Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

АИП диета – Хранене, храни, отслабване

АИП е елиминационна диета, която изключва определени видове храни в продължение на няколко седмици и внимателно наблюдение на ефектите от спирането на тези храни върху здравето.

АИП диета или автоимунен протокол (AIP) диета има за цел да намали възпалението и да облекчи други симптоми на автоимунни заболявания.

Автоимунното заболяване е неправилно функциониране на имунната система, при което имунната система атакува тялото. Тези заболявания могат да засегнат много различни системи на тялото и могат да станат животозастрашаващи, ако не се лекуват правилно. Генетиката и околната среда са вероятни рискови фактори за развитието на автоимунно заболяване.

За тези, които търсят допълнителни начини да си помогнат да се справят със симптомите си, АИП (автоимунната) диета може да помогне.

Какво представлява АИП диетата?

АИП диетата е модификация на палео диетата – диета, която насърчава начина, по който са се хранели нашите праисторически предци и отхвърля съвременните преработени храни.

Тя започва с елиминирането на специфични храни, за които е доказано, че нарушават здравето на червата, което води до проблеми с имунната система.

Целта е да помогне за намаляване или облекчаване на автоимунни симптоми.

AIP диетата се фокусира върху храни, богати на витамини и други хранителни вещества. Човек, който следва АИП, няма да яде нищо с добавена захар или други добавки, които могат да предизвикат автоимунен отговор.

Човек трябва да се придържа стриктно към диетата в продължение на няколко седмици, след което бавно да въведе отново елиминираните храни и внимателно да отбележи всяка реакция. Реакция, като засилване на симптомите, може да означава, че трябва да се изключат тази храна в дългосрочен план.

Как да спазвате АИП диетата?

AIP диетата има три фази – фаза на елиминиране, фаза на поддържане и фаза на повторно въвеждане. Важно е да се отбележи, че докато общите насоки са посочени тук, процесът и продължителността могат да варират в зависимост от човека.

Фаза на елиминиране

Тази първа стъпка от AIP диетата включва премахване на различни храни от диетата за определен период от време, обикновено около четири до шест седмици. По време на фазата на елиминиране храните, които могат да причинят възпаление, се елиминират на етапи. Целта е също така да се консумират храни, богати на хранителни вещества за добро здраве.

Фаза на поддръжка

Във фазата на поддържане елиминирането на неразрешените храни продължава, докато симптомите се подобрят. Няма твърдо правило за това колко дълго да останете в тази фаза, преди да преминете към фазата на повторно въвеждане.

Някои хора започват да забелязват големи подобрения в рамките на една седмица след започване на диетата, докато други може да не почувстват голяма разлика до един месец след началото на диетата.

Експертите отбелязват, че на практика тази фаза може да продължи от 30 до 90 дни. Съветва се хората, които все още изпитват симптоми след 90 дни, да проучат други потенциални причини.

Фаза на повторно въвеждане

След като симптомите се подобрят, елиминираните храни постепенно се въвеждат отново в диетата. По този начин към диетата се добавят повече разнообразие и хранителни вещества, което води до разнообразен чревен микробиом, който е важен за намаляване на възпалението и регулиране на имунната система.

Важно е да обърнете внимание на това как тялото ви реагира, когато връщате храни обратно в диетата си. Препоръчват се следните стъпки:

 • Въвеждайте една храна на всеки пет до седем дни.
 • Започнете с 1 чаена лъжичка от една храна и наблюдавайте как тялото ви реагира в продължение на 15 минути.
 • След 15 минути, ако не се забележат нежелани реакции, хапнете малко повече и изчакайте още 15 минути.
 • Ако все още не се появят реакции, изчакайте няколко часа и изяжте нормална порция от храната.
 • След като завършите горните стъпки, изчакайте пет до седем дни и наблюдавайте как тялото ви реагира. Ако не се появят симптоми, тази храна може да се върне обратно към диетата.
 • Повторете процеса с нова храна.

Ако се появят някакви неблагоприятни реакции, отбележете отключващата някакви симптоми храна и я избягвайте.

Препоръчва се, воденето на дневник на храната и да се отбелязват всички реакции. Хората, които имат реакции, често се чувстват неудобно, докато тази храна не бъде обработена докрай от тялото. Нежеланите реакции могат да включват чревен дискомфорт, гадене, обрив, сърбеж, подут език и затруднено дишане. Затрудненото дишане и подуването на езика са сериозни и се нуждаят от незабавна медицинска помощ, тъй като могат да бъдат животозастрашаващи.

Храни за ядене

Ограничени изследвания показват кои конкретни храни включва AIP диетата. Човек, който следва диетата, може да яде:

 • всякакви зеленчуци, с изключение на тези от семейство Картофови
 • висококачествени морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини
 • ферментирали храни
 • постно месо и черен дроб
 • малки количества плодове
 • масла, като зехтин, кокосово масло и масло от авокадо

Като цяло диетата се фокусира върху цели храни и такива, които не съдържат добавки като захар.

Вижте още противовъзпалителната диета

Храни, които трябва да се избягват

Има няколко групи храни, които трябва да избягвате, когато следвате АИП диета.

Малко насоки са пригодени за хора с някакво специфично автоимунно заболяване, но проучване при хора с IBS препоръчва избягване на:

 • Зеленчуци, като домати, картофи, чушки и патладжани
 • зърна
 • варива
 • млечни продукти
 • някои растителни масла
 • кафе
 • яйца
 • ядки и семена
 • алкохол
 • хранителни добавки, рафинирани или добавени захари

Теорията зад AIP диетата е, че избягването на храни, които дразнят червата, и яденето на храни, богати на хранителни вещества, ще намали възпалението.

Една хипотеза за това как започват автоимунните състояния се нарича теория за пропускливите черва. В него се посочва, че ако има проблем с бактериалния състав на червата на човек, причинителите на възпаление от околната среда – като токсини и вируси – могат да пробият чревната стена и да достигнат до други части на тялото.

Поддръжниците на тази теория казват, че яденето на правилните храни може да помогне за предотвратяване на симптомите на възпаление, въпреки че много експерти са скептични.

Много привърженици на теорията за пропускливите черва вярват, че АИП диетата може да помогне за предотвратяване на имунната система да атакува тъканите и да намали симптомите на автоимунни заболявания.

Ефективна ли е?

Малко клинични проучвания са изследвали ефективността на AIP диетата – като цяло или като средство за управление на всяко специфично автоимунно заболяване.

През 2017 година група учени установиха, че елиминирането на определени храни като част от AIP диетата подобрява симптомите на възпалително заболяване на червата.

В проучване от 2019 година 17 жени участнички на възраст 20–45 години с тиреоидит на Хашимото, друго автоимунно заболяване, следват AIP диетата като част от 10-седмична програма.

Тестовете не показват промени, но участниците съобщават за намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот. Авторите предполагат, че АИП диетата, като част от по-широка програма за лечение, може да помогне на хората с това състояние.

Някои научни доказателства предполагат връзка между здравето на червата и възпалителните заболявания. Все повече изследвания, например, показват, че може да има връзка между бактериалния растеж в червата и възпалителни и автоимунни заболявания, като болестта на Крон.

Други проучвания предполагат, че съставът на чревните бактерии може да предизвика имунни и възпалителни реакции в други части на тялото.

Освен това учените отбелязват, че възпалението влияе върху това колко добре функционира чревната стена и че хранителните алергии могат да я направят по-пореста. Това може да показва връзка между проблемите с чревната стена и автоимунните заболявания и потвърждаването й ще изисква допълнителни проучвания.

Подкрепата на твърденията, че AIP диетата може да намали симптомите на други автоимунни заболявания, ще изисква повече проучвания.

Има ли някакви рискове?

Както при всяка елиминационна диета или диета, която препоръчва премахването на цели групи храни дори за кратък период, съществува риск от недостиг на хранителни вещества.

Когато се прави правилно, AIP диетата е богата на хранителни вещества. Основният начин, по който хората се сблъскват с проблеми, е когато консумират шепа избрани храни, които им харесват, в продължение на седмици или месеци. Това увеличава риска от недостиг на определени хранителни вещества.

Изключително важно е да сте сигурни, че все още получавате всички основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Заключение

Няма достатъчно доказателства, които да потвърдят, че АИП диетата може да намали възпалението или да е от полза за хора с някакво автоимунно заболяване.

Някои проучвания обаче показват, че някои храни могат да влошат симптомите. Те включват силно преработени храни и храни, които съдържат нездравословни мазнини, добавена захар или добавена сол. Яденето на по-малко от тези видове храни вероятно ще бъде здравословно.

Всеки, който започва строга диета с елиминиране на храни, трябва да внимава, тъй като например премахването на бобови растения, зърнени храни и млечни продукти може да доведе до хранителни дефицити.

Обсъдете всяка голяма промяна в диетата с лекар, който може да препоръча допълнителни ресурси и да помогне да се определи дали диетата е подходяща.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")