DASH диетата може да намали риска от заболявания на сърцето с 10%, според проучване

DASH диетата може да намали риска от заболявания на сърцето

Според Световната здравна организация (СЗО) болестите на сърцето и кръвообращението причиняват смъртни случаи на всеки трети, което в световен мащаб възлиза на 17,9 милиона.

Много видове сърдечно-съдови заболявания са предотвратими, като промените в начина на живот са един от най-ефективните начини за намаляване на риска.

СЗО препоръчва:

реклама

  • спиране на пушенето
  • намаляване на солта и увеличаване на плодовете и зеленчуците във вашата диета
  • редовна физическа активност
  • избягване на прекомерна употреба на алкохол.

Има обаче толкова много противоречиви съвети, че на хората им е трудно да решат коя диета да следват.

Ново проучване от Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) към Харвардското медицинско училище предполага, че преминаването към диета DASH или диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци може да намали риска от сърдечносъдови заболявания с до 10%.

Проучването е публикувано в The American Journal of Cardiology.

Диетата DASH

DASH  — съкратено от „диетични подходи за спиране на хипертонията“ — планът за хранене се основава на промяна на хранителните навици за намаляване на кръвното налягане чрез:

  • ядене на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни
  • включително обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, риба, птиче месо, боб, ядки и растителни масла
  • ограничаване на храни с високо съдържание на наситени мазнини, като мазни меса, пълномаслени млечни продукти и кокос и палмово масло
  • ограничаване на сладките напитки и сладкиши.

Диетата е проектирана, така че да бъде лесна за следване, да предоставя здравословни алтернативи на нездравословните храни и да бъде адаптивна към всяко култура.

3 режима на хранене

В проучването изследователите разделиха 437 участници на случаен принцип в три групи. След 3 седмици на типична американска диета – малко пресни продукти, високо общо съдържание на мазнини, наситени мазнини и холестерол – всяка група следва различна диета в продължение на 8 седмици.

Участниците бяха на средна възраст 45 години и приблизително половината са жени. Трите групи са със сходни ИТМ, статус на хипертония и физически упражнения.

Хората от контролната група продължиха с първоначалната диета. Втората група яде подобна диета, но с добавени плодове и зеленчуци. Третата група следваше диетата DASH.

След 8-седмичния диетичен период изследователите изчисляват риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване (ASCVD) на участниците, използвайки уравнението на сборната кохорта. Това използва възраст, пол, раса, кръвно налягане, нива на холестерол и други здравословни фактори за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания.

По-здравословните диети могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания

В сравнение с контролната диета, диетата DASH дава относително намаление на риск от ASCVD с 10,3%.

Богатата на плодове и зеленчуци диета го намалява с 9,9%.

Следването на „стандартна американска“ диета дава предсказан от формулата риск от 1,84% от сърдечно-съдово събитие през тези 10 години, а спазването на диета DASH се очаква да доведе до 1,69% 10-годишен риск.

Тази абсолютна разлика от 0,15% означава, че можем да предотвратим сърдечносъдово събитие при по-малко от двама на хиляда души, които са променили диетата си през следващите 10 години.

Диетата DASH също намалява нивата на липопротеините с висока плътност ( HDL ) или „добрия“ холестерол.

Съответният автор на изследването д-р Стивън Джурашек, клиницист-изследовател в Катедрата по медицина в BIDMC, каза че „Последиците за здравето от понижаването на HDL холестерола са неясни.“

Препоръчани са редица корекции за подобряване на диетата DASH. Един от тях е да се увеличи консумацията на здравословни форми на ненаситени мазнини.

Необходими са по-големи, по-дълги проучвания

Учените призовават за предпазливост при тълкуването на техните открития и подчертават необходимостта от допълнителни изследвания.

Стойностите на риска бяха изчисления с помощта на калкулатор на ASCVD, а не записи на действителни сърдечно-съдови събития, проучването продължи само 8 седмици и типичната диета се основаваше на тази от първоначалното проучване DASH преди 30 години.

С такова малко проучване и толкова кратко проследяване, анализът на отговора на подгрупата е изпълнен с риск от потенциално неверни заключения. От това проучване е невъзможно да се определи дали отговорът на промените в диетата може да се различава според етническата група или пола.

Независимо дали диетата DASH или диетата с високо съдържание на плодове и зеленчуци ще намали риска от сърдечно-съдови инциденти или не, включването на повече пресни храни във вашата диета е жизненоважна част от здравословния начин на живот.

Вярваме, че критична стъпка към по-здравословно хранене започва в магазина за хранителни стоки и изисква здравословните храни да бъдат достъпни за хората, независимо къде живеят.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: