Може ли кафето да забърза метаболизма ви и да ви помогне да отслабнете?

Може ли кафето да забърза метаболизма ви и да ви помогне да отслабнете

Ако обмисляте да използвате кафето като средство за отслабване, периодичната консумация на кафе може да бъде от полза. Например, две седмици пиене на кафе, последван от две седмици почивка, може да бъде ефективна стратегия.

Кафето е забележителен източник на кофеин, който се откроява като най-широко консумираното психоактивно вещество в световен мащаб. Кофеинът е често срещана съставка в много търговски добавки за изгаряне на мазнини и включването му е добре обосновано.

Освен това, кофеинът е сред малкото вещества, признати за способността си да улеснява освобождаването на мазнини от мастните тъкани и да повишава скоростта на метаболизма.

реклама

Но кафето наистина ли допринася за загуба на тегло? Тази статия разглежда наличните доказателства, за да даде си изясни този въпрос.

Кафето съдържа стимуланти

Кафето съдържа различни биологично активни вещества, които и допринасят за свойствата на крайната напитка.

Някои от тези вещества могат да повлияят на метаболизма:

  • Кофеин: Основният стимулант в кафето.
  • Хлорогенна киселина: Едно от основните биологично активни съединения в кафето; може да помогне за забавяне на усвояването на въглехидратите ( 1 )
  • Теофилин: Стимулант, открит в кафето и какаото, който се използва за лечение на астма ( 2 )
  • Теобромин: Основният стимулант в какаото; намира се също в по-малки количества в кафето ( 3 )

Кофеинът, като основен стимулант в кафето, упражнява своите ефекти чрез блокиране на инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин. ( 4 ) ( 5 )

Чрез инхибиране на аденозин, кофеинът повишава активността на невроните и насърчава освобождаването на невротрансмитери като допамин и норепинефрин. Този процес допринася за повишена бдителност и енергия.

Като блокира аденозиновите рецептори, кафето помага в борбата с чувството на умора и отпадналост, като кара хората да се чувстват по-будни и активни. Освен това, стимулиращият ефект на кофеина може да подобри представянето при упражнения, което води до средно подобрение от 11–12% въз основа на проучвания. ( 6 ) ( 7 )

Кафето може да помогне за освобождаване на мазнините от мастната тъкан

Стимулиращите ефекти на кофеина се простират до нервната система, където той директно сигнализира на мастните клетки да започнат разграждането на мазнините. (8).

Този процес се медиира от повишаване на кръвните нива на хормона епинефрин (адреналин). Епинефринът преминава през кръвния поток до мастните тъкани, като ги подтиква да разграждат мазнините и да ги освобождават в кръвта. ( 9 ) ( 10 )

Изключително важно е да се отбележи, че освобождаването на мастни киселини в кръвта става полезно за загуба на мазнини, когато човек е в състояние на отрицателен енергиен баланс. Отрицателният енергиен баланс възниква, когато броят на изгорените калории надвишава броя на калориите, консумирани чрез диетата.

Постигането на отрицателен енергиен баланс може да бъде постигнато чрез намаляване на приема на калории, увеличаване на физическата активност или комбинация от двете.

Допълвайки тези стратегии, кофеинът, който се съдържа в добавките за отслабване, може да предложи допълнителна подкрепа в процеса на разграждане на мазнините.

Освен това кофеинът има потенциал да засили метаболизма, тема, разгледана в следващия раздел.

Кафето може да увеличи скоростта на метаболизма ви

Метаболитната скорост в покой (RMR) е скоростта, с която тялото изгаря калории, докато е в покой.

По-високата скорост на метаболизма улеснява отслабването, което позволява повишена консумация на калории без наддаване на тегло.

Изследванията показват, че кофеинът може да допринесе за повишаване на RMR, вариращо от 3% до 11%, като по-големите дози имат по-изразен ефект. ( 11 ) ( 12 )

Трябва да се отбележи, че по-голямата част от този метаболитен тласък се дължи на повишеното изгаряне на мазнини. ( 13 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че въздействието на кофеина върху метаболизма е по-малко значимо при хора със затлъстяване.

Едно проучване показа, че кофеинът увеличава изгарянето на мазнини с приблизително 29% при слаби индивиди, но само с около 10% при тези със затлъстяване. ( 14 )

Освен това, ефективността на кофеина за подобряване на метаболизма изглежда намалява с възрастта, като е по-забележима при по-младите индивиди. ( 15 )

За допълнителни стратегии за засилване на изгарянето на мазнини може да намерите полезна информация в статия – Как да забързаме метаболизма си: 9 лесни начина, подкрепени от науката.

Кафе за отслабване в дългосрочен план

От решаващо значение е да вземете предвид едно значително предупреждение, когато изследвате ефектите на кофеина върху метаболизма – хората развиват толерантност към неговите ефекти с течение на времето. ( 16 )

Докато кофеинът може първоначално да повиши скоростта на метаболизма и да увеличи изгарянето на мазнини, това въздействие намалява, когато хората станат толерантни към неговите ефекти.

В краткосрочен план кофеинът може да допринесе за повишен разход на калории и изгаряне на мазнини. Въпреки това, с течение на времето, хората може да изпитат намалена реакция към кофеина и неговата ефективност за насърчаване на загуба на тегло може да намалее.

Въпреки това, има възможност кафето или кофеинът все още да имат влияние върху теглото чрез потискане на апетита и намаляване на общия прием на калории.

Някои проучвания показват, че кофеинът може да има ефект на намаляване на апетита, което води до намалена консумация на храна, особено при мъжете. ( 17 ) ( 18 )

Въпреки това, доказателствата за това дали кафето или кофеинът могат да допринесат за дългосрочна загуба на тегло са неубедителни и индивидуалните отговори може да варират.

Към момента няма убедителни доказателства, подкрепящи трайните ефекти на загуба на тегло от кафето или кофеина в дългосрочен план.

Заключение

Докато кофеинът може първоначално да засили метаболизма, дългосрочната му ефективност намалява при хора, които консумират кафе редовно поради развитието на толерантност.

За да смекчите този ефект на толерантност, може да е препоръчително да променяте навиците си за пиене на кафе, като например приемане на цикли от две седмици на кафе и две седмици без кафе.

Важно е да се отбележи, че кафето предлага различни ползи за здравето извън потенциалното му въздействие върху метаболизма и загубата на мазнини. Например кафето е значителен източник на антиоксиданти, което допринася за потенциалните му положителни ефекти върху здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: