Здравословен ли е гроздовият сок?

гроздов сок

Гроздовият сок е напитка, известна със своя свеж, сладък и леко тръпчив вкус.

Много хора го смятат за здравословна алтернатива на сладките напитки, като колата. Всъщност, според най-новите диетични насоки, 100% плодов сок може да се консумира като част от балансирана здравословна диета. ( 1 )

Въпреки това, поради съдържанието на захар и калории, може би се питате дали гроздовият сок е толкова полезен, колкото пресните плодове.

реклама

Тази статия разглежда хранителното съдържание, ползите и недостатъците на пиенето сок от грозде, така че можете да научите дали е полезен за вас.

Видове сок от грозде

Има няколко вида сок от грозде. Те се различават по хранително съдържание и от какво грозде са направени.

Лилавият гроздов сок е най-често предлаганият. Има тъмен цвят и обикновено се прави от грозде черно грозде.

Можете също така да закупите сок от бяло грозде, който може да се похвали с малко по-сладък вкус.

Някои гроздови сокове са етикетирани като 100% сок, което означава, че всички съставки са извлечени от плодовете. ( 2 )

Други сортове са етикетирани като сок от концентрат. Това означава, че по-голямата част от водата е отстранена, което води до по-концентриран продукт.

Гроздовият сок също се включва в много коктейли, някои от които съдържат смес от няколко вида плодове.

Гроздовият сок може да бъде подсладен или неподсладен. Подсладеният сок от грозде съдържа добавени захари, като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Хранителни вещества

Въпреки че сока от грозде е с високо съдържание на въглехидрати и естествена захар, той също е добър източник на няколко хранителни вещества, включително витамин С и манган.

Една чаша (240 мл) неподсладен гроздов сок от черно грозде съдържа следните хранителни вещества. ( 3 )

 • Калории: 152
 • Протеин: 1 грам
 • Мазнини: 0,3 грама
 • Въглехидрати: 37,4 грама
 • Фибри: 0,5 грама
 • Витамин C: 70% от препръчителен дневен прием (ПДП)
 • Манган: 26% от ПДП
 • Магнезий: 6% от ПДП
 • Калий: 6% от ПДП
 • Мед: 5% от ПДП

Много видове гроздов сок съдържат добавена аскорбинова киселина, известна още като витамин С. Това хранително вещество е от съществено значение за имунната функция и здравето на кожата. ( 4 )

Гроздовият сок също е богат на манган, минерал, участващ в образуването на костите и производството на определени невротрансмитери в мозъка. ( 5 )

Нещо повече, сока от грозде съдържа няколко флавоноида и полифеноли. Това са растителни съединения, които действат като антиоксиданти за защита срещу оксидативен стрес и възпаление. ( 6 )

Ползи за здравето

Сокът от грозде се свързва с няколко ползи за здравето. Например, може да насърчи здравето на сърцето, имунната система и храносмилателния тракт.

Подобрява здравето на сърцето

Благодарение на съдържанието на антиоксидантни съединения, няколко проучвания са установили, че гроздовият сок може да поддържа здравето на сърцето.

Според един преглед флавоноидите, открити в гроздовия сок, могат да помогнат за намаляване на няколко рискови фактора за сърдечни заболявания, включително. ( 7 )

 • възпаление
 • натрупване на плака в артериите
 • тромбоцитна агрегация
 • нива на холестерол и триглицериди

В малко проучване с 25 жени, пиенето на сок от бяло грозде ежедневно в продължение на 30 дни повишава нивата на HDL (добрия) холестерол с 16% и намалява мазнините по корема. ( 8 )

Друг преглед посочва, че продуктите от грозде, включително гроздовият сок, могат значително да подобрят нивата на общия, LDL (лош) и HDL (добър) холестерол в сравнение с контролна група, която не приема продукти от грозде. Това може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. ( 9 )

Все пак са необходими повече висококачествени изследвания, за да се разберат по-добре ефектите на сока върху здравето на сърцето.

Подпомага имунната функция

Много разновидности на сок от грозде са обогатени с микроелемента витамин С.

Витамин С може да подобри имунната функция чрез намаляване на оксидативния стрес и подпомагане на функцията на вашите имунни клетки. ( 10 )

Получаването на достатъчно витамин С в ежедневната ви диета може да намали чувствителността ви към заболявания и инфекции, включително респираторни инфекции, като обикновена настинка. ( 11 )

Гроздовият сок също е чудесен източник на антиоксиданти, като ресвератрол, съединение, което може да намали възпалението и да регулира имунните клетки. ( 12 )

Подпомага храносмилането

Някои изследвания са установили, че сока от грозде може да поддържа здравето на вашата храносмилателна система.

Например, скорошно проучване показа, че приемането на добавка от грозде на прах – еквивалентно на около 100 мл сок от грозде – може да увеличи разнообразието на вашия полезен чревен микробиом за насърчаване на здравето на храносмилането. ( 13 ) ( 14 )

Няколко проучвания при животни са открили подобни резултати, отбелязвайки, че някои съединения и полифеноли, извлечени от грозде и гроздов сок, могат да поддържат здравето на чревния микробиом. ( 15 ) ( 16 )

Някои видове сок от грозде също съдържат малко количество фибри, с около 0,5 грама на чаша 240 мл.

Въпреки че това е много по-малко от количеството, намерено в цялото грозде, то може да ви помогне да задоволите ежедневните си нужди от фибри, основно хранително вещество, което насърчава редовността и здравето на храносмилането. ( 17 ) ( 18 )

Недостатъци

Въпреки че гроздовият сок може да се консумира умерено като част от здравословна диета, има няколко недостатъка, които трябва да имате предвид.

Може да повиши нивата на кръвната захар

Сока от грозде съдържа голямо количество естествени захари. Дори неподсладените сортове съдържат 36 грама във всяка порция от 1 чаша (240 мл).

В сравнение с целите плодове, плодовият сок също е с по-малко фибри. Фибрите забавят усвояването на захарта в кръвта, за да стабилизират нивата на кръвната захар.

Няколко вида също са подсладени с големи количества добавена захар. Проучванията показват, че повишеният прием на подсладени напитки може да бъде свързан с по-висок риск от диабет тип 2 и нарушен контрол на кръвната захар. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Въпреки това, неподсладените сортове може да нямат същите ефекти. Някои проучвания показват, че пиенето на 100% плодов сок не е свързано с по-високи нива на кръвната захар или повишен риск от диабет тип 2. ( 22 ) ( 23 )

Може да доведе за увеличаване на теглото

Гроздовият сок е с ниско съдържание на фибри, което означава, че не увеличава усещането за ситост в същата степен, както целите плодове. ( 24 )

Проучванията показват, че течностите засищат по-малко от твърдите храни. Така че може да се почувствате по-гладни след като изпиете чаша гроздов сок в сравнение с консумацията на прясно грозде. ( 25 ) ( 26 )

Подсладените със захар напитки, като сок от грозде с добавена захар, също са свързани с по-висок риск от наддаване на тегло, наднормено тегло и затлъстяване сред деца и възрастни. ( 27 ) ( 28 ) ( 29 ) ( 30 )

Освен това някои видове подсладен гроздов сок са с високо съдържание на калории и могат да допринесат за наддаване на тегло, ако се консумират в големи количества и ако не правите други корекции във вашата диета. ( 31 )

Добре ли е да пиете гроздов сок?

Гроздовият сок е добър източник на няколко важни витамини, минерали и антиоксиданти и може да се впише в здравословна, добре закръглена диета.

Уверете се, че приемът ви е умерен. Докато диетичните насоки препоръчват ограничаване на приема ви около 120–300 мл на ден, други изследвания показват, че пиенето на 100–150 мл на ден може да предложи най-много ползи за здравето. ( 32 )

В идеалния случай изберете неподсладени сортове, направени със 100% гроздов сок, и избягвайте марки, които съдържат добавена захар, като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Вместо това изберете цели гроздови зърна. Те съдържат същите полезни хранителни вещества като сока от грозде, заедно с по-голямо количество фибри за поддържане на здравословни нива на кръвната захар.

Заключение

Сока от грозде е добър източник на няколко важни хранителни вещества, включително витамин С, манган и антиоксиданти.

Също така е свързано с няколко ползи за здравето. Например, може да поддържа здравето на сърцето, имунната функция и здравето на храносмилането.

Въпреки това, той също е с високо съдържание на захар и има по-малко фибри от цели плодове. Може да повиши нивата на кръвната захар или да допринесе за наддаване на тегло, ако се консумира в големи количества.

Затова е най-добре да се придържате към умерен прием и да изберете неподсладени сортове, направени със 100% гроздов сок, когато е възможно.

Вместо това изберете цели плодове, за да увеличите приема на фибри и да се възползвате от многото ползи за здравето, които гроздето предлага.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: