20 съвета, които ще ви помогнат за сваляне на килограми

сваляне на килограми

Свалянето на килограми е процес, който може да бъде изключително полезен за здравето и доброто самочувствие.

Може да помогне да се постигне здравословен и балансиран начин на живот, като подобрява нивото на енергията, подобрява имунната система и покачва самочувствието.

Особено ако сте с наднормено тегло, отслабването има много ползи за здравето. Освен това правенето на малки, прости промени в това какво и колко ядете и пиете наистина може да ви помогне да загубите килограми.

реклама

Ето 20 съвета, които ще ви помогнат да отслабнете.

1. Хранете се редовно

Ограничете количеството на солта, захарта и мазнините, които приемате. Свалянето на килограми изисква дисциплина и предизвикателства, но ако се придържате към правилните стъпки и правите правилните промени във вашия начин на живот, можете да се постигне отслабване и да поддържате здравословно тегло. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

За да постигнете сваляне на килограми, трябва да правите малки, прости промени в това какво и колко ядете и пиете. Редовното хранене и ограничаване на количеството на солта, захарта и мазнините в диетата ви ще ви помогнат да отслабнете и да поддържате здравословно тегло.

2. Избягвайте алкохола

Пиенето на алкохол може да увеличи желанието за богати, мазни храни, които хората, които искат да отслабнат, обикновено се опитват да избегнат. Алкохолът също повишава апетита на повечето хора.  ( 4 )

Пиенето на алкохол може да насърчи приемането на храна, а това насърчава наддаването на тегло. Ето защо трябва да практикувате регулярно физическо упражнение и да избягвате алкохола.  ( 5 )

3. Не пропускайте закуската

Не пропускайте закуската и се наслаждавайте на достатъчно сън. Това ще ви помогне да постигнете здравословно тегло и да свалите килограми. 

4. Хапвайте повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на калории и мазнини и с високо съдържание на фибри – 3 основни съставки за успешна загуба на тегло. Те също така съдържат много витамини и минерали. ( 6 )

5. Започнете да пиете повече вода

Водата помага да се почисти организма и да се поддържа здравословно тегло. Пиенето на достатъчно вода през деня може да помогне да се постигне загуба на тегло и да се поддържа здравословно тегло. Трябва да пиете достатъчно вода всеки ден, за да поддържате здравословно тегло и да свалите килограми. ( 7 )

6. Избягвайте прекалено много мазнини

Трябва да избягвате прекалено много мазнини и да практикувате регулярно физическо упражнение. Това ще ви помогне да свалите килограми и да поддържате здравословно тегло. За да постигнете успех в свалянето на килограми, трябва да се придържате към правилните стъпки и да правите правилните промени във вашия начин на живот.

7. Ограничете консумацията на храни с високо съдържание на захар

Трябва да ограничите консумацията на храни с високо съдържание на захар, като сладкиши, бисквити и вафли. Тези храни са пълни с калории и мазнини и могат да предизвикат наднормено тегло. За да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми, трябва да ограничите консумацията на тези храни.

В две краткосрочни проучвания, при които енергийният прием не е ограничен, заместването на захарозата с изкуствени подсладители, изследвани предимно в напитките, води до по-нисък енергиен прием и по-ниско телесно тегло. ( 8 )

8. Станете по-активни

Трябва да станете по-активни и да практикувате регулярно физическо упражнение. Активният начин на живот може да ви помогне да постигнете загуба на тегло и да отслабнете. Трябва да практикувате регулярно физическо упражнение и да избягвате алкохола. Това ще ви помогне да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми.

9. Четете етикетите на храните

За да постигнете загуба на тегло, трябва да четете етикетите на храните, които купувате. Това ще ви помогне да се избегне консумирането на храни с високо съдържание на калории и мазнини. Трябва да избегнете консумацията на храни с високо съдържание на захар, като сладкиши, бисквити и пици.

10. Ограничете консумацията на сол

Трябва да ограничите консумацията на сол, защото тя може да предизвика наднормено тегло. Трябва да избягвате консумирането на прекалено много сол и да практикувате регулярно физическо упражнение. Това ще ви помогне да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми. ( 9 )

Ограничаването на солта в храната е от съществено значение за справяне със задържането на течности при пациенти с хронично бъбречно заболяване. ( 10 )

Въпреки това съществуват няколко скорошни обсервационни проучвания, които съобщават, че високият прием на сол е свързан със затлъстяване. В проучването бяха включени общо 85 души със затлъстяване. На всички участници се сервираше храна три пъти на ден и беше осигурена или диета с ниско съдържание на сол, или контролна диета със същите калории. Резултатът показва, че промените в масата на телесните мазнини, площта на висцералните мазнини и масата на скелетната мускулатура не се различава между двете групи. ( 11 )

11. Яжте храни с високо съдържание на фибри

Трябва да ядете храни с високо съдържание на фибри, като зеленчуци, бобове, ориз и пшеница. Тези храни са пълни с полезни вещества, които могат да ви помогнат да свалите килограми. Трябва да приемате достатъчно фибри във вашата диета за отслабване за да свалите килограми.

Приемът на диетични фибри, независимо от приема на макронутриенти и калории, насърчава загубата на тегло при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване. ( 12 )

12. Използвайте по-малка чиния

Трябва да използвате по-малка чиния, за да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми. Ако ядете от по-малка чиния, ще приемете по-малко калории и мазнини. Трябва да ограничите консумацията на мазнини и да практикувате регулярно физическо упражнение. Това ще ви помогне да постигнете загуба на тегло.

13. Планирайте храненията си

Опитайте се да планирате закуската, обяда, вечерята и леките закуски за седмицата, като се уверите, че се придържате към допустимите калории. Това ще ви помогне да практикувате здравословно хранене и да постигнете желаното отслабване..

14. Поставяйте си конкретни цели в дългосрочен план

За да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми, трябва да поставите си конкретни цели в дългосрочен план. Трябва да приемате правилните храни и да практикувате регулярно физическо упражнение.

15. Отбелязвайте резултатите си

Трябва да отбелязвате резултатите си, за да проследите прогреса си по време на загуба на тегло и сваляне на килограми. Трябва да измервате вашето тегло и да отбелязвате вашите успехи. Това ще ви помогне да се мотивирате и да постигнете загуба на килограми.

16. Бъдете търпеливи

Загубата на тегло и свалянето на килограми не е лесно. Трябва да бъдете търпеливи и да практикувате регулярно физическо упражнение и да ядете правилно. Трябва да приемате правилните храни и да планирате храненията си. За всичко е нужно търпение.

17. Експериментирайте в кухнята

Здравословното не е безвкусно и еднообразно. Трябва да експериментирате в кухнята и да пробвате нови рецепти. Трябва да приемате правилните храни и да практикувате регулярно физическо упражнение.

18. Правете нещата заради себе си, а не заради хората

Най-важното е да правите нещата заради себе си, а не заради хората. Трябва да се мотивирате и да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми. Трябва да се насочите към достигането на дългосрочните цели и да практикувате регулярно физическо упражнение. Това ще ви помогне да постигнете целите си.

19. Сприятелете се с тежестите и силовите тренировки

За да свалите килограми, трябва да се сприятелете с тежестите и силовите тренировки. Това ще ви помогне да изградите мускулна маса и да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми. Тренирайте големи мускулни групи (гръб, гърди, крака) и не губете време с малки мускулни групи, като бицепс и трицепс. Адаптирайте упражненията така, че да се чувствате добре.

Освен това за да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми, трябва да намерите спорта, който ще ви доставя удоволствие. Трябва да практикувате регулярно физическо упражнение и да ядете правилно. Трябва да приемате правилните храни и да планирате храненията си.

20. Калориен баланс

За да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми, трябва да поддържате правилен калориен баланс. Трябва да приемате достатъчно калории за да поддържате здравословното си тегло. 

Дефицити от 500–750 калории на ден са използвани за отслабване и се препоръчват от много общества и насоки за борба със затлъстяването. ( 13 ) ( 14 )

Защо затлъстяването е нездравословно?

Затлъстяването е нездравословно, защото може да доведе до сериозни здравни проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет и други.

Затлъстяването може да предизвика проблеми с дишането и да намали качеството на живота. Затова е важно да се придържате към правилната диета и регулярно физическо упражнение, за да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми.

Сваляне на килограми около талията – защо е трудно?

Сваляне на килограми около талията може да бъде трудно, защото мазнините в тази област са най-трудни за топене. За да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми около талията, трябва да се придържате към правилната диета и да практикувате регулярно физическо упражнение. Трябва да приемате достатъчно вода и да ограничите консумацията на мазнини и сол.

Заключение

За да постигнете загуба на тегло и да свалите килограми, трябва да следвате регулярна диета и да практикувате регулярно физическо упражнение. Трябва да избягвате консумирането на прекалено много сол и да приемате достатъчно фибри.

Трябва да ядете от по-малка чиния и да планирате храненията си. Ако следвате тези съвети, ще постигнете загуба на тегло и ще свалите килограми.

И не забравяйте – за да сваляте килограми, усвоените от храната калории трябва да са по-малко от изразходваните – калориен дефицит.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: