Средиземноморска диета за затлъстяване на черния дроб – Помага ли?

Средиземноморска диета за затлъстяване на черния дроб

Омазненият черен дроб, медицински известен като чернодробна стеатоза, се отнася до натрупването на мазнини в черния дроб. Обхваща както чернодробни заболявания, свързани с алкохола, така и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).

Прекомерното натрупване на мазнини в черния дроб може да причини възпаление и потенциално необратими увреждания, оказвайки влияние върху функцията на черния  зприемането на здравословни хранителни навици обаче може да помогне за предотвратяване, спиране и дори обръщане на това натрупване на мазнини.

Средиземноморската диета, известна с акцента си върху пълнозърнести храни, зехтин, плодове, зеленчуци, риба, ядки и бобови растения, като същевременно минимизира добавените захари и преработените меса, е широко проучена. ( 2 ) ( 3 )

реклама

Скорошни проучвания показват, че спазването на средиземноморска диета може също да има положителен ефект върху затлъстяването на черния дроб. ( 4 )

Тази статия изследва научните доказателства в подкрепа на връзката между средиземноморската диета и затлъстяването на черния дроб, предоставя съвети за възприемане на този хранителен модел и обсъжда други фактори, свързани с начина на живот, които трябва да имате предвид при управлението на затлъстяването на черния дроб.

Помага ли средиземноморската диета за предотвратяване на затлъстяване на черния дроб?

Изследванията в тази област все още се развиват, но наличните доказателства сочат, че следването на средиземноморска диета може да има превантивен ефект срещу неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).

Едно проучване, включващо 548 лица с риск от NAFLD, разкри, че по-стриктното придържане към средиземноморска диета е свързано с по-нисък риск от развитие на заболяването. ( 5 )

Друго проучване, проведено в Иран, което оценява хранителните навици на 3220 възрастни, установи връзка между спазването на средиземноморска диета и намалената вероятност от NAFLD. ( 6 )

Този защитен ефект изглежда е по-изразен при жени и лица без наднормено тегло с натрупани мазнини около корема. ( 7 )

Потенциалът на средиземноморската диета за предотвратяване на NAFLD може да произтича от нейната доказана способност да подобрява различни рискови фактори, свързани със състоянието, включително затлъстяване, диабет тип 2, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това няколко специфични храни, включени в средиземноморската диета, като зехтин, ядки, зеленчуци без скорбяла, пълнозърнести храни и плодове, са показали своите предимства при предотвратяването или лечението на NAFLD.

Зехтин

Зехтинът е богат на мононенаситени мастни киселини и съдържа полезни растителни съединения, известни като полифеноли, които притежават антиоксидантни свойства.

Включването на зехтин във вашата диета е свързано с подобряване на нивата на холестерола, триглицеридите и кръвната захар, както и с по-здравословна обиколка на талията. ( 8 ) ( 9 )

Мазни риби

Средиземноморската диета съдържа достатъчно количество омега-3 мастни киселини, които са вид полиненаситени мазнини, намиращи се в морски дарове като сьомга, скумрия и риба тон.

Диета, в която липсват омега-3 и е с високо съдържание на омега-6, друг вид полиненаситени мазнини, често срещани в рафинираните растителни масла, увеличава риска от NAFLD. ( 10 ) ( 11 )

От друга страна, диета, богата на храни с омега-3 мазнини, може да помогне за намаляване на различни рискови фактори, свързани с NAFLD, включително по-добър контрол на кръвната захар, намалено възпаление и намален оксидативен стрес. ( 12 )

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни съдържат повече фибри и полифеноли, отколкото рафинираните.

Фибрите не се разграждат в храносмилателния тракт и следователно не доставят на тялото никакви калории. Той играе важна роля в загубата на тегло, като поддържа усещането за ситост при диета с намалено съдържание на калории. ( 13 )

За хората, живеещи със затлъстяване, загубата на тегло често е препоръчителна мярка за предотвратяване на NAFLD. ( 14 )

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са богати на хранителни вещества храни, което означава, че съдържат много полезни за здравето съединения и малко калории.

Те са добри източници на фибри, витамини, минерали и полифеноли. Хората, които консумират големи количества плодове и зеленчуци, имат по-малък риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Може ли средиземноморската диета да подобри затлъстяването на черния дроб?

Изследванията предоставят доказателства, че възприемането на средиземноморска диета може да бъде полезно за хора с мастен черен дроб.

Понастоящем няма лекарства, специално предназначени за намаляване на мазнините в черния дроб, което прави промените в начина на живот основен подход както за свързания с алкохола, така и за неалкохолния мастен черен дроб (NAFLD). ( 15 )

Загубата на тегло, дори умерена загуба от 5-10% от телесното тегло, е най-утвърденият метод за подобряване на резултатите от мастния черен дроб при хора с наднормено тегло. Въпреки това, възприемането на модел на здравословно хранене, независимо от загубата на тегло, също може да има положителен ефект върху затлъстяването на черния дроб.

Средиземноморската диета, по-специално, включва храни, които могат да забавят натрупването на мазнини в черния дроб и потенциално да обърнат прогресията на заболяването.

Проучване, сравняващо ефектите на три различни типа средиземноморски диети върху индивиди с метаболитен синдром, разкрива, че и трите варианта са довели до подобрение на симптомите, като средиземноморската диета с нисък гликемичен индекс показва най-значително подобрение. ( 16 )

Друго проучване, проведено през 2021 г., включващо 294 участници, установи, че спазването на средиземноморска диета, съчетано с упражнения, води до значително намаляване на мазнините в черния дроб. Нещо повече, тези, които допълват средиземноморската си диета с допълнителни растителни полифеноли от източници като орехи, зелен чай и водна леща, имат по-големи ползи. ( 17 )

Освен това средиземноморската диета повишава инсулиновата чувствителност на организма, което подпомага управлението на кръвната захар и помага за предотвратяване натрупването на мазнини в черния дроб. Това е от решаващо значение, тъй като хората с мастен черен дроб често проявяват намалена чувствителност към инсулин, което води до високи нива на кръвната захар и складиране на излишната глюкоза като мазнини в черния дроб. ( 18 )

Проучване, проведено през 2017 г., показа, че придържането към средиземноморска диета е свързано с подобрен инсулинов отговор при индивиди с NAFLD.

Съвети за спазване на средиземноморската диета за затлъстяване на черния дроб

Няма строги насоки за спазване на средиземноморска диета, тъй като тя черпи влияние от кухните на различни страни.

Основните принципи на средиземноморския модел на хранене включват приоритизиране на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, бобови растения, риба и зехтин.

Преминете от рафинирани към пълнозърнести храни. Стремете се около половината от приема на зърно да идва от пълнозърнести храни, като овес, ечемик, елда, кафяв ориз и пълнозърнест хляб.

Включете две до три порции мазна риба на седмица, като се съсредоточите върху сортове, богати на омега-3 мастни киселини като сьомга, скумрия и сардини. Една порция риба е приблизително колкото дланта ви или около 80 до 115 грама.

Консумирайте най-малко пет порции плодове и зеленчуци дневно. Изберете опции като домати, броколи, краставици, карфиол, ябълки, горски плодове и грозде.

Включете зехтина в ежедневието си. Дръжте под ръка бутилка зехтин за готвене или като дресинг за салати.

Ограничете консумацията на преработени и червени меса, тъй като средиземноморските диети обикновено свеждат до минимум техния прием. Честата консумация на преработени и червени меса се свързва със сърдечни заболявания, диабет тип 2 и високи нива на холестерол. Понякога хапвайте непреработени червени меса като говеждо, агнешко или свинско.

Въздържайте се от алкохол, особено за хора с мастен черен дроб, въпреки умереното включване на червено вино в средиземноморската диета.

Намалете приема на добавени захари, особено от трапезна захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Високата консумация на добавени захари е свързана с повишен риск от NAFLD и може да влоши прогресирането на състоянието.

Други интервенции в начина на живот за мастен черен дроб

Средиземноморската диета не е единственият начин на живот, който може да бъде полезен при затлъстяване на черния дроб.

  • Отслабване: Отслабването чрез комбинация от здравословна диета и упражнения е най-утвърденото лечение за мастен черен дроб при хора с наднормено тегло. Препоръчително е да работите със здравен специалист, като лекар или регистриран диетолог, за да определите безопасен и ефективен план за отслабване. Стремете се към загуба на тегло от 5-10%, тъй като това може да бъде ефективно.
  • Упражнения: Редовната физическа активност може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали натрупването на мазнини в черния дроб. ( 19 )
  • Диета DASH: Диетичниqt подход за спиране на хипертонията (DASH) e показал ползи за мастния черен дроб. Този модел на хранене може да бъде подходяща алтернатива на средиземноморската диета за някои хора, тъй като позволява гъвкавост и включва разнообразие от храни от различни култури. ( 20 ) ( 21 )

Заключение

Спазването на средиземноморска диета може да има положителен ефект върху предотвратяването и подобряването на мастния черен дроб, както и свързаните с него хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Въздействието на диетата може да бъде още по-значимо, когато се комбинира с план за хранене с намалено съдържание на калории и редовна физическа активност.

Докато пряката връзка между средиземноморската диета и неалкохолния мастен черен дроб (NAFLD) все още се проучва, тя може да бъде от полза за хора с NAFLD или за предотвратяване на състоянието.

Консултацията със здравен специалист, като регистриран диетолог, може да ви помогне да определите дали средиземноморската диета е подходяща за вас. Важно е да се отбележи, че хранителен план, базиран на средиземноморските принципи, все още може да включва храни, които имат културно значение за вас.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: