето на очите. ( 4 )

2. Пълно с антиоксиданти

Освен високото си съдържание на витамин С, черното грозде е и храна богата на антиоксиданти.

Антиоксидантите са съединения, които помагат в борбата с оксидативния стрес, който възниква, когато в тялото ви има прекомерно количество свободни радикали. Оксидативният стрес играе основна роля в насърчаването на хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. ( 5 )

Червеното и черното грозде съдържат значителни количества полифеноли, категория съединения със силен антиоксидантен капацитет.

Както бе споменато по-горе, характерният цвят на черното грозде идва от съдържанието на антоцианин – основният тип полифеноли, присъстващи в плодовете.

Друг основен антиоксидант, открит в черното грозде, е ресвератролът, който е известен със своите предполагаеми противоракови, противовъзпалителни и анти-стареещи ползи. ( 6 ) ( 7 )

Както можете да си представите, повечето от антиоксидантите на черното грозде са концентрирани в люспата му, които съдържат значителни количества други антиоксиданти, включително катехини и епикатехини, кафеена киселина, катехин галат епикатехин и галова киселина. ( 8 )

Гроздовите семена също са богати на тези полезни съединения. ( 9 )

3. Може да помага за здравето на сърцето

Антиоксидантните свойства на антоцианините и ресвератрола са свързани с намален риск от сърдечни заболявания. Следователно добавянето на червено грозде към вашата диета може да подкрепи здравето на сърцето ви. ( 10 )

Например, антоцианините могат да ви предпазят от атеросклероза – натрупването на плаки в артериите – чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението. ( 11 ) ( 12 )

В допълнение, те могат да намалят артериалната скованост, което води до подобрен кръвен поток и понижено кръвно налягане. Антоцианините могат също така да намалят нивата на общия и лошия – LDL – холестерол. ( 12 )

Що се отнася до ресвератрола, проучванията в епруветка и върху животни показват, че той може също да подобри функционирането на кръвоносните ви съдове. Освен това, ресвератролът може да предотврати възпалението и да инхибира натрупването на плака, потенциално намалявайки риска от атеросклероза и инсулт. ( 13 )

4. Може да осигури антидиабетни ефекти

Полифенолите в черното грозде също могат да осигурят антидиабетни ефекти, които могат да помогнат за управление на нивата на кръвната захар. ( 14 )

Диабетът се характеризира с постоянни високи нива на кръвната захар и нарушена способност да регулирате производството на инсулин. ( 15 )

Проучвания в епруветка показват, че ресвератролът може да активира протеин, наречен сиртуин 1 (SIRT1), който намалява инсулиновата резистентност. ( 16 )

Освен това проучванията върху животни показват, че ресвератролът може също да намали инсулиновата резистентност и да подобри секрецията на инсулин от тялото ви. Това може да помогне за облекчаване на усложненията, свързани с диабета.

Също така, проучвания при хора разкриват, че ресвератролът може също да подобри способността ви да регулирате контрола на кръвната захар и да намалите инсулиновата резистентност, ако живеете с диабет тип 2.

Необходими са обаче повече клинични проучвания, за да се разберат напълно ефектите на ресвератрола върху контрола на кръвната захар, тъй като доказателствата от текущите проучвания са противоречиви.

5. Може да осигури противоракови свойства

Отново, ресвератролът и антоцианините могат да осигурят на черното грозде свойства за борба с рака.

Изследванията показват, че и двата антиоксиданта могат да помогнат в борбата с раковите клетки, като предотвратяват растежа и разпространението на тумора. ( 17 ) ( 18 )

Тези антиоксиданти могат също да индуцират клетъчна апоптоза – програмираната смърт на раковите клетки.

Проучвания в епруветка показват противораковия ефект на ресвератрола срещу различни видове рак, включително рак на стомаха, гърдата, черния дроб, щитовидната жлеза, яйчниците и простатата.

По същия начин, проучвания в епруветка и животни подкрепят противораковите ефекти на антоцианините срещу стомашен, кожен, колоректален, цервикален и рак на гърдата.

Въпреки това, големи проучвания върху хора не показват по-нисък риск от повечето човешки ракови заболявания след прием на антоцианини. Следователно все още са необходими допълнителни изследвания, за да се определи дали консумацията на черно грозде може да предотврати рак.

6. Може да подобри здравето на кожата

Изследванията показват, че антиоксиданти като антоцианините в черното грозде могат да бъдат не само ефикасни срещу рак на кожата, но и при лечението на леки кожни проблеми като акне. ( 19 )

В допълнение, антиоксидантите от черно грозде могат също така да предпазват от вредните ефекти от излагането на UV радиация, които често включват слънчево изгаряне, оток или задържане на вода, хиперпигментация и рак на кожата. ( 20 )

UV радиацията също води до производството на свободни радикали и оксидативен стрес, което може да доведе до преждевременно стареене на кожата – белязано от бръчки, сухота на кожата или появата на фини линии.

Докато гроздето и неговите вторични продукти се считат за билкови козметични формули, повечето от техните ефекти разчитат на директното им нанасяне върху кожата, вместо да се ядат плодовете.

Просто яденето на черно грозде може да не покаже същия потенциал като локалните кремове, когато става въпрос за подобряване на здравето на кожата ви.

7. Може да осигури антимикробни свойства

Антиоксидантите, присъстващи в кожата на черното грозде, могат да действат като антимикробни агенти, които могат да се борят с растежа на устойчиви на антибиотици вредни бактерии и плесени, произвеждащи токсини.

Проучвания в епруветка показват, че антибактериалната активност значително инхибира растежа на бактерии, отговорни за хранителни заболявания, като Staphylococcus aureusEnterococcus faecalis и Enterobacter aerogenes.

По подобен начин тяхната противогъбична активност изглежда е ефективна срещу плесени, произвеждащи токсини, като Penicillium chrysogenumPenicillium expansumAspergillus niger и Aspergillus versicolor.

Липсват обаче проучвания за това дали яденето на плодове би довело до същите ефекти.

8. Може да насърчи растежа на косата

Проучвания в епруветка, животни и хора показват, че ресвератролът може да стимулира растежа на косата. ( 21 ) ( 22 )

Доказателствата показват, че антиоксидантът може да стимулира прехода на цикъла на косъма от телогенната фаза – известна също като фаза на покой – в анагенната фаза или активната фаза на растеж, като по този начин индуцира растежа на косата.

Може също така да защити космените ви фоликули от оксидативен стрес и да увеличи плътността на косата ви. ( 23 )

Изследвания върху животни дори показват, че ресвератролът може да увеличи броя на космените фоликули в кожата на младите гризачи.

Въпреки това, тези ефекти също разчитат на ресвератрол, който се прилага директно върху кожата. Ето защо все още са необходими изследвания за прякото въздействие на яденето на черно грозде върху растежа на косата.

Заключение

Подобно на повечето видове грозде, ползите от черното грозде идват почти изключително от високото съдържание на антиоксиданти, а именно антоцианини и ресвератрол.

Някои от най-широко проучените ползи от тези съединения в черното грозде включват тяхното благоприятно въздействие върху здравето на сърцето ви, способността ви да регулирате кръвната си захар и може би дори способността ви да се борите с растежа на раковите клетки.

Въпреки че някои изследвания подкрепят техните ползи върху кожата, косата и антимикробните свойства, все още са необходими повече изследвания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: