Диета, имитираща гладуване, за облекчаване на симптомите на възпаление

Диета, имитираща гладуване

Доста шум се вдига около многобройните ползи от гладуването при различни здравословни състояния. Доказано е, че е полезно за нивата на кръвната захар, затлъстяването, псориазис, ревматоиден артрит, астма и други състояния, при които има възпаление.

Ако имате възпалително заболяване на червата (IBD) – улцерозен колит или болест на Crohn – може би се интересувате какви са ползите от гладуването.

Но гладуването и диетата, имитираща гладуване, изглежда имат смесени резултати при възпалително заболяване на червата.

реклама

Трябва да се има предвид, че диетата, имитираща гладуване, е обещаваща, докато определени видове периодично гладуване, като гладуване през един ден и фастинг с 24-часово гладуване, могат да влошат симптомите.

Ето какво знаем досега.

Как диетите, имитиращи гладуване, могат да помогнат при възпалителни заболявания на червата

През 2019 година проучване от Университета на Южна Калифорния установи, че планът за нискокалорично хранене намалява възпалението в червата и обръща патологията на възпалителните заболявания на червата при мишки.

Учените казаха, че резултатите могат да бъдат значителни при лечението на възпалителните заболявания на червата.

Диетата с имитиране на гладуване е ефективна срещу мишки с множествена склероза, като има доказателства за нейния ефект срещу множествена склероза при хора.

В проучването, една група мишки са били подложени на 4-дневна имитираща гладуване диета, при която са консумирали приблизително 50% от нормалния си калориен прием на ден 1 и 10% от нормалния си прием на дни 2, 3 и 4.

Втора група мишки гладуват напълно, като им се дава само вода в продължение на 2 дни (48 часа).

Учените открили, че някои патологии на възпалителните заболявания на червата и свързаните с тях симптоми са се обърнали при мишки, които са имали диета, имитираща гладуване, последвана от нормалната им диета.

Интересното е, че мишките в групата само на вода не са имали същата полза. Учените предполагат, че това може да е така, защото определени хранителни вещества в диетата, имитираща гладуване, спомагат за насърчаването на здравословен микробиом и намаляват възпалението в червата.

Учените обясняват, че диетата, имитираща гладуване, насърчава увеличаването на чревните стволови клетки чрез подпомагане на растежа на здравата чревна микробиота.

Друго проучване от 2021 година при мишки установи подобни резултати. Диета, имитираща гладуване, води до намаляване на възпалението и насърчава възстановяването на чревната стена.

Какво е диета, имитираща гладуване?

При диета, имитираща гладуване, вие ядете много нискокалорична храна обикновено само за няколко дни, но храненето ви не е ограничено за продължително време, като при периодичното гладуване.

Експертите препоръчват да се ядат богати на хранителни вещества храни по време на диета, имитираща гладуване, за да можете да си набавите най-важното, въпреки че ограничавате приема на калории.

Диетата е предназначена да продължи 5 дни, а храненията доставят 34% до 54% ​​от калориите, които обикновено приемате на ден.

Препоръчва се да следвате този 5-дневен план за хранене веднъж месечно или два пъти годишно, в зависимост от вашите здравословни нужди.

Важно е да се отбележи, че проучването за имитиране на гладуване по-горе е проведено при мишки, а не при хора, и че е направено от компания, която рекламира диетата ProLon. Следователно е разумно да бъдете скептични към резултатите от проучването.

Възможно е също така храните, консумирани по време на имитация на гладуване, да са по-полезни от действителното гладуване, но на този етап е трудно да се каже коя диета е най-добра.

Ако имате възпалително заболяване на червата и се интересувате от диетата, имитираща гладуване, не е задължително да следвате диетата ProLon. Ако се интересувате, попитайте лекар за персонализирана препоръка.

Имитиране на гладуване срещу гладуване

Диетата, имитираща гладуване, е различна от периодичното гладуване, при което не ядете през определени периоди от деня или седмицата.

Например, ако практикувате популярния  метод за периодично гладуване 16/8, вие ядете само в рамките на 8-часов интервал по ваш избор всеки ден, например между 10 сутринта и 18 ч. За разлика от диетите, имитиращи гладуване, някои хора практикуват периодично гладуване за дълъг период от време.

Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата е общ термин за описване на болестта на Crohn или улцерозен колит, две състояния, характеризиращи се с хронично възпаление на стомашно-чревния тракт.

Честите симптоми включват:

През 2015 година около милионни възрастни съобщават, че имат болест на Crohn или UC.

Точната причина за възпалителното заболяване на червата остава неизвестна. Въпреки това се смята, че състоянието се случва, когато имунната система атакува червата.

В тялото на обикновения човек имунната система атакува чужди нашественици, като вируси, за да защити тялото. При възпалителното заболяване на червата имунната система идентифицира полезните чревни бактерии като нашественици и причинява възпаление на стомашно-чревния тракт.

Предлагат се различни видове лекарства за лечение на възпалителното заболяване на червата. В тежки случаи операцията може да бъде опция. Но въпреки това, намирането на правилното лечение може да бъде трудно.

Лекува ли диетата?

Понастоящем нито една диета не е лекувала последователно възпалението, причинено от възпалителните заболявания на червата, или е поставила болестта в ремисия.

Някои диети, като диетата FODMAP, могат да помогнат при симптомите, но те трябва да се комбинират с други лечения за адекватно управление на заболяването и предотвратяване на усложнения.

Намирането на начин за контролиране на това заболяване с диета би било невероятно постижение и би могло да предотврати медицинска терапия през целия живот. Има огромно желание сред медицинските и пациентските общности да се намери този тип решение.

Хората с възпалително заболяване на червата имат много различни бактерии, живеещи в червата им, в сравнение с тези без заболяването. Не е известно дали това е причина или следствие от възпалителното заболяване на червата, но много учени предполагат, че коригирането на бактериалния дисбаланс може да доведе до подобрение на заболяването. За съжаление, това се оказа много трудно постижимо.

Улцерозен колит и гладуване

Трябва ли да постите, ако имате болест на Крон или улцерозен колит? Ефектите от гладуването при възпалително заболяване на червата не са напълно известни и изследванията по темата са смесени, което предполага, че може да има няколко взаимодействащи си фактора. Така че отговорът не е еднозначен.

Вярно е, че проучванията през годините показват, че гладуването може да бъде много полезно за много състояния.

При популациите без възпалително заболяване на червата, периодичното гладуване подобрява състава на чревната микробиота и намалява възпалението в червата и в цялото тяло. Освен това проучванията са установили, че гладуването има положителен ефект при хора с други възпалителни състояния, включително ревматоиден артрит и псориазис.

Въпреки това, проучвания специално за възпалително заболяване на червата предполагат, че действието може да е малко по-различно.

Обсервационно проучване от 2022 година при 80 души изследва как периодичното гладуване по време на пости засяга хората с възпалително заболяване на червата. Учените измерват активността на заболяването и нивата на някои възпалителни маркери, които участват в възпалителното заболяване на червата при хора, които постят за Рамадан.

Рамадан е едномесечна ислямска практика, при която хората постят (включително въздържане от вода) през светлата част на деня, ядат преди зазоряване и след залез слънце.

Проучването установи, че симптомите на възпалителното заболяване на червата на хората всъщност се увеличават до края на месеца на гладуване. Двама участници с улцерозен колит трябваше да спрат гладуването, защото състоянието им се влошило. С други думи, гладуването е свързано с отрицателен ефект в това проучване.

Авторите предполагат, че гладуването може да има противоположни ефекти при хора с възпалително заболяване на червата в сравнение с други автоимунни заболявания, тъй като промените в храненето могат да повлияят на червата по различен начин от други части на тялото.

Освен това някои изследвания показват, че тези различни видове гладуване могат да имат различни ефекти при улцерозен колит.

Едно проучване от 2020 година при мишки с колит установи, че ограниченото във времето гладуване и периодичното енергийно ограничаване спират прогресията на улцерозен колит, намаляват възпалението и оксидативния стрес и увеличават разнообразието на чревната микробиота и полезните микробни съединения в червата.

Но друг вид гладуване, наречено алтернативно гладуване, няма същите ефекти и причинява влошаване на колита при мишките.

Необходими са още проучвания

Необходими са допълнителни проучвания за разплитане на сложните фактори, които влияят на възпалението и активността на заболяването при възпалително заболяване на червата.

Много от експертите, съветват хората с възпалително заболяване на червата да не опитват диета, имитираща гладуване, тъй като ефективността на това при хората все още не е определена.

Учените казват, че по-нататъшното проучване под формата на рандомизирано клинично изпитване е от съществено значение за определяне на безопасността и ефикасността на такава диета при хора.

Въпреки че, резултатите от проучването са обещаващи, се изискват изследване на повече елементи, за да се определи успехът при хората.

Заключение

Имитирането на гладуване е различно от периодичното гладуване (фастинг) по това, че не се въздържате напълно от храна. Ранни проучвания при мишки с колит предполагат, че имитирането на гладуване може да помогне за облекчаване на симптомите, но са необходими повече изследвания при хора, преди да знаем с по-голяма сигурност дали имитирането на гладуване може да помогне на хората с възпалително заболяване на червата.

Практиките на гладуване, като периодично гладуване, събудиха интереса на учените като потенциално лечение при хора с възпалително заболяване на червата поради известната им способност да намаляват възпалението в общата популация и при хора с други възпалителни състояния.

Въпреки това гладуването не изглежда да има ясно положителен ефект върху хората с възпалително заболяване на червата и някои изследвания сред хора, които са постили по време на Рамадан, предполагат, че периодичното гладуване е имало вреден ефект върху хората с възпалително заболяване на червата.

Все още не е наясно дали гладуването и имитирането на гладуване може да помогне на хората с възпалително заболяване на червата и са необходими повече проучвания.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: