Повишеният прием на протеин може да попречи на възстановяването на теглото след диета

възстановяването на теглото след диета

Затлъстяването има множество последици за здравето, включително повишен сърдечно-съдов риск и риск за психичното здраве като депресия и тревожност.

Отслабването е основната цел на лечението на затлъстяването. Въпреки това,  последните прегледи на литературата съобщават, че след първоначалната загуба на тегло, възстановяването на изгубените килограми е почти сигурно.

В допълнение, мета-анализ от 2001 година на диети за отслабване установи, че над 50% от загубата на тегло се възстановява в рамките на 2 години и че над 80% от загубеното тегло се възстановява в рамките на 5 години.

реклама

Разбирането как да се предотврати възстановяването на теглото след диетично ограничение може да проправи пътя за подобрени планове за лечение на затлъстяване.

Наскоро учени изследваха ефектите на диети с различни нива на протеин върху нивата на мазнини при мишки след диетично ограничение.

Това проучване предполага, че след кратък период на диетично ограничение – като периодично гладуване или нискокалорична диета – диета с високо съдържание на протеини може да попречи на възстановяването на теглото чрез предотвратяване на растежа на чревните бактерии Lactobacillus, които са отговорни за чревната абсорбция на липиди.

Проучването беше публикувано наскоро в Nature Metabolism.

Как диетата води до възстановяване на теглото

Предишни проучвания, като това проучване от 2018, предполагат, че някои диети могат да насърчат възстановяването на теглото чрез промяна на състава на чревните бактерии.

За настоящото проучване учените изследват как диетичните ограничения, последвани от нормално хранене, засягат мастната маса. Те откриха, че връщането към нормално хранене след диетично ограничение води до бързо натрупване на мазнини.

От по-нататъшни експерименти те отбелязват, че повишаването на нивата на мазнини се дължи на увеличеното усвояване на мазнини в червата.

След това учените анализираха кръвни проби от мишки преди, по време и след краткосрочно диетично ограничение, за да идентифицират потенциални начини за поддържане на загуба на тегло.

Те откриха, че определени аминокиселини в кръвта се повишават по време и след диетично ограничение.

Ефекти от приема на протеини върху контрола на теглото

За да разберат как нивата на протеини могат да повлияят на усвояването на мазнини след диета, учените са хранели мишки с храни богати на протеини, храни с нормално съдържание на протеини и с ниско съдържание на протеини след краткосрочно диетично ограничение.

Те откриха, че високо протеиновата диета е най-ефективна за предотвратяване на бързото възстановяване на теглото и също така за частично поддържане на загуба на тегло след това.

За да разберат как диета с високо съдържание на протеини намалява възстановяването на теглото, учените анализираха ефектите й върху разхода на енергия. Мишките на нормална протеинова диета, са имали по-висок разход на енергия от тези на високопротеинова диета, което показва, че ползите от високопротеиновата диета идват от другаде.

От по-нататъшни тестове те установиха, че диетите с високо съдържание на протеини намаляват чревната абсорбция на мазнини.

След това учените анализираха фекални проби от мишки, хранени с големи количества протеин и нормални количества протеин след диетично ограничение. Те открили, че мишките на нормална диета имат по-високи нива на  Lactobacillus бактерии, отколкото мишките на високопротеинови диети.

За да видят дали нивата на Lactobacillus са повлияли на възстановяването на теглото, учените давали на мишките пеницилин в продължение на една седмица, преди да ги подложат на ограничителна диета. Те откриха, че пеницилинът намалява Lactobacillus без да засяга други бактерии и значително намалява чревната абсорбция на мазнини след това.

Учените заключават, че контрола на Lactobacillus след диетично ограничение с диета с високо съдържание на протеини или антибиотици може да предотврати затлъстяването след диета.

Протеиновата стратегия, използвана в проучването, може да изглежда привлекателна за тези, които искат да отслабнат, но имайте предвид, че данните все още са ограничени и са нужни повече проучвания.

Съвети за здравословно управление на теглото

За да запазят теглото си след диета, се препоръчва на пациентите да консумират достатъчно протеини. Това не означава непременно по-високи нива на протеин, а достатъчното количество въз основа на състава на тялото на човек.

Достатъчният прием на протеини помага за запазване на чистата телесна маса по време на активната фаза на загуба на тегло. Запазването на чистата телесна маса насърчава цялостното здраве и качеството на живот, особено с напредване на възрастта.

Ето пет точки за поддържане на теглото в дългосрочен план:

  • ядене на по-малко преработени храни
  • ядене на повече плодове и зеленчуци
  • ходене най-малко 8000 стъпки на ден
  • познаване на нуждите ви от калории и проследяване на калории с помощта на приложение
  • готвене у дома, вместо хранене в ресторанти

Навиците в начина на живот, като увеличаване на нивата на упражнения и здравословно хранене с високо съдържание на протеини и фибри, са от решаващо значение за поддържане на загуба на тегло.

Виж още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: