Помага ли зехтина за отслабване?

отслабване със зехтин

Постигането на отслабване със зехтин е възможно, когато е част от цялостната ви стратегия за загуба на тегло.

Зехтинът се получава от маслини чрез процес на смилане и извличане на маслото. Обикновено се използва в готвенето, като дресинг за ястия като паста и салата или като дип за хляб.

Консумацията на зехтин се свързва с различни добре известни ползи, като намаляване на възпалението, поддържане на здравето на сърцето, понижаване на кръвното налягане и потенциално противораково и мозъчно-защитно действие. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 ) ( 4 )

реклама

Тази статия има за цел да оцени потенциала за използването на зехтин за отслабване.

Съдържа съединения, които могат да насърчат загуба на тегло

Много от ползите, свързани със зехтина, са наблюдавани в контекста на спазването на средиземноморска диета, която се характеризира с висока консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

В тази диета зехтина е основен източник на мазнини, като същевременно ограничавате червените меса и сладките.

Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини (MUFA), които са течни при стайна температура и е установено, че са по-полезни за поддържане на теглото в сравнение с наситените мазнини. ( 8 )

Проучванията показват, че диети, богати на мононенаситени мазнини, като тези в зехтина, могат да предотвратят наддаването на тегло и натрупването на мазнини в проучвания върху животни. ( 9 ) ( 10 ) ( 11 )

Освен това зехтинът е източник на средноверижни триглицериди (MCT), които са известни с потенциалната си роля за здравословна загуба на тегло. ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

Докато някои проучвания са открили положителни ефекти на МСТ върху загубата на тегло, други не показват значителен ефект. Изследванията обаче показват, че MCT могат да увеличат производството на хормони, регулиращи апетита, и да стимулират изгарянето на калории и мазнини в тялото. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )

Как да използвате зехтин за отслабване

Използването на зехтин за отслабване може да бъде полезно, когато се включи в здравословна диета, но някои твърдения и практики може да не бъдат подкрепени от изследвания.

Твърдения като масажи със зехтин или смеси с лимонов сок за бърза загуба на тегло нямат научни доказателства. Установено е обаче, че масажите със зехтин помагат за наддаване на тегло при недоносени бебета. ( 18 ) ( 19 )

Когато става въпрос за използване на зехтин в контекста на отслабване, важно е да вземете предвид неговото съдържание на калории и мазнини. Със 119 калории и 13,5 грама мазнини на супена лъжица, трябва да се консумира умерено, за да се избегне наддаване на тегло. ( 20 )

Изследванията показват, че спазването на богата със зехтин диета в продължение на поне 12 седмици може да доведе до по-голяма загуба на тегло в сравнение с контролната диета. ( 21 )

Включването на зехтин в различни ястия, като салати, паста, супи, пици, зеленчуци и печива, може да бъде по-здравословен начин да се насладите на ползите от него, като същевременно управлявате приема на калории.

Заключение

Зехтинът съдържа полезни мононенаситени мазнини и средноверижни триглицериди, които са показали потенциални предимства за загуба на тегло.

Въпреки че има твърдения за употребата на зехтин като масажно масло или за целите на детоксикацията, най-ефективният подход за отслабване е да се включи като основен източник на мазнини в здравословна диета.

Важно е да имате предвид съдържанието на калории и мазнини в зехтина, тъй като дори една малка порция може да допринесе значително за общия ви прием. Затова е препоръчително да го използвате умерено.

Включването на зехтин в растителна диета, като средиземноморската диета, може да осигури най-големите дългосрочни ползи за управление на теглото.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: