Протеолитични ензими (протеази) – лечение, ползи и вреди

Протеолитични ензими

Протеолитичните ензими, известни също като протеази, са ензими, присъстващи естествено в тялото, растения, гъби и бактерии, които играят роля в разграждането на протеини.

Тези ензими имат различни функции в тялото, като подпомагат храносмилането и разграждането на протеини.

Протеолитичните ензимни добавки придобиха популярност заради многобройните си предимства за здравето. Някои протеолитични ензими, които обикновено се срещат в добавките, включват бромелаин, химотрипсин, фицин, папаин, серапептаза и трипсин.

реклама

Протеолитичните ензими имат широк спектър от приложения, като почистване на рани, подпомагане на храносмилането, при болка и подуване на корема и много други състояния.

Тази статия разглежда потенциалните ползи за здравето от протеолитичните ензими, техните източници и правилната употреба.

Какво представляват протеолитичните ензими?

Протеолитичните ензими играят решаваща роля в различни основни процеси във вашето тяло и са известни под различни имена като пептидази, протеази или протеинази.

Тези ензими се произвеждат естествено в човешкото тяло от панкреаса и стомаха.

Освен тяхната основна функция да подпомагат храносмилането на диетични протеини, протеолитичните ензими участват в критични задачи като клетъчно делене, съсирване на кръвта, функциониране на имунната система и рециклиране на протеини.  ( 1 )

Растенията също така разчитат на протеолитични ензими по време на жизнения си цикъл, като допринасят за растежа им и действат като защитен механизъм срещу вредители като насекоми. ( 2 ) ( 3 )

Интересното е, че хората могат да се възползват от приемането на протеолитични ензими, получени от растения, и в резултат добавките могат да включват както животински, така и растителни протеолитични ензими.

Източници на протеолитични ензими

Вашата храносмилателна система естествено произвежда три основни протеолитични ензима: пепсин, трипсин и химотрипсин.

Тези ензими са от съществено значение за разграждането на диетичните протеини от храни като месо, яйца и риба на по-малки компоненти, наречени аминокиселини, което позволява ефективно усвояване и смилане.

Протеолитичните ензими, вид храносмилателни ензими, могат да бъдат намерени естествено в специфични храни и също така са достъпни под формата на хранителни добавки.

Хранителни източници

Папаята и ананасът са сред най-добрите източници на протеолитични хранителни ензими.

Папаята съдържа папаин, мощен протеолитичен ензим, открит в листата, корените и плодовете на растението. Традиционно се използва като средство за омекотяване на месо поради способността си да разгражда протеините. ( 4 )

Ананасите, от друга страна, съдържат бромелаин, друг мощен протеолитичен ензим, открит в плодовете, кожата и сладкия сок. Коренното население на Централна и Южна Америка е използвало бромелаин за различни естествени лекарства. ( 5 )

Можете да получите папаин, като консумирате сурова папая и бромелаин, като ядете пресен ананас. Като алтернатива можете да намерите концентрирани форми на тези ензими като добавки.

Други хранителни източници на протеолитични ензими включват киви, джинджифил, аспержи, кисело зеле, кимчи, кисело мляко и кефир. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Протеолитични ензимни добавки

Протеолитичните ензимни добавки се предлагат в различни форми като капсули, дъвчащи, прахове и таблетки.

Тези добавки могат да съдържат един вид протеолитичен ензим или комбинация от различни.

Протеолитичните ензими, които обикновено се добавят към добавките, включват бромелаин, папаин, панкреатин, трипсин и химотрипсин.

Производителите доставят тези ензими от растителен и животински произход. Например трипсинът и химотрипсинът често се извличат от прасета и крави, докато папаинът и бромелаинът идват от плодове.

Когато купувате добавки с протеолитичен ензим, важно е да проверите за информация относно ефикасността. Някои марки предоставят само теглото на всеки ензим в милиграми, което не показва неговата сила.

Препоръчваните нива на ефикасност варират в зависимост от конкретния ензим и остават предмет на дебат. Надеждните марки обаче ще изброят единици активност, което ви позволява да сравните ефективността между различните марки. ( 9 )

Потенциални ползи от протеолитичните ензими

Приемането на протеолитични ензими, като добавка или чрез храни, е свързано с редица ползи за здравето.

Може да подобри храносмилането

Протеолитичните ензими обикновено се използват за подобряване на смилането и усвояването на хранителния протеин.

Заместителната терапия с панкреатични ензими (PERT) е лечение, което често се използва за състояния като панкреатична недостатъчност, кистозна фиброза и някои видове рак (като рак на панкреаса, колоректален рак и рак на стомаха) или след операция на стомаха или панкреаса. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Приемането на протеолитични ензимни добавки може да бъде полезно за хора с ензимни дефицити, тъй като им помага ефективно да разграждат и усвояват хранителния протеин.

Както храни, така и добавки, съдържащи протеолитични ензими, могат да подпомогнат храносмилането на протеини.

Изследвания върху животни показват, че екстрактът от киви може да подобри разграждането и храносмилането на протеини, особено от месо, мляко, сирене, риба и яйца. ( 14 ) ( 15 )

Освен това, хората с лошо храносмилане са имали значително подобрение на подуването на корема, коремната болка, оригването, киселините и загубата на апетит, когато са приемали добавка, съдържаща протеолитични ензими. ( 16 )

Може да намали възпалението

Многобройни проучвания показват, че протеолитичните ензими могат ефективно да облекчат възпалението и свързаните с него симптоми, свързани с възпалителни състояния.

При експерименти с плъхове инжектирането на химотрипсин, трипсин и сератиопептидаза демонстрира по-ефективно намаляване на възпалението от аспирин. ( 17 )

Някои видове от тези ензими са показали, че са безопасни и ефективни за лечение на артрит.

Преглед на 10 проучвания разкрива, че протеолитичния ензим бромелаин ефективно намалява болката, подуването и сковаността на ставите при хора с остеоартрит. ( 18 )

Освен това, проучване установи, че добавка, съдържаща бромелаин и трипсин, е толкова ефективна, колкото традиционните противовъзпалителни лекарства за намаляване на болката, свързана с остеоартрит. ( 19 )

Бромелаинът също е доказал своята ефективност при намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите при хора със синузит, състояние, характеризиращо се с възпаление на носните проходи. ( 20 )

Може да насърчи заздравяването и ускори възстановяването

Включването на протеолитични ензимни добавки може да бъде ефективен метод за подобряване на заздравяването на рани.

Например, проучвания върху животни показват, че папаинът и бромелаинът могат да ускорят заздравяването на рани и да насърчат растежа на нова тъкан, когато се прилагат директно върху кожата. ( 21 ) ( 22 )

Освен това е установено, че протеолитичните ензими ускоряват времето за възстановяване след хирургични процедури.

Проучване, включващо 24 индивида, които са претърпели стоматологична операция, разкрива, че приемането на добавка, съдържаща 5 mg от протеолитичния ензим serrapeptase, намалява подуването и интензитета на болката. ( 23 )

Освен това, някои проучвания показват, че използването на бромелаин като следоперативно лечение може да помогне за намаляване на отока и синини след козметична хирургия. ( 24 ) ( 25 )

Може да помогне при синдром на раздразнените черва и възпалителни заболявания на червата

Многобройни проучвания показват, че протеолитичните ензими могат да облекчат често срещаните симптоми, свързани със синдрома на раздразнените черва (IBS), включително подуване на корема, газове, запек и коремна болка.

Например, в проучване на 126 индивида с IBS, добавка, съдържаща папаин, води до значително подобрение при запек, подуване на корема и болезнени движения на червата. ( 26 )

Друго проучване, включващо 90 души с синдрома на раздразнените черва, установи, че храносмилателна ензимна добавка, съдържаща протеолитични ензими, подобрява симптомите като подуване на корема, газове и коремна болка. ( 27 )

Освен това е доказано, че бромелаинът намалява възпалението при хора с възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит и болест на Crohn. ( 28 )

Може да намали мускулната болка

Мускулната треска, която може да се появи в рамките на три дни след тренировка, може да бъде облекчена от протеолитични ензими, което води до по-бързо възстановяване на мускулите.

В малко проучване, включващо мъже, протеолитична ензимна смес, съдържаща бромелаин и куркумин, значително намалява мускулната чувствителност и болка след тренировка в сравнение с плацебо. ( 29 )

Друго проучване показва, че индивиди, които са приемали добавка, съдържаща трипсин, бромелаин, папаин и химотрипсин преди и след бягане надолу, са имали намалена мускулна болезненост и по-бързо възстановяване на мускулите в сравнение с тези, които са приемали плацебо. ( 30 )

Някои протеолитични ензими могат да имат противоракови свойства

Проучвания, проведени върху епруветки и животни, показват, че някои протеолитични ензими могат да имат потенциал в борбата с раковите клетки.

Например, според едно проучване в епруветка е установено, че бромелаинът инхибира растежа и предизвиква клетъчна смърт при човешки рак на стомаха и рак на дебелото черво. ( 31 )

По същия начин, бромелаинът, извлечен от стъблата на ананаса, показва противоракови ефекти върху раковите клетки на дебелото черво, което предполага, че както бромелаинът, така и храните, съдържащи бромелаин като ананаса, могат потенциално да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво. ( 32 )

Освен това, скорошни проучвания в епруветка показват, че както бромелаинът, така и папаинът спират растежа и причиняват клетъчна смърт в раковите клетки на човешкия жлъчен канал. ( 33 )

Въпреки че тези открития са обещаващи, необходими са допълнителни изследвания, включващи изследвания върху хора, за да се определи ефективността и безопасността на протеолитичните ензими при лечението на специфични видове рак.

Как да използвате протеолитични ензими

Протеолитичните ензими могат да се използват по различни начини в зависимост от вашите цели.

За да увеличите естествено приема си на тези полезни ензими, обмислете включването на повече храни, богати на хранителни ензими протеаза в диетата си, като папая, ананас, киви и ферментирали храни.

Ако изберете добавка с протеолитичен ензим, уверете се, че сте избрали реномирана марка, която доброволно тества своите продукти за ефективност и качество.

Потърсете ясна информация на етикета относно единиците активност, а не само теглото, на всеки ензим.

Имайте предвид, че има широка гама от протеолитични ензимни добавки, всяка с различна комбинация от ензими. За дозировки и безопасна употреба вижте инструкциите.

Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е режим на добавка, за да сте сигурни, че е безопасен и подходящ за вашите индивидуални нужди.

Вреди и потенциални странични ефекти

Протеолитичните ензими обикновено се считат за безопасни, но някои хора могат да получат странични ефекти.

Могат да възникнат храносмилателни проблеми като диария, гадене и повръщане, особено при високи дози добавки. ( 34 )

Консумирането на големи количества плодове, богати на протеолитични ензими, също може да доведе до храносмилателни разстройства.

Възможни са алергични реакции и хората, алергични към ананас, също могат да реагират на бромелаин със симптоми като кожен обрив. ( 35 )

Някои протеолитични ензими, като бромелаин и папаин, могат да взаимодействат с лекарства за разреждане на кръвта и антибиотици, така че е важно да се консултирате с вашия лекар, преди да ги използвате. ( 36 )

Заключение

Протеолитичните ензими играят жизненоважна роля в тялото, подпомагайки смилането на храната за енергия и присъстват в специфични храни и добавки.

Изследванията показват, че те могат да подобрят храносмилането, да намалят възпалението, да облекчат болката при артрит и потенциално да облекчат симптомите на синдром на раздразнените черва.

Предварителните проучвания предполагат, че те дори могат да имат свойства за борба с рака, въпреки че са необходими допълнителни изследвания.

Включването на протеолитични ензими във вашата диета чрез цели храни или добавки може да предложи различни ползи за здравето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: