Диета с ниско съдържание на пурин: Храни за ядене и избягване

Диета с ниско съдържание на пурин

Диетата с ниско съдържание на пурин обикновено се съсредоточава около плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В този план се свежда до минимум консумацията на червено месо, морски дарове и алкохол. Често се препоръчва диета с ниско съдържание на пурин за хора, които имат подагра, камъни в бъбреците или подобно състояние.

Докато диета с ниско съдържание на пурини помага за облекчаване на симптомите на определени състояния, тя може също така да подобри общото здраве и благополучие.

В тази статия ще научете кои храни трябва да яде човек на диета с ниско съдържание на пурин и кои трябва да избягва.

реклама

Какво представлява диетата с ниско съдържание на пурин?

Пурините са съединения, които тялото произвежда естествено. Това естествено производство представлява по-голямата част от пурините в системата на човек. Много храни и напитки обаче могат да съдържат малки количества пурини.

Диетата с високо съдържание на пурини може да увеличи риска от хиперурикемия, докато диетата с ниско съдържание на пурини помага да се сведе до минимум броят на пурините в тялото и да се намали количеството на пикочната киселина в кръвта.

Хиперурикемия

Тялото може да разгради пуриновите съединения до пикочна киселина. Това е отпадъчно вещество, което обикновено се разтваря безвредно в кръвта, преди бъбреците да го филтрират и отстранят от тялото.

Когато нивата на пикочна киселина надвишат количеството, което тялото може да преработи, киселината може да образува кристали в кръвта. Медицинският термин за това е хиперурикемия.

Хиперурикемията може да бъде резултат от свръхпроизводство на пикочна киселина, спад в нейната екскреция или и двете. Състоянието може да доведе до  подагра, камъни в бъбреците и други проблеми.

Медикаменти като ниацин и пиразинамид и няколко състояния могат да нарушат способността на организма да отделя пикочна киселина, включително:

 • остро или хронично бъбречно заболяване
 • ацидоза – лактатна ацидоза, кетоацидоза
 • хиповолемия
 • саркоидоза
 • хиперпаратироидизъм
 • хипотиреоидизъм
 • Синдром на Бартер

Какво представлява диетата при подагра?

Подаграта се причинява от високи нива на пикочна киселина в кръвта.

Допълнителната пикочна киселина образува остри кристали, които се установяват в ставите ви, причинявайки подуване и болка. Но можете да помогнете за намаляване на количеството пикочна киселина в тялото си, като поддържате диета с ниско съдържание на пурин.

Следвайки диета при подагра и последващото намаляване на нивата на пикочната киселина може да помогне за предотвратяване на образуването на нови кристали, намалявайки пристъпите на подагра.

Храни за ядене

Хората на диета с ниско съдържание на пурини все още могат да се насладят на изобилие от храни и напитки.

Храните и напитките с ниско съдържание на пурини включват:

 • нискомаслени млечни продукти
 • цели зърна
 • зеленчуци
 • плодове и плодови сокове
 • яйца
 • вода
 • кафе
 • чай

Храни, които трябва да се избягват

Много видове месо и риба са с високо съдържание на пурини. Човек, който следва диета с ниско съдържание на пурин, трябва да ограничи или изключи следното от диетата си.

 • дивечово месо като телешко, еленско и патешко
 • червено месо
 • морски дарове, включително риба тон, сардини, аншоа и херинга
 • месо от органи, като бъбреци и черен дроб
 • Бира
 • уиски

Други храни и напитки могат да променят начина, по който тялото задържа или елиминира пикочната киселина.

Докато някои форми на алкохол са с по-ниско съдържание на пурини от други,  проучванията показват, че всякаква консумация на алкохол може да повиши нивата на пикочната киселина.

В допълнение, консумацията на високи нива на фруктоза може също да увеличи производството на пикочна киселина. Концентрираният фруктозен сироп е съставка в много подсладени сокове и газирани напитки. Ако прекомерния прием изпревари отделянето, това може да изложи човек на риск от подагра.

Топ 10 храни и напитки, които предизвикват подагра са:

 1. Подсладени напитки и сладкиши. Стандартната трапезна захар е наполовина фруктоза, която се разгражда до пикочна киселина. Всяка храна или напитка с по-високо съдържание на захар може да предизвика подагра.
 2. Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Това е концентрирана форма на фруктоза. Ако започнете да разглеждате етикетите, ще намерите високофруктозен царевичен сироп във всички видове опаковани хранителни продукти, които не бихте очаквали непременно.
 3. Алкохол. Въпреки че не всички алкохолни напитки са с високо съдържание на пурини, алкохола пречи на бъбреците ви да елиминират пикочната киселина, дърпайки я обратно в тялото ви, където тя продължава да се натрупва.
 4. Месо от органи (карантия). Те включват черен дроб, шкембе, мозък и бъбреци.
 5. Дивечови меса. Специалитети от еленско месо са сред причините подаграта да бъде известна през Средновековието като „болестта на богатите“.
 6. Червени меса. Включително говеждо, агнешко свинско и бекон.
 7. Някои морски дарове. Херинга, миди, скариди, треска, риба тон, пъстърва и пикша.
 8. Пуешко. Това по-постно месо е с високо съдържание на пурини. Избягвайте особено преработените.
 9. Сосове за месо.
 10. Мая и екстракт от мая.

Кой може да се възползва от диета с ниско съдържание на пурин?

Кристалите на пикочната киселина могат да образуват камъни в бъбреците или да причинят подагра, ако се натрупат в ставите и сухожилията.

Диета с ниско съдържание на пурин може да понижи нивата на пикочна киселина в кръвта. Това може да помогне за намаляване на риска от развитие на хиперурикемия и свързаните с нея състояния.

Приема на богати на пурин храни може да причини пристъпи на подагра. Управлението или елиминирането на приема на пурин може да помогне за намаляване на тези пристъпи и овладяване на симптомите на подагра.

Други съвети

Проучвания предполагат, че месото и рибните продукти повишават нивата на пикочната киселина и могат да влошат симптомите на подагра с по-голяма скорост от растителните продукти. Диета, фокусирана върху растителни протеини, може да помогне на хората да постигнат хранителни цели, като същевременно минимизира повишаването на пикочната киселина.

Докато диета с ниско съдържание на пурин може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците или пристъпи на подагра, диетата не е лек за нито едно от двете състояния. Човек трябва да обсъди по-нататъшни възможности за лечение с лекар.

Медикаментите също могат да помогнат за понижаване на хронично високи нива на пикочна киселина. Две често срещани лекарства, които лекарите предписват, са пробенецид и алопуринол. Тези лекарства могат да регулират нивата на пикочната киселина в дългосрочен план.

Диета с ниско съдържание на пурин не може да облекчи пристъпа на подагра моментално, но лекарствата, като напроксен, могат да помогнат. Предлагат се и лечения с рецепта.

Има научни доказателства, че средиземноморската диета може да понижи нивата на пикочна киселина. Средиземноморската диета включва хранене основно с риба, ядки, плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни.

Предимствата на диета с ниско съдържание на пурин

 • Намаляване на пикочната киселина. Хората, които са предразположени към хиперурикемия, могат да управляват състоянието си с диета, за да предотвратят развитието на усложнения като подагра и камъни в бъбреците. Хората, които вече са били диагностицирани с подагра или камъни в бъбреците, могат да предотвратят образуването на нови кристали на пикочната киселина в ставите или бъбреците им или поне да забавят процеса.
 • Намаляване на теглото. Избягването на храни с високо съдържание на пурини като червени меса и сладкиши може да ви помогне за отслабване, като вторична полза. Подаграта е силно свързана с наднормено тегло и свързани метаболитни синдроми като затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Загубата на тегло статистически намалява риска от развитие на подагра и помага за облекчаване на симптомите на подагра, като премахва стреса от ставите.
 • Намаляване на лекарствата. Диетата не е толкова ефективна, колкото лекарствата за лечение на подагра и не трябва да я замества. Но обръщането на внимание на вашата диета може да ви помогне да намалите нуждата си от лекарства.

Недостатъците на диета с ниско съдържание на пурин

 • Силно ограничаваща. За хората с хиперурикемия диетата с ниско съдържание на пурин е дългосрочна промяна в начина на живот. Също така е необходимо да се откажете много любими удоволствия, включително захар, сладкиши и алкохол. За някои хора отказът от тях за неопределено време може да изглежда нереалистичен. Както повечето диети, трябва да се придържате към нея, за да извлечете ползите.
 • Ограничава източниците на омега-3. Морските дарове са сред най-важните хранителни източници на омега-3 мастни киселини, а диетата с ниско съдържание на пурини ограничава много от тях. Омега-3 имат много известни ползи за здравето – по-специално облекчаване на възпаление и болки в ставите от артрит.
 • Не е лек, сама по себе си. Диетата може да повлияе малко на нивата на пикочна киселина в кръвта ви, но не толкова, колкото лекарствата. Най-добрият подход е да ги комбинирате. Някои хора твърдят, че е доказано, че ползите от диетата не си струват неприятностите в сравнение с лекарствата. Но самото лечение често не е достатъчно за ефективно лечение на подагра.

Заключение

Диета с ниско съдържание на пурин може да намали нивата на пикочната киселина. Тези промени могат да предотвратят камъни в бъбреците и пристъпи на подагра.

Човек винаги трябва да говори с лекар, преди да започне нова диета, особено такава, която има за цел да се справи със здравословен проблем.

Лекарят може да даде съвети и може да препоръча допълнителни медицински лечения за намаляване на симптомите.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: