Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Диета с ниско съдържание на пурин: Храни за ядене и избягване

Диетата с ниско съдържание на пурин обикновено се съсредоточава около плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В този план се свежда до минимум консумацията на червено месо, морски дарове и алкохол.

Често се препоръчва диета с ниско съдържание на пурин за хора, които имат подагра, камъни в бъбреците или подобно състояние.

Докато диета с ниско съдържание на пурини помага за облекчаване на симптомите на определени състояния, тя може също така да подобри общото здраве и благополучие.

В тази статия ще научете кои храни трябва да яде човек на диета с ниско съдържание на пурин и кои трябва да избягва.

Какво представлява диетата с ниско съдържание на пурин?

Пурините са съединения, които тялото произвежда естествено. Това естествено производство представлява по-голямата част от пурините в системата на човек. Много храни и напитки обаче могат да съдържат малки количества пурини.

Диетата с високо съдържание на пурини може да увеличи риска от хиперурикемия, докато диетата с ниско съдържание на пурини помага да се сведе до минимум броят на пурините в тялото и да се намали количеството на пикочната киселина в кръвта.

Хиперурикемия

Тялото може да разгради пуриновите съединения от до пикочна киселина. Това е отпадъчно вещество, което обикновено се разтваря безвредно в кръвта, преди бъбреците да го филтрират и отстранят от тялото.

Когато нивата на пикочна киселина надвишат количеството, което тялото може да преработи, киселината може да образува кристали в кръвта. Медицинският термин за това е хиперурикемия.

Хиперурикемията може да бъде резултат от свръхпроизводство на пикочна киселина, спад в нейната екскреция или и двете. Състоянието може да доведе до  подагра, камъни в бъбреците и други проблеми.

Медикаменти като ниацин и пиразинамид и няколко състояния могат да нарушат способността на организма да отделя пикочна киселина, включително:

 • остро или хронично бъбречно заболяване
 • ацидоза – лактатна ацидоза, кетоацидоза
 • хиповолемия
 • саркоидоза
 • хиперпаратироидизъм
 • хипотиреоидизъм
 • Синдром на Бартер

Храни за ядене

Хората на диета с ниско съдържание на пурини все още могат да се насладят на изобилие от храни и напитки.

Храните и напитките с ниско съдържание на пурини включват:

 • нискомаслени млечни продукти
 • цели зърна
 • зеленчуци
 • плодове и плодови сокове
 • яйца
 • вода
 • кафе
 • чай

Храни, които трябва да се избягват

Много видове месо и риба са с високо съдържание на пурини. Човек, който следва диета с ниско съдържание на пурин, трябва да ограничи или изключи следното от диетата си.

 • дивечово месо като телешко, еленско и патешко
 • червено месо
 • морски дарове, включително риба тон, сардини, аншоа и херинга
 • месо от органи, като бъбреци и черен дроб
 • Бира
 • уиски

Други храни и напитки могат да променят начина, по който тялото задържа или елиминира пикочната киселина.

Докато някои форми на алкохол са с по-ниско съдържание на пурини от други,  проучванията показват, че всякаква консумация на алкохол може да повиши нивата на пикочната киселина.

В допълнение, консумацията на високи нива на фруктоза може също да увеличи производството на пикочна киселина. Концентрираният фруктозен сироп е съставка в много подсладени сокове и газирани напитки. Ако прекомерния прием изпревари отделянето, това може да изложи човек на риск от подагра.

Кой може да се възползва от диета с ниско съдържание на пурин?

Кристалите на пикочната киселина могат да образуват камъни в бъбреците или да причинят подагра, ако се натрупат в ставите и сухожилията.

Диета с ниско съдържание на пурин може да понижи нивата на пикочна киселина в кръвта. Това може да помогне за намаляване на риска от развитие на хиперурикемия и свързаните с нея състояния.

Приема на богати на пурин храни може да причини пристъпи на подагра. Управлението или елиминирането на приема на пурин може да помогне за намаляване на тези пристъпи и овладяване на симптомите на подагра.

Други съвети

Проучвания предполагат, че месото и рибните продукти повишават нивата на пикочната киселина и могат да влошат симптомите на подагра с по-голяма скорост от растителните продукти. Диета, фокусирана върху растителни протеини, може да помогне на хората да постигнат хранителни цели, като същевременно минимизира повишаването на пикочната киселина.

Докато диета с ниско съдържание на пурин може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците или пристъпи на подагра, диетата не е лек за нито едно от двете състояния. Човек трябва да обсъди по-нататъшни възможности за лечение с лекар.

Медикаментите също могат да помогнат за понижаване на хронично високи нива на пикочна киселина. Две често срещани лекарства, които лекарите предписват, са пробенецид и алопуринол. Тези лекарства могат да регулират нивата на пикочната киселина в дългосрочен план.

Диета с ниско съдържание на пурин не може да облекчи пристъпа на подагра моментално, но лекарствата, като напроксен, могат да помогнат. Предлагат се и лечения с рецепта.

Има научни доказателства, че средиземноморската диета може да понижи нивата на пикочна киселина. Средиземноморската диета включва хранене основно с риба, ядки, плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни.

Заключение

Диета с ниско съдържание на пурин може да намали нивата на пикочната киселина. Тези промени могат да предотвратят камъни в бъбреците и пристъпи на подагра.

Човек винаги трябва да говори с лекар, преди да започне нова диета, особено такава, която има за цел да се справи със здравословен проблем.

Лекарят може да даде съвети и може да препоръча допълнителни медицински лечения за намаляване на симптомите.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")