АИП диета – Хранене, храни, отслабване

АИП диета

АИП диета или автоимунен протокол (AIP) диета има за цел да намали възпалението и да облекчи други симптоми на автоимунни заболявания. Това основно включва елиминиране на определени храни, които могат да причинят възпаление и постепенното им повторно въвеждане, след като симптомите се подобрят.

AIP диетата е предназначена да облекчи възпалението, болката и други проблеми, свързани с автоимунни заболявания като лупус, възпалително заболяване на червата, целиакия и ревматоиден артрит.

Автоимунното заболяване е неправилно функциониране на имунната система, при което имунната система атакува тялото.

реклама

Тези заболявания могат да засегнат много различни системи на тялото и могат да станат животозастрашаващи, ако не се лекуват правилно. Генетиката и околната среда са вероятни рискови фактори за развитието на автоимунно заболяване.

Тази статия предоставя изчерпателен преглед на AIP диетата, включително научната основа за нея и настоящото разбиране за нейния потенциал за облекчаване на симптомите на автоимунни заболявания.

Какво представлява диета с автоимунен протокол?

АИП диетата е модификация на палео диетата – диета, която насърчава начина, по който са се хранели нашите праисторически предци и отхвърля съвременните преработени храни.

Тя започва с елиминирането на специфични храни, за които е доказано, че нарушават здравето на червата, което води до проблеми с имунната система.

Целта е да помогне за намаляване или облекчаване на автоимунни симптоми.

AIP диетата се фокусира върху храни, богати на витамини и други хранителни вещества. Човек, който следва АИП, няма да яде нищо с добавена захар или други добавки, които могат да предизвикат автоимунен отговор.

Човек трябва да се придържа стриктно към диетата в продължение на няколко седмици, след което бавно да въведе отново елиминираните храни и внимателно да отбележи всяка реакция.

Реакция, като засилване на симптомите, може да означава, че трябва да се изключат тази храна в дългосрочен план.

Смята се, че някои храни потенциално влошават чревната пропускливост, като по този начин увеличават риска от пропускливи черва.

АИП диетата е съсредоточена върху елиминирането на тези храни и замяната им с богати на хранителни вещества, насърчаващи здравето храни, за които се смята, че подпомагат заздравяването на червата и от своя страна намаляват възпалението и симптомите на автоимунни заболявания.

Тази диета също така изключва специфични съставки като глутен, които могат да провокират необичайни имунни реакции при податливи индивиди.

Как да спазвате АИП диетата?

AIP диетата има три фази – фаза на елиминиране, фаза на поддържане и фаза на повторно въвеждане. Важно е да се отбележи, че докато общите насоки са посочени тук, процесът и продължителността могат да варират в зависимост от човека.

Фаза на елиминиране

Тази първа стъпка от AIP диетата включва премахване на различни храни от диетата за определен период от време, обикновено около четири до шест седмици.

Началният етап от диетата е фазата на елиминиране, която включва изключване на храни и лекарства, за които се подозира, че причиняват възпаление на червата, нарушават баланса на полезните и вредните чревни бактерии или предизвикват имунен отговор.

По време на фазата на елиминиране храните, които могат да причинят възпаление, се елиминират на етапи.

По време на тази фаза някои храни като зърнени храни, бобови растения, ядки, семена, зеленчуци от нощница, яйца и млечни продукти са напълно премахнати от диетата.

Освен това хората се съветват да се въздържат от тютюн, алкохол, кафе, масла, хранителни добавки, рафинирани и преработени захари и специфични лекарства, включително нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

НСПВС включват лекарства като ибупрофен, напроксен, диклофенак и високи дози аспирин.

От друга страна, фазата на елиминиране насърчава консумацията на храни, богати на хранителни вещества за добро здраве.

Продължителността на фазата на елиминиране може да варира и обикновено се поддържа, докато индивидът почувства забележимо намаляване на симптомите.

Средно повечето хора се придържат към тази фаза за период от 30 до 90 дни, но някои може да започнат да наблюдават подобрения още през първите три седмици.

Фаза на поддръжка

Във фазата на поддържане елиминирането на неразрешените храни продължава, докато симптомите се подобрят. Няма твърдо правило за това колко дълго да останете в тази фаза, преди да преминете към фазата на повторно въвеждане.

Основната цел на тази фаза е да се определи кои храни могат да допринесат за симптомите на дадено лице. Целта е да се въведат отново всички храни, които не предизвикват никакви симптоми, като същевременно се продължат да се изключват тези, които предизвикват.

По време на тази фаза всяка храна трябва да бъде въведена отново последователно, с период на изчакване от 5 до 7 дни преди повторното въвеждане на различна храна.

Тази времева рамка предоставя широка възможност за откриване на повторната поява на каквито и да било симптоми, преди да продължите с по-нататъшно повторно въвеждане.

Храни, които се понасят добре, могат да бъдат включени обратно в диетата, докато тези, които предизвикват симптоми, трябва да останат изключени. Важно е да се отбележи, че индивидуалната толерантност към храна може да се промени с времето.

В резултат на това може да е препоръчително периодично да преразглеждате тестовете за повторно въвеждане за храни, които първоначално са дали неблагоприятни резултати.

Фаза на повторно въвеждане

След като симптомите се подобрят, елиминираните храни постепенно се въвеждат отново в диетата. По този начин към диетата се добавят повече разнообразие и хранителни вещества, което води до разнообразен чревен микробиом, който е важен за намаляване на възпалението и регулиране на имунната система.

Важно е да обърнете внимание на това как тялото ви реагира, когато връщате храни обратно в диетата си. Препоръчват се следните стъпки:

 • Въвеждайте една храна на всеки пет до седем дни.
 • Започнете с 1 чаена лъжичка от една храна и наблюдавайте как тялото ви реагира в продължение на 15 минути.
 • След 15 минути, ако не се забележат нежелани реакции, хапнете малко повече и изчакайте още 15 минути.
 • Ако все още не се появят реакции, изчакайте няколко часа и изяжте нормална порция от храната.
 • След като завършите горните стъпки, изчакайте пет до седем дни и наблюдавайте как тялото ви реагира. Ако не се появят симптоми, тази храна може да се върне обратно към диетата.
 • Повторете процеса с нова храна.

Ако се появят някакви неблагоприятни реакции, отбележете отключващата някакви симптоми храна и я избягвайте.

Препоръчва се, воденето на дневник на храната и да се отбелязват всички реакции. Хората, които имат реакции, често се чувстват неудобно, докато тази храна не бъде обработена докрай от тялото. Нежеланите реакции могат да включват чревен дискомфорт, гадене, обрив, сърбеж, подут език и затруднено дишане. Затрудненото дишане и подуването на езика са сериозни и се нуждаят от незабавна медицинска помощ, тъй като могат да бъдат животозастрашаващи.

Храни за ядене

Ограничени изследвания показват кои конкретни храни включва AIP диетата. Човек, който следва диетата, може да яде:

 • всякакви зеленчуци, с изключение на тези от семейство Картофови
 • висококачествени морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини
 • ферментирали храни
 • постно месо и черен дроб
 • малки количества плодове
 • масла, като зехтин, кокосово масло и масло от авокадо

Като цяло диетата се фокусира върху цели храни и такива, които не съдържат добавки като захар.

Вижте още противовъзпалителната диета

Храни, които трябва да се избягват

Има няколко групи храни, които трябва да избягвате, когато следвате АИП диета.

Малко насоки са пригодени за хора с някакво специфично автоимунно заболяване, но проучване при хора с IBS препоръчва избягване на:

 • Зеленчуци, като домати, картофи, чушки и патладжани
 • зърна
 • варива
 • млечни продукти
 • някои растителни масла
 • кафе
 • яйца
 • ядки и семена
 • алкохол
 • хранителни добавки, рафинирани или добавени захари

Теорията зад AIP диетата е, че избягването на храни, които дразнят червата, и яденето на храни, богати на хранителни вещества, ще намали възпалението.

Една хипотеза за това как започват автоимунните състояния се нарича теория за пропускливите черва. В него се посочва, че ако има проблем с бактериалния състав на червата на човек, причинителите на възпаление от околната среда – като токсини и вируси – могат да пробият чревната стена и да достигнат до други части на тялото.

Поддръжниците на тази теория казват, че яденето на правилните храни може да помогне за предотвратяване на симптомите на възпаление, въпреки че много експерти са скептични.

Много привърженици на теорията за пропускливите черва вярват, че АИП диетата може да помогне за предотвратяване на имунната система да атакува тъканите и да намали симптомите на автоимунни заболявания.

Ефективна ли е?

Малко клинични проучвания са изследвали ефективността на AIP диетата – като цяло или като средство за управление на всяко специфично автоимунно заболяване.

През 2017 година група учени установиха, че елиминирането на определени храни като част от AIP диетата подобрява симптомите на възпалително заболяване на червата.

В проучване от 2019 година 17 жени участнички на възраст 20–45 години с тиреоидит на Хашимото, друго автоимунно заболяване, следват AIP диетата като част от 10-седмична програма.

Тестовете не показват промени, но участниците съобщават за намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Авторите предполагат, че АИП диетата, като част от по-широка програма за лечение, може да помогне на хората с това състояние.

Някои научни доказателства предполагат връзка между здравето на червата и възпалителните заболявания. Все повече изследвания, например, показват, че може да има връзка между бактериалния растеж в червата и възпалителни и автоимунни заболявания, като болестта на Крон.

Други проучвания предполагат, че съставът на чревните бактерии може да предизвика имунни и възпалителни реакции в други части на тялото.

Освен това учените отбелязват, че възпалението влияе върху това колко добре функционира чревната стена и че хранителните алергии могат да я направят по-пореста. Това може да показва връзка между проблемите с чревната стена и автоимунните заболявания и потвърждаването й ще изисква допълнителни проучвания.

Подкрепата на твърденията, че AIP диетата може да намали симптомите на други автоимунни заболявания, ще изисква повече проучвания.

Има ли някакви рискове?

Както при всяка елиминационна диета или диета, която препоръчва премахването на цели групи храни дори за кратък период, съществува риск от недостиг на хранителни вещества.

Когато се прави правилно, AIP диетата е богата на хранителни вещества. Основният начин, по който хората се сблъскват с проблеми, е когато консумират шепа избрани храни, които им харесват, в продължение на седмици или месеци. Това увеличава риска от недостиг на определени хранителни вещества.

Изключително важно е да сте сигурни, че все още получавате всички основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Подходяща ли е за вас?

AIP диетата е специално създадена, за да помогне за смекчаване на възпалението, болката и други симптоми, свързани с автоимунни заболявания. Следователно, той е най-ефективен за хора с автоимунни заболявания като лупус, раздразнени черва, целиакия или ревматоиден артрит.

Автоимунните заболявания не могат да бъдат излекувани, но техните симптоми могат да бъдат управлявани. АИП диетата има за цел да улесни управлението на симптомите, като помага на хората да идентифицират храни, които може да предизвикват техните конкретни симптоми.

Понастоящем научните доказателства относно ефективността на тази диета са ограничени до хора с възпалително заболяване на червата и болест на Хашимото.

Въпреки това, предвид предполагаемия механизъм на действие, индивиди с други автоимунни заболявания също могат да го намерят за полезен.

Има минимални недостатъци при изпробването на тази диета, особено когато се провежда под наблюдението на диетолог или друг медицински специалист.

Търсенето на насоки от здравен експерт, преди да започнете диетата AIP, може да ви помогне да идентифицирате кои храни може да изострят вашите уникални симптоми и да гарантирате, че продължавате да задоволявате хранителните си нужди през всички фази на диетата.

Често задавани въпроси

Какво представлява АИП диетата?

AIP диетата има за цел да помогне за справяне с възпалението чрез елиминационна диета. Това включва премахване на храни от диетата, след което постепенното им заместване, докато се оценява реакцията на тялото ви. По време на фазата на елиминиране можете да консумирате умерени количества пресни плодове, костен бульон, минимално преработено месо и други продукти.

Какви храни трябва да избягвате на АИП диета?

АИП диетата избягва всички преработени храни, алкохол, добавки, рафинирани захари, кафе, чай, масла и някои лекарства. Във фазата на елиминиране човек също така ще избягва храни като зърнени храни, бобови растения, млечни продукти, яйца и зеленчуци от нощница, но може да ги въведе отново по-късно.

Колко дълго можете да останете на АИП диета?

След като преминете през етапите на елиминиране и повторно въвеждане, можете да останете на АИП диетата за неопределено време. В този момент тя става подобна на палео диетата. Няма да въвеждате отново никакви съставки, които е вероятно да ви причинят симптоми, като рафинирани захари.

Заключение

Няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че АИП диетата може да намали възпалението или да е от полза за хора с някакво автоимунно заболяване.

Някои проучвания обаче показват, че някои храни могат да влошат симптомите. Те включват силно преработени храни и храни, които съдържат нездравословни мазнини, добавена захар или добавена сол. Яденето на по-малко от тези видове храни вероятно ще бъде здравословно.

Всеки, който започва строга диета с елиминиране на храни, трябва да внимава, тъй като например премахването на бобови растения, зърнени храни и млечни продукти може да доведе до хранителни дефицити.

Обсъдете всяка голяма промяна в диетата с лекар, който може да препоръча допълнителни ресурси и да помогне да се определи дали диетата е подходяща.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: