Оземпик за отслабване – Отговорите на 9 често задавани въпроса

Оземпик за отслабване

Лекарството Ozempic с глюкагоноподобен пептид 1 ( GLP-1 ) получи одобрение от FDA  за употреба при възрастни с диабет тип 2 в края на 2017 г. Но напоследък то е популярно по други причини, а именно поради ползите му за отслабване.

Популярността му расте, защото много знаменитости и влиятелни личности все повече се обръщат към употребата на лекарства GLP-1 като Оземпик. Следователно води до това, че Оземпик за отслабване се използва не по предназначение от хора, които не страдат от затлъстяване или диабет.

Тенденцията за предписване на хора, които не отговарят на критериите, е не само безотговорно предписване, но може да попречи на доставянето на лекарствата на тези, които имат най-голяма нужда от тях.

реклама

Какво е Оземпик?

Оземпик е търговска марка за лекарството, известно като семаглутид, обяснява д-р Анджела Фич, FACP, FOMA, президент на Асоциацията по медицина срещу затлъстяването и главен медицински директор на knownwell, компания за здравеопазване, включваща здравословно тегло.

Оземпик е инжекционно лекарство, което се поставя веднъж седмично от хора с диабет тип 2. Първоначалното му одобрение от FDA беше за дози от 0,5 мг или 1 мг. През 2022 година FDA одобри по-висока доза от 2 мг.

Понижава кръвната захар, като помага на панкреаса да произвежда инсулин.

Одобрен ли е Оземпик за отслабване?

Не.

„Ozempic е одобрен само за диабет“, казва д-р Чарли Зелцер, базиран във Филадефия лекар със сертификати за затлъстяване и вътрешни болести.

Интересното е обаче, че активната съставка, семаглутид, е одобрена за отслабване под търговското наименование Wegovy.

През октомври 2022 година Илон Мъск туитна, че Wegovy му е помогнал да отслабне.

Каква е разликата между Ozempic и Wegovy?

Както Ozempic, така и Wegovy са търговски марки със семаглутид, като инжекционни препарати. Но те не са съвсем еднакви.

Wegovy е одобрен от FDA за лечение на наднормено тегло и затлъстяване. Wegovy съдържа по-висока доза семаглутид [2,4 мг] от Ozempic и е разработен специално за лечение на наднормено тегло и затлъстяване.

Но помага ли Оземпик за отслабване?

Проучванията около семаглутид и отслабването са използвали дозите на Wegovy,  включително едно от 2021 година, което показва, че доза веднъж седмично от 2,4 мг семаглутид може да намалят телесното тегло, когато се комбинират с промени в начина на живот.

В проучването тези, които са приемали лекарството и са променили начина си на живот, са загубили средно почти 15% от телесното си тегло в сравнение с 3% в групата на плацебо.

Така че, да, семаглутид – поне при по-висока доза от 2,4 мг – може да помогне за отслабване. Въпреки че не е ясно дали разликата от 0,4 мг в дозировката за Ozempic спрямо Wegovy има значение, трябва да е часно, че двете лекарства работят по един и същ начин.

Ozempic действа, като причинява потискане на апетита и увеличава времето, необходимо на храната да излезе от стомаха, което води до усещане за ситост по-дълго. Трябва да ясно, че не прави нищо магическо за метаболизма.

Въпреки това, което някои знаменитости и влиятелни лица в социалните медии може да твърдят, тези лекарства не са предназначени за хора, които искат да свалят няколко килограма.

Пациентите с нормално тегло без диабет може да отслабнат, ако приемат GLP-1, но рисковете от лекарството надвишават ползата от загубата на тегло само за да бъдат слаби. GLP-1 не са проучвани при тази популация и вероятно ще видим повече странични ефекти при този тип неподходяща употреба.

Колко време отнема да отслабнете със семаглутид?

Експертите споделят, че отговорът на този въпрос ще варира от човек на човек.

Като цяло са необходими няколко седмици, за да започнете да виждате ефекта от отслабването с Оземпик.

Част от това е, защото хората не започват да приемат всичките 2,4 мг семаглутид наведнъж. Вместо това, те започват с доза от 0,25 мг на седмица и се увеличава на всеки четири седмици, достигайки до 2,4 мг.

Дозата се повишава постепенно на всеки четири седмици, за да се намали вероятността от странични ефекти. След като се постигне дозата, която причинява потискане на апетита, достатъчна да предизвика калориен дефицит, отслабването се случва бързо.

Важно е да следвате инструкциите за дозиране на вашия доставчик на здравни услуги, за да намалите рисковете от странични ефекти.

Безопасен ли е Ozempic?

Ozempic обикновено се счита за безопасен в дози до 2 мг. за възрастни с диабет тип 2, но специалистите споделят, че някои хора не трябва да го приемат.

Трябва да се избягва при много хора, включително, но не само хора с анамнеза за панкреатит, хора, такива които са имали медуларен рак на щитовидната жлеза или които са изложени на повишен риск от медуларен рак на щитовидната жлеза.

Вашият лекар може да ви помогне да определите дали сте подходящ за Ozempic. Освен това някои хора могат да получат нежелани реакции. Често срещаните включват:

  • гадене
  • запек
  • световъртеж
  • намален апетит
  • диария

Можете ли да възстановите изгубеното тегло след спиране на семаглутид?

Проучване с близо 2000 души, публикуван през 2022 година, показва, че хората, които са спрели приема на дози от 2,4 мг семаглутид, са възвърнали две трети от теглото, което са загубили една година след спирането.

Дългосрочната грижа е от съществено значение.

Тъй като затлъстяването е хронично заболяване, трябва да го лекувате хронично, продължавайки по координиран всеобхватен начин. Хората трябва да работят със своя лекар за холистичен подход към метаболитното здраве, управление на теглото и първична грижа.

Може ли някой да приема семаглутид дългосрочно?

Семаглутидът е безопасен за дългосрочна употреба, като дългосрочния приема може да помогне на човек да поддържа загубата на тегло.

Експертите смятат, че трябва да продължите с лекарствата, които приемате, ако са ви помогнали да отслабнете, точно както продължавате с лекарствата за холестерол, след като холестеролът ви е по-нисък. Ако го спрете, холестеролът ви се покачва отново.

Какви са другите лечения за затлъстяване?

Затлъстяването е хронично заболяване през целия живот за много хора и трябва да се лекува по състрадателен и всеобхватен начин, ориентиран към пациента, като например вземане на споделени решения относно приема на лекарства или операция с оглед на рисковете и ползите.

Промените в начина на живот като диета и упражнения често се препоръчват като начин за отслабване от първа линия, но те не работят за всички.

Затлъстяването е сложно заболяване с много фактори. Когато промените в начина на живот не са достатъчни, медицинските лица добавят други лечения, за да помогнат на пациентите да живеят по-дълго, по-здравословно и с по-добро качество.

След установяване на степента на затлъстяване, здравна история и други фактори, лекарите могат да предпишат хапчета за отслабване, други лекарства, повече активност и упражнения или хирургично лечение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: